Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neodhlášené auto z registru od 2007

Od: romanroman odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

na webu jsem našel mnoho různých odpovědí na tento problém, ale nejsem si jist konkrétně jsem spíše více zmaten:

V roce 2006 jsem koupill škodu 105L za 8 měsíců na to jsem ji sešrotoval, končila technická. Původní majitel auto na základě smlouvy odhlásil a zadal tam mé jméno. Problém je v tom že jsem auto za celou dobu "provozování" nepřihlásil ani nepojistil. Nedělal jsem si stím hlavu, prostě z neznalosti. Dnes bych chtěl auto konečně odhlásit. Papír o likvidaci mám i značky a techničáky.

Nejsen si jist co očekávat. Za porušení neodevzdání SPZ mohu čekat pokutu až 20 000,- nebo se tomu lze vyhnout? Lze auto vůbec odhlásit, když už neexistuje, ale jsou ke šrotaci papíry z roku 2007? Kolik stojí odhlášení vozidla, které není přihlášeno, tedy je v polopřepisu? V dokumentu pro školení pojistitelů jsem se dočetl toto: Povinnost odevzdat SPZ a papíry vzniká tehdy pokud pojištění zaniklo. Tedy jestliže pojištění nevzniklo, nebylo sjednáno dle zákona 168/1999sb. nemohlo ani zaniknout a tedy nebyl porušen zákon. Vztahuje se to na můj případ?

Dále se jedná o povinné ručení, které jsem po dobu 8 měsíců nesjednal. CPK sankce nejsou retrospektivní a tedy po mě nemohou vymáhat částku za těch 8 měsíců v roce 2007? A kdyby se ozvali že jim mám zaplatit za dobu od platnosti zákona 168/1999 sb. do teď mohu jim dokázat šrotaci a tím pádem CPK nemusím řešit, je to tak? Ale přestupek byl i tak spáchán a nepojištené auto v dannou dobu bylo používané. Co mohu očekávat zde? Budu muset zaplatit nějakou pokutu? Nebo pojištění za 8 měsíců? Jak mi toto pojištění vypočítají když dojde na tento případ?

Děkuji Vám za odpovědi.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nu*
hodnocení

0x

jděte na úřad, auto na sebe přihlašte za 800,- Kč, předložte potvrzení o převzetí autovraku, následně sebe i auto trvale vyřadíte...

romanroman
hodnocení

Nur:

Ano to jsem chtěl udělat, ale přišli mi všechny tyto pochyby o přestupcích. pokud by to bylo tak jednoduché jak píšete na co je tedy pokuta za neodevzdání SPZ?

romanroman
hodnocení

A není právě potřeba pojištění a STK k přihlášení vozidla?

Pardon že to nenapíši v jednom okně

romanroman
hodnocení

Tak si odpovím sám aspoň na druhou polovinu mé otázky ohledně CKP. Našel jsem tento článek

auto.idnes.cz/jak/...

cituji:

Jestliže ekologickou likvidaci do konce roku stihnete, máte vyhráno, i když ho neodhlásíte. "Doklad o ekologickém zlikvidování vozidla vydaný do 31. 12. 2008 bude důkazem o tom, že vozidlo už v lednu 2009, odkdy se sankce začnou vybírat, nemůže být provozováno. Majiteli takového auta pak lednové poplatky promineme,"uvedl Jakub Hradec, výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů.

a dále:

Pokud jste vůz rozebrali po 1. květnu 2004, musíte na úřad přinést i doklad o ekologické likvidaci. Jestliže ho nemáte, zaplatíte pokutu za porušení zákona, která může být až 15 tisíc korun. Stejně jako v prvním případě pak do protokolu uvedete, co se s autem stalo; počítejte však s tím, že úředníci mohou výpověď prověřit.
Tedy žádné pojištění ani sankci za nepojištění mi nehrozí. Domnívám se správně?

kdokoliv*

promlčení za neodevzdání SPZ je dva roky. Po této době nelze již tuto věc pokutovat.

jarda3*

Tak samozrejme, co chcete pojistovat za odpovednost na vozidle, co jiz neexistuje? A ze jste to kdysi do 10-ti dnu neodhlasil, to uz by melo byt promlcene jako spravni prestupek.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]