Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pokuta za pásy - připoutání za jízdy

Od: klesti odpovědí: 43 změna:

Zdarec chtěl bych se zeptat jel jsem dnes po městě vyjel jsem od pošty jel sem tak 200 metrů začal jsem se pásat vtom mě vyděli policajti a jely za mnou zastavily mě a chtěly pokutu za to že sem se pásal za jízdy ale když mě už zastavily tak sem připůtaný byl zajimalo by mě jak je to ve vyhlášce? zdá se mi že tam bylo že se připoutáme během jízdy máte někdo ten odkaz nechtěl sem jim to platit ale musel sem 1000kč a kolik je za to bodů a připisuje se to hned? díky

43 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Při popojíždění ve městě je neustálé připoutávání a odpoutávání pásů normální buzerace řidičů- občanů. Navíc už jezdí většina vozů novějších konstrukcí, které jsou mnohem bezpečnější při nárazu než třeba Š 105-120. Najde se nějaký osvícený poslanec a dá pozměňovací návrh, aby tato otravná povinnost a příležitost pro policajty k buzeraci byla pro provoz v obci zrušena?

klesti
hodnocení

Aldo máš pravdu je to buzerace prostě mlady ambyciozni bengo vam chce ukazat kdo je tady pánem sou to B...!

erikch*

aloisb-jednak souhlas,jen bych to rozšířil o fakt,že se jedná o poměrně silný zásah do práv a svobod každého jedince-jelikož to,zda se připoutám či ne,je čistě věcí každého(rizika jsou všeobecně známa)-stejně jako volba zda budu kouřit,či nikoli,zda budu konzumovat alkohol,či nikoli...Jen je tam ten rozdíl,že z nepřipoutaného jedince nemá stát ani "ká",narozdíl od konzumentů jak cigaret tak alkoholu(spotřební daň)...Takže žádná jakože "hlavně bezpečnost",ale příjem státu z každého daňového polatníka...

erikchu, překvapil mě Váš názor na pásy.

Na celém světě (skoro) je povinnost používat pásy a je dokázan jejich přínos.

Pojedeme proti sobě, vy nebudte připoután, dojde k drobné kolizi. Já jsem viník. Normálně by se nic nestalo, kdybyste byl připoután, ale protože jste nebyl, hlavou jste vrazil do skla a otřes mozku, (třeba). Byla by to běžná nehoda, ale teď je to i se zraněním.

Dostanu větší sankci, je to správné? Další... nepřipoután, a vyletí z vozidla, to ho převálcuje...a léčení z NAŠICH peněz...

Já jsem zastánce poutání...

milancukrar - naprostý souhlas! Podobné kecy o svobodě a nepřípustných zásazích do práv tím, že se má připoutat, vedl jeden můj kolega. Už nevede. Je na invalidním, celkem banální nehodu přežil opravdu jen zázrakem a díky okamžitému převozu vrtulníkem. Zapomněl totiž svůj názor na svobodu ve vztahu k pásům vysvětlit svému airbagu, který mu pak takřka urazil hlavu.

Pro mě je to naprostá rutina - sednu do auta, uvážu se, startuju. Horší to bylo za starých časů, když nebyly samonavijáky, to štelování délky byl docela opruz, pakliže auto používalo povícero řidičů, kteří byli menší, než já.

blackflamesiczi*

hlavne ty pasy pomuzou i pri intenzivnim brzdeni tim ze vas podrzi a muzete otacet volantem a ne se o nej bez pasu opirat aby jste neletely dopredu. Od bagu jsem kdysi dostal u feldy kde jsem se odpoutal pred jednou odbockou protoze jsem za ni chtel zastavit a pri brzdeni rana jako krava zezadu (pan nedobrzdil ) a ja vlitnul do betonovyho najezdu na pole (naraz v pomerne malej rychlosti) a od bagu jsem mel modriny jako **** na rokou ze to vypadalo ze me upadnou. Jinak doplnek pro pobaveni stalo se me to po 4 hodinach v novem zamestnani *smich*

zkrat*

Tu první situaci by šlo řešit tak, že by se ke zranění při výši vašeho postihu nepřihlíželo - poškozený si zranění zavinil sám, tím, že nebyl připoutaný. Úhrady za léčení lze také vyřešit jednoduše - nepoužíváš bezpečnostní pásy? OK, je to tvoje volba, ale platíš si léčení hezky ze svého, zdravotní pojištění to nekryje. Odhaduji, že tohle by postoj k používání pásů změnilo rychleji než víceméně náhodný policejní postih nepřipoutaného "piráta". Také jsem zastánce poutání, ale jeho dobrovolnost za výše uvedených podmínek by mi vůbec nevadila... já se připoutám a opravdu odhodlaného sebevraha stejně nezastavíte.

stirecek*

Nic by se nezměnilo! Stačí se podívat kolik mladých kluků jezdí pod vlivem a je jim vcelku jedno, jestli už zaplatili pokutu za alkohol dvacet tis nebo ne, je jim jedno jestli mají body nebo jestli ještě mají papíry - a co? - jezdí pořád dál. Kde nic není ani smrt nebere, takže to ošetření stejně zaplatíme všichni. Navíc ani nemusíš být viníkem, jak psal milan. Sám jezdím bez pásů, ale jakmile se ocitnu za značkou konec obce hned se poutám. Poutám se i na rovných úsecích u nás ve městě, na rovinkách vždy někdo střeží s dalekohledem.

zkrat*

Nepoužívání pásů a jízda pod vlivem jsou dvě různé věci. Bez pásů ohrožujete pouze sám sebe, v lihu všechny okolo. U komerčních pojistek pojišťovny umí chránit "své" peníze velice dobře, tak nevím, proč by to nefungovalo i u zdravotního pojištění.

zkrat "Bez pásů ohrožujete pouze sám sebe" a to je právě nepravda!
ale klidně se nevažte dál...
zkrat*

Milane, děkuji za radu, ale o příspěvek výš jsem zřetelně napsal, že já se poutám. Takže vaší radu raději neposlechnu a budu se dál poutat...

zkrate, omlouvám se, a přeji Vám upřimě, abyste vždy potkal připoutaného (pásy v autě)

mysak1*

Já osobně v pásech výhru nevidím.To,že se protěžují pásy,neznamená,že je to vždy bezpečné.Naposledy nehoda, tuším někde na pardubicku,přežil právě ten neuvázaný,kamarád po nárazu do stromu vylítl ven a za ním totální destrukce,...Jinak když pojedete 50+50=100...to znamená,že u vozidla bez airbacku máte žebra v plicích právě díky pásu (toto je zjištění od RZS)a na přežití pramálo %...něco jiného je vozidlo vybavené airbackem,to už je sebevražda si nevzít pás...

kdokoliv*

Všechny zdravím, nedalo mi to abych také nepřispěl názorem na pásy. Jsem téhož názoru jako erikch, chápu to úplně stejně, že by to měla být každého věc. Já např. pásy nepoužívám vůbec, mě pásy odpoutávají pozornost od provozu a po silnicích jezdím autem již 32 let! Z těch 32 let 25 let jako profi. Bohužel se s tím asi nedá nic dělat a já se musím nadále vyhýbat a být v maximálním střehu před policií. JE TO MOJE VĚC jestli budu nebo nebudu škoda jen, že není nějaká statistika ohledně přínosu pásů např. ve městě, kde se jezdí 50kou! Anebo, pásy a airbag, kdy se řidiči nebyli schopni odepnout a uhořeli atp.! Nebo také motorky- na rozdíl od auta jsou mnohem zranitelnější a v tomto smyslu, nesmyslu v rámci ochrany zdraví by neměli jezdit vůbec - dokonce NEJSOU ANI PŘIPOUTÁNI cítíte jaká je to vlastně blbost? A k tomu co uvedl MC bych snad řekl jen to, že málokdo by šel nebo jde proti pudu zachovy. Tedy jde jen o úhel pohledu, totiž z našich kapes, jak zde bylo uvedeno jdou mnohem absurdnější investice než léčení někoho kdo nebyl připoután ve smyslu rozdílu zda by léčení při připoutání bylo levnější nebo ne!

Až vám vystřelí airbagy, tak budete ještě rád, že jste se musel poutat.

buss
hodnocení

1x

Když pominu češtinu (ale třeba to byly policistky..), tak řidič má řídičský průkaz za to, že zná zákon 361/2000 Sb., své povinnosti. Pokutu ukládanou na místě lze odmítnout, tedy nemusel platit.

hankauk*
hodnocení

0x

To je za 3 body, pokuta blokově do 2000, ve správním řízení 1500-2500Kč. JInak bodovysystem.cz.

tr
hodnocení

0x

Řidič je povinen se připoutat ihned po nasednutí do vozidla. Pouze při couvání je povolena výjimka. Samořejmě by šlo argumentovat, že jste si pás upravoval, ale to máte dělat když stojíte.

hodnocení

0x
klesti, pozor na špatné odpovědi,"mso-fareast-font-family:"Times New Roman";mso-ansi-language:CS;mso-fareast-language:CS;mso-bidi-language:AR-SA">a) být za jízdy připoután na sedadle bezpečnostním pásem, pokud jím je sedadlo povinně vybaveno podle zvláštního právního předpisu"zákon 361/2000 § 6 ods1, písmano a)Sankce napsal spávně Hanička...OK?
des*

Toto je z rozhodnutí soudu- ustanovení § 6 odst. 1 písm. a) zákona č. 361/2000 Sb., ve znění tehdy účinném byla nepřesná, jestliže uvádí, že... "Řidič motorového vozidla je kromě povinností uvedených v § 4 a 5 dále povinen připoutat se za jízdy bezpečnostním pásem na sedadle, které je povinně vybaveno bezpečnostním pásem podle zvláštního právního předpisu." Doslovný jazykový výklad by však potíral logiku a smysl právní úpravy uvedené povinnosti. Upozornil na vnitřní jednotu normy, její § 4 odst. 1 písm. a) ukládá řidiči povinnost chovat se tak, aby neohrožoval i svůj život, zdraví a majetek. Protože smyslem zákona je zajištění bezpečného silničního provozu, pak lze § 6 odst. 1 písm. a) vyložit jen tak, že připoutání bezpečnostním pásem musí řidič provést před započetím jízdy, aby po celou dobu jízdy jím byl připoután.

doplněno 06.10.11 20:06:

Povinnosti řidiče motorového vozidla
(1) Řidič motorového vozidla je kromě povinností uvedených v § 4 a 5
dále povinen
a) být za jízdy připoután na sedadle bezpečnostním pásem, pokud jím je
sedadlo povinně vybaveno podle zvláštního právního předpisu

deso, domnívám se, že citujete starý předpis, přesněji staré znění. Tam se již změnilo

ne za jízdy připoután, ale na slova být za jízdy připoután...

tr

No, každopádně já mám vytvořen již od začátku reflex, sednu, nastavím sedačku a zrcátka(pokud třeba), pak pás, nastartuji a hned jak to chytne tak zapínám světla.

tr, *palec*, chválím Vás

des*

MC-slovíčkaření ,na které se odvolávaly živly zvyklé někoho ukecat.Dal jsem tedy jen příklad od soudu,který rozhodl správně,chceš se hádat?Starý nebo nový,co natom?Nějak jsem tě přišlápl?Ego?Jde o výsledek né?

doplněno 06.10.11 20:12:

Ještě dopiš DES! Tebe kárám.

des, souhlas se slovíčkařením, proto bylo upraveno...něco podobného bylo s přilbou na hlavě...

někde jsem četl text... nepamatuji si to přesně, že Angličan nepotřebuje předpis, Němec má předpis aby věděl co a jak, Čech má předpis aby věděl jak to oblbnout...

ne nepřišlápl jsi moje ego... jen aby nevznikly dohady jako jinde, že se nesní již odtahovat auta...

:), správně ano, používám oslovení abych se vyvaroval útoku, že jsem reagoval na někoho jiného... proto jsem si náhodně všiml, že

Lujs není Lui... to byla novinka

nejakyclovek*
hodnocení

0x

pripoutat se behem jizdy?

vyhlaska uz nejaky patek neexistuje, ted se tomu rika zakon 361/2000

a ze by v nem vubec kdy bylo, aby se ridic pouzal behem jizdy, to mi prijde dosti komicke

nějaký člověče, bylo tam napsáno přesně jak píše des.
povinen připoutat se za jízdy bezpečnostním pásem na sedadle
klesti
hodnocení

Komické ale tak to bylo

stirecek*
hodnocení

0x

Klesti když už ses nechal takhle nachytat, měl sis to nechat napsat na technický stav vozu, třeba na ojeté gumy, měl bys to bez bodů.

buss
hodnocení

0x

Řešil bych to tak, že by to policie neměla řešit, Ale, jakmile by došllo k úrazu, tak si to dotyční uhradí pěkně za své, to by byl motiv! A takto i u jiných nepoužívaných ochranných pomůcek a úrazů. Je tu přílišná solidarita. Nakonec u něčeho to tak je, nesplnil jsi podmínky? Uhraď si škodu sám...škoda, pojištění majetku.

blackflamesiczi*

přesně tak

buss
hodnocení

0x

Zásah do práv a svobod jedince, tak zrušme zákony a chovejme se svobodně. Co tak ti svobdní jezdit po levé straně?

kdokoliv*

Co je tohle za příspěvek od busse! Nikdo zde nemluví ani nepíše o anarchii! Jen jsou zde zastoupeny názory na používání pásů a to má ve srovnání svobodně jezdit v protisměru sakra daleko!

Kdokoliv, proč se rozčilujete? Nejde o nějaké názory, použití pásů je povinné. Stejně jako třeba to, že se jezdí vpravo. Takže pokud zpochybňujete povinnost používat pásy, může být dalším logickým krokem třeba diskuze nakolik je třeba jezdit vpravo, nebo třeba dávat přednost, jezdit na červenou.

erikch*

nelze srovnávat nesrovnatelné-fakt,zda jedu vpravo či vlevo se netýká jenom mne-ale hlavně ostatních,které tím mohu ohrozit,a až i zabít-narozdíl od pásů-to zda se připoutám nebo ne-tím nikoho krom sebe neohrozím-a o tom to celé je...

skokycz*

Nechci bejt kousavej, ale tak dejme tomu, že vzadu povezete dítě... nebo kohokoliv jiného... víte že když se nepřipoutáte a auto půjde tzv. přes boudu, tak vaše tělo ty další lidi (byť připoutané) může i usmrtit? Stačí vám to jako argument proti názoru, že poutat se ano či ne je dobrovolné? A navíc jsem tu četl někde poznámku o nových autech co už nejsou jako 120-tky a 50-tce ve městě... nový auta sice maj airbagy, ale jejich výroba a umístnění v autě je podle Evropských směrnic, ne Amerických... v USA vás má airbag udržet ve voze i když máte nehodu a nejste připoutaný (dost pochybné, viděl jsem videa, na kterých lidi létají z aut po tom co šli přes střechu, což se s pásem nepovede jen tak) , tak bag by měl stačit. Evropa vyznává jinou filozofii, bagy jsou jako pomoc pro lepší rozložení tlaku vyvíjeného tělem na pásy... nejdřív při nehodě zareagují pyrotechnické předpínače pásů, pásy přitáhnou cca o 10 cm k tělu. Tělo se postupně začíná o pásy opírat a omezovače tahu začínají pásy zvolna povolovat a v tu chvíli je už připraven bag a do něj se tělo opírá a tím dochází k menšímu lokálnímu namáhání těla , čímž se předchází třeba zlomeným a zapíchaným žebrům v plících. Čili airbag v evropském autě na 100% není konstruován na to aby tu práci udělal jen on.

doplněno 14.10.11 00:03:

a při rychlosti nad 30 KM/h se v autě vlastní silou už neudržíte...

buss

Ale pokud nemá na "kontě" pojištění dostatek, tedy si nezaplatil tolik, že to léčení jeho úrazu a jiných pokryje, tak to hradíme MY! A to už je naše věc. Pak je pohřeb levnější.

skokycz*

Jenže hodnota lidského života je vysoká. jak pro rodinu dotyčného, tak i pro stát. Někde jsem četl, kolik že má náš život hodnotu, pokud ho vyjádříme průměrnou částkou , odváděnou na dani a daních státu, a i když se odečtě hodnota vzdělání, co do nás stát zpětně investoval, tak každý máme hodnotu ... tuším snad správně že to bylo kolem 5 mil. Kč. Ale pro své blízké je člověk nenahraditelný.

kdokoliv*

Tak tedy "promone" -vůbec nic nezpochybňuji už vůbec ne pásy já je jednoduše nepoužívám, jak už jsem uvedl. A do Vaší logiky, jak uvádíte mě opravdu nic není pro mě Vaše logika je nelogická! Nechápu kam zachází tato debata ohledně pásů! Ale příklady o zrušení zákonů, ježdění vlevo, dávání nebo nedávání přednosti či jezdit na červenou ve smyslu povinnosti se poutat, mě z Vaší strany příjde ubohý!

Na tom není nic ubohýho. Nepřipoutání je přestupek, stejně jako jízda po nesprávné straně vozovky, jízda na červenou atd. Pokud chcete jezdit nepřipoutaný, já nebudu ten, který Vám to bude rozmlouvat. Je to Vaše volba. Sice dost dobře nechápu, co tím, že se nepřipoutáte získáte - asi to musí být něco sakramentsky úžasného, když se Vám kvůli tomu vyplatí riskovat zdraví, život či přinejmenším pokuty a body.

Pro mě je ježdění součástí mé práce a auto je pro mě stejný vercajk jako gola sada a pod. Prostě něco, co mě doveze z mého bydliště k zákazníkovi. Možná tu budu za neskonale exotického, ale jezdím podle předpisů, nebo se o to přinejmenším snažím. Ne vždy totiž člověk čučí upřeně na rychloměr, tak se stane, že občas jedu o pár km rychleji. Stane se. Ale nějak necítím potřebu plnit státní kasu kvůli tomu, že se neuvážu, nehledě k tomu, že přijít o papíry by byl sakra velký problém. Tak proč zbytečně dělat něco, za co mi body naprosto jasně vezmou? Totéž je třeba telefonování za jízdy - sám prokecám za volantem celé hodiny, ale pochopitelně s použitím HF. Přesto vidím denně spousty týpanů, kteří drží telefon a fakt nevypadají na to, že by neměli dva litry na Parrota. Proč to dělají? Nechápu. To mě přijde jako stejně zbytečná machrovina jako nepoutat se.

kdokoliv*

Pro promona -Tak na tyhle bláboly nebudu už ani reagovat, plácáte páté přes deváté a to mě unavuje! Je úplně zbytečné vytyčovat si zde mantinely!

kdokoliv, proč píšete že nebudete reagovat, tak nepište a nereagujte.

Zvláště když Vás to tak unavuje.

5 a 9 .

Dobře, speciálně pro kdokoliv to zkusím zjednodušit.

V autě používám bezpečnostní pásy proto, že : a) je to povinné

b) chráním tím nejen své zdraví

Jaká motvace Vás vede k nepoužívání pásů?

To už byste mohl pobrat...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]