Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bazar neposlal velký techničák

Od: timur odpovědí: 5 změna:

Dobrý den.

Před dvěma měsíci jsem v Praze koupil v hotovosti ojeté auto a dodnes mi neposlali velký technický průkaz.Existuje ně jaké lhůta do kdy mi velký techničák musí odevzdat?Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cyril*
hodnocení

0x

Pokud jste koupil auto k provozování na pozemních komunikacích a ne jako např. kupu haraburdí, pak k němu nedílně patří i veškeré předepsané doklady, velký TP (ORV) především. Měl by být předán současně s vozem. To, že se tak mnohdy neděje je jen z neznalosti nebo za souhlasu obou smluvních stran.

sharkis*

A jak by prosímvás bývalý majitel auto odhlásil, kdyby dal kupujícímu s sebou velký techničák? ;) Maximálně s předáním plné moci k odhlášení, ale obvykle se to dělá tak, že se prodejci nechává velký i maly TP a ve smlouvě je ošetřeno, do kdy musí vozidlo odhlásit a dokumenty zaslat. K odhlášení by měl stačit teoreticky pouze velký TP, ale praxe je taková, že na většině úřadů chtějí i techničák malý (tomu se dá ale vyhnout zaplacením pokuty za ztrátu 100Kč)...;)

Ze zákona musíte vozidlo přihlásit do 10 dní od prodeje, tudíž je to částečně také odpověď na Vaši otázku;) Tato lhůta se ovšem nekontroluje a není niják postižitelná (pokud to nemáte ve smlouvě jako penále z prodlení), důležité je včas uzavřít povinné ručení, jinak si na Vás "smlsne" česká kancelář pojistitelů;)

doplněno 04.11.11 11:55:

pardon, moje chyba - 10denní lhůta je na odhlášení vozidla, nikoli na jeho přihlášení ;) Po odhlášení by měl prodejce doklady neprodleně zaslat.

cyril*

Asi to bude pro mnohé těžko pochopitelné, ale veškeré náležitosti s registrací se dají pořídit v jeden den společně s prodejem, případně se domluvit na předání v den jiný, kdy bude vše přichystáno. Kdyby se tímto řídili všichni kupující, měla by tato poradna o mnoho zbytečných dotazů méně. Ovšem každý svého štěstí strůjce. *nevi*

sharkis*

Teoreticky to možné samozřejmě je, ale v praxi jsem takovouto "huráakci" ještě nezažil, ani o ní neslyšel, a to že jsem přepisů zažil celkem dost ;) Málokdo má totiž čas prodávat/kupovat vozidlo v úřední dny a v úřední hodiny, nebo si kvůli tomu snad dokonce brát volno v práci... :) A vše připravit a odvézt v jiný den? Zaplatit za vůz a být dle smlouvy majitelem nového vozu, nemám sebemenší důvod ho někomu nechávat doma, kde se s ním může stát cokoli - přece jen lidi jsou dnes různí...

Praxe bývá taková, jak jsem psal výše - pán asi udělal tu chybu, že si do smlouvy nedal sankce za případné neodhlášení či nezaslání dokumentů - například u prodeje motocyklů je to zcela běžná šoučást kupní smlouvy...

cyril*

I špatná praxe se dá kupujícímu za jeho peníze vysvětlit jako správný a jediný postup.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]