Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
na webu jsem našel mnoho různých odpovědí na tento problém, ale nejsem si jist konkrétně jsem spíše více zmaten:
V roce 2006 jsem koupill škodu 105L za 8 měsíců na to jsem ji sešrotoval, končila technická. Původní majitel auto na základě smlouvy odhlásil a zadal tam mé jméno. Problém je v tom že jsem auto za celou dobu "provozování" nepřihlásil ani nepojistil. Nedělal jsem si stím hlavu, prostě z neznalosti. Dnes bych chtěl auto konečně odhlásit. Papír o likvidaci mám i značky a techničáky.
Nejsen si jist co očekávat. Za porušení neodevzdání SPZ mohu čekat pokutu až 20 000,- nebo se tomu lze vyhnout? Lze auto vůbec odhlásit, když už neexistuje, ale jsou ke šrotaci papíry z roku 2007? Kolik stojí odhlášení vozidla, které není přihlášeno, tedy je v polopřepisu? V dokumentu pro školení pojistitelů jsem se dočetl toto: Povinnost odevzdat SPZ a papíry vzniká tehdy pokud pojištění zaniklo. Tedy jestliže pojištění nevzniklo, nebylo sjednáno dle zákona 168/1999sb. nemohlo ani zaniknout a tedy nebyl porušen zákon. Vztahuje se to na můj případ?
Dále se jedná o povinné ručení, které jsem po dobu 8 měsíců nesjednal. CPK sankce nejsou retrospektivní a tedy po mě nemohou vymáhat částku za těch 8 měsíců v roce 2007? A kdyby se ozvali že jim mám zaplatit za dobu od platnosti zákona 168/1999 sb. do teď mohu jim dokázat šrotaci a tím pádem CPK nemusím řešit, je to tak? Ale přestupek byl i tak spáchán a nepojištené auto v dannou dobu bylo používané. Co mohu očekávat zde? Budu muset zaplatit nějakou pokutu? Nebo pojištění za 8 měsíců? Jak mi toto pojištění vypočítají když dojde na tento případ?
Děkuji Vám za odpovědi.
jděte na úřad, auto na sebe přihlašte za 800,- Kč, předložte potvrzení o převzetí autovraku, následně sebe i auto trvale vyřadíte...
Nur:
Ano to jsem chtěl udělat, ale přišli mi všechny tyto pochyby o přestupcích. pokud by to bylo tak jednoduché jak píšete na co je tedy pokuta za neodevzdání SPZ?
Tak si odpovím sám aspoň na druhou polovinu mé otázky ohledně CKP. Našel jsem tento článek
cituji:
Jestliže ekologickou likvidaci do konce roku stihnete, máte vyhráno, i když ho neodhlásíte. "Doklad o ekologickém zlikvidování vozidla vydaný do 31. 12. 2008 bude důkazem o tom, že vozidlo už v lednu 2009, odkdy se sankce začnou vybírat, nemůže být provozováno. Majiteli takového auta pak lednové poplatky promineme,"uvedl Jakub Hradec, výkonný ředitel České kanceláře pojistitelů.a dále:
Pokud jste vůz rozebrali po 1. květnu 2004, musíte na úřad přinést i doklad o ekologické likvidaci. Jestliže ho nemáte, zaplatíte pokutu za porušení zákona, která může být až 15 tisíc korun. Stejně jako v prvním případě pak do protokolu uvedete, co se s autem stalo; počítejte však s tím, že úředníci mohou výpověď prověřit.Tedy žádné pojištění ani sankci za nepojištění mi nehrozí. Domnívám se správně?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.