Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Auto v polopřevodu a následný prodej

Od: tomas22* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den.

Prosím o radu s následujícím ,,problémem". Před necelým měsícem jsem pořídil manželce auto jako druhé do rodiny z AAA ( Š. Fabia Combi 1,9 TDI ), aby ho mohla využívat pro svoji potřebu a 2 děti v době, kdy já jsem v práci. Auto mám psané na sebe - jak tedy v TP, tak i pojistku. Auto mám tedy nyní v polopřevodu - je převedené na mne a k dokončení bych si ho měl já přijít na úřád dohlásit na moji osobu. Jenže manželka, která za necelý měsíc s autem jezdila, došla k názoru, že auto nepotřebuje, bojí se jezdit, parkovat, má ,,strach na silnicích" a že auto používat nebude. Jelikož já mám svoje auto, tak toto druhé bude nevyužité. Co teď s tím?

Jde mi o to, že když ho teď prodám ( buďto sám nebo ho postavím do bazaru ), tak budoucímu majiteli dám plnou moc, aby si mohl auto přehlásit ( když já jsem v polopřevodu ). Je to takto?

Ale jak to bude, když by se auto prodalo ještě s nějakým ,,ziskem"? To by se měla platit pak ještě nějaká daň ( tuším 15 % ) na finančáku - napadá mne jedině, že do kupní smlouvy v případě vyšší prodejní ceny, než cena za kterou jsem to nakoupil já, by musela být uvedená papírově stejná nebo nižší cena, abych tedy daň platit nemusel ( logicky by nebylo tedy z čeho ji platit ). A když jsme u toho, tak mne napadá, kolik vlastně si takto může někdo ,,přivydělat", ale aby nemusel mít na toto živnost? Aby mne pak ještě neuháněly...

Co byste mi radili v mém případě?

- prodat za stejnou cenu, abych se nemusel se ,,ziskem" hlásit na finančák

- prodat s vyšší cenou a do papírů uvést nižší nebo stejnou cenu, abych nemusel na finančák

- prodat s vyšší cenou a se ziskem se přihlásit na finančák

Děkuji.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

erikch*
hodnocení

0x

Hlavně-pokud se vám povede auto prodat dráž než jste jej v áčkách koupil-tak se bude jednat o velký zázrak...*haha*-prostě nebudu zabíhat do detailů-uvidíte sám...a k věci samotné-ani jedno-dan se platí,resp.dan. přiznání podává při zisku víc jak 20 000,-/rok Koupě a prodej auta je nahodilá činnost,není cílená jako stálý příjem...

tomas22*
hodnocení

Když to teď trochu přeženu: Takže když prodám to auto o 19 tis. Kč více než za cenu, za jakou jsem ho koupil a ve velkým TP budu buďto v polopřevodu ( případnému kupci dám plnou moc k příhlášení ) a nebo krátkodobě jako majitel - tak mne nebude nikdo stíhat a kontaktovat a bude to zcela ,,legálně"?

nu*
hodnocení

0x

oddělte laskavě dvě věci, polopřevod a prodej auta...Viděl jste ten film a panem Svěrákem, , který prodával starou škodovku a neustále prodávajícímu sniřoval prodejní cenu, protože si sám vymýšlel další a další závady?

Pokud jste charita nebo to nemáte v hlavě v pořádku, prodejtre auto hluboko pod cenou...Pokud jste normální, prodejte auto nejvyšší nabídce...

Daně dnes platí jen hlupáci, a tolik si prodejem jednoho auta nevyděláte, aby jste to musel zahrnout do daňového přiznání...

Prodejte auto tomu kdo bude míz zájem a nic víc neřešte...

rendolf
hodnocení

Taky by mne zajímala max. částka / rok za výdělek v tomto případě při prodeji auta, aby se nemuselo podávat daň. přiznání. Platí tedy 20 tisíc Kč / rok výdělku, pak se již musí?

nu*

ale to individuální dovozci a prodejci aut neřeší,dnes je běžné že se dovezená auta schvalují na základě falešných plných mocí na osoby, které o tom nemají ani tušení, skutečný dvozce a prodejce tak nikde v úřední dokumetaci nefiguruje...doklady o nabytí v zahraničí jsou falešné, ceny vymyšlené a neodpovídající realitě, pak nemusí nidko podávat daňové přiznání, auta se dnes prodávají jako rohlíky, jsoiu jcih statisíce a když na FÚ nikdo nic nenahlásí, nidko nic ani nezjistí,,,,

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]