Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
pracoval jsem u jedne firmy a jezdili jsme po ruznych opravach. Jednou jsem jel uz z prace domu ve sluzebnim aute, kdyz v tom vidim jak nejake auto stoji za prechodem, tak jsem auto objel, kdyz v tu ranu mi nedalo dalsi auto prednost z vedlejsi sinice. Byla tam stopka a on se nepodival na obe strany a obycejne mi vjel do cesty. Vse smerovalo k tomu, ze on tam zkratka nemel co dalat, to byla prvni zasadni chyba. Dale bylo take zjisteno, ze me auto jelo pomerne rychleji, nez 50 Km/h-odvozeni z brzdnych stop (ano jel jsem opravdu mirne nad 50km/h, vic jak 55 urcite ne). Skoda je docela vysoka (ne pres 50tis.).
O to vice jsem byl prekvapen, kdyz mi domu prislo vyjadreni o dopravni nehode. Vina je pry ukladana pro oba stejne tedy 50/50. Neprijde umerne rychlost/prednost v jizde. Preci dat prednost na stopce je zasadnejsi chyba nez jet mirne rychleji, ne?
Nebo se pletu? Nevim jestli se mam proti tomuto prohlaseni odvolat, neprijde mi to ferove!
Uz jenom kdyz se ridim bodovym systeme, na stopce prijdete o vic bodu nez za rychlost, ne?
Děkuji za Vaše názory!
Tak jak jsem si toto přečetl, tak těch 50/50 je tak akorát. Nic s tím neuděláte je to vina oboustranná protože oni budou argumentovat tím,že kdyby jste jel pomaleji, tak by k tomu nedošlo a s tím se opravdu nedá nic dělat. Nechal bych to tak jak to je. Je to jednoduché mají experty, kteří jsou schopni dokázat jak by to bylo kdyby...
Takze tobe prijde normalni jet trosku rychleji a zodpovidat za stejne veci co on? I kdyz prestupek to byl mnohem vetsi?
Navic rychlost mi zadny dopravni expert nemeril, jeste ke vsemu jsem zapomel zminit, ze auto melo o mesic proslou technickou (jednalo se o mercedes, perfektni auto), spise na to majitel uplne zapomel.
Myslim, ze kdyz to nemelo navic technickou, tak se to neda se 100% jistotou zjistit jestli jsem jel rychleji ...
Ale zasadni prestupek udelal podle me on...
Já nepsal, že je to normální ale dle zkušenosti to tak, jak jsem popsal dopadne. Vím, že má odpověď je nepopulární ale bohužel. Ovšem nic nebrání tomu, aby jste se k tomu vyjádřil a zpochybnil celou situaci ale jak už jsem uvedl nebude to mít význam.
doplněno 26.11.11 17:46:Ještě doplním Vaši otázku o tom, kdo je vinen, podle mě ten, kdo nedal přednost.
Taháte za kratší stranu provazu, pokud z brzdné dráhy a posudku policie plyne že jste překročil rychlost v nepřehledné dopravní situaci, těžko se z toho vykroutíte. Pokud auto které jste řídil nemělo platnou Technickou, pojišťovna zřejmě odmítne vyplatit plnění z pojištení povinného ručení auta které vám vjelo do cesty.
Nevím v jakém vztahu jste se zaměstnavatelem, pokud ne v nadstandartním, hledal bych si na vašem místě schopného právníka protože zaměstnavatel se může postavit ve sporu i proti vám.
Je to jen můj skromný názor.
Nedávno se mi stalo to samé, objížděl jsem autobus, který stál na zastávce a z vedlejší jela ženská, kde byla stopka. Nejen že nezastavila, ale podívala se jen do svého směru, takže mě neviděla. Kdybych nezastavil vedle toho autobusu, tak je ve mně. Ještě se kráva divila, co dělám v protisměru... Nedej se, na hlavní máš vždy přednost, rychlost ti nedokážou, navíc je to stále v normě.
Na tenhle pripad bych chtel mit nazor opravdoveho experta v tomto oboru, ne-li pravnika.
Ja se v tech zakonech tolik nevyznam jako oni, sanci urcite mam, ale hlavne aby se to vyplatilo, jde o docela velke prachy ...
Co Vám brání zadat posouzení znalci? Připravte si 15 - 35 tisíc, podle složitosti (možná i více) a směle do boje.
To je kravina, to neni zas tak zavazna situace abych si musek zavolat 10 lidi na zjisteni situace a hlavne jak to muze nekdo zjistovat kdyz to nemelo platnou technickou?
Odpověď slovy klasika : " Ničemu z Tvé řeči nerozumím, soudruhu Tuleji!" Mohu jen dodat, že posudek z oboru psychiatrie tak nákladný nebude.
Ja jsem to myslel pouze obrazne, na zjisteni brzndne drahy bez technicke mi nejak nesedi. A kdyz uz by to chteli zkoumat tak to tak drahe nebude, verte mi ...
Ten posudek z psychiatrie bude mozna prave nakladnejsi
Že to tak drahé nebude je možné, ale to si musíte vybrat nějakého "znalce" z oblíbené putyky, tam jich bývá také dost. Nebo je možné, že používám špatný ceník.
na tohle nepotřebuješ právníka,ale stačí si udělat čas a googlit rozhiodnutí Nejvyššího soudu...Tuším loňský rok vydal-podotýkám obecně závazné-čili se všichni (soudy,státní správa atd.)tímto musí řídit precedentní rozhodnutí přesně v takové situaci...Auto jelo po hlavní a kdosi mu nedal z vedlejší přednost(trojúhelník)-to,že auto jelo cca.70 km/h na povolené 50 km/h je podružné-generální vina byla je a musí být pouze na tom co nedal přednost-čili 100% viníkem je ten vyjíždějící z vedlejší-vyšší než povolená rychlost auta na hlavní silnici nijak nesnižuje povinnost mu dát z vedlejší přednost...Zkrátka vyplatí se ti zapátrat-opsat si číslo jednací a okamžitě se odvolat,podat žalobu atd.podle situace a stavu věci...Ani nižší soud(což jsou krom Ústavního všechny),natož nějaká PČR,MěÚ a další si nemohou dovolit nerespoktovat (ze zákona) obecně závazné rozhodnutí NS(nález ÚS) Takže bojuj-nemůžeš prohrát,akorát pro to musíš něco udělat(najít to rozhodnutí v judikátech NS)...
To byla vycerpavajici odpoved a dobre mirena, otazkou je, kolik me takova sranda bude stat, jestli se to nevyplati rovnout zaplatit...
Jedna se o celkovou castku cca 25tis korun, kterou bych musel uhradit. kdyby to slo k soudu tak bych potreboval urcite pravnika a kdo vi co jeste, ale zase by se pripad oddalil, to taky neni spatna myslenka ...
pokud chceš platit 25 000,-fajn,přidám číslo účtu(své samozřejmě) a klidně si udělám doma "noční" a najdu to za tebe...Ale vážně-ona spisová značka je alfou omegou tvého úspěchu,případ si nastuduj(pročti)-ale v kostce to byla obdoba tvé situace...No a záleží co a od koho ti přišlo,jaká je možnost opravných prostředků atd.Tohle sem kdyžtak decentně nahodit,bude možnost již konkrétněji poradit...Jak psal již nu výše-je tam určitě možnost odvolání-takže nelenit,hledat,sepsat to a doporučeně poslat dotyčnému orgánu ve lhůtě pro odvolání...A stát tě to bude ,zatím 26,-kaček poštovné...
Příteli, zprávu o té kauz je nutné dočíst do konce a pak dělat závěry. Sám soudce tenkrát zdůraznil, že se jedná o rozhodnutí výhradně k tomuto jednotlivému případu a nezakládá obecný precedens pro obdobné případy. Snad mi nechceš tvrdit, že když auto z vedlejší silnice nedá přednost motorce řítící se dvoustovkou po hlavní, je viníkem řidič auta? (Ano je to zveličené, ale jen proto aby byla zřejmá absurdita případu a kromě toho se něco podobného u nás před lety stalo)
samozřejmě motorka jedoucí 200 kmh,byt po hlavní,už nemusí být dostatečně viditelná-to je opravdu ad absurdum,ale o tom to zde,v této souvislosti,není,že?! A právě naopak,ono rozhodnutí NS je obecně závazným a je-li v nějakém podobném případu i prvním závazným rozhodnutím,je už samo vahou rozhodnutí Nejvyššího soudu zároven precedentním...To je jeden ze základu práva samotného,a má to i svou logiku(což v právu obecně ale není samozřejmostí)-rozhodne-li o něčem nejvyšší možná instance,je jasné,že se takovým rozhodnutím musí řídit i instance nižší(kontinuita práva)...
Ano, rozhodnuti NS je samozřejmě závazné pro soudy nižší, ale v tomto případě NS nerozhodl o automatické a bezvýhradní vině řidičů, vyjiždějících z vedlejší silnice za střet s vozidlem jedoucím po hlavní. Jednalo se jen o tento jeden konkrétní případ a došel k závěru, že nepřiměřená rychlost vozidla na hlavní nemusela být hlavní příčinou nehody a vrátil případ k doplnění dokazování. Více o tom třeba zde: www.nsoud.cz/Judi/...
Tahle akademická debata samozřejmě peterovi nepomůže, ale stejně jako ostatní mu doporučuji, aby se odvolal a snažil se zvrátit výsledek vyšetřování ve svůj prospěch. Protože jestli jel bez platné STK tak se někdo pěkně prohne
doplněno 26.11.11 21:13:... snad ten link bude už v pořádku
nsoud.cz/... Tiskovezpravy Reakce_Nejvyssiho_soudu_na_nepresne_zneni_clanku_o_dopravni_nehopde_v_nekterych_mediich?openDocument&lng=CZ
doplněno 26.11.11 21:20:ten odkaz je tak divoký, že prostě vložit nejde
Jestli to někoho zajímá tak www.nsoud.cz sekce Pro veřejnost a média a je to zpráva z 22.7.2010
Jakou roli zde hraje platnost STK? Necetl jsem nic o tom, ze by selhaly brzdy, rizeni nebo to nesvitilo... Tim mam na mysli, ze by se stejne musela prokazat pricinna souvislost s nehodou. A vubec si myslim, ze nema cenu to nejak resit, kdyz jde celkem o zanedbatelne skody, asi byla chyba vubec volat policii, protoze ucastnici asi akorat dostanou dalsi pokutu a body.
Jakou roli v tom hrálo to aoto srojící za přechodem? Pravděpodobně toto auto zakrývalo výhled vozidlu stojícímu na stopce. To však řidiče přijíždějícího do křižovatky z vedlejší silnice nemůže omluvit! Vy jste jel po hlavní a měl jste přednost, takže vina je jednznačně na řidiči přijíždějícího z vedlejší silnice. To , že jste jel trochu rychleji než je povoleno, není v příčinné souvlosti se vznikem nehody. Vyjádřete nesouhlas se závěry šetření Policie ČR. Na délku brzdných stop má vliv spousta faktorů, takže se nařčení z překročení povolené rychlosti můžete účinně bránit.
Existuje už pravomocně rozhodnutý případ, kdy z vedlejší vjel do křižovatky automobil s přívěsem a do toho přívěsu narazil motocyklista jedoucí po hlavní také rychleji, než je povoleno. Soud však určil jako viníka řidiče auta, protože musel toho motocyklistu vidět a dát mu přednost.
No nevim, jet pres prechod za kterym stoji auto a cini situaci neprehlednou nadlimitni rychlosti, to mi prijde dost nezodpovedne... Ja bych to takhle rozhodne neudelal. Myslim, ze to zavineni neni rozdeleno az tak spatne.
To auto co stalo za prechodem nemelo na ridice na stopce zadny vliv. Kdyz jsem auto predjizdel a byl jsem zaroven vedle predjizdeneho auta, tak ridic na stopce nedal ocividne prednost, zkratka se podival jen do jednoho smeru, ten druhy ho nezajimal lll
Nevim co je na danne situaci neprehledne, situace byla zcela jasne danna, to byla zakladni chyba ridice na stopce. Policii jsme nevolali, shodou okolnosti jela kolem. Nesouhlasim se stejnym meritkem viny, prakticky nelze dva rozdilne prestupky hodnotit jako stejne relevance, naprosto nepochopitelne srovnani rychlosti a prednosti!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.