Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přívěs - max. hmotnost nákladů - řp. sk B

Od: sebastian odpovědí: 13 změna:

Dobrý večer,

mám řidičák sk. B a potřebuji odvést náklad cca 750-800kg (bez přívěsu), zažné na 2Tuny, přívěs užitná/celková 1350/2000 kg, mohu to tedy tahat na ř. sk B? A pokud ne, jaká je pravděpodobnost kontroly PČR a jaké jsou sankce? Díky.

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nu*
hodnocení

2x

Odevzdej řidičák, nemáš na silnici co dělat

pravděpodobnost je stoprocentní, takže o něj stejně přijdeš, pokud to riskneš

hodnocení

2x

tak tutu soupravu řídit nelze mužeš mít automobil o hmotnosti 3 500 kg a k tomu MAXIMÁLNĚ 750 kg přívěs takže asi takle ;)
Na tuto soupravu co píšeš by jsi měl mít ze zákona Skupinu B+E tam byjsi mohl táhnout přívěs o větši hmotnosti než 750 kg, ale nesměla by jizdni souprava přesáhnout 3,5 tuny a zároven by nesměla hmotnost přívěsu přesáhnout hmotnost automobilu ;)
jde o to aby si za škodovkou netáhl 2 tunovej vozejk to by policajti určo napadlo ale pokut nebudeš mit prohnutý kolečka tak jě to nenapadne ;)
jistě že kdyby šli někam do dusledku mohou ti dát flastr za jizdu bez příslušne skupiny nebo pod skupiny ale neboj to nehrozí v 90% ;)
já na vozejku o maximálni přípustné hmotnosti 2000 kg (1760 kg užitná) vezl 1600 kg písku to znaená že ani enbyla kapacita vozejku naplněna takže se to chovalo v pohodě naprava zastavily mě a vše v pohodě jen si rejpli: pane řidiči to asi nebude povolená hmotnost přívěsu za tímto automobilem, říkam pánove já nevim já sem to nevážil no tak něco kecali ale nechali mě odjet - Táhl jsem to za Felicii combi 1,3 MPI 50 kw říkam v pohodě z osobní zkušensoti.. ASI proto že oni to nemaji s čím na místě z vážit ;)

doplněno 06.12.12 19:52:

Jen abych podotkl v zimním období netáhám přívěs vubec, ani povolený, je to o hubu i když mam brždený ;) takže v zimě o netahej ale na suchu pokud máš aspon trochu dobre auto hlavne s dobrýma brzdama by to vadit nemělo, ale nikoho nenavadím a nikomu neříkám co má a nemá dělat!

itan71*
hodnocení

0x

Neměl by jste to tahat pokud nemáte ŘO sk.B+E a pravděpodobnost to záleží na náhodě. Spíš mějte na paměti že je zimní období a co by se mohlo stát a nemusí to být Vaše vina *palec*

omlouvám se co jsem napsal niže.
todle moji odpoved vyvrací:
B _ pro řízení vozidel do 3.500 kg maximální přípustné hmotnosti, nejvýše 8 míst k sezení mimo řidiče a k tomu může být připojen přívěs do maximální přípustné hmotnosti 750 kg. Neopravňuje k řízení vozidel skupiny A a podskupiny A1, ale od 1. července 2006 opravňuje k řízení vozidel spadajících do skupiny A/M (mopedy a malé motocykly do 45 km/h (v řidičském průkazu se tato skupina nevyznačuje), traktorů a samojízdných strojů do maximální přípustné hmotnosti 3500 kg (v praxi půjde o malotraktory, např. Holder, TK14 apod), jízdních souprav složených z předchozích vozidel a přípojného vozidla do maximální přípustné hmotnosti soupravy 3.500 kg _ ale za podmínky, že přípustná hmotnost přípojného vozidla nepřevyšuje pohotovostní hmotnost tažného vozidla.
Věk pro získání řidičského oprávnění skupiny B je minimálně 18 let.
B + E _ pro řízení jízdních souprav složených z motorového vozidla s maximální přípustnou hmotností do 3500 kg a maximálně 8 místy k sezení (kromě řidiče) a přípojného vozidla, kdy maximální hmotnost soupravy převyšuje 3500 kg při dodržení poměru hmotnosti tažného a přípojného vozidla stanoveného v § 14 vyhlášky č. 341/2002 Sb., nebo výrobcem vozidla uvedeného v technickém průkazu vozidla.
Podmínkou pro získání této skupiny je držení řidičského oprávnění skupiny B.

nu*
hodnocení

0x

zákon umožňuje kombinaci vozidla kategorie M1 a přívěsu kategorie O2, akorát si nidko nechce dát tu námahu aby si to přečetl, a i kdyby, stejně tomu jen málokdo rozumí

sebastian
hodnocení

takže bych neměl správně tahat na čisté Bčko přívěs o celkové hmotnosti větší jak 750kg (přívěs + náklad?

tesyk*

Tak. Vždyť zákon hovoří jasně. 750kg dohromady. Váha přívěsu a nákladu celkem.

doplněno 06.12.12 21:30:

Ovšem musí to být i povolené v TP auta, abys mohl táhnout nebržděných 750kg

nu*
hodnocení

0x

zákon píše jasně, ...nebo soupravy do 3500 kg...přitom maximální přípustná hmotnsot přípojného vozidla nesmí přesáhnout maximální přípustnou hmotnost vozidla

musíš vycházet v tom co je v TP...auto může mít u této položky 2000 kg, přívěs 1500 kg, pak je to 3500 kg...

co jsi dělal v autoškole? Jinak si můžeš nastudovat paragraf 81 zákona č. 361

Zákon píše jasně, ale vy nepíšete jasně

...maximální přípustná hmotnost přípojného vozidla nepřevyšuje pohotovostní hmotnost motorového vozidla

a ne max. přípustnou, jak píšete Vy.

Každopádně s tím jet nemůže, protože max. přípustná hmotnost soupravy bude nad 3.500 kg (autor píše vlek 2.000 kg a auto s tažným na 2 t bude mít max. přípustnou hmotnost min. 2t, to znamená souprava 4 t).

doplněno 06.12.12 23:35:

Ještě doplním k možnosti kontroly. To je samozřejmě otázka, kudy budete jezdit - hlavní tahy x okresní silnice ... Každopádně na dálnici bych s tím asi nevyjel.

Pokutu a body byste dostal za řízení vozidla bez příslušného oprávnění, maximum je toto:

Řízení motorového vozidla bez držení příslušné skupiny nebo podskupiny řidičského oprávnění = 7 bodů - Pokuta ve správním řízení 25tis až 50tis - Zákaz činnosti 1rok-10let

Navíc by Vás pravděpodobně odstavili a pro vlek by si musel přijet někdo jiný.

s tím počítáním si nejsem jistý, známej má nějakýho forda pickupa a samotnej fordík váží 2180 kg + náklad a maximálni připustná hmotnost je 3020kg i s nákladem a k tomu má legálně homologované tažné zařízení na 3,5 tuny ovšem taky to nechápu jak to takle muže být *nevi* když zákon jasně píše že nesmí pohotovostní hmotnost přívěsu přesáhnout hmotnost tažného vozidla...

doplněno 07.12.12 18:33:

odpovídal jsme vám na todle: Každopádně s tím jet nemůže, protože max. přípustná hmotnost soupravy bude nad 3.500 kg (autor píše vlek 2.000 kg a auto s tažným na 2 t bude mít max. přípustnou hmotnost min. 2t, to znamená souprava 4 t).
kde říkáte že auto ktere bude mit přiustnou hmotnost přívěsu 2 tuny bude minimálně 2 tuny těžký bo tak jsem to alespon s vaší odpovedi pochopil proto říkám o tom fordu jinak by jsem to sem zbytečně netahal.. jestli sem vaši odověd špatně ochopil tak se omlouvám ;)

doplněno 07.12.12 21:40:

vysvětlil jsi to dobře už ti rozumim ale
to solenza: blbost aby nemohla překročit 3,5 tuny protože za 3,5 tuny mužete zapojit ještě 750 kg a sme na 4,25 t ;)

zkratka je to na nic a měli by to omezit na nebržděný přívěs 1 tuny v rámci možnosti vozidla a na brždený na 5 tun (celá souprava) přičemž by se muselo hledet na povolení od výrobce a bylo by to nejjednodušší ;) skupinu B+E by jsem ponechal ta jak je.. ale zkrátka co v tom je za slátaninu se nikdo moc nevyzná, naštěstí jsem držitelem skupiny C+E takže mužu tahnout vše za všem v rámci povolení výrobce..

Ale to mícháte dvě věci dohromady. Tento zákon se zabývá tím a my se bavíme o tom, ve kterých případech a za jakých podmínek můžete auto se zapojeným vlekem řídit se skupinou B.

Tento zákon se nezabývá tím, jestli technicky na onoho Forda lze nebo nelze namontovat tažné zařízení a popřípadě jaké. To upravují úplně jiné normy.

doplněno 07.12.12 19:47:
Vysvětlení:
Bavíme se o možnosti řízení auta s vlekem s ŘP sk. B
Zákon říká: ...maximální přípustná hmotnost soupravy 3,5 t ... a ...maximální přípustná hmotnost přípojného vozidla nepřevyšuje pohotovostní hmotnost motorového vozidla
tzn. pokud chci řídit se sk.B - pro tazatelův vlek o max. hm. 2 t by auto muselo mít podle zákona pohotovostní hm. min. 2 t což jsou min. 4 t za celou soupravu.
Pokud by měl tazatel např. vlek o max. hm. 1,5 t a auto o max. hm. 2 t , je vše OK a může se sk. B klidně jet.
To, co má Váš známý na onom fordu, je klidně možné.
Může za Forda dát vlek třeba o max. hm. třeba 3,5 t (pokud to má v techničáku), ale nemůže ho řídit jen se sk.B.
Doufám, že jsem to nenapsal moc kostrbatě.

solenza*
hodnocení

0x

No, tak já taky přidám názor, co si o tom myslím. ŘP sk. B podle mého názoru opravňuje k řízení vozidla, nebo jízdní soupravy do 3,5 t. Pokud tedy auto bude mít celkovou hmotnost 2 t a výrobce auta povolí přívěs o hmotnosti třeba 1,5 t, tak na auto s tímto přívěsem stačí B. Omezení hmotnosti přívěsu na 750 kg platí pouze u sk. C, protože tato skupina nemá omezenou hmotnost vozidla a pokud by neplatilo omezení pro přívěs na 750 kg, sk. E by neměla smysl. Asi tak. Jinak se skupinou B+E lze překročit hmotnost soupravy 3,5 t. Se sk. B tedy jakákoliv hmotnost přívěsu, pokud hmotnost auta a přívesu nepřekročí 3,5 t.

aaabud
hodnocení

0x
Je tu hodně odpovědí, ale v každé půl pravdy.
Takže, se sk.B lze řídit soupravu až 4250kg = např. 3500kg dodávka a 750kg vlek. V přídapě, že celková hmotnost soupravy přesáhne 3500, pak nesmí vlek být těžší než 750kg. A dále, pokud je celková hmotnost soupravy do 3500kg, pak lze zapřáhnout i vlek nad 750kg, ale zaroven musí být lehčí než auto. Např: auto 2000kg a 1500 kg vlek, pokud to dovoluje TP a pevnost tažného zařízení. To vše v pořádku se sk. B. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]