Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám automobil, který má v technickém průkazu datum první registrace 01/1996 a jedná se o dovoz z Německa v roce 2004. Nedávno jsem si všimnul, že na některých dílech je jasně čitelný rok výroby 1992. To mi následně potvrdily i dekodéry VIN - auto bylo vyrobeno 29.9.1992 a na většině dílů je uveden rok výroby 6/1992 nebo 7/1992 - takže by dekodéry měly mít pravdu. Nějaká manipulace v VIN kódem je dle mého soudu vyloučena. VIN dekodér mi našel i výrobní číslo motoru, které souhlasí, stejně tak jako barva, provedení karoserie, výbava atd.
Jen je zcela evidentní, že při přihlašování na české doklady bylo auto nějakým způsobem omlazeno. Chtěl bych se zeptat, jestli to představuje nějaký problém? Napadá mě třeba STK. V TP nemám rok výroby uveden, je tam jen datum první registrace. Existuje nějaká možnost si nechat údaje v TP změnit?
Děkuji předem za jakoukoliv odpověď!
V Německu se s auty nemanipuluje tak jako u nás, pokud bylo auto dovezeno v roce 2004 poté, co vstoupila v plůatnmpost movela zákona č.56/2001Sb., musí být v dovotovém spisu originál německého TP, velkého i malého, tam je zapsána první registrace v SRN přesně...s německou pečlivostí...pokud to bylo schvalováno před novelou zákona, předkládala se kopie TP, a kopie TP se běžně falšovaly, především datum první registzace, z pochopitelného důvodu, ojebat důvěřivého kupujícího alespoň o 100 tisíc Kč...
V českém TP, pokud máte původní, a ne duplikát vystavený za ztracený (další běžný trik vyčuraných prodejců) m bude razítko úřadu, kde bylo auto schváleno po dovozu, a číslo jednací spisu...U uvedného úřadu je tedy ve spisu založen původní německý TP...Jdětě na Váš úřad a požádejte technika registru, zda by Vám nepomohl...od úřadu kde bylo auro schváleno se dá vyžádat kopie německého TP, pak budete mít ve všem jasno
Děkuji za zaslané rady. Bohužel úřad, kde bylo auto poprvé v ČR registrováno už asi nikdy nedohledám. Můj velký TP je totiž vystavený jako nový za předešlý popsaný. Jsem v pořadí již 6. majitelem vozidla od roku 2004. Dneska jsem jen tak kontroloval všechny skla a jsou na nich stejné znaky - takže bourané mi to auto nepřijde. Nějaké sváry jsem taky nikdy nenašel a ani mechanik, kterému jsem auto dával opravit.
Zkrátka - viděl bych to spíš na tu změnu data první registrace při registraci v ČR. Poprvé zde bylo přihlášeno v červnu 2004. A kdyby bylo auto postavené na doklady z jiného auta, museli by přendat i motor, protože je na něm číslo, které sedí v informacemi z VIN dekodéru. Nevim, co si o tom všem mám myslet, ale když to auto prošlo více jak 3x STK a tou dovozovou, tak bych snad ani já za rok neměl mít s tímto problém. Štítek s údaji se mi zdá v pořádku - nýty nejsou poškozené a VIN je už za tu dobu docela vyrezlé, ale stále ještě relativně čitelné. Ani na evidenčce jsem s tím neměl problém.
Asi to přestanu řešit a spokojím se s vědomím, že mám holt omlazené auto Bude to asi problém při případném dalším prodeji - nedokázal bych to kupujícímu zatajit a už vidim, jak se každý hrne do koupi něčeho takového
Díky moc za všechny odpovědi!
Pochybuju, že by někde měli skladovku čtyři roky. Na sklad se dělalo za komančů, takže jediný důvod omlazení vozu je finanční, nic víc bych v tom nehledal. Dnešní běžná praxe. Pokud chcete pátrat dál, doporučoval bych zajet do servisu, kde vám vyjedou historii servisních prohlídek dle vinu a uvidíte, na čem jste.
zeptejte se v jakymkoli servisu skodovky jak dlouho jim tam lezela fabia praktik, bud ji prodaly pod cenou (brutalne) a nebo ji po 5 letech zacaly pouzivat jako firemni auto. Jinak skladovky v rajchu nebyl problem 3 roky a to jeste pred 2 lety, kamarad tam takhle koupil octavii za babku ale samozrejme je pravdepodobnejsi omlazene na urade v cr
Taky to ale muzou byt papiry od uplne jineho auta, bezne se to u totalek dela, prevari se VIN a jede se dal.. Kazdopadne u tak stareho strepu zbytecne resit.
možností je víc-již naznačené-může jít o tzv."překopávku",kdy se z bouračky použijí komplet doklady s veškerými identifikátory(VINem,štítky apod.-mimochodem kde máte jistotu,že VIn nebylo převařeno...?,pokud je práce opravdu precizní,nechytá se ani Cebia atd.) a na doklady se "postaví" dvojčátko(čili identické auto-model,motorizace a i třeba výbava) nebo mohlo být vcelku zbořené a použili se díly z jiného ZXka(novějšího) anebo,sice málo pravděpodobné,přesto ne nemožné-že se dotyčné auto někde "kouslo" cestou z Francie a než bylo dáno do provozu(ony asi 4 roky) vznikla tam prodleva...Kdysi jsme takhle na vrakáči kupovali 106ku,asi 6ti letou,přičemž v provozu byla si 3 roky a najeto měla nějakých 12 tkm(majitelka,jediná,nějaká důchodkyně)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.