Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Prevod auta

Od: yitta odpovědí: 22 změna:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jak je to s převodem auta a ekologickou daní. Rozvádím se, auto jsme pořídili s manželem ještě před manželstvím, ale společně. Nejsem ale nikde psaná, že je auto i moje ani nemáme žádnou smlouvu. Teď se rozvádíme a auto budem přepisovat na mě. Platí se i ekologická daň, když je auto na pul moje. Kolik me asi bude stát přepis a co všechno k tomu potřebuji. Ještě nemám změněnou adresu trvalého bydlište. Bude lepší počkat s přepisem až po změně adresy? Změní se nějak podmínky pro přepis po novém roce?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nu*
hodnocení

1x

Pokud se s manželem dohodnete že auto připadne Vám, a v soudním rozhodnutí o rozvedení manželství bude odkaz na písemnou dohodu o rozdělení majetku, kterou s manželem uzavřete a před rozvodem přiložíte soudu k návrhu na rozvod, pak podle zákona žádnou eko-daň neplatíte...Jste od ní osvobozena...

doplněno 05.12.11 18:56:

podle zákona o odpadech který předepisuje povinnost platit ekodaň je osvobozen od poplatku ten, kdo získá auto v rámci soudního vypořádání společného jmění manželů... Pak by jste teoreticky nemusela mít ani evidenční kontrolu, záleží jak se k tomu postaví příslušný úřad...

erikch*

jen doplním nějaké informace,které tu zazněly ...Evidenční kontrola je řekněme částečnou tech.kontrolou-zda odpovídá vše co je uvedeno v registru(potažmo v TP) reálnému stavu auta,zejména pak kontrola identifikátorů auta(i proto se dělá u převodů apod.,aby se náhodou nelegalizovalo něco co není košér)...Tako kontrola je "podřízena" pravidelné TK(po 2 letech) a v případě,že je tato pravidelná klasická TK mladší 30 dnů-nahrazuje i kontrolu evidenční...Po 30 dnech bohužel již je nutno EK absolovovat-v případech,které to vyžadují...

nu*

Přáteli Erikchu, možná umíš něco z praxe, napříkald dovážet šikovně bouzraá auta a prodávat je jako nebouraná, nebo stáčet tachometr, ale doporučuji Ti občas se věnovat i teorii, především zákonům a vyhláškám vztahujícím se k činnosti stanic STK a k technickým prohlídkám

1.) EK je zvláštním druhem technické prohlídky

2.) Její podstatou je to, že technik STK porovná údaje v TP se skutečným provedením vozidla, počínaje identifikátory atd...nekotroluje se přitom TECHNICKÝ STAV vozidla, ale jen to, zda vozidlo odpovídá tomu co je uvedeno v TP a zda na vozidle nebyly provedeny nějaké nepovolené změny

3.) Technická prohlídka v plném rozsahu podle zákona VŽDY obsahuje i evidenční kontrolu, evidenční kontrolou-skupinou předepsaných úkonů se v podtatě pokaždé začíná...Bohužel praxe některých STK je taková, že do protokolu z technické prohlídky v plném rozsahu neuvádějí vetu "Vozidlo z hlediska evideční kontroly vyhovuje"...Tato věta je předepsána jednou z novel příslušné vyhlášky, která platí už několik let...někam, to bohuže ješět neproniklo, a uprgrade software asi něco stojí, za to si majitel STK raději koupí něci užitečnějšího...čest výjimkám, tedy STK, které vystavují protokol z TP prováděné v plném rozsahu přesně v souladu s platnou legislativou

4.) takže protokol z klasické TP v plném rozsahu nahrazuje i případný samostatný protokol z evidenční kontroly, a lze jej využít při registraci, pokud je protokol z TP v plném rozsahu vystaven na jméno žadatele (kolonka provozovatel) o registraci a pokud obsahuje větu " vozidlo z hediska evidenční kontroly vyhovuje"

5.) Doba platnosti evidenční kontoly není zákonem žádným způsobem omezena, protokol lze použít k registraci i později než po měsíci, v podstatě až do doby, než bude provedena další evidenční kontrola...Poslední TP a EK vyznačuje technik STK do technického průkazu, takže podle data vystavení to pozná i malé dítě...Platný je vždy poslední vystavený protokol

6) 30-denní lhůta k ometení EK je proto nesmysl, pleteš si to s prostředním sloupcem protokolu kam se vypisujáí vážné - béčkové závady, které mají za následek omezení platnosti TP na jeden měsíc

erikch*

ad I. nikde jsem nepsal(a netvrdil),že by evidenčka nahrazoval nebo zkoumala tech.stav auta-evidenčku lze provést i na shořelém zbouraném vraku...

ad II. doba platnosti evidenčky-zuste cokokli provést na úřadě(změnu,zápis) s evidenčkou třeba rok starou-smolík,na každém úřadě vás vyhodí,že si musíte udělat "aktuální" evidenčku...Nevím na základě jakého předpisu apod.,upřímně mne to ani nezajímá,ale tak to prostě je...A mimoto je nějaká omezená lhůta i vcelku logická-těžko vyházet z kontroly čehokoli zda odpovídá,která proběhla třeba právě před rokem,že...?!

ad III. to,že platná pravidelná tech.kontrola nahrazuje evidenčku(ve 30 denní lhůtě) i bez věty ,že vozidlo z hlediska evidence bla bla bla...je realita(opět sice nevím konkrétní normu)-protože bez kontroly identifikátorů(VIN,homologace atd.) STk nelze absolovovat-technik by bez této kontroly technickou neprovedl,a STK nedala "štempl" včetně zápisu do registru-to si nikdo nevezme na triko...Mimoto dovezu-li auto-a to v takovém stavu,že se nemusím obávat toho,že by se mi někde někdo věšel na stěrače,okupoval domovní dveře atd.-co jsem mu to prodal za hrůzu(to jen tak reakce na nemístné narážky),tak nejpozději do toho týdne dvou prodám a vždy stačí k přepisu ona právě čerstvá TK(většinou dovozová,když neřeším přestavbu)-a to i na zcela jiné jméno než žadatel o evidenčku(čili kupující)...

nu*

Bez znalosti konkrétní normy je to jen slovní či písmenková vata, já mám před sebou zákon i vyhlášku a je to tam černé na bílém...Pokud je ve spodní části TP vytnačena EK, s datem a razítkem STK? dokud se tento protokol nepoužije, je EK platná,,,uřad by měl tento protokol odebrat a založit do spisu...

yitta
hodnocení

opravdu bych byla osvobozena? prosim poslete mi odkaz na ten zakon, kde se o tom doctu, abych si to mohla nastudovat. Vcera jsem byla na prevodu vozidel se informovat a o osvobozeni od dane mi nic nerekli.

cyril*

Po ucelené řadě blábolů a zavádějících nesmyslů se konečně našel jeden rozumný příspěvek! *palec*

nu*
hodnocení

1x

na stránkách MVCR hledejte sbírku zákonů 297 z roku 2009, částka 90, zákon kterým se mění zákon číslo 185/2001 o odpadech, nebo si najděte jinde přímo zákon o odpadech v plném zněníé, v paragrafu 37 e) písm. 2 je uvedeno osvobození.

Nevím co Vám kdo řekl na úřadu, nevím také koho a na co jste se ptala, otázka je důležitá, Vy se musíte ptát na úřadu především na to, co potřebujete předložit k tomu, aby jim bylo jasné, že došlo k zániku společného jmění manželů a že se na Vás vztahuje příslušné ustanovení zákona o osvobození od eko-daně...

kdokoliv*
hodnocení

0x

Eko daň se platí vždy při první změně majitele a to v tomto případě je zápis na registračním místě. Určitě bych s přepisem vozidla počkal až do nového bydliště, jinak by jste musela tuto změnu znovu nahlásit ale hlavně trávit čas na tomto úřadě. Přepis 800kč a k tomu evidenční kontrola přepisovaného vozidla + již ten zmíněný ekovýpalný příspěvek. V příštím roce se zásadní změny, které by Vám umožnili jednodušší přepis - nechystá.

doplněno 05.12.11 09:39:

Nějaké změny se chystají ale ty se takto jednoduchého přepisu nebudou týkat - to jen aby se vědělo, že se cosi připravuje ohledně polopřevodů apod.

yitta
hodnocení

moc se v tom nevyznam a nevim kam co vyridit. Ta evidencní kontrola se provadi na STK? Technickou jsme delali začátkem letošního roku. Asi by bylo dobre, kdybych si zasla přímo na urad a tam se na vse zeptala. Když bych pak měnila jen adresu již na mém techničáku, platí se tam znovu 800kč?

kdokoliv*

To si nejsem úplně jistý zda se něco platí za tuto změnu ( řekl bych ale, že u nás se platí úplně za vše v tomto případě pár korun) nahlášení bydliště ale rozhodně to není ta částka, kterou uvádíte. Spíše jde o ten čas. Evidenční kontrola je nutná i přesto, že má TK a ta se opravdu na STK dělá.

selesova*
hodnocení

0x

Dobrý den, pokud se rozvádíte tak nejprve budete mít vyrovnání majetku a pokud auto připadne Vám, tak budete muset zajít na evidenční kontrolu, pokud nemáte platnou STK tak i tu, pojistit auto na Vás a pak u přihlášení zaplatíte poplatek 800,-Kč a u starších vozidel se platí i takzvaná eko daň a ta je od 3 000,- do 10 000,- a řídí se stupněm emisní úrovně.

yitta
hodnocení

prosim a kde zjistim, zda budu za moje auto platit tu ekodan? da se to nekde vyhledat a podle ceho se to odvozuje.

selesova*

pošlete mi na e-mail selesova@centrum.cz zadní stranu technického průkazu a já Vám to zjistím

doplněno 05.12.11 11:47:

pokud po přihlášení pak budete měnit adresu, tak tato změna stojí 50,-Kč

doplněno 05.12.11 11:55:

nebo mi zkuste napsat jaký rok výroby auto je a značku-jako škoda atd.

yitta
hodnocení

Dekuji, odpoledne bych Vám zaslala ten technicak, ted ho nemam u sebe. Bude se nejak menit ekodan po novem roce? slysela jsem ze to ma byt prisnejsi a drazsi, proto bych chtela prepis stihnout do konce roku.

yitta
hodnocení

jedna se o Ford Focus, r.v. 1999 1,8 TDi, kombik

selesova*

tak u tohoto nevím budu potřebovat ten TP, odhlásit auto můžete sama na základě plné moci od bývalého manžela a on tam ani nemusí chodit

laybor*
hodnocení

0x

Nejprve musí manžel vůz na vás odhlásit,,,,potom teprve můžete vůz na sebe přihlašovat.

kdokoliv*

Nic takového manžel dělat nemusí!( pro laybor) odhlašuje se na někoho v případě, že se jedná o převod vozidla do jiného okresu nebo kraje a z otázky tazatelky toto nelze určit. Vaše odpověď v tomto smyslu je zavádějící.

doplněno 06.12.11 06:29: Odhlašování vozidla na jméno nového vlastníka ohledně přepisu se dělá v případě změny registračního( evidenčního) místa.
laybor*

Kdokoliv,jestliže manžel vůz neodhlásí na paní,pak bude pořád majitelem on.

doplněno 05.12.11 20:17:

Kdokoliv,takže když je majitel manžel paní,a paní chce být majitelkou,tak podle tebe se vůz nemusí odhlašovat,

je fakt že podle tebe může být majitel kdokoliv a pak nemusí nic řešit,kdokoliv,kdokoliv,kdokoliv.

Po rozvodu bude ideální aby byl majitel pán,ale vůz patřil i paní,kdokoliv,kdokoliv,kdokoliv...

kdokoliv*

laybor -? Kam Vy na to chodíte to bych opravdu asi ani nechtěl vědět.

doplněno 05.12.11 20:31:

Pro všechny ostatní - psal jsem, že není potřeba aby manžel odhlašoval automobil na manželku v případě přepisu (v tomto případě se provede přepis vozidla naráz bez odhlášení na manželku ) to ostatní co píše "laybor" o majitelích 3x kdokoliv a potom zase nějaký nesmysl 3x kdokoliv = tomu nějak nejsem schopen porozumět.

doplněno 06.12.11 06:28:

Odhlašování vozidla na jméno nového vlastníka ohledně přepisu se dělá v případě změny registračního( evidenčního) místa.

laybor*

Jestli si myslíš že vůz se odhlašuje jen mezi okresy a kraji,kam na to chodíš.

doplněno 05.12.11 20:20:

to bych taktéž rád věděl.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]