Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nepřepsaný vlastník mot. vozidla a důsledky

Od: stamarh* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,dcera v roce 2008 prodala auto přes autobazar a dala plnou moc k přepisu vozidla na dopr. inspektorátu.V pojištovne k datumu prodeje zrušila pojištění auta. Dnes jí přišla výzva z kanceláře pojistitelů o zaplacení 1-3 měsíc 2009 ve výši 4670Kč.Podal jsem námitku s odesláním kupní smlouvy z autobazaru a čekám na odpověď. Mezitím jsem zjistil, že majitel autobazaru neprovedl přepis majitelů na DI, mezitím spáchal sebevraždu, autobazar byl vykradený a kupec vozidla na výzvy k přepisu nereáguje. Jak mám postupovat, aby mi nepřišla další výzva k zaplacení příspevku nepojištěných za období do dnešního dne, když auto je stále napsané na dceru, technické průkazy nemáme? Děkuji Staňa

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Věřím, že najdete odpovědi a pomůže Vám to.

doplněno 21.11.11 18:08:

Omlouvám se, chtěla jsem svoji odpověď pouze doplnit...*smich*

nu*
hodnocení

2x

plná moc dceru nezbavila zákonné povinnosti nahlásit změnu provozovatele, ale v souiřasnosti nemá žádnou zákonnou možnost jak porušení zákona z minula napravit, ale to co neudělala v roc 2008 může udělat dodatečně...

Z hlediska zákona o povinném ručení není rozhodující, na koho ja auto napsané, ale kdo auto skutečně provozuje

hodnocení

2x

stamarh, už je to jasné? Hlavně neplatit, nebo dopadnete jak ostatní a pak se ozvou opět... pak opět...

Takže jim napište, že od roku 2008 nejste majitelkou auta a nemáte co pojistit. V registru je chyba, ale na pojištení to nemá vliv. Pokud ještě nejste jistá v pravdě, zjistěte si, kdy musí být pojištěno vozidlo...

Už je to OK?

stamarh*
hodnocení

Všem děkuji za odpovědi. Na DI jsem na základě kupní smlouvy vystavil kopii technických průkazů,a auto přepsal na kupce. Jsou to slováci , kteří evidentně chtěli jezdit do platnosti technické kontroly a pak se auta zbavit.

erikch*

ale to je svým způsobem chyba-jelikož již nejste ode dne toho a toho v roce 2008 majitelem,těžko můžete s autem(věcí obecně) nakládat tři roky poté...?! To je právě ten merit případného následného problému s ČKP-ona tak i svým způsobem postupuje,poněvadž češi se "zaleknou" výzvy k zaplacení(aníž by si nejdřív zjistili právní stav věci-registr nemá žádnou právní váhu a nelze z něj vyvozovat jakékoli vlastnické vztahy) a zbrkle jakoby sami sobě "popřou" kupní smlouvu-která jediná z pohledu zákona(ů) určuje majetkoprávní vztahy,a dělají změny něčeho co již dávno není jejich...Takže všeobecně-když už auto neodhlásíte v rámci 10denní lhůty,nechte to tak být a zarámujte si kupní smlouvu! Tou jedinou prokazujete vlastnictví...Ono pak případně soudního sporu narazíte "na blbce" a na výše uvedenou otázku-proč provádíte v registru(jakékoli jiné databázi) nějakou změnu u věci,která již dávno není vaše...?!? Odpovíte co-no jo no,bál jsem se ČKP...?! A případný soudce("blbec") na to odvětí-to je ale vaše chyba-takže jste asi auto neprodal(a),když nyní jej odhlašujete,neznalost neomlouvá a já nevím co a tradá x tisíc(desítek) "slavné" ČKP přiklepne...Prostě pozor -nejednat zbrkle...!

stamarh*
hodnocení

Auto si koupila firma s.r.o. zaregistrovaná v ČR, jejiž jednatelem je slovák. Na dopravní inspektorátu mi to takto poradili. Řekli mi , že povinností autobazaru bylo na základě plné moci přepsat auto na DI, technické průkazy do doby přepsání neměl kupec dostat do ruky, a vzhledem k tomu že kupec na výzvu k dodatečnému přepisu nereáguje mám postupovat tak jak jsem uvedl.S tímto zdůvodněním jsem auto přepsal. Pořád mám originál kupní smlouvy v ruce. V diskusích jsem se dočetl, že ČKP nemá co zajímat kdy a jak bylo auto přepsáno, ale kdy bylo prodáno a zaplaceno.

blackflamesiczi*

hele z teto odpovedy jsme nejakej rozpacitej. Ono jde auto prepsat na ciziho statniho prislusnika bez jeho pritomnosti? Ja to prepisoval jen na rusa kterej ale mel ceskou obcanku. Ale u nas prepsat na slovaka to nejde bez jeho pritomnosti. Je to ve strakonicich takze asi chyyba bude tady

jarda3*
hodnocení

0x

Uschovat kupni smlouvu a jinak asi nic.

hodnocení

0x

Pokud Vaše dcera auto prodala a má kupní smlouvu, pak již není majitelem. Nemůže zodpovídat za něco, co nevlastní a doplácet na lajdáctví druhých. Můžete mrknout i do diskuzí, které zde na toto téma již proběhly. Stačí si zadat do zdejšího vyhledávače.

hodnocení

0x

tento problém se tu už řešil nesčetněkrát. pokud máte kupní smlouvu, pak není co řešit. nejste (literou zákona) majitelem, tudíž jste nemohl vozidlo provozovat a neměl povinnost platit. ČKP bych vyzval k úhradě nákladů, které Vám vznikly. minimálně ve výši poštovného...

doplněno 21.11.11 18:07:

neopisuji, jen pomaleji píši...*hi*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]