Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem. Dnes jsem ráno vyjel s Favoritem, nastartoval jsem ho na benzín v pohodě. Pak jedu a po asi 2 km po zahřátí motoru přepnu na LPG, jako pokaždé. Auto jelo na benzin i na LPG pěkně. Ale když jsem se vracel domů, tak vždy před dojetím a zastavením auta v garáži přepínám zpět na benzín a tak začal můj problém. Z ničeho nic mi auto přestalo na benzín táhnout, abych dojel ješte kousek domů, musel jsem vždy vytočit motor a trochu pustit spojku a pak zase špápnout na spojku, jinak by mi motor chcípnul. Když jsem dojel na dvůr, tak jsem motor zkoušel na benzín na volnoběh a v pohodě drží, když prošpápnu plyn, tak taky se motor v pohodě vytočí. Ale když se schci rozjet, tak vytočím motor, pouštím spojku a motor nemá sílu a musím zase spojku uvolnit. Prostě bez zátěže motor funguje normálně, ale se zátěží netáhne a má snahu hned chcípnout. Tohle dělá jenom na benzín, na LPG vše funguje jak má. Tato závada se objevila z ničeho nic, nikdy předtím se neobjevila. Čím si myslíte, že by to tak mohlo být? Voda v benzínu? Je asi jen 2 měsíce starý. Nebo jenom třeba nějaká nečistota v trysce? Ještě jsem se na to moc nedíval. Nez začnu, tak mi napiště tipy, co by to mohlo dělat a na co bych se měl zaměřit. Auto Favorit, rv. 1990, karburátor, LPG Lovato.
Nechal bych to tak,ráno je moudřejší večera.Měl jsem žigula a dělal mi to také.Nanic jsem nepřišel.Po vychladnutí druhý den to normálně jelo.Část vody je v nádrži pořád,je na to velfobin,jsou i jiné přípravky.
Díky za radu. Teďka jsem to jel projet a nic. Auto normálně jelo jak na LPG, tak i na benzín. Jediné, čeho jsem si při prohlídce motoru všiml, že byla páčka na benzínovém čerpadle v dolní poloze. Tak jsem ji dal nahoru, jel se projet a k mému překvapení auto jelo v pohodě jak na LPG, tak i na bezín. Tak uvidím. Možná to bylo skutečně tou páčkou, nebo se třeba do karburátoru dostala nějaká špína, nebo možná i ta voda.
Ještě jedna věc,bylo to určitě tou páčkou,vzpoměl jsem si že mi to dělalo taky kalivo.Ono totiž to čerpadlo,když nemá odběr benzinu,tak se natlakuje a páčka čučí dole.Řešil jsem to tak,že jsem sehnal čerpadlo elektrické a přepojil to na benzin místo toho mechanického.Fungovalo to perfektně.Mechanické bylo jako rezerva,nic jsem s ním nedělal,jen jsem zacpal vývody kvůli špíně.
Jj je to skutečně možné. Asi před asi třemi roky jsem měnil v tomto čerpadle membránu a také jsem si hledal poznatky na internetu a našel jsem tam informaci, že u tohoto čerpadla má být páčka vždy v horní poloze, jinak se čerpadlo ničí. Tak si na to si davám pozor, vždy, když jsem u motoru, tak kontroluju, jestli je v horní poloze. Ale tentokrát byla dole. Tak asi fakt čerpadlo nedávalo takový tlak a nebyla správná hladina v plovákové komoře. Snad to bylo jen tímhle a nebude se závada již vyskytovat. Díky za radu.
Já bych se přecejen přimlouval za to elektrické,z vrakáče,hodí se z jakéhokoli auta.Rádo se stalo.
Jj, určitě nad tím budu přemýšet. A jak jste to vyřešil s uchycením čerpadla v nádrži. Favority Mono-Montornicy mají myslím na dně nádrže šroubení pro zachycení klece čerpadla. Nebo jste sehnal nějaké, které je mimo nádrž.
Už nevím z čeho to bylo,ale měl jsem ho u motoru.Zapojení je jednoduché stačí napíchnout elektriku,po zapnutí klíčku.
já tam měl přepuštěcí ventyl,to favorit má ne,pokud nebyl odběr tak benzím tek spátky do nádrže takový koloběh,já to dal na 120 protože to tlakovalo a když odešla membrána tak to mělo snahu jít do motoru,a ten přepoušták byl z fáva,,jinak plyn docela zasírá karbec a do benzínu bych dal určitě bud velfobin nebo líh,jinak ty čerpadýlka se dávali snad z 1203,ale jak říkám je to zbytečnost,přepoušták a šlape to,
Přepouštěcí ventil? Jestli myslíte ten odbublinkovač, tak pokud je původní a kulička už moc nefunguje, tak by se dal jako přepoštěcí ventil použít. Já ho musel měnit díky špinavému sítku co má vevnitř a nefunkčí kuličce ( ve vedrech se benzín zavzdušňoval a motor měl slabý tah a chcípalo to). Ale jen když bylo 27 a více stupňů.
Zdravím, také mám Fa 1990, ale bez LPG (a ani nechci - ničí membrány). To čerpadlo není špatné nahradit elektrickým, ale není to tak jednoduché. U páčkového čerpadla to funguje tak, že vačková hřídel nebo páčka stlačí pružinu a ta stlačená pružina vytlačí benzín. Pokud karburátor benzín nechce, pružina na čerpadle zůstane stlačena až do té doby, kdy klesne hladina v komoře karburátoru a nemá takovou sílu (ta pružina), aby přetlačila jehlový ventil v karbecu. Elektrické čerpadlo to může přetlačit a tak se úplně jakákoliv čerpadla nehodí. Musí mít max. tlak jako to čerpadlo mechanické. Jinak začnou prosakovat spoje na hadicích benzínu nebo praskne odbublinkovač (odlučovač par). Ponorné čerpadlo z BMM by se možná použít dalo (nemám vyzkoušeno), ale je potřeba i s nádrží BMM (velký otvor k vůli montáži čerpadla, kabec tam má menší otvor jen na hadice a plovák - seshora nádrže pod zadní sedačkou za spolujezdcem. Otvory v kastli jsou stejné). Rozhodně by nemělo běžet stále. U stříkaček tam benál teče stále a to co se nespotřebuje valí zpět. U karbecu to teče do odlučovače par a do karbecu. Pokud karbec benál nechce (volnoběh - stačí co si načerpal předtím do zásoby), tak se pumpa zastaví (pružina je stlačená a vačka lítá v luftě.). ZZpátečka do nádrže je jen na výpary (v odbublinkovači je kulička a ta, když vyplave ucpe výstup (to znamená, že výpary jsou vyloučeny a bnzín do nádrže nepustí).
Takže proto ta páčka je někdy spadená dole (ale dobré to není). Je tam zajištěna naboku prolisem, aby nepadala. Stačí ji opatrně nahnout k pumpě v dolní poloze a pak při vrácení zpět nahoru by měla držet. Nejjednoduší řešení dle mě by bylo sehnat pumpu bez páčky a to s Favorita s karburátorem 92 - 93. Membrána se zde nemění a čerpadlo je nerozebíratelné. Navíc je membrána chráněna proti horkému oleji ještě takovou jednou membránou a prý to čerpadlo má vyžší výkon. Možná už vám stoho plynu odešli ventily na tom horním výku čerpadla a proto nemá takový výkon.
A nebo tedy sehnat elektrické čerpadlo (univerzální a s max srovnatelným tlakem jako to mechanické a napojit to na zelený káblík, co vede na napájení karburátoru (výhřev sytiče).
Není zač, mohla by to být i příčina, kdy ta páčka blokuje pružinu a tam pracuje jen třeba na 50% (stlačuje se jen s poloviny).
Gumidku,rád bych se přiučil,načemže ničí LPG membrány?Mám na plyn už třetí auto a nezničily se mi ani ventily, ale nevím přes které membrány plyn jde.Tedy kromě těch plynových regulačních.
Jak jsem psal, LPG nemám, ale kamarád jezdil jen na plyn, aby ušetřil a nakonec u technické zjistil, že na benál to má problém. Membrána akcelerační pumpičky, membrána obohacovače (tudy proudí plyn karburátorem) a dále pokud někdo zapojí palivovou pumpu tak, že na plyn v ní nekoluje benzín, tak gumové ventily ve víku čerpadla uschnou a spuchří (tvrdne a popraská).
Chce to občas projet i na ten benzín, no...a ne furt na plyn. Asi to byl extrém, ale já jsem v zásadě proti LPG, asi díky kámošovi.
Asi jo... Možná i to, že jezdil málo 20 - 60km týdně a furt plyn. Myslím, že ti co mají plyn, by měli jezdit často a delší trasy (pak by se to dle mě vyplatilo), ale jezdit velmi málo jednou o výkendu, bych si asi zadělával na problémy, tak proto zatím nechci LPG.
Akcelerační pumpička pak na benzín nestříkne dost paliva a zároveň se při tom rychlém stlačení plynu moc otevře klapka 1.stupně (jako normálně), takže taková kombinace udělá výpadek ve výkonu nebo chcípnutí.
Normálně na to otevření klapky musí pumpička stříknout docela dost benálu, aby pokryla žádaný výkon a auto se pořádně rozjelo. Pokud se plynovým pedálem otevírá pomalu, tak pumpička naopak nestříká, aby to neuchlastala (toť normální funkce).
Ale pokud při sešlápnutí (rychlé) nestříkne, tak to dopadne, jak jsem psal prve.
Obohacovač zase, když praskne, tak celá plováková komora se neustále vyprazdnuje a benzín doslova kape rovnou do sání a uchlastává motor (nedrží volnoběh a různě lítají otáčky podle toho, jak moc je obohacovač poškozený.
Myslím, že i ta gumová podložka pod karburátoremdřív spuchří a popraská (pak saje z venku falešný luft a motor má stejné příznaky).
Ještě bych dodal, že cokoliv, co se týká špatného přísunu paliva (nebo paliva samotného) se projevuje slabým výkonem, tichým zdechnutím i špatným startováním. U posledního případu je ovšem symptomů více.
Většina případů, která se týká zapalování, je prskání do výfuku, škubání při akceleraci a opak (deceleraci - puštění nohy z plynu) a třeba i to, že auto víc jak 120km/h nejede (rozdělovač),apod...
Pokud bylo solenzo vše dobré a ke konci cesty špatné, začal bych nalitím celé flašky velfobinu do aspoň 20litrů benzínu a vše řádně sledovat, jak se to bude chovat dále. Přeci jenom začíná zima a voda se více sráží.
Velmi dobré by bylo před čerpadlo dát benzínový filtr (takový ten větší válec a průhledný s vložkou čističe). Zároveň je tak vidět benzín při pumpování a částečně se tam na vložce zachytává voda a velfobin ji po cestě vezme sebou.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.