Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Trvalé vyřazení auta z registru po rozprodeji

Od: maurik* odpovědí: 34 změna:

Dobrý den.

Má dotaz a zároveň prosbu o radu. Jde o to, že před nedávnem jeden pán zavinil nehodu, při které bylo poškozeno i moje auto a zástupce pojišťovny viníka označil pojistnou událost jako totálku (auto je nepojízdné). Chtěl bych ho trvale odstranit z registru vozidel, ale předtím bych chtěl podstatnou část auta rozprodat. Protože do auta bylo před nehodou (3-5 měsíců) dost investováno, tak nechci ho dát jen tak do šrotu. Případné peníze z prodeje dílů, chci použít na koupi jiného auta. Jak to tedy mám udělat? Jeden známej mi řekl, že šroťáky, nebo prostě provozovny oprávněné ekologicky likvidovat auta a vydávat na to potvrzení, nechtějí polorozebraná auta ekologicky likvidovat a tím pádem i vydat ono potvrzení, že chtějí většinou komplet auto. Proto jsem se obrátil přímo na dopravní odbor, kde mi jejich vedoucí sdělil, že veškeré tyto provozovny jsou povinné převzít auto v jakémkoliv stavu, jediná podmínka co u toho je, že musejí být zachovány ty části auta, kde se nachází identifikační údaje. Tak jak to tedy je? Jestli jsem to dobře pochopil, tak můžu auto rozebrat a díly rozprodat a nechat si pouze skelet, kde je to identifikační číslo a zbytek dát ekologicky zlikvidovat a oni jsou povinní ten vrak převzít a vystavit mi potvrzení díky kterému auto trvale odhlásím?

Předem děkuji za odpovědi

34 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kdokoliv*
hodnocení

2x

Dle mých zkušeností : Řada firem zabývající se ekolikvidací dává možnost odběru dílů z Vašeho vozidla, to platí u těch solidních a ty bych v tomto případě oslovil, zeptal bych se na tuto možnost odebrání těch a těch dílů, o tento soupis dílů se zapíše do předávacího protokolu o příjmu vozidla k ekolikvidaci. Oni tyto díly rozeberou a připraví k vyzvednutí.

doplněno 27.11.11 15:55:

Případně si tyto díly demontujete sám a předáte vozidlo k likvidaci již bez těchto dílů. Identifikátory u novějších typů vozidel jsou vyraženy na skeletu a o tyto díly se asi nejedná, u starých vozidel byli zanýtovány štítky s číslem také na skeletu vozidla.

maurik*
hodnocení

Taky jsem to tak dle sdělení toho vedoucího pochopil, jen jsem měl obavy, aby pak ty šroťáky nedělali problémy, že jim tam dávám rozebrané auto, že nemůžou na mém autě vydělat. On mi totiž jeden kolega z práce říkal, že on do jednoho šroťáku chtěl dát taky zlikvidovat své rozebrané auto a oni mu ho nevzali, že není kompletní! Oni by asi byli nejradši, kdyby jste jim tam dávali nové Maserati! Proto se tu radši ptám.

kdokoliv*

O.K. tak jak popisujete se chovají právě ty nesolidní firmy a přesně jak píšete oni by chtěli aby jste jim div ne ještě zaplatil a ještě k tomu udělal nějakou nákladnou reklamu v jejich prospěch.

takjan*
hodnocení

1x

Přesně jak píše solenza. Nikdo vás nemůže nutit nechat svůj majetek zničit. 4estné prohláčení...

hodnocení

0x

Dobrý den. Dovolím si Vás odkázat na tuto diskuzi: www.poradte.cz/auto.../4750-odhlaseni-nebo-trvale-vyrazeni-vozidla.html. Když nic jiného, najdete tam kontakt, který Vám podle mne, bude umět poradit.

doplněno 27.11.11 12:57:

Berte, prosím, jen jako dobře míněnou radu. Nechci samozřejmě podcenit jiné případné rádce zde.

nu*
hodnocení

0x

nechápu proč to řešíte tady, tady nidko potvrzení o převzetí autovraku nevystaví...oslovujte konkrétní provozovatele, seznam najdete na stránkách ministerva životního prostředí

maurik*
hodnocení

Vy jste to asi nepochopil. Já nechci po nikom tady nějaké potvrzení, mě jde o to, že někteří tvrdí, že provozovatelé vrakovišť s ekologickou likvidací vozidel nechtějí brát rozebraná auta, přitom mě vedoucí dopravního odboru (registrů vozidel) řekl (napsal), že musí ode mne odebrat vozidlo zdarma v jakémkoliv stavu s tím, že součásti auta, které obsahují identifikační údaje, musí být zachovalé, neboli musí být na těch částech vozidla, které na to vrakoviště budu dávat. Takže dle toho to chápu tak, že auto rozprodám na díly (z větší části se tak už stalo) a ten neprodejný zbytek odvezu na vrakoviště,kde mi vystaví to potvrzení. Ale mě jde o to, které ty části musím zachovat, nebo kde jsou?

solenza*
hodnocení

0x

A co to auto odhlásit na čestné prohlášení, kde uvedete, že zanikl původní způsob využití vozidla a že ho nadále budete používat třeba jako kůlnu. Díly které si budete chtít vzít, si vezmete a zbytek auta necháte stát na zahradě a můžete ho využít třeba pro uložení dřeva na topení.

maurik*
hodnocení

Díky, ale tady mám obavy, aby těm některým papalášům ne.eblo v hlavě a nezačali sem tam ověřovat, zda to za třeba 5 let stále plní to, co bylo uvedeno (kurník, kůlna, prolézačka atd.) Protože určitě nechci, aby se na mém pozemku povaloval rezavej skelet vraku! Proto tato možnost se moc nezamlouvá.

solenza*

My jsme asi před 2 roky takhle odhašovali 105ku. Bez kompikací bylo ČP přijato jako náhrada za doklad o likvidaci. Do ČP jsme napsali, že ho budeme nadále využívat jako sklad palivového dřeva a zahradního nářadí a že stojí na soukromém pozemku u domu č.p v ulici a ve městě. Od té doby doposud nikdo nepřijel na jakoukoli kontrolu, ve velkém TP máme velké vyřazovací razítko. Je fakt, že od té toby nám auto skutečně stojí na zahradě, ale přece když je to vpodstatě kůlna, tak ji třeba po roce můžete zbourat a odvést do šrotu, nikde jsem nepsali, že má tato kůlna neumezenou životnost. :)

santafreud*

to jsem zkoušel.

Magistrát mi oznámil, že vozidlo tím jenom mění využití a že si po celou dobu jeho existence jakožto kůlny mohou přijít zkontrolovat, zda skutečně existuje.

A nakonec, až ho budu chtít zrušit, ho stejně muséím kompletně odevzdat k likvidaci.

Těžko říct, nakolik to od nich byl abouda.

santafreud*
hodnocení

0x

U nás (Kladno) je to kšeft pro majitele vrakovišť, ti si nechají zapaltit 600,- za chybějící dveře, 400,- za chybějící baterii... a tak dále až po zrcátka a kliky u dveří. Odvolávají se na bod o kompletním autovraku.

Já dal auto kovošrotu Lorenc ze Zdic a kdybych věděl předem, jak málo jim jde o spoučástky, vyčesal bych z toho přinejmenším ty drahé nekovové prkotiny.

Takže určitě se dá najít někdo, kdo na tom rejžuje jenom s mírou...

maurik*
hodnocení

Tak to si nějak protiřečí, protože já jsem například psal přímo vedoucímu registru vozidel v Trutnově, který mi sdělil, že vrakoviště co ekologicky likvidují auta JSOU POVINNI PŘEVZÍT AUTO (VRAK) V JAKÉMKOLIV STAVU! Tak kde to pak jsme?! Musí ten vrak pouze obsahovat ty identifikační údaje!

erikch*

tady je podstatný fakt,zda dotyčná provozovna(kovošrot) pak žádá stát o příspěvěk na ekolikvidaci(tuším 400,-kaček za vrak)-pokud žádá,tak je povinna,jinak povinna není...No a poradím vám jednoduchou věc,a sice z auta si vymontujte co uznáte za vhodné,následně veškeré plasty a skla z kabiny(mot.prostor nechte jak je) a tento zbytek odvezte kamkoli na výkup bez likvidačky-dostanete cca. 4,- až 5,- za kg (což je podle váhy auta tak 3000 až 4000 kaček) a tradá s doklady,štítky,vyřízlým VINem se někde jinde domluvit na vystavení potřebného dokladu(ten vás bude stát max.do litru) a jste někde 2000 až 3000 v plusu...Je to jednoduché,účinné-dělám to tak už dlouho...

maurik*
hodnocení

Prostě mě řekli, že jsou povinní a nic o tom, co dále ten kovošrot chce, či nechce neříkal. Jinak ten Váš způsob se mi líbí, ale má to jeden háček. Za prvé nejsem tak znalej v rozebírání auta do šroubku, takže abych odstranil vše nekovové, je pro mě problém. A za druhé je tu problém s tím, kdo mi dá to potvrzení jen za donesení tě ident.údajů. A ani nevím kde všechny jsou a kolich jich celkem je.

erikch*

jsou a nejsou...,vy když budete mít třeba výkup ovoce tak taky bude na vašem uvážení co a od koho vykoupíte,a samozřejmě za kolik(pak je na nabízejícím,zda za vašich podmínek jeho ovoce vám odprodá),ale v okamžiku kdy budete vykupovat třeba jablka pro stát-za předpokladu,že budete žádat stát o příspěvek za zpracování-tak už musíte ta jablka vykoupit jakákoli a odkohokoli...Jinak napište o jaké jde konkrétně auto-pak se nechá poradit kde a kolik je VINů a co se potvrzení týče-je to o dohodě-osobně navštivte nějaký kovošrot ve svém okolí,nastinte situaci,že chcete rozprodat kárku na díly a přinesete VIN,štítky atd.-čili už se nikde ono jakože "ekozlikvidované" auto nikdy nikde neobjeví...V praxi je to za něco na pivo(500 až 1000 kaček) a funguje to "státu navzdory",stejně jako spousta jiných věcí...

maurik*
hodnocení

Díky.

jedná se o asi před třemi týdny nabouraný Fiat Brava 1.6 16V r.v.1997

Jiank to je, ale pěkně nefér! Protože Vy auto ekologisky zlikvidovat musíte, tudíž vrakoviště mají tím pádem zaručený státem přísun aut defakto zdarma a ještě k tomu s náhradními díly, které můžou pak dále zpeněžit! Proto bych tu možnost (vydávat potvrzení o ekologické likvidaci) dal pouze těm, kteří odeberou cokoliv, protože je dost lidí, kteří se odstrojováním auta nechctějí zabývat a tudíž i tak mají dost dílů. Ale těm, co z toho chtěj vytřískat něco bokem navíc a ještě to mají od státu posvěcené, tak to je pak pěkný lobbing.

blackflamesiczi*

znamej takto naivne odvezl ST 220 z upalenym cumakem, jedinne zdrave byly sedacky a ja je chtel a na vrakaci si rekly o 32000,- takze nic a se znamym jsem se mesic nebavil, protoze me nastval

mluvíte z neznalosti problému, jde o službu a podnikání, nikoliv lobbing.

klidně si vozidlo rozeberte vy sám, když víte jak na to...

blackflamesiczi*

ono asi jak kde, ona je ekologie docela popularni ale vetsina firem na to hazi bobek, kdyz vezmu ekologicke skladky kam vozim bordel z dilny to je obrovska saskarna, izolace zadne a nejake trideni zadne, vysyp to sem a cau. A skladku ktera ma izolace a stala palbu zavrou kvuly 3 tabulim eternitu. Beze srandy, kvuly tomu jezdim misto 2 km 60km a jsem jeden z mala jini to hazi do lesa

hodnocení

0x

maurik, já jsem vozidlo vyfotil a nechal vyřadit na zánik využití vozidla. Zdarma je vozidlo vyřazeno, a dostal jsem za odvoz 2000Kč...

Trvalé vyřazení auta z registru po rozprodeji
maurik*
hodnocení

Děkuji.

Jenže co když se po několika měsících, nebo letech, bude někdo pídit po tom, zda auto plní ten deklarovaný účel a pakud ne, tak jak bylo ekologicky zlikvidováno? Z toho mám obavy. Že zrezlo a rozpadlo se na prach mi asi nikdo neuvěří.

maurice, tak to je na delší povídání on line...

páč kdopak Vám to asi přijde zkontrolovat, myslí, tím tu boudu pro slepice...to už nebude auto, ale bouda pro slepice...a tu asi klidně můžete prodat komukoil..

OK

maurik*
hodnocení

Ok a děkuji. Jen ještě jeden takový ochranný dotaz :) Jde o to, že mám zájemce o to mé bourané auto, chce ho koupit na díly s tím, že si pro něj přijede, dámy peníze a odveze a pak mi pošle potvrzení o ekologické likvidaci atd. No jo, ale jak já budu chráněný, že to auto nějakým způsobem neopravil a nejezdí? Uvažoval jsem, že bych mu jako dal plnou moc na to ekologické zlikvidování, kterou by podepsal on a já samozřejmě a udělal bych to ve dvou provedeních. Můžu tu plnou moc pak použít v případě toho, že by to nezlikvidoval a bránil se sní? Bude mi to uznáno? Protože pochybuju, že bude chtít sepisouvat nějakou kupní smlouvu a pak lítal po úřadech. Děkuji

vy mu dáte plnou moc a zmocníte ho k nějakému úkonu, ale Vás o stále nezbavuje zodpovědnosti..

To nelze přenést zákonou povinost na jiného, jen ho zmocnit k úkonu...

maurik*
hodnocení

Ano, já mu dám plnou moc k ekologické likvidaci auta, on mi po nějakém čase (třeba druhý den) donese potvrzení z nějakého vrakoviště, že auto to a to, bylo převzato k ekologické likvidaci! Já to odnesu se značkami a s dalšími dokumenty na dopravku a tam nechám auto trvale vyřadit z registru vozidel, hotovo! Jenže co když se mi pak někdo ozve a řekne "Pane, jak to že se našel vrak (nebo auto jezdilo) a dle identifikátoru patří Vám a přitom to mělo být zlikvidované?! Vy jste nás podvedl! Jak já se můžu tedy bránit, když jsem někoho zplnomocnil a on tak neučinil? I když dle potvrzení ano? Proto se ptám, zda mi ta plná moc bude stačit k obraně, že jsem někoho zplnomocnil a on mě podvedl? O to mi jde.

blackflamesiczi*

sepiste s nim smlouvu o prodeji, odectete mu 800 za poplatek za prihlaseni a je to , at si to vyridi cene

maurik*
hodnocení

O tom jsem taky uvažoval, ale bez výsledně, nikdo nechce mít s tím starosti. Většinou chtěj jen zaplatit a auto odvézt a dál se tím nezabejvat.

blackflamesiczi*

tak teoreticky jestli mas nekoho ve sbernym dvore nebo sbernych surovinach tak kdyz tam odvezes vrak co zustane bez plastu jen kov tak na 90% ti papir sezenou pokud to chces rozprodat a nebo z toho udelej kulnu a je to hotove

maurik*
hodnocení

To je právě problém, že já známého v žádném kovošrotu nemám a pokud to dotyčnému zájemci prodám a on si to odveze, tak ani kůlnu z toho neudělám, jelikož tak kam to musím zajet zrušit právě chtějí i tu fotodokumentaci, kterou já neudělám, jelikož auto od té nehody stále stojí u silnice na parkovišti. Proto jsem upozornil zájemce, že musí si on nějak zařídit tu likvidaci a dodat mi papír, jenže zase chi být jištěný. Sakra dělám si to složitý. Já nemám pozemek ani zahradu, takže to nehrozí udělat tu kůlnu.

mauriku, jeěte se nestalo, aby se nenašlo řešení...

ICQ 55180641

blackflamesiczi*

copak musite ekologicky likvidovat kolnu ci boudu pro psa atd, auto to prestalo bejt kdyz se z toho stala jina vec

lui*
hodnocení

0x

Tady:

recyklace-odpadu.cz/...

se píše, že nezáleží na stavu vozidla, stačí, aby byl čitelný VIN. Určitě nebudou jediní.

doplněno 29.11.11 17:24:

Opravdu to jde jak píše myslím Erikch. Určitě najdete v okolí nějakého likvidátora, který to udělá i na nekompletním autě. Kolegovi v práci stačilo, na můj popud, několik málo telefonů, a prý jsem mu ušetřil dost peněz. Takže děkuji za radu Erikovi.

doplněno 30.11.11 15:55:

Dokonáno jest. Kolega ušetřil asi 3000 kč. Mám prý poděkovat, tak tímto činím, a děkuji všem co poradili, přestože jsem dotaz nevznesl já, byl i mě k užitku. Teď jsem "king který umí poradit"i v práci.

jarda3*

Tak u nas jsem se ptal a likvidace nekompletniho vraku (VIN a stitky v igelitce) vyjde na 1500Kc... Co docela ujde, auto se jako srot zpenezi tak za 6000Kc - 500Kc za odpad v ASA.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]