Nejste přihlášen/a.
Zdravím, zajímalo by mě, jestli má někdo zkušenost s lahvičkou která se dá koupit za zhruba 200,- a má vyčistit radiátor aby topil..Čistil jsem ho HCl, topí, ale pořád se mi to zdá málo, soustavu jsem naplnil červenym fridexem a odvzdušeněný to mám tak na desetkrát..Ale pořád se mi to zdá málo a měnit se mi to fakt nechce, protože na mojem autě to radši budu mrznout než to měnit..
doplněno 03.10.11 06:44:No a co kdybych prostě soustavy vylil, do celé nalil ocet a jezdil na to dva dny? Jednak se to tam promíchá, jednak se to zahřeje (zrychlí to reakci) a ocet by měl kámen doslova rozpouštět, takže pokud by tam něco ještě bylo, tak by to mělo být ropuštěný v octu ne? Potom bych mohl celou soustavu propláchnout tlakem vody a mohlo by to fungovat?
Pochybuji, že něco bude účinnějšího, než kyselina. Hledal bych to v seřízení ovládání klapek kompletu topení-stačí, aby povolil šroubek na ucycení ovládacího bowdenu, raménko klapky může být ohnuté, klapka může být zkřivená a nedoléhá.Jsou to takové ty drobnosti, které se ale nejhůř hledají. Topné komplety některých aut se dokonce musí seřizovat na speciálním přípravku,takže si s tím vyhrajete, než to zkusmo seřídíte sám.Příčinou také může být špatný termostat, voda v chlazení má nížší teplotu-atd.-bohužel možností 100+1.
nevím o jakou jde kárku,aqle opravdu účinným řešením je vyčištění radiátoru,při té příležitosti i chladiče...Radiátor totiž je takovým spolehlivým "sítkem" kde se za ty roky usazuje vpodstatě všechen bordýlek,který se v chladícím okruhu zákonitě vytváří(a to i přes všelijaké až "zázračné" antifreezy,antikoro...atd.) Prostě kov oxiduje,degraduje atd. Takže radiátor-dokud je ještě teplo,bych vyndal-z většiny aut vyndat(ikdyž blbě) jde-pro lepší manipulaci pomůže třeba povolit palubovku(záleží o jakou jde konkrétně kárku),no a onen již vyndaný radiátor vzít,propláchnout tlakovou vodou( ideálně tlak vovovodního řadu,čili sprchová hadice-větší tlak by už byl destruktivní),koupit 3-4 litry klasika octa,a tím na plocho vyplnit až po okraje celý radiátor-konce ucpat třeba ig.sáčkem...Takhle nechat dva dny reagovat,odstát...-poté vylít a znova proplach vodou-uvidíš sám toho bordelu...Totéž udělat i s chladičem(když už je okruh vyprázdněný)...Garantuji x násobně zvýšený výkon topení(pokud je tedy o.k.termostat,jak píšeš)-sám to dělám u každé kárky,co si nechávám(žiju v Krkonoších,kde je v zimě fakt kosa) a neudržím ruku na výdechu ventilace,při maximálním nastavení topení...Náklady cca.50,- kaček-jenom trošku pakárna s vyndáním radiátoru-ale stojí to za to...A jinak všelijaké jakože čistící prostředky jsou trošku k prdu-ocet je nepřekonatelný , osvědčený a neničí hliník...Pokusy s kyselinami bych vynechal-ono by se totiž mohlo stát,že při nejbližším použití topení budeš mít mokrý nohy od toho "bazénu" co ti pod pedály vznikne...Když tak písni o jakou jde kárku-kvůli vyndání toho radiátoru...
doplněno 02.10.11 23:40:Cliouš bude mít hodně podobný(ne-li stejný)radiátor jako R19-a jde to-i bez povolení přístrojovky-sice na milimetry u pedálů...Cliouš bude stejně na 4 šroubec (dva nahoře,dva vespod),a hned je místo...Nevím jak takhle u naintsalovanýho-hodně si myslím dělá fakt,že to jakoby i "vyleju",prostě ty pevný usazeniny tam zůstanou(ty pak podstatně zhoršují průtok kapaliny) je to podobný,jako když dám do PETky písek-taky ho ani tlakem nedostanu ven,prostě mi na dně zůstane ležet...Nevím,já to řeším když už-tak už...
Už jsem tu kdysi psal že je to starej renault clio (92), ale vyndavat se mi to nechce, protože jsem viděl jak se na to musí a to bych fakt nedal, odmontovat středovej panel (šecky ty torxy kolem) a potom pod stěračema kde vůůůbec nevím jak bych se tam s mou trpělivostí dostal..To fakt radši asi budu mrznout protože takových akcí se dost bojim..A dávat do do servisu ikdyž za známýma aby si s tím vyhráli oni se mi nechce, protože ty odpracovaný hodiny co by mi napočítali :D
teoreticky by slo odpojit hadice co do nej vedou dat je vejs nez radiator a zalejt tim octem a hadelat konce a po par dnech prostriknout hadici aby vyletel a je to bez vyndavani
Teoreticky jsem to prakticky takto udělal s kyselinou (radiator je měděnej takže vím, že ho nemohla poškodit), měl jsem od něj dvě hadice venku a nalil jsem ji tam, pak jsem to propláchnul, ovšem je fakt, že nemám možnost tlakové vody (nemám garáž, nemám dlouhou hadici :D) ..Ale asi to takto zkusím udělat..A nechám to tak třeba týden, já chci prostě topit :D
doplněno 02.10.11 23:17: Opravdu se mi to nechce dávat ven, protože už jen při pohledu na to, jak je tam zapasovanej a jak bych se tam složitě dostával mě to odrazuje ..No jo, francouz..
nefnukej ja u sveho musim sundat karoserii protoze spodni sroub je zarezlej a prekazi ram nastesti jsem to stejne zvedal tak me to nevadilo ale jinak bych si radsi koupil rukavice. AQle na top proplachnutu by stacila petka plna vody a zmacknout velkej tlak neni trba (snad)
Ano, přesně to jsem dělal a ještě jsem do té hadice foukal, ale jistota je jistota že :D nevím, je v tom velkej rozdíl ten radiator vyndat a nalít do něj ocet a nebo nalít tam ten ocet přes hadice?
Možná jen, že na stojáka by se to líp nalilo do těch trubek který sou takle normálně horizontálně..Ale co, čistil jsem to jak hňup už 3x a topí to sice líp, ale pro mě pořád málo..Takže naleju asi ocet do chladiče i do radiatoru a nechám to tam stát..Díky za rady! Snad bude topit..
jestli to drzi teplotu tak jen radiator chladic nema na topeni vliv spise by to topilo vice se zacpanym
Klapka je funkční, tu jsem zkoušel hned, termostat jsem měnil, funguje a budík mi ukáže provozní teplotu správnou..Problém je jen v zanesení radiátoru a zajímá mě, jestli to ten přípravek prostě vyčistí. Kyselinu jsem tam měl hodinu a půl, na ten přípravek se má ujet 100km, to je celkem rozdíl..Tak fakt nevím..
Nevím,proč lít do topení kyselinu.Ta by mohla odstranit pouze usazeniny z tvrdosti vody.Ale probůh,snad tam neleješ vodu ze studny?I slabý nános bahna z bakterií lze odstranit jinak,třeba silným proudem protékající vody.Kyselina určitě někde poruší některé mosazné součástky a udělá jen medvědí službu.,
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.