Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zimní pneu - zničí se v tomto počasí?

Od: martinaa* odpovědí: 21 změna:

Pěkný den, máme již na autě nasazené zimní pneu, ale teplota se u nás leckdy vyšplhá k 12 stupňům. Ráno je však i pod nulou. Teď čtu, je cely listopad má být teplý. Nepoškodí se nám zimní pneu v tomto teplejším počasí?

Děkuji.

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Klídek, od zítra bude chladněji. Nepoškodí se pneumatiky, nemají proč!

jarda3*
hodnocení

2x

Proc by se poskodily? Jezdim na nich i v lete, jen se proste vic opotrebuji ;)

martinaa*
hodnocení

Pro jistotu, prece jen blondata holka se v autech moc nevyzna:D:D

1jara*

Pneu se nepoškodí, jen pozor za deště, některé zimní gumy v teplém počasí více kloužou.

martinaa*
hodnocení

Dekuji, to je pro mne cenna rada. Bohuzel uz nemam body, tak aspon*palec*

hop®

Martinaa: 1jara má pravdu, zimní gumy občas "hůře" zatáčejí! *palec*

... za jeho "docela" důležitou připomínku dám bodík, když už nemáte!

doplněno 04.01.12 16:53:

Teď koukám na datum dotazu, doufám, že autíčko na zimních gumách stále funguje, moc neklouže a gumy moc neubývají! ;)

lui*
hodnocení

2x

Nezničí. Ani se víc neopotřebují. Resp. zvýšené opotřebení za ty dva až čtyři týdny nepoznáte. A nevěřte všemu, co se říká v TV. Je zajímavé, jak nás o nutné výměně pneumatik, většinou přesvědčují "odborníci", neboli prodavači pneumatik, jinak též lidi co mají zájem na co největší spotřebě pneu. Lobby jak vyšitá.

lui, souhlasím s Vámi, nejvíce "neštěstí" zaviniili média a blbci.

Přitom tak jednoduché,,,,,

před týdnem jsem řešil blábol, že pneumatiky musí být jen na 4 roky a pak je již pokuta...

málem jsem potřeboval plínku, jak jsem se smál...

doplněno 10.11.11 21:39:

solenzo, ano, máte pravdu, ale to je reklama, horší to je, když někdo napíše článek v denníku a na jiné stránce jeho kolega napíše opačný názor...

solenza*

No, ono je těch blábolů kolem zimních pneumatik více. Pusťtě se třeba Rádio Impuls, kde se každou chvíli objevuje reklama, že od 1. listopadu musí mít všechna auta povinně zimní pneumatiky. To, že po 4 letech zimní pneumatiky by se něměly používat, jsem již také v médiích slyšel.

blackflamesiczi*

ja zase slysel ze na internetu prodavaji dvojkove gumy takze jsem se krasne zasmal

buss

Jo jak před chvilkou v TV v automo.., vždy uvádí, že jsou povinné a běžný lid tak blbnou.

buss
hodnocení

1x

Od jisté doby jsou naše zákony gumové, naši nejlepší nejsou schopni se vzhledem k různým tlakům dohodnout a proto vznikaji zákony s neurčitýmy pojmy. Nechal by to tak tak, jezdi si na čem chceš, ale když způsobíš nehodu na letních, zastavíš provoz atd, tak si to prostě cvakneš, to by byla motivace.

solenza*
hodnocení

0x

A právě proto si myslím, že tato současná podoba zákona o zimních pneumatikách je udělána docela dobře. Jsem pro, aby byla možnost i třeba v listopadu za slunečného a teplého počasí legálně jezdit na letních. Také se teprve chystém přezouvat, asi přezuju tento víkend. Snad se tato podoba osvěčí, Češi se nebudou v zimě hromadně vymlouvat, že nemohli předpovídat počasí, aby se neprosadila třeba na přístí rok zněma natvrdo podle data, bez ohledu na počasí. Používáním letních pneumatik za teplého počasí se šetří životní prostředí a to jak menší spotřebou paliva v důsledku menšího valivého odporu, tak i prachem z pneumatik, kdy letní nezpůsobují tolik prachu a proto i déle vydrží.

doplněno 10.11.11 21:29:

Jinak, aby se zimní pneumatiky zničily, muselo by se jednat o velice přetížené auto a muselo by být teplo jako v létě. Takovéto teploty jim zas tolik nevadí. Oproti letním se ale opotřebovávají rychleji.

doplněno 10.11.11 21:32:

Ano, zimní pneumatiky se vzorkem 4 mm jsou skutečně problém. Spousta českých lidí má tendenci nevyhazovat věci, které by mohly ještě sloužit. Ale zase v létě se zvýší spotřeba na zimních, a na 40°C rozpálené silnici jezdit na zimních také není moc bezpečné.

jarda3*

Spis vznika problem co se zimnima gumama kolem 4mm, nyni neni jina moznost nez vyhodit nebo na nich jezdit cele leto, coz je akorat v prumeru dojede...

lepší vyhodit, někde byl článek, že se to nevyplatí - vyšší spotřeba a vyšší riziko z delší brzdné dráhy apd... ale pro "důchodce" po městě dobrý... :)

ridic
hodnocení

0x

12 st. je v pohode. Jinak zalezi hlavne na stylu jizdy - prudke brzdeni, zatacky smykem nebo blizko hranici smyku atd. Zimni gumy se vzorkem pod 4mm dojizdim v lete a ani v horku se nejak extra neojizdi. Problem je za tepla spis u novych zimnich s vysokym vzorkem, guma je hodne mekka a dlouhe lamely se ohybaji = plave to a hur brzdi. S nizkym vzorkem je ta mekkost vyhoda, ohybani lamel odpada a jsou z toho v podstate zavodni gumy. Jen se musi pocitat s horsim odvodem vody a davat pozor na louze a silnejsi vrstvu vody napr. v kolejich.

Soucasne zneni zakona vcelku beru - proc by mel zakon vyzadovat zimni gumy povinne i na suchem asfaltu? Jeste bych z nej vyhodil to "kdyz se da predpokladat snih/led" - rosnickari predpovi snezeni, bude 10 nad nulou azuro a policajt bude mavat predpovedi a pokutovat :-/ Ja s tim problem nemam - zimaky uz mam nasazeny kvuli moznosti ranni namrazy, ale jak k tomu prijdou lidi z niziny kde moc snehu neni a jezdi jen za sucha. Ty at si jezdi na letnich, ale jak nasnezi tak holt odstavi auto a pokud se budou snazit dojet tak pak je pokuta na miste. Proste je zimni obdobi, jedes po ledu na letnich tak tady mas flastr X je sucho tak si jed, neni problem.

solenza*

Přasně tak. Jedu někam na týden na letních? Tak prostě musím počítat s tím, že se může počasí změnit a může napadnout sníh. V takovém případě se stává moje vozidlo technicky nezpůsobilé k provozu na pozemních komunikacích a nesmím ho tedy používat a musím jet vlakem nebo si zavolat kamaráda se zimákama. To je moje blbost, že nemám zimní pneumatiky. Na žádnou předpověď počasí se nemůžu vymluvit. Šmitec, konec. Nevím, proč se pořád každý odvolává na předpovědi.;)

stirecek*
hodnocení

0x

Gumy se nepoškodí, jen mají měkčí směs, takže se více opotřebují než letní. Ideální teplota je pod sedm stupňů. Já mám pořád letní a dle předpovědi pro náš kraj, to vypadá, že zimní ani nebudu potřebovat :) Jakmile se ale víc ochladí, přehodím taky...na co je mám?

blackflamesiczi*

na ja mam na jednom exu stale letni 285, zimaky shanim uz 3 mesice a porad nejsou, jiny rozmer jsem nasel ale zase nikdo nema disky co potrebuji

nu*
hodnocení

0x

já myslím že je zničíte předvším stylem jízdy, v teplém odpoledním počasí přes 15 stupňů při dlouhých jízdách po dálnici ve 170km/h, nebo prudkými nájezdy do zatáček , kdy se auto naklání do stran a kdy pneu dostávají záhul...Poklidnou plynulou jízdou se nic nezničí...a když je budete moc šetřit a vydrží Vám několik sezon, počítejte s tím, že cca po 4 letech pneu ztvrdnou a změní s jejich vlastnosti...k horšímu, samozřejmě...Datum výroby zjistíte z údajů na pneu...proto bych si nikdy nekoupil zimné gumy ny vrakáči, které někdo "sušil" 10 let ve sklepě nebo je léta šetřil a teď se jich chce zbavit

buss
hodnocení

0x

Nepoškodí, opotřebují se více...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]