Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, obracím se s žádostí o radu - při koupi nového bytu k němu náleželo parkovací místo (pozemek, na kterém se park.místo nachází je v našem vlastnictví), byla k němu přidána závora, která je však velmi nepraktická (musí se pokaždé odemknout a zvednout nebo položit, podle potřeby), nevyjímaje fakt, že vedle domu, se nachází pošta, takže na silnici u parkovacích míst zaparkují vždy auta jedoucí na poštu, nejenže místo zablokují, ale ještě při odjezdu závoru poškodí (jsou experti, kteří si neváží svých aut, do závory najedou, doslova ji"skosí"a aniž by se na auto podívali, odjedou), toto je jev velmi častý, nechceme,aby nám závoru zničili úplně, ale jakmile ji necháme dole, tak nám tam zaparkuje někdo cizí. Proto uvažuje o označení místa dopravní značkou RESERVÉ a SPZtkou našeho auta, nevíme ovšem, kde se o ni vůbec žádá, kolik to stojí a jde-li to vůbec. Důkaz v katastru nemovitostí, že místo je naše i pozemek samozřejmě máme. Poraďte prosím, kam se obrátit a popřípadě, kolik taková"sranda"stojí. Mockrát děkuji!
Souhlasím s předchozími příspěvky, že značka musí být povolena i na soukromém pozemku. Určitě bych umístila ceduli"soukromý pozemek"a takovou tu značku s odtahovkou, to může fungovat taky a žádné povolení není potřeba. Můžete nechat auto odtáhnout, ale to by bylo na Vaše náklady, které byste pak museli z dotyčného vymáhat.
Já osobně bych ještě využila přestupkový zákon:
§ 50 Přestupky proti majetkuPřestupku se dopustí ten, kdo
a) úmyslně způsobí škodu na cizím majetku krádeží, zpronevěrou, podvodem nebo zničením či poškozením věci z takového majetku, nebo se o takové jednání pokusí,(2) Za přestupek podle odstavce 1 lze uložit pokutu do 15 000 Kč
doplněno 23.10.08 11:41:My máme na parkovišti ne značku, ale ceduli - vyhrazené parkoviště a RZ. A když tam zaparkuje někdo, kdo nemá, tak si stoupnu před něj a je to. Jednou tam zavolali policajty, aby mě odtáhli, že jsem se postavila před ně a oni nemůžou z mého parkovacího místa odjet, ale policajti se jim vysmáli.
Jedná se o pozemek ve vašem vlastnictví? Pak nepotřebujete žádný souhlas, protože nikdo nemůže bez svolení používat soukromý majetek. Je třeba závoru udělat kvalitní, osadit jí dopravní značkou a popřípadě ponechání cozího vozidla neustále volat některou policii a důrazně žádat o nápravu. Zákon 361/2000 vám v tom pomůže.
ICQ 55180641
mailto: milan.cukrar@volny.cz
Milane,ale svévolné umístění jakékoliv dopravní značky je určitě nedovolené.Městský úřad a jeho dopravní odbor to musí schválit.Tuto situaci řešíme u našich vrat pouze výrazným nápisem na vratech.
JABRAKA
Zajímavý výňatek z vyhlášky:
Stanovení pro dopravní značky na vrata garážíDoufám, že jsem napsal na soukromém pozemku. Tam si může každý dát značku jakou chce. Nikdo, opravdu nikdo mu to nemůže zakázat.
Znovu upozorním na zákon 361/2000 a volání městské, nebo státní policie. Ta musí zjednat nápravu.
Parkovacích míst je vedle sebe 6, z toho 4 už měli několikrát závoru sraženou, případná značka by nikomu vadit neměla, nezasahovala by do ulice ani jinak. Z hlavní ulice vede k našemu baráku slepá ulice, po jejíž pravé straně se nacházejí parkovací místa, ty z druhé strany sousedí s plotem, jedna unačka tam je - je zde místo pro invalidy označené značkou, takže by další značka teoretický problémová být neměla. Pokusím se vložit obrázek závor, ale nevím , zda se mi to podaří..
doplněno 23.10.08 10:44:Místo v červeném kroužku je naše, místa označená fialovým jsou naboourané závory (už se je nepodařilo dostat do původního stavu, protože želeto je ohnuté, ale když do nich auto najede, úplně je položí). Někteří už raději nechávají závoru dole, smířeni s tím, že se mohou vrátit a místo bude obsazené. Co se týče policie, tak ta bohužel nepomůže, bydlíme v obci, která svou policii nemá a z města sem kvůli"tomuhle"odmítají jezdit.
doplněno 23.10.08 10:59:Myslíte, že by bylo možné ustoupit od značky a označit místo jinak? Třeba tedy nějaká cedule na plot (kdybychom se dohodli se sousedem, že si na jeho plot tu ceduli pověsíme), mělo by to nějakou váhu? Četla jsem nyní diskuzi o muži, který zaparkoval na místě, které bylo soukromé, ale neoznačené, zavolali tedy policii, ta majitelce místa oznámila, že místo (soukromý pozemek), musí mít nějak označené, tudíž by teoretický cedule mohla stačit...
Ano, nějaké viditelné označení to určitě chce, nemusí být přímo registrační značka, ještě lepší asi je uvedení majitele pozemku. Nebo samozřejmě obojí.
Jardo, jakou vyhlášku si mám přečíst.
Prosím žekněte mi někdo, co mi zakazuje na svůj pozemek umístit dopravní zančku. Nepište ale, že se musí schválit. Já takové značky mám a nikdo mě za nic nestíhá. Chcete mi někdo říci co porušuji, když si na vrata namaluji značku zákaz zastavení?
ČSN 73 6xx , TP 65 to neřešení tak kdo, nebo co mi to zakáže. Děkuji všem za poučení.
Dej tam ceduli, ze je to soukromy pozemek a ze kdyz to tam nekdo postavi, tak mu to vyspravis kladivem. Poradne velkou a viditelnou.
Malo kdo bude riskovat, ze to ve skutecnosti neudelas.
cedule"soukromí pozemek"zajistí aby tam nikdo nezajel? Jak? Samozřejmě to zastraší, ale znalé to neodradí. Je to ale špatné řešení. Na cestě je cedule"soukromý pozemek", nad ní je zákaz vjezdu a za ním asi 60 aut. Klidně tam jezdí kdo chce a parkuje si tam jak se mu líbí. Pak se tam objevila závora na zamykání s výstrahou, že od (datum) se závora zamyká. Najednou tam bylo místa habaděj. Ale po týdnu se zjistilo, že se nezamyká a ani nebude. Parkuje se tam jak se každý chce. Pokud se neudělá pevná závora na dálkáč, tak se neubráníte cizím lidem. Mluvím o městě, ne o místech. kde se každý zné s každým.
Na soukromém pozemku neplatí dopravní značky, resp. je nikdo nemusí dodržovat, páč je nemá kdo kontrolovat a vymáhat. Tam neplatí zákon o dopravě.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.