Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Právo na odtažení auta - vyhrazené místo

Od: besttie odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,chtěla bych se zeptat,jestli má právo MP nechat oddáhnout auto z parkoviště.Soused má značku vyhrazené parkoviště,platí jedno místo,ale ceduli má uprostřed mezi 2 místy,která jsou označena i na zemi. Na parkovací značce je nalepen nápis 2X a pod ní šipka na obě strany.Platí jen 1 místo(ověřeno na magistátě) bohužel to, na kterém jsem stála, (někdy stojí na tom druhém) On však měl značku uvést na své náklady do souladu se smlouvou na parkovací místo-tedy odstranit z cedule že jde o 2 parkovací místa.To neučinil a ze šipky přelepil izolepou pouze informaci,že jde o prostor 2,4 m a šipku nechal. V noci mi nechal odtáhnout auto a než přijela policie šipku sloupal, ale na značce zůstalo P 2X. Je taková značka platná a měli právo na odtažení z parkoviště, když nešlo o značku invalidní ani auto nebránilo v provozu a neohrožovalo jej?. Je to divné, v ulici stály zároveň auta na zákazu stání, kde nezůstane dle vyhlášky potřebná šířka silnice a nedali jim ani lístek za sklo.

Díky za odpověď

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

bvesttie, domnívám se, že jste stála na vyhraženém místě pro souseda. Tím jste porušila předpis. Zdali (ne)měl zaplacené místo vůbec není důležité.

Vy máte zadokumentované to, že to byl on, kdo polepoval značky?

doplněno 13.10.11 20:07:

tak polopatě:

strážník...

Dále může nařídit odtah vozidla, které neoprávněně stojí na vyhrazeném parkovišti, vozidlo se odstraní na náklad jeho provozovatele.

třeba: mppraha.cz/...

OK?

doplněno 13.10.11 20:48: bestie, tuším že se Vám moje odpověď nelíbí, ale nelze jinak.
" ale byl k tomu komentář, že je míněno vyhrazené místo na komunikaci pro invalidy, sanitní vozy, hasiče a pod, kdy auto zaparkované na tomto místě může někoho ohrožovat - zdraví a bezpečnost., možnost zásahu."
Soused, taxikář, podnikate atd. si zaplatí poplatek za prostor a značku, vy mu tam zaparkujete. On nemůže na své místo, a Vám dají lísteček za sklo?
nevím kde jste vzala ten komentář, popřípadě informaci, ale tak to určitě není!
Značka je určitě platná, i když nájemce nedodržel smlouvu. Tak si představte, že by měl ve smlouvě napsáno, že jí musí každý rok natřít. On ji nenatře (sloupek) a proto by neplatila!
Platnost značky řeší vyhláška 30/2001, ČSN, TP 65...nikoliv smlouva mezi obcí a nájemcem.
OK?
Pokud se Vám opět moje odpověď nelíbí, odvolejte se ke správnímu řízení...
besttie
hodnocení

neviděla jsem ho, ale podle informace z magistrátu je povinen značku udržovat na své náklady dle stávající situace a smlouvy.

Značka je P na 2 parkovací místa, číslo auta jedno, šipky vedly na obě místa.On je nájemcem jednoho a paní s druhým ho před 3 lety zrušila(info z magistrátu.) tam mi také řekli, že je povinen na své náklady uvést značku do souladu, což neučinil. Většinou stojí na jednom nebo druhém místě, druhé místo bylo volné. Jde o to, jestli mi měli dát lístek za přestupek nebo auto rovnou odtáhnout, když ničemi nebránilo a na parkovišti se zřejmě dalo zaparkovat

besttie
hodnocení

Na to jsem se dívala, ale byl k tomu komentář, že je míněno vyhrazené místo na komunikaci pro invalidy, sanitní vozy, hasiče a pod, kdy auto zaparkované na tomto místě může někoho ohrožovat - zdraví a bezpečnost., možnost zásahu.

Jde mi spíše o právní výklad toho, zda tato značka k parkovacímu místu je vůbec platná, pokud nájemce nedodržel podmínky jejího přidělení a tato je vydaná nyní jen na 1 parkovací místo a nebyla na náklady nájemce opravena. Na magistrátě mi bylo řečeno, že je to povinnost nájemce místa. Na parkovišti na sídlišti nikoho neohrožuje.

besttie
hodnocení

Ještě dotaz, takže pokud magistát vydá a umístí značku pro 4 auta a 3 nájemci je zruší, tak ten kdo platí poslední místo může využívat všechna 4 pro celou rodinu, protože to, že z ní neodstraní parkoviště 4 x neznamená, že už je neplatná?

Tzn, že pokud někdo jeden rok zaplatí 10 míst na parkovišti a pak je za půl roku zruší , tak na něm už nikdo jiný nikdy nezaparkuje, protože neví, které z těch 10 náhodou zaplatil a že značku neuvede do souladu se stavem není problém a pokud někdo na magistrátu nezjistí, že platí jen jedno místo tak tam může parkovat pře 10 míst?

Tyto značky na parkování nejsou majetkem silnic ani jiného provozovatele ale vydává ji magistrát(nebo povolení na to ji zřídit) na základě smlouvy. tedy by měla této smlouvě odpovídat. Onačení parkovacího místa včetně obrazové přílohy je součástí smlouvy.

takže tomu dost dobře nerozumím proč povinnost je jen pro jednu stranu, možná mi to vysvětlíte

Jinak díky za odpovědi, ale s těmi 10(4 místy) by už na parkovišti parkovali jen ti vychytralí, soused totiž vykládá, že platí místa obě,

besttie,

musíte rozdělit platnost značky a smlouvu s obcí.

Řídime se dopravním předpisem. Pokud je tam značka "parkoviště" s vyznačením pro koho je určena, může jí užívat jen ten pro koho je určena, bez ohledu na to, zdali je či není platná smlouva s magistrátem.

OK, pokud je ještě něco nejasné, zkuste ICQ 55180641, skype: milan cukrar

a vyřešíme to lehce.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]