Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám Peugeot 307 1.6 HDI a zajímalo by mne, jak s motorem správně jezdit. Mám takovou tendenci motorem dobržďovat (semafor, 50 v obci, odbočování). Dělám to tak, že podřadím a motor se mi roztočí někde pod hranici 3tis ot. Následně ještě dobrzdím normálně brzdou. Dělám to jen při teplým motoru a spojku se snažím pouštět pomaleji. Myslíte, že tohle může motoru vadit? Děkuji za názory.
Mám stejný motor TDCI 80kw s dvouhmotovým setrvačníkem a nedovedu si představit, že bych měl podřazovat tak, aby mi otáčky vyletěly takhle vysoko. Je to obrovský nápor nejen na motor samotný, ale hlavně na celé převodové ústrojí a pokud máš 80kw verzi, chudák dvouhmoťák. Nezachrání ho ani meziplyny podobné z liazu. Když vidím červenou nebo křižovatku, jednoduše sundám nohu z plynu a dojíždím, podřadím při cca 1000ot, popř dám neutral a zastavím.
Děláte to správně. Brždění motorem se nedoporučuje u dvoutaktů, protože při omezeném přívodu paliva (a tudíž i mazací směsi) vlastně roztáčíte motor "na sucho". U čtyřtaktů (bez rozdílu konstrukce) to motoru neškodí, pokud ho ovšem nepřetočíte do příliš vysokých otáček (není dobré například ve 120 km/hod podřadit na dvojku)
Tisíc řidičů,tisíc názorů.Kromě situací,jak píše magdon(řazení ze 120-ti na dvojku)se dá podřazovat rychlost bez újmy na motoru.Já podřazuji i v případě,že dojíždím pomalejší vozidlo a chci jej předjet.Samozřejmě,že ne vždy ,záleží na situaci.Předjíždění je potom rychlejší a tudíž bezpečnější.
Brždění motorem, nevyřazování z kopců jasně motor opotřebovává, a to více, než kdyby jel po d plynem do kopce.Motor totiž není vnitřně chlazen nasávaným vzduchem, ale škrcen a dusen. Pominu další problém se špatně mazaným vstřikovacím čerpadlem, které maže protékající nafta(která při brždění motorem neprotéká), a tudíž bych raději opotřebovával brzdy, než motor.
A co benzínový motory?
Nemám přehled, jak to je dělaný u brždění motorem, jestli se zavírá klapka nebo ne a je mě to nějak fuk a jestli tedy do motoru jde studený vzduch zvenčí, ale rozhodně neprobíhá žádný spalování, takže se ani neohřívá.
Takže si myslím, že nemáš pravdu a motor se více neopotřebovává.
Bono nemáš pravdu, ten vzduch jde do motoru pořád, tam není vzduchoprázdno, takže motor se chladí právě tím nasávaným vzduchem, podobné je to i s čerpadlem, nafta v něm je, taky tam není vzduchová bublina. Je ale rozdíl brzdit motorem z táhlého kopce nebo při dojezdu ke křižovatce v obci. Abych vyhnal dvojku na tři tisíce otáček, musel bych jet na trojku někde kolem 2500tis otáček a to už bych jel v obci sedmdesátkou, takže takovéhle brzdění motorem je zcela mimo mísu. Nemusím točit motor ve městě na 2500 když maximum krouťáku mám v 1750ot, nechám otáčky spadnout někde k jednomu tisíci a pak dám za dva, tím mi otáčky povyskočí právě tam, kam potřebuji - k maximu krouťáku. Stačí jen využívat efektivní pásmo otáček a dá se i ve městě jezdit za nebo pod pět litrů. A netrpí převody, spojka, klouby, pneu a motor se nešponuje na silentblocích...
Pravdu sice mám, sání je přivřeno klapkou a motor tudíž nemá normální průtok, ale vytváří se v něm podtlak. V kombinaci s teplem vznikajícím třením nic moc. Co dělá čerpadlo bez odběru(průtoku)vím dobře, kvrdlá se v něm stejné malé množství nafty, která ho nenamaže ani neuchladí.Lištičky se odírají, trysky ve vstřicích se ucpávají šponami. A tak to je.
Bono teď jsi se do toho zamotal dokonale. Od kdy má diesel škrtící klapku? ... nebo chceš říct, že konstruktéři jsou neschopní impotenti a neví jak zajistit mazání čerpadla?
a jak bych mel jet z kopce kde musim jet 90? ze strazneho brzdim motorem pres 40 km z 60 km vzdalenosti. Je to na sumave a jde to sjet na kole cely skoro bez slapani pro obraz
Taky bych řekl,že je to správný postup,takhle nás to učili v autoškole.Sice v roce 1970 ale platí to dodnes.Jenže,při dnešních cenách PH se já snažím vyhazovat rychlost a pak jdu na brzy,každá kapka dobrá...
kdyz brzdite motorem tak je spotreba 0L kdyz vyradite tak motor zere a kvuly spotrebe asi nikdo motorem nebrzdi ja brzdim motorem na mondeu a zadnej problem je to z pohodlnosti nemusim mackat brzdu
Souhlas. Mám také FORD Mondeo a brzdím motorem co nejvíce. Brzdy používám jen na jemné dobrždění. Brzdové destičky mi vydrží cca 60 tis. km.
Vy taky souhlasíte s tím,že při brždění motorem je spotřeba 0 a při vyřazeným kvaltu to chlastá?
prvni auto na benzin ktere odpojovalo vstrikovani benzinu byla okolo 90let sierra u nafty nevim kterej zacal prvni
Chlastá se nedá říct, můj motor ukazuje na volnoběh 3deci za hodinu v klidu, ale za jízdy jsou spuštěné další systémy, používáte volant, tudíž posilovač, ABS si při dobrzďování zvyšuje spotřebu klidně až na 2-5litry podle intenzity brzdění takže i když budete jezdit hodinu na volnoběh nedá se říct, že bude spotřeba o to vyšší. Když vidím v dálce červenou, dojedu na neutral, protože při brzdění motorem sice pojedu za nulovou spotřebu, ale když je to daleko, tak tam nedojedu a zbytek budu muset dojet opět s kvaltem. Takže v praxi to na spotřebě vůbec nepoznáte. Při jízdě na spotřebu se vyplatí používat mozek a hlavně hmotnost vozidla, kamioňáci ví... Další věc je ta, že každé auto je jiné, motory s vyšší kompresí mají brzdný účinek větší než motory s kompresí menší, jeden motor dojede dál, jiný nedojede...
Tak.Takhle nějak jsem to myslel i já.Ale původní dotaz tazatele je dalek toho o čem teď diskutujeme..Neva,výměna názorů je vždy prospěšná...
Ne, ale do takových otáček, chce to více citu. A i včas přeřazovat a vyřadit, aby auto necukalo
doplněno 03.10.11 15:40:A ta sranda, když nebyly synchroni
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.