Nejste přihlášen/a.
Mám dotaz,
mám starší auto AUDI r.v.2000, pojištěné na 100 000 kč. Pojistku mám u ALLIANZ tzv. Havarijní ALL RISK, měla by zahrnovat vše (havárii, krádež, vandalismus, kroupy atd...).
Teď mi ho vykradli: aerbag, rozbili sklo ve dveřích, vykradli rádio, zničili panel od klimy, prořezali palubovku a manžetu od řadicí páky a ukradli přední světla i s blinkry.
Pojišťovák přijel nafotit a už bez předních světel mi řekl, že je cena dílů a opravy větší než cena auta. Prý to asi vidí na totálku!
Prosím, víte někdo co to pro mě znamená? (máte někdo podobnou zkušenost- myslím podobná cena auta a totálka?, kolik mi pojišťovna dá?
totálka znamená tento vzorec: odhadní cena vozidla před poškozením minus odhadní cena vozidla po poškození = pojistné plnění
a neplatí to jen když mě nabourá z povinného ručení? tam je přece i amortizace dílů. já jsem bral že mám auto pojištěné na 100 000 kč, tak když mi vykradou, tak dostanu plnění do 100 000 kč a auto třeba zlikviduji. nebo mi na něho spadne strom a také dostanu 100 000 kč? nebo když nabourám já tak mi škodu zaplatí do 100 000kč?
Jak bys chtěl mít hodnotu 11letého auta sto tisíc? Tak dnes česká oceňuje tříleté auta! Tvoje auto nebude nikdo likvidovat, z čeho by ta pojišťovna žila...? Proplatí ti rozdíl cena auta před a po škodě, pak můžeš vrak prodat, anebo ty peníze vrazit do opravy. Když budeš šikový, ještě na tom vyděláš. U tak starého auta je výhodnější totálka, protože oprava přes pojišťovnu by tě vyšla daleko víc.
stirecku-jsou i auta,která roky na ceně narůstají,u Audi třeba původní Quattro(třeba má pán RS4 nebo RS6-i ta si pořád drží cenu),nebo třeba raritka Peugeot 205 turbo z první poloviny 80.let-pod 80 000,- Euro nesehnatelná...,ale zase se z ní nemohl ztratit airbag...
Vitejte v realite, neni snad nutno pripominat ze obe odhadni ceny jsou upraveny ve prospech pojistovny... Muzete mit auto pojistene na milion, platit 50 rocne a nakonec dostanete uplne h... Havarijni pojisteni to chce prubezne prizpusobovat aktualni cene auta (a u auta za 100000 nema prakticky smysl)
Z mé praxe: Škoda favorit, jeden z posledních karburátorových motorů. Znalci doplní asi i rok výr. Dobře udržované, tech. stav odpovídal stáří. Nabouráno cizím vozidlem, Pojištěno u Allianz, poškozené oba boční sloupky, tedy totálka. Vyplaceno z povinného ručení cca 11 000kč. Takže podle mého jsem rozhodně neutrpěl škodu. Spíš jsem na tom vydělal.
doplněno 02.11.11 16:56:Nenapsal jsem jednu důležitou věc. Nikdo nekontroloval, jestli jsem auto skutečně zrušil. Vyplacením peněz to pro ně skončilo.
No právě, z povinného ručení! Tam když Vás někdo nabourá, tak Vám spočítají škodu a od té odečtou amortizaci-tzv. stáří dílů, které jsou poškozené! Takže Vám se totálka vyplatila.
Ale z Mého havarijního by mi měli zaplatit plnou hodnotu dílů, bez amotizace!
Moje AUDI stálo NOVÉ v roce 2000, 920 000 kč, já ho koupil letos na jaře, jako 11 let staré, ale velice zachovalé auto za
120 000 kč. Nechal jsem ho havarijně pojistit právě na tu cenu 100 000 kč, protože podle pojistitele tento typ a rok má podle jejich tabulek takovou hodnotu. (za rok bych zase žádal o snížení)
Mám jenom obavy, aby mi, zaplatili aspoň tolik, abych mohl ty díly poshánět alespoň starší a auto dát dohromady. Je to velice spolehlivý vůz, bez koroze, málo najeto...! Bohužel asi zlákal naše ,,jisté,, spoluobčany k vykradení!
Jenže ty pořád nemůžeš pochopit, že u tvého havarijního pojištění máš nějakou spoluúčast a nějakou cenu má i ten vrak za kolik by se dal prodat. Tyhle peníze odečti od těch 100 000kč a dostaneš rozdíl, který by ti pojišťovna měla uhradit. Jenže alianz je známá tím, že při výplatě je vždycky opatrná a taky havárka je něco jiného než vandalismus nebo spadlý strom. Nikdo z nás neví, jak máš pojistku nastavenou. Já mít tyhle problémy, řeším to s pojišťovnou a ne na netu. Můj nový c max stál v roce 2008 550tisíc, koupil jsem ho v roce 09, tedy rok starý za 350tis díky velice výhodnému protiúčtu za focuse a uniqua mi ho ohodnotila na tržních 400tisíc. Letos má tři roky, pojistka se přepočítala na tržních 280tisíc a tyhle peníze bych měl v případě krádeže, totálky dostat. S těmi papíry jsem šel hned vedle do české pojišťovny, jestli mi udělají nižší cenu - neudělali a navíc mě řekli, že by ho pojistili na maximálně 120tisíc, takže není pojišťovna jako pojišťovna...
Teď mi přišlo vyjádření z pojišťovny. Uznali to opravdu jako totálku a ohodnotili mi zbytek (vrak) na 36900 kč. Z této částky mi potom budou počítat cenu pojistného plnění. Pochopil jsem to tak, že mám pojištěno na 100 000 - 36.900 = 63.100 kč (toto by mi měli vyplatit?) Ještě čekají na výsledek šetření policie (že pachatel neznámý a případ odložili, nebo našli viníka atd.) do té doby mi prý nic nevyplatí.
To určitě, chápu že mají tabulky podle kterých mi ohodnotí cenu auta před poj. událostí. Teď jen čekám, kolik z nich vyleze. Nevíte někdo, podle čeho se pojišťovny řídí? Říkají, že podle obvyklé ceny na trhu. Mám to chápat tak, že si zadají typ, stáří, výbavu, do vyhledavače na Tip cars, avízo, Sbazar a jakou nejnižší cenu vozu najdou, tak tu mi vyplatí? Nebo to nějak průměrujou? Vím, že bych se měl ptát u nich, ale v jejich zájmu je co nejvíce ušetřit..., tak sonduji zkušenosti z praxe podobně postižených, děkuji.
Už jsem ti to psal nahoře, česká má své tabulky, uniqua dává tržní, takže nevím jak tvá pojišťovna. Možná ti ještě odeberou spoluúčast...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.