Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

povinne ruceni

Od: nicasil odpovědí: 13 změna:
dobry den vsem mam dotaz ohledne povinneho ruceni v roce v roce 1999 jsem byl vlastnikem vozidla ktere melo zaplacene povinne ruceni v tomto roce jsem ho prodal a na pojistovne ho nezrusil a ted mi prislo uhradit dalsi castku za dalsi rok ktery uz jsem nebyl vlastnikem vozidla.nicmene je to po 11letech da se z toho nejak dostat bez placeni?dekuji vsem

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ahasver4*
hodnocení

1x

Kdo Vám to poslal?Ale po jedenácti letech je to stejně promlčené.

doplněno 13.12.11 17:52:

Přesně jak píše nick kdokoliv.Hlavně nic neplaťte.Pokud je to první kontakt s Vámi po jedenácti letech...

doplněno 13.12.11 18:51:

Pravdu má nick kdokoliv.Musíte ale,jak píše,podat námitku pro promlčení.

doplněno 13.12.11 18:57:

Myslím,že na Váš případ by se mohl vztahovat i tento případ,byť je trochu jiný... spolcest.cz/...

nicasil
hodnocení

je to od kooperativy a od te to odkoupila nejaka externi firma.
kdokoliv*

Je to promlčené stačí podat odpor proti elektronickému rozhodnutí. Bylo by ale třeba vědět o tom víc např. kdy Vás oslovila ta cizí fa. = musíte do 14 dnů podat odpor s jasným nesouhlasem od doručení.

doplněno 13.12.11 13:45:

jakmile se nebudete bránit dopadne to dost špatně!

nu*
hodnocení

0x

proč se z toho dostávat? Zaplaťte

lui*

Proč by platil za auto které není jeho?

lui, ale to vůbec nesouvisí s vlůastnictvím vozidla ale s uzavřenou smlouvou.

Příklad, já mám uzavřeny dvě smlouvy ve prospěch třetí osoby a platit musím já, i když nejsem majitel.

lui*

Milane, nechci zneužívat Váš čas, vím že bych to našel asi v pojistných podmínkách pojišťoven. Nicméně pokud to víte, ušetříte mi čas.

Dotaz č. 1: Pokud uzavřu smlouvu na povinné ručení(stanu se pojistníkem) a po nějaké době ji přestanu platit. Dočetl jsem se kdesi, že pojišťovna pojistku po nějaké ochranné lhůtě(myslím že je to měsíc) zruší. Končí tím náš vzájemný vztah?

Dotaz č. 2: Pokud ne, znamená to, že se stávám dlužníkem té pojišťovny, protože smlouva platí dál?

Nebo prostě pojistná smlouva zanikne, vozidlo zůstává nepojištěno, a mě to jako pojistníka dál nemusí zajímat, protože za zaplacení pojistky má ze zákona zodpovědnost majitel nebo provozovatel?

Děkuji moc za odpovědi.

doplněno 14.12.11 19:27:

Děkuji. Je to ono. A s tím skončením smlouvy pro neplacení, třeba se někdo ještě ozve.

lui,0) vždy podle smlouvy, kterou mát uzavřenou, obecně se ale řídí zákonem 168/1999 § 12, ods. 1, písmeno e.(mso-fareast-font-family:"Times New Roman";color:red;mso-ansi-language:CS;mso-fareast-language:CS;mso-bidi-language:AR-SA">dnem následujícím po marném uplynutí lhůty stanovené pojistitelem) to určí pojištovna co je marné...1) nejsem právník, domnívám se že ANO2) pokud smlouva skončí podle smlouvy, tak je vozidlo nepojištěno3) ano, je to tak, pojistné musí uzavřít majitel, či provozovatel, vy jako Lui MŮŽETE uzavřít pojištění ve prospěch kohokoliv. Příklad, já jsem uzavřel pro synka pojištěn ína dvě auta, přestože nejsem majitel. Pokud za rok zruším smlouvu, musí synek zařídit pojištění sám.Stačí?

hodnocení

0x

nicasile, pozor na některé rady.

1) je málo informací.

2) uzavřel jste smlouvu s Kooperativou, ale ta se nezruší automaticky prodejem vozidla, ale smluvním vztahem dle uzavřené smlouvy.

3) pokud se domníváte že neprávem je po Vás částka vymáhaná, braňte se, ale bez podrobností ve smlouvě neporadím přesně, předložte dokumenty právníkovi, nebo

erikch*

tak tak,prodej vozidla je jednou z podmínek ukončení smlouvy...Ale těžko tam byl nějaký "revolving"(čili automaticky se opakující po roce apod.),takže smlouva by i tak "padla " po nějaké lhůtě pro neplacení...Napadá mne jedno,samozřejmě pročíst podmínky smlouvy a způsoby jejího ukončení...-nevolal jste tam a náhodou smlouvu č. tu a tu nezrušil telefonicky...? Po 11 letech těžko někdo prokáže opak,ostatně stejně tak i že jste smlouvu ukončil písemně...Nicméně bez ohledu na to-11 let je již tak dlouho,že je celá věc promlčena-ovšem reagovat posláním "odporu" k příslušnému soudu poslat musíte-tam až teprve budete argumentovat promlčením,případně dále podle situace...

lui*
hodnocení

0x

Přiznávám na rovinu, že nevím, kam tenhle můj příspěvek dát. Tak jsem ho vložil sem. Domnívám se ČKP porušuje sama zákon, pokud chce za neprovozovaná vozidla zaplatit příspěvek do gar. fondu. Proč? V §1 zak 168/99sb je definováno kdo musí platit. To už tady bylo mnohokrát probíráno. A teď ale zmíněný zákon čtete dál a dočtete se tohle: v oddílu druhém, Pojištění odpovědnosti

§ 3, Pojistná smlouva

(1) Pojištění odpovědnosti vzniká na základě pojistné smlouvy uzavřené mezi pojistníkem a pojistitelem. Pojistitel je vždy povinen uzavřít pojistnou smlouvu, jestliže návrh na její uzavření neodporuje tomuto zákonu, zákonu upravujícímu pojistnou smlouvu4a) nebo pojistným podmínkám pojistitele... konec citace

Domnívám se, že snaha pojistit neprovozované auto(nebo násl. vymáhat sankce za nepojištění), je v rozporu s tímto paragrafem, viz. zvýrazněný text.

doplněno 15.12.11 09:58:

Zase jsem spěchal: ...je v rozporu s §1 tohoto zákona...a tím odporuje tomuto zákonu..

des*

Nicasil-prodával jsem již několik aut a vždy!moje první bylo že jsem posílal na pojišťovnu,odhlášení ze smlouvy z důvodu prodeje vozidla,odevzdal jimZelenou kartu,a žádal o potvrzení bezeškodním průběhu pojištění.VŽDY,mi bylo vyhověno a dokonce ještě vrátili přeplatek pojištění.Jelikož jstre to odflákl,nesete si následky.Stejně zaplatíte a proto se i zbytečně handrkujete.Ani nemáte nic v ruce,čím byste se prokázal.Pouze se můžete dohodnout.

lui, mýlíte se, není to tak.

neprovozuji vozidlo, chodím se na něj jen koukat a zákon mi nedovolí ho pojistit?

to jste vedle...

čkp vymáhá sankce, protože je přesvědčena že vozidlo pokud nemá značky v depozitu musí být pojištěno. Neposílá svoje zástupce, aby chodili po městě a zjištovali, zdali je vozidlo provozováno. Proto osloví vlastníka, oznámí mu stav, dá mu lhůtu na vyjádření a opět neví, zdali vlastník kecá či ne, tak to zkouší dál...

Proč by měla věřit lidem, když se všeobecně lidem nevěří...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]