Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Chtěl jsem se zeptat. Zjistil jsem, že mi v autě palubní PC neukazuje správně. Natankoval jsem plnou a nyní, po výpočtu jsem zjistil, že ukazuje špatné hodnoty.
Teď ale k číslům: Natankoval jsem plnou nádrž: za 1650,- cca 46,9 litrů nafty ( 1 litr stál 35,2 Kč ), na tuto plnou nádrž jsem ujel cca 823 km.
Takže: ( 46,9 litrů / 823 km ) x 100 = 5,7 litrů / 100 km
U palubního PC jsem vynuloval hodnoty při tankování a průměrnou spotřebu dlouhodobou mi to ukazuje na 6,6 l / 100 km. Taková větší odchylka...
Jak je toto možné? Je toto v pořádku?
Spotřebu musíš měřit na stejných km, dlouhodobá je jiný údaj. Když natankuješ, vynuluj průměrnou a jezdi, až znova dotankuješ počítej a srovnávej aktuální. Mně ukazuje pc celkem v normě, ale u posledního tankování se taky hodně spletl...
To není pravda, nebo u mne to je jinak...Dlohodobá je dlouhodobá - ta se počítá od vynulování až do smazanání. A jinak klasická průměrná - ta se vynuluje automaticky po dni, respektive po ,,nějakém" čase, když auto zrovna ,,nejede". Takže když přijedu večer z práce a druhý den ráno jedu do práce, počítá se od znova...
Já mám za to, že dlouhodobá se nedá normálně vynulovat, alespoň u některých značek. Já mám dlouhodobou v servisním menu a tu nevynuluju, možná v servisu přes diagnostiku. Průměrnou naopak v palubním počítači normálně vynuluju, dotankuju a jezdím, pak dotankuju do plné a počítám.
doplněno 28.11.11 12:22:Spotřebu píšu zde: spotreby.cz/...
vedle údaje o spotřebě je uvedený i údaj z pp, stačí najet myškou. Někdy se trefí, většinou rozdíl 2-4deci, teď naposled 9deci!
doplněno 28.11.11 12:34:Jinak průměrná se mi sama nevynuluje, tu si musím nulovat sám. Myslím´, že to je jen orientační údaj a nedá se na něj spoléhat. Někdy dojedu, svítí tam třeba 5,5 a při dalším startu už je tam třeba 5,8...? Co se týká údaje o dojezdu, tam myslím ukazuje možná přesně. Minule jsem jel dotankovat když ukazoval dojezd 20km, ale kámoše museli odtáhnout při dojezdu 40km, takže asi tak.
Já sice nemám Fabku, jako tazatel, ale Octavii. Předpokládám, že funkce ale budou stejné. Jsou tam vlastně dva PP, označené MFA1 a MFA2.
MFA1 sleduje údaje pro jednotlivou jízdu a resetuje se sám, pokud nedojde do 2 hodin od posledního zhasnutí motoru znovu k nastartování.
MFA2 je dlouhodobý, údaje do něj se přičítají průběžně neustále, dokud jej ručně nevynulujete (nebo sám nepřekročí maximální hodnoty - např. údaj o ujeté vzdálenosti ukazuje tuším do 1999 km, potom začíná počítat znovu od nuly).
Doporučuju takových "tankovacích cyklů do plna" absolovovat víc za sebou, PP nemazat a údaje o tankování si zapsat a přepočítat dle skutečně natankovaného množství za celou dobu. Věřím, že se údaje z PP k reálu víc přiblíží (alespoň u mne to tak funguje - odchylku spotřeby vypočtené dle natankovaného paliva od údajů PP mám 0,2 l).
Tak ověřeno na další nádrži a opětovně. Dle výpočtu mi vychází průměrná spotřeba na 100 km po ujetí plné nádrže na 5,5 L / 100 km. Dlouhodobá spotřeba v palubním PC ihned po natankování vynulována a nyní ukazuje 6,5 L / 100 km. Takže co s tím? Do autorizovaného servisu Škoda se mi moc nechce - to by byla jen samá diagnostika, zjištění apod. a samý peníze, peníze a peníze...
S tím nic neuděláš, jde o informační údaj, žádný palubák neukazuje přesně. Nejlepší měření je od plné, do plné a hodně záleží, jestli máš nádrž opravu plnou - stačí zahýbat autem, vyletí bublina a dáš tam další cca dva litry, taky auto by mělo stát rovně, nejlépe u stejné pumpy. Stejně to nikdy neovlivníš, záleží na pěnivosti nafty - u některých horších padá pěna až po deseti patnácti minutách. Další věc - použité pneu, průměr, tacho taky neukazuje nikdy přesně vzdálenost. Měl jsem tři auta a na stejných trasách ukazovali rozdílné km, některý 92, jiné 96 a 98 km a tím jak se sjíždí vzorek má další vliv na přesnost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.