Nejste přihlášen/a.
Zdravím, potřebuji poradit. Jak je to s touto značkou? Dám příklad. Jedu pod most kde je tato příkazová značka já mám bílou on má červenou někde je černá a červená dle značky. Mám tedy přednost před protijedoucími vozidly. Vjedu pod most a proti mě jedu auto. Jelikož jedu dle značky správně tak řčekám až vycouve kolega on se ale hájí tím že je za půlkou já se ale hájím že přednost mám já. Prosím jak tyto situace mám řešit? Možná že je slušnost vycouvat když ten proti vám který přednost sice nemá ale už je za půlkou nechat ho projet. Na silnici se ale se slušností moc neshledáte každý jezdí jak jezdí a já nemám povinnost být pokaždé tím slušnějším a zacouvat zpátky do kopce. Předem díky za komentáře .
Na tohle je jednoduchá odpověď. A platí to nejen pro tyhle 2 značky, ale obecně:
Kulatá značka s červeným okrajem je značka ZÁKAZOVÁ, hranatá modrá INFORMAČNÍ. Z toho jasně plyne, že pokud vidím zákazovou značku, tato mi zakazuje tam vjet, když jede něco proti. Naopak informativní značka mě informuje, že tam vjet můžu. Barvy šipek na značkách nejsou vůbec rozhodující.
doplněno 09.10.11 13:32:Co se týká toho couvání, kdysi bylo ve vyhlášce 95, že couvá ten, pro něhož je to snažší, či méně nebezpečné. Myslím, že to platí i dneska.
Pokud už je protijedoucí vjetý do takového úseku, počkám až projede, i přesto že přednost mám já.
Pokud je někdo tak omezený,že neví že ikdyž má přednost a někdo se hrne proti pod most,že ho má pustit,myslet si svoje,nemá na silnici co dělat.Pokud tam vjede a setkají se tam ,vznikne obyčejně konflikt se špatnými následky.Jde totiž o zaváhání,které si protijedoucí bez přednosti obyčejně vysvětlí tak,že ho pouští,a vjede tam.Při dnešním provozu,vzniká totiž hned řada stojících vozidel,takže není ani kam couvnout.Jde jen o rychlost úsudku,jestli se tam vlezu,nebo počkám,obyčejně ten další tu značku dodrží.
Dobrý den, je třeba rozlišovat odlišné značky viz výše, pokud je toto v pořádku a občas dojde k situaci nerozhodně, tak je třeba se domluvit. Tady člověk vidí, že lidskou slušnost a pochopení, nenahradí sebelepší pravidla.
Takových situací je více, někdy stačí trochu uhnout, někdy přibrzdit a netrvat na přednosti, prostě předvídat. Ono je klidně možné, že řidič s kamionem za mostem čeká již nějakou dobu, tak prostě když už je tam vjetý a i když vy máte přednost, tak by bylo tedy blbé ho nechat couvat třeba 20 metrů zpět. Ono se často vidí v těchto situacích i zrcadlo na kontrolu, zda ve zůženém prostoru již není vozidlo.
Jinak obecná a velmi dobrá rady na závěr:
1.)Mějte respekt a ctěte ty větší na silnici( myslím slušné kamioňáky, autobusáky), občas jim to hodně pomůže, když na ně bliknete, že mohou například odbočit, když stojí na místě již třeba 5 minut.
2.) Když je někde úzký prostor, vždy mějte na paměti, že se tam může objevit třeba ta nejširší věc, co se na silnici vleze (kamion, kombajn, traktor), takže vždy zpomalit a uhnou již pro jistotu co nejvíce na pravý bok. Zárověň je třeba zbytečně dobu průjezdu zůženého místa neprotahovat.
Tak snad to někdo ocení, je to samá pravda, kolikrát se mi to hodilo.
Pánové, slečna neřeší značky, ale to, jestli i když má přednost, má couvat, když protijedoucí je za polovinou vymezeného úseku. Pokud je řidič už za polovinou, tak asi těžko bude couvat zpátky. Tady spíše jde o vyhovění si. To se prostě občas stane. Pokud by to místo bylo hodně nepřehledené a docházelo zde k častým kolizím, tak to vyřeší jedině semafor.
Děkuji za připomínky. V tomto úseku je přednost od kopce (křižovatky) vjede se pod most ca 5 metrů poté odbočka vpravo ke garážím a poté další most cca 4 metry platí značka při vjezdu do prvního. Jelikož já který jedu z kopce mám přednost proto je mi proti myšlení abych couval do kopce ikdyž protijedoucí vozidlu už je třeba v půlce. On si může zacouvat pár metrů zpět a je to bez problému. Proč já bych měl couvat do kopce ke křižovatce? Ale asi to je opravdu o domluvě dvou řidičů.
Řidič by měl sledovat provoz nejen před sebou,ale i za sebou a také daleko před sebou,aby mohl lépe reagovat na nastálé situace.Vjíždí-li tedy do úseku vozovky,kam má dát přednost,tak musí vidět,že jede někdo proti a on už to nestihne.Totéž je na křižovatce při odbočení vlevo.Mohu odbočit,ale mám dát přednost protijedoucím vozidlům.Dobrý řidič správně odhadne bezpečnou vzdálenost a odbočí,až je skutečně přesvědčen,že neohrozí protijedoucího.Jsou i další podobné situace.
JABRAKA
tak tohle je magorarna jako svine(pardon za tato slova) ale kdyz vjedu na most kde nemam prednost nikde nikdo a kdyz jsem v pulce a proti vyjede auto tak opravdu nebudu couvat , tuhle znacku mame na moste take a to bych ten most podle teto logiky nikdy neprejel protoze bych porad couval. Tohle na me skousel pann s favoritem kdyz jsem vjel na most a pomalu ho prejizdel )mel jsem na podvalu pres 2 tuny a hned za mostem cca 20metru je stopka a hlavni tah a pan tam vjel a myslel ze dam zpatecku a budu couvat. No podle me na silnicich jezdi samy magori
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.