Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Ještě jednou problém s ČKP

Od: n3ss3r odpovědí: 39 změna:

Ještě se chci zeptat na jednu věc ohledně čkp a to je: pokom čkp ty peníze vymáhá? po vlastníkovi vozu? po provozovateli vozu? může vymáhat peníze po člověku který je v polopřevodu? to znamená v kolonce ve velkém TP převedeno odhlášeno na? : děkuji za odpovědi mám v tom guláš a nerad bych něco platil za někoho kdo si auto na sebe nepřevedl a já zůstal v mezikolonce a platil celej život nějaký pojištění za věc co už třeba 50 let nemám

takže pro uplné pochopení příklad : koupím auto prodejce mě nahlásí do polopřevodu já toto auto v tom polopřevodu prodám a dotyčný si auto nepřihlásí a já zůstanu v polopřevodu třeba navždy?

39 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cyril*
hodnocení

0x

ČKP se musí řídit platnými zákony, v tomto případě zákonem 168/1999 Sb., kde je vše podrobně popsáno.

jejda*

Tos mu to vysvětlil

cyril*

Klidně můžete sám znění zákona doslovně přepsat sem, ale průměrně inteligentní jedinec si dokáže poradit i s odkazem na zaručeně správnou odpověď. Nebo má možnost spokojit se s podobnými odpověďmi jako ta o "majiteli" a pak jen blaženě čekat na infarkt z výsledku správního řízení. *frajer*

kdokoliv*

Pro "cyril" nejsem přesvědčen o tom, že v uvedeném znění zákona je vše PODROBNĚ POPSÁNO.

cyril*

Řekl bych, že o Vaše přesvědčení se zde nejedná, ale máte-li povědomí o jiné normě řešící tuto problematiku, tak se o ni s námi podělte. Já si zatím pokaždé vystačil s tím uvedeným.

kdokoliv*
hodnocení

0x

Už jsem na toto odpovídal, ( pov. ručení může platit kdo chce za dané vozidlo) ale odpovědnost za to nese MAJITEL! Majitel je ten, kdo koupil! Klidně v tomto odmyslete provozovatel, a další nejrůznější mezikolonky atd.!

n3ss3r
hodnocení

to jsem pochopil ale jde mi o to že ČKP najde nepojištěné auto podívaj se do registru tak jim tam vyskočí poslední majitel a jeho spz nebo člověk co je v polopřevodu? potom zašlou dopis a já už pak doložím kupní smlouvu mimochodem co když nedoložím kupní smlouvu že jsem auto prodal? :(

kdokoliv*

Na polopřevod zatím čkp nedosáhne, ale jestliže toto vozidlo v polopřevodu je prodáno a jezdí s tímto vozidlem někdo, tak je jasné, že půjdou po tom, koho zjistí, jako posledního majitele ovšem za předpokladu,že vozidlo ten který provozuje bez pojištění. Potom je na něm, jak se z toho vylže! V případě, že není kupní smlouva, tak se dá antidatově sepsat nová. Je třeba prokázat, že nejsem vlastník anebo neprovozování vozidla v případě, že se čkp ozve. Ve starších příspěvcích je toho napsáno mnoho na to aby se v tom člověk zorientoval. Stačí to tak?

nu*

nejde o starší příspěvky, ale o znění a výklad zákona, je jasné, že každý kdo auto provozuje je povinen auto pojistit...Vlastníkem auta může být i někdo jiný, než registrovaný provozovatel, zda si bude chtí toto zástavní právo zapsat do registru nebo ne, je věcí majitele...Leasingovka to dělá, úvěrové společnosti často ne, jen si nechají velký TP u sebe v trezoru, čím se "jistí"...dá se to ale obejít že si registrovaný provozovatel nechá vystavit duplikát TP za ztracený, když na úřadu zalže, a jde to právě proto, že si úvěrová firma nenechala zapsat zástavní právo k autu...Tolik k vlastníkům a provozovatelům...

Pokud chci po někom nějaké peníze, které mi údajně někdo dluží, je mojí povinností prokázat dluh...tedy u soudu. Nežijeme v totalitě, kde se třídní nepřítel cílěně hledal, a pokud nebyl žádný nalezen, byl prostě určen...

Zápsi v regstru neznamená nic, pokud se ukáže, že neodpovídá realitě...To že zápisy v registru často neodpovídají ralitě vyplývá z toho, že lidé nejsou nuceni hlásit změny nebo auta registrvat...Právní úprava je v této věci benevolentní.Stačí aby si každý splnil to, co mu zákon ukládá, a tato diskuse a možná i celé vlákno v poradně obratem zanikne...

Ve starších příspěvcích je napsáni vše, a to mnohokrát, opakovaně vyčerpávjícm způsobem, stačí jen hledat a nečekat že mi to poaždé někdo najde a naservíruje odkaz až pod nosánek

n3ss3r
hodnocení

já se tedy omlouvám ale ve starších příspěvcích sem nenašel asi to co jsem potřeboval tak mi zbývá jen doufat že se z čkp neozvou to by bylo dost zlé

kdokoliv*

čkp se ozve s největší pravděpodobností, ve starších příspěvcích je podle mě vše a jak už jsem psal záleží na tom, kdo je vlastník od kdy do kdy atd. Z Vašeho dotazu : koupím auto, jsem v polopřevodu - jsem vlastník ; prodám v nějakou dobu je vlastník ten, kdo koupil; a tak to jde stále dokola a dokola jde i to,kdo je odpovědný za případné placení pov. ručení - je to vždy vlastník - tedy kupec!

n3ss3r
hodnocení

aha tak to se můžu rovnou vodprásknout :/

kdokoliv*

Já bych to s tím vodprásknutím neviděl tak urgentně - je řada věcí, která se dá řešit. Chce to jen si dobře pročíst příspěvky, na které jsem odkazoval je tam opravdu téměř vše! Možná to chce přečíst několikrát aby to začalo být jasnější. V případě, kdy bude opravdu zle jsou zde poradci, kteří pomohou. Být ale v "obraze" a připraven je v této problematice jistou výhodou. Tak hlavu vzhůru a ujasněte si svou pozici v přehledu o vozidlech, kterých se to týká.

n3ss3r
hodnocení

jde o to že každý říká něco jiného někdo že čkp nedosáhne na lidi co jsou v mezikolonce v (polopřevodu) a někdo říká že si to smlsnu se všim všudy to znamená dohledávání auta které je na mě odhlášeno ale já ho prodal člověku co ho třeba rozebral na díly a nepřevedl ho na sebe a já nemám smlouvu? kdyby byla někde jednoznačná odpoěď tak sem nezakládám tolik dotazů :/

cyril*

Chytrému napověz... Jednoznačná odpověď je hned v první reakci, jenže je to podmíněno prostudováním příslušného zákona, a to, jak se zdá, je pro mnohé zbytečná námaha. Je přeci pohodlnější nechat si "poradit" zaručenými radami , byť mnohdy protichůdnými či zcela nesmyslnými. Každý má však právo svobodné volby a řídit se může tím, čím uzná sám za vhodné.

n3ss3r
hodnocení

je to pohodlnější nechat si poradit už třeba od lidí co s tím mají nějaké zkušenosti v tom zákoně jsem se nedočetl to co potřebuji nebo sem asi tak blbej že to z toho nepochopím každopádně já mám svědomí čistý a i kdybych s es čkp měl soudit tak klidně budu když vidím jak jednoduché je přepsat auto na někoho jen s cárem papíru a pak na něj hodit i nějakej nesmyslnej příspěvěk do g. fondu

kdokoliv*

O tom mezipřevodu jsem psal já to není nic jiného než to co říkám stále, jde především o to jak je nakládáno s vozidlem nyní a jak lze toto vše identifikovat. Jestliže se čkp ozve bude jisté, že někde vozidlo figurovalo a pak se tyto věci budou řešit. Já neznám Vaši situaci ani kolika vozidel se tento problém týká je jen jisté, že jestliže prodané vozidlo nebylo přihlášeno k provozu a přesto je jeho součástí bez pojištění tak dříve či později se na to příjde. čkp má přístup do registru vozidel právě od roku 2009, kde si srovnávájí databázi o vozidlech a jejich pojištění a pak jdou do boje. Váš problém vidím pouze v tom, že nemáte v pořádku asi doklady o prodeji, které není problém znovu získat, a dále pak v které době se tyto prodeje uskutečnili. Které doby se to vlastně týká. Jednoznačná odpověď je asi následující. Majitel vozidla nese veškerou odpovědnost! To jak se na něj příjde je druhá věc, nebo jak se z vlastnictví vyváže. Po roce 2009 kdy začala platit novela zákona o PVnPK a někde došlo ke změně vlastníka a tedy i ke změně pojištění tak zde se láme chleba! Zde je třeba mít se na pozoru. Kdo a od kdy do kdy je vlastníkem.

n3ss3r
17.11.11 17:45
hodnocení

díky

nu*

jednoznačná odpověď je v občanském zákoníku, ke změně vlastníka dochází řádným převzetím věci a uhrazením kupní ceny, kupní smlouva může být i ústní...pokud čkp nestačí toto vysvětlení a přesto něco požaduje, musí prokázat opak, a to u soudu.

n3ss3r
17.11.11 17:46
hodnocení

díky

kepio*

Prosím Vás
víte to s určitostí že pokud je motocykl nebo vozidlo v polopřevodu/na mě odhlášené / a nemá ani platnou STK v danou dobu a registrační kontrolu ,tak bych se mohl vyhnout dopisu od ČKP . Měl jsem totiž takovou motorku, nepojištěnou v období 1.1 až 29.1.2009.To by mi spadl kámen ze srdce. Děkuji Kepio

doplněno 22.11.11 17:23:

Chtěl jsem poprosit kdokoliv o jeho zkušenosti Děkuji

kdokoliv*

Vozidlo v polopřevodu není vozidlem registrovaným! Doregistrování vozidla není právní úpravou specifikováno. Při doregistrování je nutné mít evidenční kontrolu a pojištění. Připravuje se novela zákona, který by polopřevod mimo jiné zrušil a další úpravy zákona ale jak to dopadne se neví. Vzhledem k víše popsanému čkp výzvu k zaplacení sankce do GFnemůže žádat, protože vše o čem zákon o provozu vozidel na poz. komun. pojednává se týká registrovaných provozovaných vozidel.

kepio*
Prosím Vás
víte to s určitostí že pokud je motocykl nebo vozidlo v polopřevodu/na mě odhlášené / a nemá ani platnou STK v danou dobu a registrační kontrolu ,tak bych se mohl vyhnout dopisu od ČKP . Měl jsem totiž takovou motorku, nepojištěnou v období 1.1 až 29.1.2009.To by mi spadl kámen ze srdce.

pletete pojmy a dojmy...

vozidlo je určitě registrované, ale asi myslíte změnu majitele...

to nemá vůbec nic společného s pojištěním..klidně můžete být v polopřevodu, vozidlo ohlášeno na: kepio, a pojistku musíte uzavřít...

je třeba si doplnit informaci, kdy se musí uzavřít pojištění vozidla...

to není tím, že (ne)jste zapsán v registru na pozici majitel...

už asi po mnohokráte... zápis v techničáku není důležitý pro stanovení majitele a pojištění...

kdokoliv*

Pojistku musím uzavřít v případě provozování anebo, že by to tak nebylo? Pokud si dobře vybavuji tak jeho motorka neměla TK! a z toho důvodu také nesměl provozovat. Mimo jiné.

kdokoliv, je problém přesně definovat provozování, souhlasím, že to se pak musí platit, ale bavíme se o situaci, že vozidlo bylo v garáži. Přesně kdy se musí uzavřít pojištění je v zákoně 168/1999, §1. odst.2:
Nestanoví-litentozákon jinak, může na dálnici,^1a) silnici,^2)
místníkomunikaci^3)aúčelovékomunikaci,svýjimkouúčelové
komunikace,kteráneníveřejněpřístupná^4)(dálejen"pozemní
komunikace"),provozovat vozidlo pouze ten, jehož odpovědnost za škodu
způsobenouprovozemtohotovozidla je pojištěna podle tohoto zákona.
Povinnost pojištění odpovědnosti musí být splněna i v případě ponechání

"Times New Roman";mso-ansi-language:CS;mso-fareast-language:CS;mso-bidi-language:
AR-SA">vozidla na pozemní komunikaci.

Takže na vyjmenovaných místech musíte mít pojištění...
doplněno 23.11.11 21:10:

zase tam skočilo cosi za ...
Povinnost pojištění odpovědnosti musí být splněna i v případě ponechání vozidla na pozemní komunikaci

kdokoliv*

Zdravím milane-c Definice provozvování je zcela jasná už od toho slova provoz - provozování. Dle tohoto zákona by mělo být jasné to co zde uvádíme celou dobu. A nyní k tomu co to tam skáče při kopírování. Zkuste to před tím nakopírovat do souboru neb dokumentů a z toho to teprve vložit sem na poradnu. Mělo by to jít.

kdokoliv, nerad zavádím debatu jinam, ale pokud u tohoto počítače kopíruji části textu z Wordu na tyto stránky, tak to musím vložit, něco dopíšu, pak celé zkopírovat, smazat a pak vložit..

nevím kde to je pokakané.. v práci to funguje OK.

kdokoliv*

Problém je v řadiči serveru, který převádí data na tyto stránky neumím to lépe vysvětlit měl by se o to pokusit někdo zdatnější ale zde je to bez problémů v případě vsunutí textu z dokumentů kam si to ukládám já a pak vložím sem.

n3ss3r

pane Milane od Vás jsem pochopil že vozidlo prostě musí pojistit nový vlastník čili ten co auto převzal a zaplatil za něj to znamena že už pak je vše na něj já budu akorát poslední v technickém průkaze v polopřevodu čili za to že on nemá pojištěné vozidlo půjdou na mě já pak musím prokázat že to auto už má někdo jiný. Taky jsme se bavili o ustní kupní smlouvě jenže když strana prodávajícího neví komu auto prodal nepadá pak vina na posledního v registru že prodal auto a neví komu? že si to řádně neošetřil?

n3ss3r, vozidlo musí pojistit vlastník, nebo provozovatel...

nic na tom nezmění nějaká dobrý či špatný zápis v techničáku!

majitel je ten kdo vozidlo koupil, dostal a podobně...kdo ho nabyl podle právního řádu!

martinlb*

Toto jsem našel na stránkách CKP a to je celkem špatní zpráva pro ty co jsou v polopřevodu. Známemu dokonce přišlo ,že má zaplatit a to nikdy nebyl vlastníkem vozidla jen ho pojistil a oni so ho našli jako posledního pojistníka.

Text z ČKP:Osobami, které jsou povinny hradit příspěvek do garančního fondu, jsou dle § 24c zákona č. 168/1999 Sb., vlastník a provozovatel vozidla evidovaného v registru vozidel. Stejně tak je to každá jiná osoba, která v registru vozidel zapsaná není, ale měla být (např. kupující/nový vlastník či dědic vozidla).

Všechny tyto osoby (pokud se jedná o odlišné osoby) jsou solidárními dlužníky, což znamená, že každý odpovídá do plné výše dluhu. Zaplacením pohledávky kterýmkoli dlužníkem zaniká povinnost i druhému solidárnímu dlužníkovi. Zda a jak se tyto osoby následně vyrovnají mezi sebou je jejich interní záležitostí.

n3ss3r
hodnocení

hmmm to je docela v pr...

kdokoliv*

Všechno je okolo slova provozování! v zákoně je jasně dáno provozované vozidlo, a to doměnka čkp rozhodně není!

pepis*
hodnocení

0x

Pokud nejezdíte s autem bez pojištění nemáte se čeho bát.ČKP nemá oporu v zákoně budou skoušet vymáhat ,vyhrožévat a to je vše.Dobře ví že by to u soudu nevyhrály.Sám mám s stejný problém není se čeho bát stát si za svím a nepovolit.Jakmile zapatíte potvrzujete že jste provozoval a pak přichází sankce od evidence magfistrátu,to se stalu známému.

n3ss3r
hodnocení

já ty auta neprovozuji když sem je prodal ale bojim se že je provozuje někdo na mé jméno bez poviného ručení z 6 aut mám 4 kupní smlouvy ale u zbylích dvou je nemám takže nedokáži že jsem to prodal a tím pádem že ani nejsem již vlastníkem nechápu proč není shcváleno v zákoně aby si každý na sebe přihlásil své nové auto do 14 dnů tohle by vyřešilo vše!

kdokoliv*

Zákon se již připravuje. Ale s tím, že není k dispozici kupní smlouva tak přesně jak psal " nu" smlouva může být i ústní. Je potřeba být přpraven na vše hlavně vědět jak odpovídat. Proto jsou zde nejrůznější příspěvky ohledně čkp a jejich postup. Ale zase z druhé strany tak ten člověk, který koupil od Vás vozidlo tak on toto také jako i Vy nemusí provozovat může být ve stejné rovině jako Vy a on třeba řeší to samé.

n3ss3r
hodnocení

Taky pravda jenže já mám tu smůlu že jsem v TP no nic pochopil jsem že si mám stát za svím a už mám připravenpou případnou odpověď pro ČKP zákon se připravuje? opravdu?

blackflamesiczi*
hodnocení

0x

facebook.com/...

Kdyz bude nalada Stante se fanousky at se to dostane i mezi lidi

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]