Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde nabíjet autobaterii?

Od: dery* odpovědí: 20 změna:

Dobrý den,

slyšela jsem, že autobaterie se musí nabíjet pouze ve větrané místnosti, jelikož z ní jdou výpary.

Já mám bohužel jen dvě místa, kde ji nabíjet - buď dílnu, ve které je také plynový kotel - není to nebezpečné?, nebo místnost, ve které bude v případě větrání stejná teplota jako venku, tzn. klidně i mráz - nevadí to?

Díky za rady.

20 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Nejde ani tak o výpary, jako o vodík, který se při nabíjení vyvíjí. Pokud se týká místnosti, kde se větrá, nevidím problém. Mimochodem - sám z vrozené lenosti nabíjím baterie přímo v autě. Dokonce mnohdy přes autozapalovač, mám nabíječku do 6A, místo krokodýlů jsem dal koncovku do zapalovače, pak stačí zapojit, nabíječku nechám u spolujezdce na podlaze, prodlužku přibouchnu do dveří a nabíjím v klidu na ulici.

blackflamesiczi*

perpetum mobile ci co? tomu nejak nerozumim, berete proud z z te same baterie jako nabijite?*ee*

O nikoliv *smich*. Nabíječku napájí ,,střídavý, střídavý, silný elektrický proud´´ řečeno slovy klasika. Proto jsem taky psal o prodlužce. Autozapalovač mi slouží jen jako jakýsi konektor - prostě přes něj jde proud z nabíječky do autobaterie. Na tom já osobně nic zavánějícího perpetem tedy nevidím...

blackflamesiczi*

aha na prvni pohled to vypadalo ze nabijecku strcite do zapalovace a pripojite konektory na baterii . Pardon nejak jsem to nepochopil

buss

Oh, já to pochopil, jen připomínku, ne každé auto má konektor zapalovačový při vytaženém klíči funkční, při "vypnutém zapalování", mám naftu.

blackflamesiczi*
hodnocení

0x

to jsou povery, bouchne jen kdyz je pri nabijeni u otevreneho ohne nebo velkeho zdroje jisker

jarda3*
hodnocení

0x

Pokud je slusna nabijecka ktera ma omezeni napeti a proudu, nejlepe pak automaticke vypnuti po nabiti, tak neni zadny problem. Nabijim to normalne v aute bez odpojeni a jakychkoli dalsich opatreni. Klidne v garazi.

axlik*
hodnocení

0x

A proč ji vůbec nabíjet? Pokud správně funguje alternátor, tak je baterie plně nabitá po 40km jízdy :) jinak to lze v autě, ale pokud to není gelovka, tak pozor, je duležité otevřít uzávěry aby měl kam utíkat vodík, jinak může vybuchnout :)

Baterie nabitá po 40 km jízdy? To je tak půl hodinka... to by do ní muselo jít asi 80A a to těžko ;)

dery*
hodnocení

Nabíjet je potřeba proto, že nejde vůbec nastartovat. Mám škodovku 120 a jakmile klesne teplota kolem bodu mrazu, je baterie v háji (autem se nejezdí denně, není garážované).

Mám ve "stopětce" to samé. Navíc mi teď jedno ráno zamrzlo relé, takže potom co jsem byl rád že jsem nastartoval, tak mi to navíc nedobíjelo. K tomu ty světla, stačilo ujet asi 2 kilometry, světla taky udělaly svoje a byl jsem v háji. Relé naštěstí několika ranami povolilo a auto jsem rozjel z kopce. Hned jak jsem přijel domů, šla baterka na nabíječku, ale obávám se že to udělá brzo znovu...

Proč nabíjet? Třeba proto, že zapomenete vypnout rádio.

kamill*
hodnocení

0x

Asi mám "pokazený" ten konektor pre autozapalovač ,lebo v kľudovom stave je odpojený od baterky? Nabíjanie cez tento konektor neplatí obecne!

doplněno 17.11.11 23:43:

p.axlík nabit pred zimou 1x v roku nabijačkou je vhodné ,lebo alternátor nikdy nedobije do konečných známok nabitého článku až 2,7V Kapacita bat .pri 14,5V nie je na maxime .A za 40km = 0,5 hod nenabijete nič .

Obecně určitě ne, třeba mnozí francouzi (Citroen, Peugeot...) mají zapalovač připojený jen při zapnutém klíčku zapalování. Ale jinak je to relativně pohodlný způsob nabíjení.

axlik*

Jsou na to i přímo určené nabíječky, ale fakt musí být zapnutej ten klíček (u novjejších aut)..

buss
hodnocení

0x

Kopa lidí nabíjí auto venku, ne každé je v garáži (ostatně není každá vytápěná, přístřešky), nebo vytáhnou aku ven. I já natáhnu kabel. Jinak klidně v bytě, dnes to už nejsoiu šümějící a prskající aku. Takže s tím bych si hlavu nelámal.

axlik*

Někdo ji v autě ještě má a prodávají se s elektrolytem..Já jsem rád za bezudržbovou :) a nenabíjel jsem nikdy, vždy jsem se spolíhal na alternátor :)

hodnocení

0x

Mráz při nabíjení baterii nevadí. Za jízdy jí taky netopíte (ne vždycky je v motorovém prostoru).

doplněno 18.11.11 08:08:

A toho kotle v dílně bych se taky nebál. Uvolněný vodík má nebezpečnou koncentraci jen v těsné blízkosti větracích (nalévacích) otvorů baterie (takže nesvítit si při kontrole elektrolitu svíčkou*smich*).

jabraka*
hodnocení

0x

U normálního nabíjení se vodík neuvolňuje,pokud ,tak ve zcela malém množství.Aby začal hořet,tak by směs se vzduchem musela být 1:1.Moderní nabíječky zastaví nabíjení ještě v době,kdy vyvíjení vodíku nenastává.(To nastane až při překročení nabíjecího napětí asi 16 V.)Pokud můžeš nabíječku i s baterií vystěhovat ven,třeba na balkon,klidně to udělej.

JABRAKA

blackflamesiczi*
hodnocení

0x

ja svoje auta nabiim jen po delsim stani, nebo kdyz neco zapomenu vypnout a vetsinou tam jen pustim startovaci proud nastartuju a jedu snad nikdy nebyla baterka dele nez 2 minuty na nabijecce, a jizdou se dobila vzdycky

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma jak nabíjet autobaterii

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]