Nejste přihlášen/a.
Dobré odpoledne.
Dneska jsem v rádiu zaslechl, že výmluvy na osobu blízkou od r. 2013 již nelze užít. Chtěl bych se zeptat, co to vlastně je, výmluva na osobu blízkou? To je jako když mi nap. otec pujčí své auto, já překročím rychlost, vyfotí si mě radar, a otci přijde složenka s pokutou, nemusí ji platit, když řekne, že měl auto někdo pujčené a on neřídil? Nebo jak to vlastně je?
Děkuji.
Je to tak, že otec řekne, že on neřídil, že ví kdo to řídil, ale že to byla osoba blízká a že dále odmítá vypovídat.
Osobou blízkou se rozumí příbuzný v pokolení přímém, osvojitel, osvojenec, sourozenec a manžel, partner; jiné osoby v poměru rodinném nebo obdobném se pokládají za osoby sobě navzájem blízké jen tehdy, kdyby újmu, kterou utrpěla jedna z nich, druhá právem pociťovala jako újmu vlastní."
Já tedy nevím, ale pochopil jsem to tak, že by musel říci komu to auto půjčil(takové bonzování), když to neřekne, tak musí zaplatit pokutu Váš otec. Nebo Vy mu dáte peníze a on to za Vás zaplatí. Ale říci já nevím, kdo s tím jel, asi nejde. To by někdo musel auto ukrást, aby nevěděl, kdo ho řídil.
doplněno 30.09.11 15:49:Jo a asi, kdyste si půjčil auto, bez jeho vědomí, tak to zaplatit musí.On je majitel. A na Vás bude, jak se pak k tomu postavíte.Jestli to necháte otci zacálovat, nebo to zaplatíte Vy.
Nikoliv. Právě, že v současné době NEMUSÍ říct, komu auto půjčil. A protože on neřídil a řidič je tudíž neznámý, není na kom pokutu vymáhat. Nesmí být ovšem z případné fotky zcela jasně vidět, že je to on (a ty kamery jsou zatraceně kvalitní).
Dobrý den, podle nového návrhu, tak jak jsem to pochopil já v případě, že nebude chtít úředníkoví říci, kdo řídil, bude muset zaplatit pokutu jako provozovatel auta on. Má to výhodu pouze v tom, že narozdíl od skutečného viníka přestupku nedostane body. Nepodařil se mi ale zjistit, jak to bude v případě, že provozovatel auta uvede fiktivní osobu někde ze země třetího světa. Doposud to je tak, že pokud se nepodaří najít skutečného viníka daného přestupku, dané správní řízení se odkládá (ruší).
doplněno 30.09.11 15:57:Ještě jsem chtěl napsat, že nyní když někomu půjčíte auto, tak Vás zavolají do správního řízení. Vy však máte podle zákona možnost nevypovídat, tedy odmítnout uvést viníka. V takovém případě dané správní řízení dnes končí. V budoucnu by končilo tím, že by zaplatil pokutu provozovatel. Právo nevypovídat je ale uvedené v listině základních práv a svobod. Podle mého názoru tedy platí a bude platit stále. Nezbývá než čekat, co na to Ústavní soud.
"Vymluva na osobu blizkou" je zjednoduseny pojem. V zasade jde o to, ze podle vyssich pravnich norem nikdo nemusi vypovidat proti sobe nebo osobe blizke (vyjimkou je jen cin vlastizrady nebo spionaze). A zaroven nesmi byt nikdo potrestan za cin, ktery nespachal. To znamena, ze pokud treba dojde k prestupku a nechytnou vas u toho, tak prohlasite, ze jste ten prestupek neudelal vy, tim padem nemuzete dostat pokutu, pokud vam nedokazou, ze jste to spachal vy. Logicky se ale zeptaji, kdo to teda spachal no a v tom okamziku, reknete, ze odmitate vypovidat, protoze byste svedcil proti osobe blizke.
S timto je ale konec, ted to bude fungovat tak, ze kdyz se nenajde vinik, zaplati pokutu provozovatel vozidla.
n to není ani zdaleka konec,jen se to celé "posune" do trošku jiné roviny-a sice,:"...ano,auto jsem v tu a tu dobu půjčil panu Nguyen Thrac Minh,bydloí tady bla bla bla,mohu vám na něj dát telefon...-víc vám k tomu ani říci nemohu,známe se z práce..." a nashledanou...Tím bude výsledek stejný,jelikož se úřadu nepodaří ani doručit panu Minhovi do Haonoie předvolání,natož aby se dostavil...Je to jednoduché,efektní a hlavně efektivní...Navíc u případného soudu by musel být prokázán opak mého tvrzení-což dost dobře nejde(jelikož pana Minha prostě neseženou)...Stejně jako nás stát drbe jak může,tak budeme i my drbat stát-prostě žádný dřepění u monitorů kamer radarů (a inkasovat)apod.,ale hezky reálně fyzicky do provozu...
Reakce na dzordz:
Pokud řidič spáchá dopravní přestupek, policista jej zastaví a projednává to s ním, tak nejsou problémy s totožností pachatele (a to okamžité projednání má i výchovný účinek).
Problém vznikl, když si obce zavedly radary s kamerou a mají to jako zdroj příjmů.
Erikch - to se ale platí plošně, ve všem. Proč vám vadí zrovna tohle, kamery a placení za přestupky? Chcete, aby vás policajti hlídali na každým kroku a na každý silnici osobně, místo toho, aby se věnovali něčemu užitečnějšímu, například aby řešili organizovaný zločin, nepřizpůsobivé občany nebo rozkrádání majetku ve velkém našimi "pány"?
Atreus - jaký problém vznikl? Pokutuje se snad neoprávněně, když řidič vůbec nic neprovedl?
Jestli se pokutuje neoprávněně? Vy jste spadl odněkud z jiné společnosti. Ano, pokutuje. Možná mnohem častěji než oprávněně.
doplněno 02.10.11 02:25: Ale abych odpověděl tazateli:Dopravní policie neřeší organizovaný zločin.
Je-li nějaký úsek komunikace tak rizikový, že se tam musí měřit rychlost, ať tam také ti policisté stojí a hned kasírují. Dopravní předpisy totiž nebyly vymyšleny proto, aby bylo kvůli čemu poddaný lid kasírovat, ale aby bylo na silnicích bezpečno.
Ano, máte pravdu. Realita je bohužel jiná. To je právě ten propastný rozdíl mezi teorií a praxí. Bohužel. Radary jsou na místech, kde se dá vydělat co nejvíc peněz, nikoliv tam, kde je potřeba snížit rychlost, značky jsou zarostlé tak, že jsou, pokud vůbec jsou, vidět na poslední chvíli, nesmyslné snížení rychlosti na místech naprosto neodůvodněných atd. atd. Mám pokračovat? Stát s námi hraje betla, tak se tomu přizpůsobíme. Budem využívat všech možností, od osoby blízké až po známého v Kuvajtu nebo na Tchajwanu. Dokud s námi nebude stát hrát fér, tak nebudu mít ani výčitky svědomí.
V televizi si dnes nějaký ministerský úředník stěžoval, že přes 90 % dopravních přestupků řešených městskou policií a kolem 40 % přestupků řešených státní dopravní policií končí "výmluvou na osobu blízkou".
Z toho ovšem logicky vyplývá šokující fakt: Přes 90 % přestupků zaznamenaných městskou policií a minimálně 40 % přestupků zaznamenaných dopravní policií NENÍ ŘEŠENO NA MÍSTĚ, neboť jde o přestupky zaznamenané kamerami! Místo aby policie a (zvláště) strážníci zajišťovali pořádek přímo na rizikovém místě, instalují kamery a přestupce informují dodatečně. K čemu pak taková policie je?!
reeve-bohužel tak to přesně je-místo aby policie(zejména městská)fyzicky řešila prevenci,pořádek,dodržování zákonů,vyhlášek-ostatně proto byla i "vytvořena",tak "řeší" nejsnadnější zdroj příjmu pro "své" město(čili svého zaměstnavatele),a to "sezením" u kamerového systému...Dřívější systém za I.republiky(z vyprávění babičky),kdy byli tzv."okrskáři",kteří jednak perfektně znali svůj rajón,potažmo i alespon od vidění i většinu místních-a zvládali to v pár lidech-pravda dřívější autorita četníka je z dneškem nesrovnatelná,přesto to fungovalo-a co hlavně-s podstatně menšími náklady státu-pak se není co divit,že si PČR a MP dělá z obyvatel dojné krávy...
kdyby policie resila rychlost u prechodu nebezpecnych mistech atd a ne ze radar je 3 metry pred koncem vesnice uprostred pole a mestaci buzeruji 80 letou babku na kole co jede po chodniku (je 4 metry sirokej asfaltovej) a kdyz clovek porebuje pomoci s ozralou pred vchodem nemaji cas , nebo zaparkujete auto na parkovisti a gumou se OPTRETE o obrubnik mate boticku ale ze jiny clen MP ma auto zaparkovane na zahone pred panelakem to jim nevadi tak jakou autoritu maj mit kdyz je to jen banda lemplu
Teď před týdnem prý Klaus podepsal změnu a už se nepůjde jednoduše odvolávat na osobu blízkou. Bydlím na sídlišti, kde je parkování katastrofální! Doteď tam i měšťáci tolerovali stání na zákazu, na trávě atd..., ale pokud snaživý důchodce zavolal, tak už dali botu, nebo lístek za stěrač. Vždy mi pak prošla osoba blízká. Ptám se:
1. Od kterého data nabyde platnost ta Klausem podepsaná změna?
2. Jak potom postupovat, abych se vyhnul pokutě? (opravdu stačí když řeknu, že tam zaparkoval známý CHing cong jang z Vietnamu a už jsem ho nikdy neviděl? Musím jim říct i nějakou adresu? Jde mi o to, jestli to všechno není jen takový kec a pak mi napaří ještě 10 tis.pokuty)
Děkuji moc!
1. od 1.1.2012.
2. Ano adresu jim říci (ne)musíte. Pan CHing cong jang z Vietnamu určitě nějakou adresu má, ale mě ji bohužel neřekl, pokud ano tak jsem ji asi zapomněl. Kdo si to má pamatovat ty jejich adresy.
Nevíte jeho adresu? No dobře, takže jako provozovatel vozidla to za něj zaplatíte Vy.
Takhle to má totiž právě být od 1.1.12
ne-stát nás drbe tím,že hodně zjednodušeně řečeno platíme chybná rozhodnutí státu...Aktuálně ona situace s deregulacemi nájemného-průlomový nález ÚS nás všechny bude stát nehorázný balík,poněvadž majitelé činžovních domů budou žádat(a dle obecně závazného nálezu ÚS)oprávněně a opodstatněně "ušlý zisk" od kroku 93...Dzordzi-za rok dva,si možná u čerpací stanice vzpomeneš na svou poznámku zde-až se budeš divit proč litr benzínu stojí 41,-kaček,přičemž jen spotřební daň(nejjednoduší a nejsilnější příjmová položka státu) bude nějakých 24,-kaček...
jsme prostě češi-koumáci,takže nás jen tak něco nezaskočí...A přitom by jednoduše stačilo místo pořizování kamerových systému a vysedávání u nich,provádět fyzicky kontroly a není co řešit(a na co se vymluvit)...
jenže to by do obecních pokladen nepřineslo kýžené sumičky a empéčka by museli vyrazit do ulic (jednou by jim bylo horko, podruhé zima...) a začít něco dělat... lepší je tedy vymýšlet zákony a novely a novely novel...
kolegyně a kolegové,
již při návrhu v parlamentu bylo jasné, že jde právo stranou. Již protlačení jako přílepek bylo zvláštní. Pak nastoupil senát a upozornil, že toto neprojde a že se bude stále řidič moci vyhnout sankci. Počkáme chvilku, až policie a potažmo úřady narazí na šikovného znalého člověka, ten si to nenechá líbit a skončí to u správního soudu... nebo i u jiného.
V tomto případě, pokud se předpis rozebere podle práva, nejde o prevenci, ale o vybírání peněz za každou cenu.
Je třeba si připravit do peněženky cedulku se jménem a adresou cizince, který řídil vozidlo.
Jen dva přestupky můžou stíhat touto novelou.
no, ono by možná stačilo mít na té cedulce jméno a adresu, například, ministra dopravy. týdně by dostával několik tisíc předvolání
milancukrar:
jo, vím. ale ta sranda!
olo, pozor na noviny, tisk, televize atd...
ty někdy opíšou blbost a pak jí papouškují...
až sbírka určí od kdy to platí.
Nové výmluvy na osobu blízkou už jsou na světě (novinky.cz)
Na otázku Práva, proč takový odklad, odpověděl v úterý Martin Novák z tiskového oddělení ministerstva dopravy: "Součástí této novely je nejen osoba blízká, ale i implementace směrnice EU o řidičských průkazech, a je potřeba dát úřadům i řidičům čas na přípravu."
Proto nabyde platnost až od roku 2013.
Na otázku už vám odpověděli.Já jen za sebe to zrušení osoby blízké považuji za dobré.Komu jste auto půjčili,to snad víte.Nemusíte to říci ale pak zaplatíte.Stejně se na to vymlouvali jen papaláši.A když něco provedu,nekecám,zaplatím...
a víte to i po devíti měsících? tak dlouho to ouřadům totiž někdy trvá. já za sebe zrušení osoby blízké (tak se tomu říká, ale jde o něco jiného!) považuji za absolutní nesmysl...
doplněno 03.10.11 22:09:já auto (fajfku a ženu) nepůjčuji vůbec...
2masoni-ono jde hlavně o fakt,že onen institut "osoby blízké"(v kostce principu,že vás nikdo nemůže nutit vypovídat proti sobě a blízké osobě a nemůžete být stíhán za něco,co jste prokazatelně nespáchal...) je zakotven v mezinárodním právu(které je nadřazeno právu našemu)-takže ve chvíli kdy to vstoupí v platnost-najde se někdo,kdo si dá tu práci a zaplatí celou tu "srandu" a prostě podá žalobu na stát...a tu nakonec vyhraje(když ne u nás,tak venku určitě)...Dopadne to podobně jako ve spoustě obdobných "právních pokusech" státu...(blamáží)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.