Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s převodem auta a ekologickou daní. Rozvádím se, auto jsme pořídili s manželem ještě před manželstvím, ale společně. Nejsem ale nikde psaná, že je auto i moje ani nemáme žádnou smlouvu. Teď se rozvádíme a auto budem přepisovat na mě. Platí se i ekologická daň, když je auto na pul moje. Kolik me asi bude stát přepis a co všechno k tomu potřebuji. Ještě nemám změněnou adresu trvalého bydlište. Bude lepší počkat s přepisem až po změně adresy? Změní se nějak podmínky pro přepis po novém roce?
Pokud se s manželem dohodnete že auto připadne Vám, a v soudním rozhodnutí o rozvedení manželství bude odkaz na písemnou dohodu o rozdělení majetku, kterou s manželem uzavřete a před rozvodem přiložíte soudu k návrhu na rozvod, pak podle zákona žádnou eko-daň neplatíte...Jste od ní osvobozena...
doplněno 05.12.11 18:56:podle zákona o odpadech který předepisuje povinnost platit ekodaň je osvobozen od poplatku ten, kdo získá auto v rámci soudního vypořádání společného jmění manželů... Pak by jste teoreticky nemusela mít ani evidenční kontrolu, záleží jak se k tomu postaví příslušný úřad...
jen doplním nějaké informace,které tu zazněly ...Evidenční kontrola je řekněme částečnou tech.kontrolou-zda odpovídá vše co je uvedeno v registru(potažmo v TP) reálnému stavu auta,zejména pak kontrola identifikátorů auta(i proto se dělá u převodů apod.,aby se náhodou nelegalizovalo něco co není košér)...Tako kontrola je "podřízena" pravidelné TK(po 2 letech) a v případě,že je tato pravidelná klasická TK mladší 30 dnů-nahrazuje i kontrolu evidenční...Po 30 dnech bohužel již je nutno EK absolovovat-v případech,které to vyžadují...
Přáteli Erikchu, možná umíš něco z praxe, napříkald dovážet šikovně bouzraá auta a prodávat je jako nebouraná, nebo stáčet tachometr, ale doporučuji Ti občas se věnovat i teorii, především zákonům a vyhláškám vztahujícím se k činnosti stanic STK a k technickým prohlídkám
1.) EK je zvláštním druhem technické prohlídky
2.) Její podstatou je to, že technik STK porovná údaje v TP se skutečným provedením vozidla, počínaje identifikátory atd...nekotroluje se přitom TECHNICKÝ STAV vozidla, ale jen to, zda vozidlo odpovídá tomu co je uvedeno v TP a zda na vozidle nebyly provedeny nějaké nepovolené změny
3.) Technická prohlídka v plném rozsahu podle zákona VŽDY obsahuje i evidenční kontrolu, evidenční kontrolou-skupinou předepsaných úkonů se v podtatě pokaždé začíná...Bohužel praxe některých STK je taková, že do protokolu z technické prohlídky v plném rozsahu neuvádějí vetu "Vozidlo z hlediska evideční kontroly vyhovuje"...Tato věta je předepsána jednou z novel příslušné vyhlášky, která platí už několik let...někam, to bohuže ješět neproniklo, a uprgrade software asi něco stojí, za to si majitel STK raději koupí něci užitečnějšího...čest výjimkám, tedy STK, které vystavují protokol z TP prováděné v plném rozsahu přesně v souladu s platnou legislativou
4.) takže protokol z klasické TP v plném rozsahu nahrazuje i případný samostatný protokol z evidenční kontroly, a lze jej využít při registraci, pokud je protokol z TP v plném rozsahu vystaven na jméno žadatele (kolonka provozovatel) o registraci a pokud obsahuje větu " vozidlo z hediska evidenční kontroly vyhovuje"
5.) Doba platnosti evidenční kontoly není zákonem žádným způsobem omezena, protokol lze použít k registraci i později než po měsíci, v podstatě až do doby, než bude provedena další evidenční kontrola...Poslední TP a EK vyznačuje technik STK do technického průkazu, takže podle data vystavení to pozná i malé dítě...Platný je vždy poslední vystavený protokol
6) 30-denní lhůta k ometení EK je proto nesmysl, pleteš si to s prostředním sloupcem protokolu kam se vypisujáí vážné - béčkové závady, které mají za následek omezení platnosti TP na jeden měsíc
ad I. nikde jsem nepsal(a netvrdil),že by evidenčka nahrazoval nebo zkoumala tech.stav auta-evidenčku lze provést i na shořelém zbouraném vraku...
ad II. doba platnosti evidenčky-zuste cokokli provést na úřadě(změnu,zápis) s evidenčkou třeba rok starou-smolík,na každém úřadě vás vyhodí,že si musíte udělat "aktuální" evidenčku...Nevím na základě jakého předpisu apod.,upřímně mne to ani nezajímá,ale tak to prostě je...A mimoto je nějaká omezená lhůta i vcelku logická-těžko vyházet z kontroly čehokoli zda odpovídá,která proběhla třeba právě před rokem,že...?!
ad III. to,že platná pravidelná tech.kontrola nahrazuje evidenčku(ve 30 denní lhůtě) i bez věty ,že vozidlo z hlediska evidence bla bla bla...je realita(opět sice nevím konkrétní normu)-protože bez kontroly identifikátorů(VIN,homologace atd.) STk nelze absolovovat-technik by bez této kontroly technickou neprovedl,a STK nedala "štempl" včetně zápisu do registru-to si nikdo nevezme na triko...Mimoto dovezu-li auto-a to v takovém stavu,že se nemusím obávat toho,že by se mi někde někdo věšel na stěrače,okupoval domovní dveře atd.-co jsem mu to prodal za hrůzu(to jen tak reakce na nemístné narážky),tak nejpozději do toho týdne dvou prodám a vždy stačí k přepisu ona právě čerstvá TK(většinou dovozová,když neřeším přestavbu)-a to i na zcela jiné jméno než žadatel o evidenčku(čili kupující)...
Bez znalosti konkrétní normy je to jen slovní či písmenková vata, já mám před sebou zákon i vyhlášku a je to tam černé na bílém...Pokud je ve spodní části TP vytnačena EK, s datem a razítkem STK? dokud se tento protokol nepoužije, je EK platná,,,uřad by měl tento protokol odebrat a založit do spisu...
opravdu bych byla osvobozena? prosim poslete mi odkaz na ten zakon, kde se o tom doctu, abych si to mohla nastudovat. Vcera jsem byla na prevodu vozidel se informovat a o osvobozeni od dane mi nic nerekli.
na stránkách MVCR hledejte sbírku zákonů 297 z roku 2009, částka 90, zákon kterým se mění zákon číslo 185/2001 o odpadech, nebo si najděte jinde přímo zákon o odpadech v plném zněníé, v paragrafu 37 e) písm. 2 je uvedeno osvobození.
Nevím co Vám kdo řekl na úřadu, nevím také koho a na co jste se ptala, otázka je důležitá, Vy se musíte ptát na úřadu především na to, co potřebujete předložit k tomu, aby jim bylo jasné, že došlo k zániku společného jmění manželů a že se na Vás vztahuje příslušné ustanovení zákona o osvobození od eko-daně...
Eko daň se platí vždy při první změně majitele a to v tomto případě je zápis na registračním místě. Určitě bych s přepisem vozidla počkal až do nového bydliště, jinak by jste musela tuto změnu znovu nahlásit ale hlavně trávit čas na tomto úřadě. Přepis 800kč a k tomu evidenční kontrola přepisovaného vozidla + již ten zmíněný ekovýpalný příspěvek. V příštím roce se zásadní změny, které by Vám umožnili jednodušší přepis - nechystá.
doplněno 05.12.11 09:39:Nějaké změny se chystají ale ty se takto jednoduchého přepisu nebudou týkat - to jen aby se vědělo, že se cosi připravuje ohledně polopřevodů apod.
moc se v tom nevyznam a nevim kam co vyridit. Ta evidencní kontrola se provadi na STK? Technickou jsme delali začátkem letošního roku. Asi by bylo dobre, kdybych si zasla přímo na urad a tam se na vse zeptala. Když bych pak měnila jen adresu již na mém techničáku, platí se tam znovu 800kč?
To si nejsem úplně jistý zda se něco platí za tuto změnu ( řekl bych ale, že u nás se platí úplně za vše v tomto případě pár korun) nahlášení bydliště ale rozhodně to není ta částka, kterou uvádíte. Spíše jde o ten čas. Evidenční kontrola je nutná i přesto, že má TK a ta se opravdu na STK dělá.
Dobrý den, pokud se rozvádíte tak nejprve budete mít vyrovnání majetku a pokud auto připadne Vám, tak budete muset zajít na evidenční kontrolu, pokud nemáte platnou STK tak i tu, pojistit auto na Vás a pak u přihlášení zaplatíte poplatek 800,-Kč a u starších vozidel se platí i takzvaná eko daň a ta je od 3 000,- do 10 000,- a řídí se stupněm emisní úrovně.
prosim a kde zjistim, zda budu za moje auto platit tu ekodan? da se to nekde vyhledat a podle ceho se to odvozuje.
pošlete mi na e-mail selesova@centrum.cz zadní stranu technického průkazu a já Vám to zjistím
doplněno 05.12.11 11:47:pokud po přihlášení pak budete měnit adresu, tak tato změna stojí 50,-Kč
doplněno 05.12.11 11:55:nebo mi zkuste napsat jaký rok výroby auto je a značku-jako škoda atd.
Dekuji, odpoledne bych Vám zaslala ten technicak, ted ho nemam u sebe. Bude se nejak menit ekodan po novem roce? slysela jsem ze to ma byt prisnejsi a drazsi, proto bych chtela prepis stihnout do konce roku.
Nic takového manžel dělat nemusí!( pro laybor) odhlašuje se na někoho v případě, že se jedná o převod vozidla do jiného okresu nebo kraje a z otázky tazatelky toto nelze určit. Vaše odpověď v tomto smyslu je zavádějící.
doplněno 06.12.11 06:29: Odhlašování vozidla na jméno nového vlastníka ohledně přepisu se dělá v případě změny registračního( evidenčního) místa.Kdokoliv,jestliže manžel vůz neodhlásí na paní,pak bude pořád majitelem on.
doplněno 05.12.11 20:17:Kdokoliv,takže když je majitel manžel paní,a paní chce být majitelkou,tak podle tebe se vůz nemusí odhlašovat,
je fakt že podle tebe může být majitel kdokoliv a pak nemusí nic řešit,kdokoliv,kdokoliv,kdokoliv.
Po rozvodu bude ideální aby byl majitel pán,ale vůz patřil i paní,kdokoliv,kdokoliv,kdokoliv...
laybor -? Kam Vy na to chodíte to bych opravdu asi ani nechtěl vědět.
doplněno 05.12.11 20:31:Pro všechny ostatní - psal jsem, že není potřeba aby manžel odhlašoval automobil na manželku v případě přepisu (v tomto případě se provede přepis vozidla naráz bez odhlášení na manželku ) to ostatní co píše "laybor" o majitelích 3x kdokoliv a potom zase nějaký nesmysl 3x kdokoliv = tomu nějak nejsem schopen porozumět.
doplněno 06.12.11 06:28:Odhlašování vozidla na jméno nového vlastníka ohledně přepisu se dělá v případě změny registračního( evidenčního) místa.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.