Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak je možné se se protáčí jen jedno kolo?

Od: jukin odpovědí: 4 změna:

Dobrý den,

chtěl bych se zeptat, měnil jsem přední kolo na vozidle, nemohl jsem jej po sundání šroubů vyndat a kamarád mi poradil ať nastartuji motor a a dám jedničku a pln a brzdu. Auto stálo na zvedáku a já myslel že mi odjede, ale kolo se opravdu točilo a auto nejelo. Může mi někdo vysvětlit jak je to možné že se točilo jen to jedno přední kolo co bylo ve vzduchu na heveru?

Nechápu, děkuju

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x

přečtěte si někde neco o principu diferenciálu.

hodnocení

2x

zkus si otevřít tento odkaz cs.wikipedia.org/...

otáčení jednoho kola, když druhé stojí, má na svědomí diferenciál...

doplněno 23.10.11 09:48:

když třeba někde stojí auto jedním kolem na ledě (nebo na blátě) a druhým na suchu, tak se to na ledě točí a to na suchu stojí... to na ledě nemá žádný odpor, proto se otáčí...

šikovní šoféři už věděli, jak na to... stačilo trochu přitáhnout ruční brzdu, obě hnací kola zabrala a vyjeli z bláta...

bohužel to platilo jen u zadních náhonů, na které působila ruční brzda...

dnes se také používá uzávěrka diferenciálu...

jukin
hodnocení

Děkuju je mi to už konečně jasné :)

jirkamatapat*
hodnocení

0x

...copak,technika se už v autoškolách neučí?Nebo jsi zrovna chyběl?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]