Nejste přihlášen/a.
Zdravím, snad jsem ve správné sekci, rád bych se dozvěděl, jestli je pojišťovna povinna vyplatit peníze za škodu způsobenou provozem vozidla tzv "na ruku" nebo jestli má pojišťovna možnost, že si musim auto opravit v jejich doluveném servise. Zkráceně mě zajímá, jestli každá pojišťovna musí vyplatit peníze na ruku, když se rozhodnu auto neopravovat, jsem v tom lajk. Děkuji
Můžete toho využít, ale tady se snaží pojišťovna šetřit. V servisu už ví co a jak, aby nějakou kačku navíc trhli.
doplněno 08.11.11 22:08:Jinak auto můžete nechat opravit kdekoliv, nejenom v "jejich" servise.
Jsou možné oba způsoby,ale pojišťovna právě nutí pojištěnce aby si to opravili v servise,obyčejně ji to vyjde levněji.
Ono ten likvidátor ale vždy oblbne člověka, který tomu nerozumí a neví, co kolik stojí. V tom servise stojí pevně na zemi a ví, co a jak se dá nebo nedá vyklepat a případně za kolik. Navíc auto opraví tak, jak se patří. Výhodný je ale samozřejmě i ten rozpočet - pokud člověk netrvá na kvalitní práci, blatník přetře štětkou a má vyděláno taky. Takže výhodné jsou oba způsoby, záleží ale na prioritách.
U většiny českých pojišťoven se dá oprava z povinného ručení vyřešit buď rozpočtem, který určí likvidátor a obvykle na tom člověk ještě něco trhne, anebo si necháte vozidlo opravit v servise (klidně i autorizovaném) a pojišťovna zaplatí účet Tuto volbu ale musíte učinit Vy. Dle mého názoru Vás nemůže pojišťovna přinutit zvolit tu či onu možnost - výběr je na Vás (pokud se nejedná o čerpání z vlastní havarijní pojistky, kde tato náležitost může být smluvně upravena)...
pokud to bude platit pojišťovna TRIGLAV, lituji Vás...Podle platné judikatury včetně rosudku nejvyššího soudu ČR je poviností pojišťovny uhradit skutečnou škodu.Počítejte s tím, že se pojišťovna bude snařit snížit skutečné pojistné plnění které Vám náleží o 10-20 a více procent...Pokud je to drahé auto a budete mít problém, buď si nastudujte příslušné zákony, k tomu tzv. znalecký standart který se využívá při výpočtu zůstatkové hodnoty auta a jděte do boje s popjišťovnou...Pokud na to máte, pověřte tím právníka...s podáním žaloby a jejíém doručním pojišťovně zpravidla pojišťovna rozdíl o který Vás původně chtěla ojebat obratem doplatí...
ono to neni jen triglav ja odd 5,5,2011 chci po slavii zaplatit opravu celniho skla na zakaznikovo aute z pripojisteni okna je to umolenejch 7500,- ale jeste jsem je nevidel
doplněno 09.11.11 20:13:jinak ani po obsilce me nedoplatily dily na aute z povinneho za predni ram 42 000,- od burese naraznik 15000,- navijak 22 000,- maska a svetla okolo 10 000, - vse poskozeno neopravitelne stare to bylo mesic auto po novym laku za palici a pojistovna poslala 15 000,- coz nestaci ani na postovne za dily z ameriky
Musíš to brát z jiné stránky - ten kdo se pojistí u slavie apod, chce ušetřit, takže na nové sklo má už našetřené z ušetřených peněz za pojištění. Pořád říkám, že nejlevnější pojišťovna neznamená kvalitní služby. Nedej bože, když se srazíte na silnici se "slávií"...
to sice jo ale ja je chci z pojistovny, nemuzu na zakaznika vyrukovat at me to zaplati on , memam to ve smlouve o praci a hlavne by to byla spatna reklama
Mezi námi, to máš drahou reklamu, ale na druhé straně tě chápu. Je otázka, jestli i zákazník pochopí, že za to nemůžeš ty, ale pojišťovna, takže solidní člověk by ti to měl zaplatit a vyřídit si to sám se svou pojišťovnou. Ty přece nemůžeš za to, že on má nejlevnější pojišťovnu, která stojí za prd a nechce platit. Tedy jestli chce ušetřit, ať se stará sám. Pak možná pochopí, že těch pár stovek - ušetřených - nestojí za to.
Rudo, je to jen na Vás, škoda se vyřeší rozpočtem, nebo dle faktur z opravny...
Nemůžou Vás nutit jen do určitého servisu...
Mockrát děkuji za odpovědi, otázka byla zodpovězena, pojišťovnu mám ČPP(česká podnikatelská pojišťovna) a tam mám obavy, známý má špatnou zkušenost, nevím, podělte se o zkušenosti s touto pojišťovnou. Jde mi o to, že opravit si to mohu sám, takže určitě na 100% bychsi auto spravoval sám. (pokud by to bylo možné) Samozřejmě bych rád co nejvíce peněz jako každý a co zbyde z peněz z pojišťovny, to "vydělat". Mám i známé v servise, třeba by se toho dalo využít k zisku, ale to už zavání průšvihem. Trochu mě ale zarazila ta "amortizace dílů".
to uz neplati ze vam nabouraji auto a vy na tom vydelate, myslim si ze stezi date auto dohromady, jinak CPP se v poslednich letech zlepsila jak jednanim tak i placenim ale hodne zalezi na pobocce a lidech
jinak urcite bych sel radsi do proplaceni faktury, jestli mate zname v servise tak se s nima domluvte na vystaveni faktury, stejne tam prijatejma dokladama topi jako vsude tak jim neubude
V mém případě se to jednou vyplatilo právě, proto se na to ptám. Kdyby mi to dělal ten známý, on by nemusel prokazovat kde vzal díly atd? Já totiž nějaké díly mám a mám známého, který má vrakoviště právě s díly na auto, které mám. Rád bych si to nějak zařídil, ale nechci mít problémy nějaké. ČPP budu mít zkušenost poprvé když na to dojde, s Českou mám zkušenost dobrou, při nehodě v minulosti mi peníze poslala do 3dnů, což je super.
ja bych pojistovne ani sve doklady ze servisu ani neukazal, neco jineho je havarijka ale u povinneho neexistuje
Pochopil jsem to tak, že pojišťovaně stačí ukázat jenom účtenku za opravu ze servisu a pojišťovna to proplatí? I v případě, že mi jen vystaví fakturu a já si opravu udělám sám? Nějak se mi to nezdá, že by to takhle bylo možné, nebo ano? Pojištění mluvím o povinném když do mě někdo narazí.
pro par znamejch jsem to takhle delal a dostaly to bez problemu, jinak takto probiha moje vestera komunikace z pojistovnama, zaslu jim fakturu a oni me penize za opravu, vetsinou to +- sedi
Opravdu, to zní dobře, já měl nehodu pouze jednou a to proběhlo, že likvidátor určil výši škody a já se rozhodl, že si to nechám vyplatit,, takže takhle zkušenost nemám. Likvidátor nejspíš v zájmu pojišťovny soudí výši škody méně, myslíte, že bych si teoreticky mohl dovolit se se známým v servise domluvit na faktuře kde bude vyšší částka? Přecejen ten likvidátor asi ví. Nemluvím samozřejmě o závrátných částkách kdy likvidátor určí výši 50 000,- a na faktuře bude 100 000,-. Pokud jste to ale dělal, mohl by jste mi poradit nebo se podělit zkušenost, když škoda bude vyčíslena likvidátorem např. 30 000,- tak kolik si "přihodit". Jakou pojišťovnu preferujete?
pojistovny si upravuji cenu opravy a dilu podle stari vozu - amortizace zjednodusene
neco prihodit muzete s rozumem ne zbytecne moc, a otazka jakou pojistovnu preferuji pro sve auta kooperativa
akorat dotaz neda me to boural jste a nebo teprve budete?
Takže tu amortizaci ovlivnit nemůžu, že? Vše je jen informativně, boural jsem v životě pouze jednou a vyplaceno mi bylo na ruku. S kolegy v práci jsme řešili to, na co se Vás ptám, takže jsem neboural a doufám, že nebudu, pokud budu, budu vědět aspoň co a jak.
Porušují se pravidla?
ze strany pojistovny vam bude vyplaceno mene protoze se snazi usetrit , nejlejlepsi je vykaslat se na to ze na tom neco trhnete a dat to vasim znamym do servisu a oni si s tim poradi (existuji zpusoby) aby oni dostaly zaplacene celou opravu a mozna neco zbylo i na vas a auto bude v poradku
Pochopil jsem správně, že čistě "teoreticky" kdyby mě někdo naboural, já bych to nahlásil pojišťovne, likvidátor by mi řekl cenu dejme tomu 50 000,-, já bych se rozhodl, že to dám známému, ten mi to "opraví" a na fakturu dá 55 000,- dejme tomu a já si seženu díly za 25 000,-, známej vystaví fakturu na 55 000,- "trhnu" na tom teoreticky 30 000,-. Takhle je to možné? ..já jen, jestli zjišťují původ dílů atd, protože ty bych měl od známého zvrakoviště a to nevim jak by do faktury napsal, když bych to sehnal za jiné peníze než si myslí pojišťovna.
Amortizace znamená, že pojišťovna zohlední stáří vozu a ten rozdíl neprávem nechtějí vyplatit. Příklad - nový blatník stojí 1000kč, šest let starý vůz - blatník ohodnotí na cca 600Kč. Tobě dají nový za tisíc, ale pojišťovna vyplatí reálnou cenu, takže rozdíl do nového si doplatíš sám. Pojiš´tovny neprávem uvádí, že došlo ke zvýšení hodnoty vozu, ale to není až tak pravda - ty ho chceš mít jen ve stavu, jaký byl před nehodou. Proto jak píše black..., dobrý sevis připíše ještě cenu podběhu nebo něčeho, tím prokazatelně navýší náklady, které nejsou, aby poškozený nemusel tolik doplácet. Mnoho věcí se ještě najde, až se auto odmašlí, kdežto lividátor když vám to bude dělat na parkovišti vidí jen to, co je vidět a ještě pracuje mnohdy s nereálnými cenami dílů nebo cenou práce. V servisu se obalamutit nenechají - ale musí to být servis, který si ten rozdíl nenechá pro sebe
Upozornění od sys hejkal 10. 11. 2011 22:40:12
ještě jednou a zablokuju ti přístup pro porušování pravidel poradny teoreticky ano, pokud to nebude slavia triglav ci direct, jinak pro pobaveni vymena okna na fabii a slavia me poslala 4000,- misto 7500,- asi si mysli ze jsem charita
Nemám rád ty levné pojišťovny, cena dá se říct dobrá, ale narazit do mě někdo s touhle pojišťovnou, tak si asi hodim mašli. Můžete mi ještě vysvětlit prosím jak zahrnout ty ceny dílů do faktury? Když si ty díly seženu sám jakoby z vrakoviště? Mám je totiž za směšné ceny, např kapotu mohu mít za 2500,- nová stojí 7000,- , proto se ptám, jak to zapsat do faktury aby mi to pojišťovna proplatila. (přesněji servisu, který má známý)
vemte ceny z kelly ci aci ty akceptuji trochu je okorente cca 10% nahoru, a zapocitejte kazdej sroubek ci plastik atd at je tam co nejvic polozek a praci berou okolo 700 za hodinu ale podle norem ty najdete treba v atrisu od autocory, ono vyndat nejaky plastik zabere podle norem treba hodinu. A ne ze ro bude na paragonu z trafiky. at to vypada profi.
Jinak kdyz do vas narazi nekdo z pojistkou z triglavu a skoda bude okolo 20 000,- tak mu podekujte a rikejte si ze jste prisel v zivote o vic a jedte dal , vyplaci podle statistik okolo 15-20% skody takze za max 4000,- to nestoji se s nima dohadovat a soudit.
P.s Nikoho k nicemu nenavadim jen konstatuji beznou praxi.
Já jsem si myslel, že se to takhle udělá, ale pojišťovna nebude chtít doklad za nějaký díl kolik přesně stál atd? Já díly budu mít své a servis zapíše do faktury ceny nových dílů + lakování, to servis dokládat nemusí kde díly vzal? Běžnou praxi neznám, proto se informuji.
likvidátor odhadne škodu skrouhne o amortizaci a popřípadně pojištovna částku vyplatí,je už na tobě co s autem budeš dělat,zda opravovat či ne ,to jsou peníze za ztrátu hodnoty majetku,pokud je to auto staré řešil bych přes známé-moc toho ti nedajamortizace je velká,u novějšího bych dal na servis,kolikrát se objeví i nečekané věci a pak se cena muže dosti lišita kolikrát se to dosti protáhne o dohadování s pojištovnou a nekdy i s vyníkem,některé pojištovny jsou dost vyčůrané
Auto je to konkrétně Xedos 1996 a za jedny dveře jsem dostal vyplaceno 23 000,- na ruku, cena byla vypočtena na 32 000,- takže to asi byla ta amortizace, peníze jsem sebral, sehnal dveře od známého za 400,- za 1500,- nalakoval a toď vše. Mám známého s Xedosy, takže díly mám za hubičku. Děkuji za odpovědi, zkrátka při nehodě, to asi domluvím se známýma a nechám to naúčtovat jimi. Jen kdyby pojišťovna chtěla vědět původ dílů, byl by problém, protože ve faktuře od známého by byla třeba kapota za 7000,- (např třeba z Kelly), ale já bych jí měl například za 1000,- ..nevím, jak by se to v tomhle případě vysvětlovalo.
a zukuste se zeptat v Tescu jestli vam ukazou sve faktury za kolik nakupuji, nikdo se zdravim rozumem neukazuje dalsimu podnikatelskemu subjektu svoje doklady
Jestli jsi to řešil rozpočtem - tedy jestli ti pojišťovna vyplatila peníze na ruku, tak už žádnou fakturu dokládat nemusíš.
ale rozpoctem to krati kde mohou, skoro nema cenu tam ani chodit. U nektere pojistovny nezaplati ani praci kdyz je to rozpoctem
Zdravím, minule jsem to řešil rozpočtem. Tam je mi jasné, že nemusim nic dokládat, je na mě za co to utratím teoreticky. Spíš mě napadla otázka, když mě někdo nabourá a já s tim zajedu do servisu /k známému/, ten mi vypíše fakturu např.- kapota-5000,- maska-2000,- světla-10000,- nárazník-5000,- lakování celkem 15000,- atd, ALE já si díly seženu za např kapota-1000,- maska-500,- světla-5000,- atd atd, tak jestli bude pojišťovna mít možnost nějak řešit, požadovat doložení po mě nebo po servisu, kde a ZA KOLIK jsem uvedené položky z faktury koupil. (buď po mě nebo po servise nějaký doklad za koupi)
.
Dále velmi podobná otázka k mému prvnímu příspěvku: Musí pojišťovna uhradit vzniklou škodu za osobu, která zavinila nehodu tím, že porušila pravidla silničního provozu /nedání přednosti, jízda v protisměru/ a tím došlo k zavinění nehody, kdy poškozený musel sjet ze silnice, aby nedošlo ke kolizi? ..je každá pojišťovna povinna zaplatit poškozenému škodu, když pojištěné auto nenabouralo přímo do vozidla poškozeného, ale poškozený to strhl například do stromu? Kdo v tomhle případě škodu zaplatí?
Děkuji
+ k první polovině příspěvku doplňuji, že na faktuře bude práce dejme tomu 10000,-, tu musí každá pojišťovna též proplatit servisu? Rád bych byl připravený, pokud by taková situace nastala, abych věděl co konkrétně v situaci udělat.
Především - když tě někdo nabourá, tak auto nemůžeš nechat opravit dřív, než ho uvidí likvidátor z pojišťovny viníka. Ten opravu nacení a pak už je jen na servisu, jestli se do toho vleze nebo ne. Když ne, rozdíl doplatíš. Já jsem to řešil tak, že jsem auto odvezl do servisu, tam ho rozebrali, pak teprve zavolali likvidátora, něco tam samozřejmě přidali, abych nemusel nic doplácet, ještě mi přitom opravili nějaké šrámy z minula nebo vyměnili náplň klimatizace, takže mě to nestálo ani kačku. Pojiš´ˇtovna též zaplatila náhrádní vůz. Kolik na tom servis trhnul nevím, ale pro mě je podstatné, že mi tam nedali žádné staré díly a že jsem nic nemusel platit a že mi udělali i práce navíc, za které by si jinak vzali 4-5tis. Je ale pravda, že pro servisy je vždy lukrativnější opravovat "přes pojišťovnu".
Dobře, ale já se dozvěděl kolik dostanu od pojišťovny až podle účtu, kam mi peníze poslali. Asi mi uniká průběh celého procesu /kdy zavolat likvidátora, kam ho pozvat atd/ když se rozhodnu opravit auto v servise, protože mě teď mate, když pojišťovna mi dá rozpočet a v servise se do něj nevlezu, tak připlatim, to je vlastně to samé jako když vemu rovnou rozpočet co mi dá likvidátor. Popravdě bych rád na tom něco eventuelně "trhnul", když můj známý servis má.
Příspěvku si vážím, ale nenašel jsem tam odpověď na můj příspěvek výše.
odpověď je v občanském zákoníku, pojišťovna je povinna uhradit skutečnou škodu, tak nechápu o čem se tady pořád polemizuje...argumenty že opravou auta s použitím nových náhradních důlu se auto zhodnotí tak že je jeho cena vyšší než před poškozením je nesmysl, protože je k tomu několik rozsudů kde byl konstatováno, že je to vpořádku.Nikdo není povinen shánět stejně ojeté díly opo vrakovištích a lepit to pak svépomocí dohromady tak, aby se dostal na částku, kterou uvádí pojišťovna...Takže je důležité mít vše pod kontrolou, povinností pojišťovny je poškozenému sdělit, jakým způsobem škodu vyřeší...rozpočtem nebo totálkou...Rozočtem buď po domluvě likvidátora s autoservisem, kde dá pojišťovna servisu jakýsi garanční dopis, na základě kterého servis auto opraví a pojišťovna proplatí, nebo totálkou, dostanete na účet částku která se má rovnat hodnotě vozidla minus hodnota zbytků voziodla,. která Vám zůstane a se vším naložíte jak uznáte za vhodné...Z vašeho psaní mám dojem že nic nechápete a že s epojišťovna s V8ma snaží vajebat...různé triglavy a ČPP jsou "nízkonákladové" pojišťovny které těží z lidské blbosti, nevyužívají likvidátora a vše řeší z brna či Prahy od zeleného stolu dopisem...peníze krácené o 20-30 procent ppsílají obratzem na účty...pak usínají a moc nekomunikují...Pokud nebudete mít od začátku vše pod kontrolou, dopadnete špatně...
1.) zjistit jak bude škoda řešena, rozpočtem nebo totálkou
2.) napadnout okamžite dopisem s dodejkou vykalkulovanou částku,a to inteligentním způsobem, od eurotaxglass získáte za 3,5 eura odhad ceny auta před poškozením, který by se neměl lišit od výpočtu podle tzv. "znaleckého standardu", který nemá jedinou oporu v zákoně, ale který používá většina likvidátorů...
3.) Dejte pojišťovně termín, nejlépe zákonný do 3 měsíců od vyšetření odpovědnosti za škodu k tomu aby rozdíl poukázala na Vás úřet, pokud tak neučiní, necháte si zpracovat odborný posudek za cca 4-5 tisíc a podejte žalobu, požadujte náhradu všech nákladů, a to skutečné škody, nákladů na posudek a advokáta...pořiďte si fotodokumetaci, poshánějte faktury za opravy ze sevisů, co vše bylo vyměněno a opraveno, servisní knížku pečlivě vyplněnou atd...
4.) Pak ale necouvejte a domáhejte se všeho soudně, žalobu stahujte jen pokud pojišťovna vše uhradí, včetně advokátní kanceláře...a to nebude málo...a ještě jedna rada, před soudním sporem se auta zbavte, nejlepší je prodat jej do zahraničí...Pak už pojišťovna nebude mít šani nechat posoudit auto podruhé někým jiným...Měla to udělat pořádně a hned...
Tak jaké odpovědi tady ještě čekáte? je to vaše aiuto a Vaše prachy, tak se musíte trochu starat, přestaňtte tady brečet, dejte se do studia občanského zákoníku, zákona o povinném ručení, znaleckého standardum najděte si několik rozsudklů o povinnosti pojišťovny uhradit skutečnou škodu a začněte jednat jako suverénní myslící člověk, nechovejte se před pojišťovnou jako hadr
Díky za příspěvěk, nikdo mě zatím neojebává, já se právě informuji, lepší bý připraven, proto mi to nedá se nezeptat. Špatně se chápe můj příspěvěk, dám ho sem ještě jednou.
dravím, minule jsem to řešil rozpočtem. Tam je mi jasné, že nemusim nic dokládat, je na mě za co to utratím teoreticky. Spíš mě napadla otázka, když mě někdo nabourá a já s tim zajedu do servisu /k známému/, ten mi vypíše fakturu např.- kapota-5000,- maska-2000,- světla-10000,- nárazník-5000,- lakování celkem 15000,- atd, ALE já si díly seženu za např kapota-1000,- maska-500,- světla-5000,- atd atd, tak jestli bude pojišťovna mít možnost nějak řešit, požadovat doložení po mě nebo po servisu, kde a ZA KOLIK jsem uvedené položky z faktury koupil. (buď po mě nebo po servise nějaký doklad za koupi)
.
Dále velmi podobná otázka k mému prvnímu příspěvku: Musí pojišťovna uhradit vzniklou škodu za osobu, která zavinila nehodu tím, že porušila pravidla silničního provozu /nedání přednosti, jízda v protisměru/ a tím došlo k zavinění nehody, kdy poškozený musel sjet ze silnice, aby nedošlo ke kolizi? ..je každá pojišťovna povinna zaplatit poškozenému škodu, když pojištěné auto nenabouralo přímo do vozidla poškozeného, ale poškozený to strhl například do stromu? Kdo v tomhle případě škodu zaplatí?
Děkuji
To je vše co potřebuji vědět abych už nemusel přicházet s dalšími dotazy.
Za každý příspěvěk děkuji.
Co se týká toho zbytku - musíš samozřejmě dokázat viníka! pokud ho nemáš a vletíš do příkopy, není ani žádný svědek a nemáš spz, tak pak je na místě havarijní pojistka.
Ok, takže jsem pochopil, že pojišťovna musí zaplatit škodu, kterou způsobil viník i přesto, že do mě nenarazil, ale musel jsem kvůli němu sjet ze silnice, jinak by došlo ke kolizi. Když viník ujede, je věc druhá, ale pokrejvá pojišťovna i tenhle typ nehody?
Tak tak - pokud máš viníka, tak to pojišťovna zaplatí ale jak píše milan - musí přiznat vinu. Kolegu bývalého vytlačila avia do příkopu, celá dodávka odřená od zrcátka, borec v avii ladil rádio - policajtům vše přiznal, ale zapomněli to podepsat. Při řešení firmy s jeho pojišťovnou to pak šofér avie popřel, tak se to řešilo z havarijní pojistky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.