Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny a mám dotaz.
Synovi přišel předpis platby od ČKP, za auto které nikdy nevlastnil. Alespoň jsme o tom oba dva přesvědčeni na 99,9%. A tak by mě zajímalo, jestli se dá z VIN kódu, který uvádějí zjistit alespoň typ auta.
Je to: VF1B53B0501xxxxxx ten konec už není důležitý.
Děkuji. Sice jsem si jistý, ale člověk nikdy neví. Lidská paměť si sice pamatuje, ale taky zapomíná.
To je uz uzasny - odepsal bych, ze nejsem majitelem auta a pokud si mysli, ze jo, at to resi soud... Ja alespon nemam cas resit takove ulety nejake soukrome firmy...
Zdravím, a moc se omlouvám, že jsem Vás otravoval, já už to našel tady.
Sice mezi nimi není to naše, ale je to podle shodného řetězce R19 1,8 asi benzín.
Takže teď víme na 100%, že to není naše. "Francouz"nám nikdy nepatřil, ani nevíme jak se s ním jezdí, Hi.
O dalším postupu budu každopádně podrobně informovat.
doplněno 21.11.11 23:05:Chcete se pobavit? Jak je možné transformovat R19 na motorku.
Tak posílám tohle a uvidíme, jak se to ujme:
Na Vaši výzvu k úhradě zákonného pojištění, kterou jste mi zaslali dne 8.11.2011, Vám sděluji, že jsem nikdy Vámi uváděný automobil ani nevlastnil, ani neprovozoval.
Z toho vyplývá, že nejsem osobou povinnou ve smyslu $24c, zák168/99sb, a nejsem tedy povinen hradit Vámi předepsaný zákonný příspěvek nepojištěných.
V Jablonci nad Nisou
Dne: 22.11.2011. S pozdravem, jméno příjmení atd...
Nějak se mi to rozleželo v hlavě, tak posílám ještě jeden dopis na ČNB.
Stížnost na postup České kanceláře pojistitelů
Dobrý den,
podávám tímto stížnost a žádám prošetření postupu České kanceláře pojistitelů. Obracím se na Vás, jako na Orgán který provádí dohled podle $25 zák. 168/99sb, mimo jiné i nad zmíněnou organizací, a žádám prošetření jejich postupu.
Tato organizace odvádí nekvalitní práci, a vymáhá peněžní plnění i od lidí kteří nejsou osobou povinnou podle $24c zák168/99sb. Jako důkaz můžu předložit dopis od ČKP s výzvou na zaplacení poplatku za automobil, který jsem nikdy nevlastnil ani neprovozoval, a který tudíž nemůže být ztotožněn nikde v žádné databázi se mnou...
S pozdravem atd...
s
doplněno 01.01.12 10:44:
Tak ČNB se nenamáhala ani odpovědět. Jakkoliv. A to má, jestli se nepletu ze zákona, 30 dní na odpověď. Typická arogance úřadu.
Tak zatím je pátek a nic se neděje. ČKP si zřejmě dává na čas, s přebíráním pošty. Doručenka zatím zpátky nedorazila. Posílal jsem v Pondělí tři, jedna z Ústí už je doma, z Prahy taky, jen ta z Ostravy pro ČKP nic. Tak uvidíme.
Tak jen pro úplnost. 28.11.2011 podáno. Dnes je 9.12. a doručenka stále nikde. Co myslíte, ztratila se, nebo ČKP nepřebírá dopisy s doručenkou. Počkáme ještě těch pár dní, doručenka se ukládá na poště 15 dní, a potom se buď vrátí, nebo zkusíme reklamaci. A hned budeme vědět jak to je.
doplněno 15.12.11 09:11:Tak máme 15.12. a dnes vypršela ukládací lhůta, po kterou je zásilka s doručenkou uložena oznámená na poště. Doručenka zpátky nikde. Že by se na poště něco zadrhlo? Počkám do úterý, jestli mi ji nevrátí, a pak ji dám na poště hledat. Jsem zvědavý, na co pošta přijde.
Taky jsem poslal dopis s doručenkou a protože se nic nedělo, volal jsem tam osobně.
Podle jejich slov je na poště PO BOX a do toho padají jen normální obálky, tzn. dopisy s doručenkou NEMÁ KDO PŘEVZÍT. Prý tam může náhodně někdo zajít a vyzvednout je (třeba 1x za měsíc) ale to není jisté.
Tohle je z mého pohledu pokus, jak dál znevýhodnit "dlužníka", protože když pošlete dopis obyčejné, nemáte v ruce doklad o poslání dopisu. Když pošlete doporučeně, nemusí ho podle jejich slov a vnitřní politiky převzít (je to prý napsané i někde v papírech, které posílali jako první).
Už mě začínají s*át Dneska mi už od nich přišla druhá upomínka, ...
No to si asi nerisknou. Nejsou to hlupáci, aby nevěděli, že tzv. fikce doručení platí i pro ČKP, to znamená, že jestli si dopis s doručenkou nevyzvednou, platí to stejně jako doručení. To je jejich věc. Nedat se. Veškerá pošta MUSÍ jít s doručenkou. Jinak nemáte v ruce doklad, že zásilku převzali. Stačí obyčejná bílá doručenka.
Tak jen pro info: Dodnes se nevrátila ani doručenka ani dopis, takž jsem na poště podal reklamaci a uvidíme.
doplněno 01.01.12 10:40:30.12. mi došla z pošty vyřízená reklamace. Mám potvrzeno, že dopis si ČKP převzala, ztratila se jen doručenka, tak mám v ruce potvrzenou kopii doručenky, resp. dokladu pošty s podpisem. Takže: uvidíme. Míček je na opačné straně hřiště.U ČKP.
Tak mi došla odpověď od ČNB, na moji stížnost na ČKP. Pokud bude mít někdo zájem, jak to vypadá, tak ji naskenuji a pošlu. Váhám jestli ji pověsit sem. Jsou toho dvě stránky A4. Když by o to byl větší zájem, tak není problém. Jen nevím, jaké zvolit rozlišení(velikost), formát JPG je jasný.
Dobrý den
řeším stejný problém s ČKP, můžete mi prosím zaslat odpověď z ČNB at vím jak se k tomu vyjádřili. Děkuji moc. novak@seznam.cz
Dobrý den,
řeším stejný problém včetně doručenek a problémové komunikace s ČKP. Prosím o zaslání vyjádření ČNB na mail motoklinik@seznam.cz. Můj právní zástupce navrhuje podat trestní oznámení. Co si o tom myslíte? Předem děkuji.
Na celý dosavadní postup a průběh mého případu, spolu s celou korespondencí(včetně té odpovědi od ČNB) se můžete podívat tady:
Nejsem žádný programátor Webových aplikací, učím se to za pochodu, ale snad to někomu pomůže. Nevím, jestli ty dokumenty půjdou stáhnout, jako obrázek snad ano.
Mějte se.
to vyjadreni ze dukazni bremeno je na vas je docela zajimave, to je ve stylu vinen dokud neprokazete nevinu. To je i v rozporu z ustavou nebo ne?
Ono je toho tam víc. Například to tvrzení ČNB o tom, že bylo možné stejné kombinace čísel použít vícekrát v různých barvách, si myslím padlo s nástupem nových 7mi místných RZ. Ale to je podružné. Jsem přesvědčen, že ČKP má snahu hodit dokazování na nás. A v tom ji v žádném případě nebudu podporovat. Ani písmenko navíc, než sama ví. Prokazatelně reagovat jednou na jejich výzvu. Na další už nereagovat. Hlídat si jen pokud by přišel platební rozkaz, a odpovídajícím způsobem na něj reagovat. Dohnat je k soudu, ať se v tom vymáchají sami. Zaplatí všechno.
Pozor. Tohle platí jen tehdy, když si je člověk absolutně jistý,že má vše v porádku, že je to jejich bordel.
Toto stojí za přečtení. toyotaklub.cz/...
Hned v příštím týdnu budu řešit naprosto stejně, jak už jsem tu psal. Pokud se k tomu každý postaví stejně, tak myslím, že ČKP tohle vydíraní přejde hodně rychle.
Takže moje rada, pokud po Vás chtějí zaplatit za auto, které Vám nepatřilo atp. Tak reagovat do 30 dní doporučeným dopisem na sídlo ČKP (ne na P. O. BOX) s přiloženým čestným prohlášením. Pokud ČKP vše zastaví tak v pořádku, pokud napíše, že to prověřili a máte zaplatit tak zajít na registr vozidel a nechat si udělat výpis, který potvrdí vaše tvrzení (uschovat všechny účty). Zajít na policii a podat trestní oznámení na ČKP a poté k právnímu zástupci a požadovat přes něj náhradu nákladů.
Jestli ČKP nebude akceptovat moji první odpověď, udělám to naprosto stejně. Uvidím.
Jen by mě zajímalo, jestli má ČKP někde stanoveny nějaké "jejich" lhůty na reakci, nebo se na to vztahují standardní lhůty stanovené zákonem?
doplněno 15.01.12 12:10:Ten odkaz je hezkej. Je tam další odkaz dál: Někdo je pojištěn u České Spořitelny, jiný u ČPP, další zase u Kooperativy, ale všechno to patří pod Vienna Insurance Group. A ve všech třech pojišťovnách figuruje ve statutárních orgánech, nebo jako člen dozorčí rady šéf ČKP pan Martin Diviš. To je náhoda...Nebo ne?
Je důležité přečíst si pozorně zákon o ČNB konkrétně tu část která se věnuje dohledu, ČNB nepřísluší řešit registrační značky, ČNB přísluší řešit konkrétní praktiky ČKP, především její PRACOBÍ a ADMINISTRATIVNÍ postupy a pochybení a například nakládání s osobními údaji. Vím o případech kdy byl obeslán i zesnulý, kdyyb pozůstalí oslovili nějakou TV bylo by to zajímavé, ale chápu pozůstalé že o medializaci nemají zájem.
ČKP má přístup k informacím z registru vozidel ze zákona, přístup zajišťuje ministerstvo dopravy, kdyby ČKP čerpala informace z registru vozidel, nestalo by se že by byl obeslán člověk který auto nemá. ČKP si tedy řádně neověřuje své domněnky a obesílá kohokoliv.
ČKP má přístup k osobním údajům, pokud na jasnou odpoveď obeslaného že nic nedluží a auto nevlastnil atd přesto předává jeho osobní informace inkasní agentuře, stálo by za to zainteresovat do této věci všěchny orgány která mají osobní údaje občanů chránit.
Pokud jde o značky, u starých státních poznávacích značek (SPZ) podle okresů mohla být stejná kombinace na škodě 110, na náklaďáku a na traktoru, u nových registrračních značek ( podle krajů) dle mého názoru shoda možná není.
Se vším souhlasím. Na tom příkladu s RZ se jen jasně ukázalo, jak stížnost řešil nekompetentní úředník od stolu, že se s ní nikdo vážně nezabýval. Ta RZ byla už z nových 7mi místných. viz scan výše. Prostě výmluvy, výmluvy, výmluvy. Na všech stranách.
V tomhle státě neřeší nikdo nic, dokud nemusí. A to platí i o ČKP, ČNB, to platí o parlamentu, vládě. Dokud si nezahrajem na Hérakly a ten augiášuv chlív nevymetem, tak se nic nezmění.
doplněno 15.01.12 12:38:Navíc to druhé vozidlo byla motorka, a ta má 6ti místná čísla.
"lui", to je neuvěřitelné, co děje. Ještě, že Vás Váš syn má a že se dokážete do věci opřít, jako i zde někteří v podobné situaci. Neumím si představit, pokud je taková křivda činěna nějakému starému člověku třeba po mrtvici, který se nedokáže bránit. To se ani nikdo nedoví.
doplněno 22.01.12 16:24:"lui", to nevadí, že píšete později. Ale je to lumpárna, takové tahanice, kvůli cizí chybě.
PT. Omluva za pozdní reakci. Dík za pochvalu, ale mladej bydlí u mně, a jeho "průšvihy" by byly i naše a tak se snažím. ono to není poprvé. Kdysi jsem podobnou situaci s ním řešil zase kvůli nějaké telefonnímu internetu v Trutnově kde nikdy nebydlel. Hi. Ale přišel platební rozkaz na 22.000kč na jeho jméno. Vyhráli jsme to, ale ty nervy... Alespoň to člověka nutí být ve střehu. Ale unavuje to, ne že ne.
Děkuji Vám pane lui za zveřejnění korespondence s ČNB ve věci sporu s čkp. Z odpovědi ČNB mě zaujala pasáž, ve které je uvedeno, že důkazní břemeno na prokázání neexistence povinnosti platit příspěvek do GF je na obeslaném vlastníkovi (provozovateli). V mnoha příspěvcích na "poradte.cz" se zmiňuje, že naopak čkp bude muset prokazovat důvod povinnosti platit do GF. Jsem také ve sporu s čkp a nyní jsme ve fázi, kdy mě má " v prádle" agentura Transcom. Ve stanovené lhůtě ( 30 dní od doručení výzvy) jsem jim poslal čestné prohlášení že v souvislosti s § 1 odst. 2 z.168/1999, jsem měl vozidlo v garáži na veřejně nepřístupném místě. Odpověď: Neakceptováno!
Tak nevím, kdo má nyní více navrch.
Dominiku,
jeden tvrdí černé, druhý bílé, kdo je rozsoudí? Jeden tvrdí že musí platit, druhý že nemusí, kdo je rozsoudí?
To že neakceptují Vaší pravdu, že jste neprovozoval není argument. Já Vám sděluji, že jste mi snědl jablko a vy mi musíte dokázat že ne. jak to uděláte?
Chápete již teď. Oni nevyklidí pole tak lehce... za známku na dopis 9,50Kč Vám pošlou že nesouhlasí a zaplaťte 5000Kč. Když se leknete a zaplatíte, mají zisk, když se budete bránit , prodělají 9,50, možná že ještě pak jednou...9,50.
Zdravím všechny,
právě jsem se dostal do stavu, kdy jsme donutili podat ČKP žalobu. Zastupuji jednoho pána, po kterém chtějí příspěvek
a) za pojištěné auto
b) za zlikvidované auto
c) za auto, které nikdy nevlastnil
Zajímavé je sdělení od ČNB, že pokud ČKP prokážeme, že žádost o úhradu příspěvku je nedůvodná, zastaví vymáhání a omluví se. Přesto, že jsem učinil vše, co bylo možné (včetně zaslání pojistných smluv) bylo vše vyhodnoceno jako neprůkazné, aniž by řekli proč. Všemm nám mlíátí o hlavu § 24c odst. 1 zák. 168/1990 Sb. Všechny, kterých se to týká, upozorňuji, že podstatou tohoto ustanovení je, že platit má ten, kdo "provozuje", což je termín, který ale tahle (ani žádná jiná) právní norma nedefinuje (viz. § 2 Výklad pojmů). Shodná situace je i s pojmem "majitel". Ale de faacto nejpodstatnější je obsah § 1 odst. 2 tohoto zákona, který stanovuje, které vozidlo musí být pojištěno - tj. vozidlo, které je provozováno na dálnici, silnici, místní komunikaci a účelové komunikaci, s vyjímkou komunikacích účelých, veřejnosti nepřístupných. Rovněž tato povinnost spočívá na tom, kdo na obdobné vozovcec parkuje své vozidlo. Když si tedy uvědomíme, že dle Ústavy a Listiny základních práv a svobod nesmí být nikdo nucen k tomu, co zákon neukládá, je zřejmé, že pouhá přítomnost vozidla v registru solničních vozidel neopravňuje ČKP k vznesení nároku na příspěvek za nepojištěné vozidlo. Současně by toto vozidlo muselo být "provozováno" a zároveň provozováno, či odstaveno na určených komunikacích. Jinak řečeno, mám vozidlo na značkách, ale používám ho jenom na poli, např. kje svozu sena k silnici. Nejedná se o jmenovanou komunikaci, pole je moje a tom auto parkuju = neexistuje povinnost pojistit jej. Je tu sice určitý problém s tím, kdo má důkazní břemeno, ale pookud jste ČKP sdělili vše podstatné, měla by být obrana u soudu neprůstřelná. Výsledky soudu sdělím po jeho skončení, zatím jsem pouze podával odpor proti elektronickému platebnímu rozkazu.
A jedna perlička nakonec. Přesto, že ČKP u všech vozidel toho majitele již nárokuje platby za více než půl roku, návrh na vydání platebního rozkazu podali u všech aut pouze za období prvního měsíce. On je totiž zastupuje právník, který za každý jednotlivý případ požaduje palmáre ve výši necelých 9.000,- Kč, bez ohledu na to, jaká je nárokovaná částka. Tak si spočtěte, kolik to dělá za dvanáct řízení, je-li Vaše auto rok "nepojištěno".
Zdravím Vás pane mav, konečně se dozvídáme něco z procesních věcí sporu s čkp, který spěje k soudnímu líčení (doufám, že Vám soud vezme ten odpor). Držím Vám palce a nejen Vám, ale i všem ostatním hájícím svá práva, přeji úspěšné završení kauzy. Rád uvítám další informace z vývoje Vašeho případu a přimlouvám se za jejich zveřejnění na tomto fóru i na dalších místech hodných publicity..
Tak v Pátek synovi došla druhá, celkem nečekaná odpověď od ČNB. Prý to prošetřili, v podstatě zjistili, že mám pravdu, ale vše hodili, na ČKP. Můj případ je stornován. PRÝ. A ze strany ČKP prý budu informován. Od ČKP zatím nic nedošlo. No tak první výzvu od nich jsem dostal někdy během listopadu. Svoji odpověď jsem posílal 28.11.2011. Podle dodejky si zásilku převzali 29.11.2011.
Takže jim trvalo skoro tři měsíce, než přišli na to, že si vybrali špatnýho vola, že ten vůl trká. A musela je k tomuto poznání pravděpodobně "postrčit"ČNB. Hurááááááá. Snad jsme z toho venku. Měli štěstí. Kdyby přišel druhej papír, šel bych podat taky trestní oznámení.
Podrobnosti si můžete opět prohlédnout na mých stránkách Tady.
A tady jsou ty zmíněné dopisy od ČNB.
Takže nedejte se a bojujte. Já to měl v podstatě jednoduchý, až na ty nervy.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.