Nejste přihlášen/a.
Zdravím, potřeboval bych poradit, jak postupovat ve věci nepřehlášení vozidla původním majitelem v registru silničních vozidel. Dne 12.7.2011 jsem koupil ojetý vůz, sepsala se kupní smlouva, zaplatila se kupní cena. Ve smlouvě je psáno, že "Prodávající se zavazuje, že zajistí odhlášení vozidla z evidence motorových vozidel, a následně odešle VTP kupujícímu, nejpozději do 14 dnů od podpisu této smlouvy". Je 15.12.2011 (takže víc jak 5 měsíců) a stále se nic neděje. Pravdou je, že jsme u prodeje udělali chybu, a to tu, že jsem si jako kupující ponechal malý technický průkaz (bez něj není možné vůz odhlásit). Nicméně snaha o přepis ze strany prodávajícího byla, ale bez malého techničáku nepochodil. Pak se celá věc odmlčela (nedostupný prodávající na 2 tel.číslech), zkoušel jsem kontakty na facebooku, až nakonec pomohlo to, že jsem hodil dopis do schránky prodávajícího v místě jeho trvalého bydliště s kontaktem na sebe. Uběhla další doba, a koncem října jsme se konečně sešli, abych mu malý techničák předal. Od té doby jsou to jen sliby o tom, že vozidlo půjde přepsat na mě, tedy kupujícího. Nakonec jsem mu navrhl, ať mi sepíše plnou moc, a půjdu si vozidlo přepsat sám. Souhlasil. Schůzku domluvil sám na sobotu 10.12.2011 v 19:00, jenže opět nic, nedostavil se. Poté pouze poslal SMS, bez omluvy, že na mě zapoměl, a že se sejdeme následující den. Tímto ovšem moje trpělivost vypršela (další nedodržený slib), a odepsal jsem, že buď půjde sám vozidlo odhlásit v pondělí 12.12.2011, nebo půjdu s kupní smlouvou na policii (to mi poradili na registru silničních vozidel Brno-venkov).Samozřejmě přepis se nekonal, tudíž jsem navštívil Policii ČR. Tam mi ovšem sdělili, že s tím nic nezmůžou, ale zjistí, co dál... Ti svůj slib splnili, takže mi telefonicky sdělili, že jsou 2 možnosti. Buďto podat žalobu u soudu na prodávajícího za nedodržení kupní smlouvy, nebo opakovaně vyzvat písemně prodávajícího k přepisu vozidla v registru písemně s náhradním termínem s tím, že pokud by ani toto nedodržel, pak bych mohl odstoupit od kupní smlouvy (vrácení vozidla, peněz,...). Můj dotaz tedy zní, jaká bude podle vás nejlepší varianta, protože vůz chci prodat ale nemůžu, protože od něj nemám velký ani malý technický průkaz (tudíž nemůžu vozidlo ani užívat). Ještě dodám, že jsem nechtěl, aby to došlo takhle daleko, protože je to stará hujda za 15.000 Kč, a i proto jsem se nabídl, že si přepis na základě plné moci vyřídím sám, ikdyž je to povinnost prodávajícího.
Děkuji za názory, nebo nějaké další nápady...
Dost dobře vám nikdo cizí nevybere pro vás vhodnou variantu, protože neví, jak by se to dále vyvíjelo, jak by prodejce regoval. Časově, finančně...
Měli jste jít na OdbDSA ihned. Též jste si mohl nechat dát plnou moc, ale na druhé straně kdo zaručí, že to převedete? Zajeďte za ním, vemte ho pod krk a na úřad. Odstoupit od smlouvy, co když prachy už "utratil"? Jde o občanskoprávní věc, policie to neřeší.
To dost dobře nelze, když jsem vůz kupoval v den, který nebyl úřední... V místě trvalého bydliště se nevyskutuje, bydlí jinde (přesnou adresu neznám, jen +- dům, ale nehodlám ho špehovat nabo na něj někde čekat). Ostatně, proto jsem se ptal, jak postupovat dál, když je podmínka o přepisu v kupní smlouvě.
Pro vás rada neexistuje,melete si svou a řešit se vám to prakticky nechce.Odvolávat se na nějakou smlouvu nefunguje a radám se
Kdyby se mi to nechtělo řešit, tak tu nemám v telefonu 15 hovorů prodávajícímu, několik SMS o slibech že vozidlo přehlásí, a nakonec bych ani nenavrhl tu plnou moc a že si to skočím přepsat sám. Smlouvy jsou snad od toho, aby se dodržovaly, nebo ne? Tak se nad tím trochu zamyslete, než plácnete takovou hovadinu,díky
zelená země, zlobíte se na nepravé a na nesprávním místě. Zde najdete pomoc, ale musíte poslechnout, Pokud se vymlouváte, že toto nejde, že nebudete špehovat...
pak máte další možnost, zaplatit si někoho, kdo dojde k prodejci vyzvedne techničáky, dojde odhlásit a pak Vám je předá. práce na několik hodin.
ale vždy se najde řešení... jen chtít a vědět.
1.) příště nekupujte auta v Tramtárii, ale tam, kde to budete mít na skok na úřad...aut je všude jako máku a nechápu lidi co jedou na druhý konec republiky jen proto, aby se nechali napálit, a to úplně stejným způsobem, jako kdyby to koupili v místním bazaru...
2.) Pokud chcete postupovat podle zákona, vytrvejte a přestaňte psát o tom že vám dochází trpělivost, jednou s emožná s peodjcem domluvíte a byjde to...a pokud chcete porušit zákon, vyplňte a podepiště si polou moc sám, a to také na vystavení duplikátu velkého TP...po přihlášení v jiném správním obvodu bude spis auta s falešnu plnou mocí poslán na jiný úřad a nidko na to nepřijde...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.