Nejste přihlášen/a.
Dobrý den!
Rád bych se prosím vás zeptal, jaké mi hrozí sankce za jízdu autem z Anglie v Čechách nebo na Slovensku, kterému vypršela STK a EK a nemá pojistku? Dostal jsem auto od kamaráda z Anglie na používání (on je majitel), auto má anglické SPZ a volant na pravé straně. Je to Rover 620 z roku 1992 a technicky je udržovaný, v dobrém stavu (vypadá velmi zachovale). Přihlásit ho zde ale kvuli volantu nemužu a tím pádem ani pojistit, i když bych chtěl. Předelání řízení se nevyplatí (jsem student a nemám na to:D). Děkuji.
Jezdit i v UK bez STK (MOT) a zaplacené silniční daně (tax disc) je nezákonné. Pokud s tím budete jezdit v CZ a zastaví vás, tak máte po "ptákách". Stojí vám to za ty problémy? A to nemluvím o případné dopravní nehodě, kterou byste třeba způsobil. To se pak rovnou můžete s řidičákem rozloučit a budete makat do konce života, abyste uhradil škody, které bude po vás pojišťovna poškozeného vymáhat... A máte vůbec na provoz auta? Jestli ne, tak to spíš prodejte v UK na vrakáč a za utržené peníze kupte něco v CZ.
ono to není až zas tak "horké"-uzavřít pojištění(povinné)můžete na jakékoli auto-podstatným a rozhodným údajem je VIN a doba platnosti-místo(stát)registrace jiný než Čr je zcela podružným údajem,stejně tak platnost technické...Ta by byla rozhodná až v případě nějakého průšvihu(kdy by jste třeba zavinil nehodu)-mohla by pojištovna zkrouhnout plnění...Jinak MOT-ona samolepka na okně-pokud tam nebude,v podstatě se nic neděje-tady u nás,jelikož naši "pomahači" se do britského registru nedostanou a zjistí tudíž velké prd...Prostě auto máte zapůjčené,majitel má uzavřené na přechodné období české povinné a není dál co řešit-oni(PČR) maimálně zjistí,že onen VIN Roveru není hledaný a tím celá kontrola začne a skončí zároveň...Kdysi jsem tady takhle drandili s Katarskýma značkama a dokladama-to byla paráda-žádná buzerace se zahnutýma nůžkama délky 150 mm a další kraviny,prostě nemohli vůbec nic...samozřejmě jsme "alespoň" dýchali(to zdaleka ještě nebylo samozřejmostí) a jinak "nashledanou"
Bohužel, Eriku, nesouhlasím s vámi. Ona MOT samolepka na okně být může a nemusí. Je na ní datum, kdy se musí jít na další STK. Máte pravdu v tom, že česká policie do registru aut UK nedohlédne, ovšem bude po řidiči vyžadovat certifikát, který dostanete právě na MOT kontrole spolu s tou samolepkou. A to znamená, že automobil, který nebyl schválen na STK resp. MOT, není způsobilý k jízdě po komunikacích.
Přihlášení automobilů s pravostranným řízením do českého registru je problém. Povolení snad budou mít pouze historické modely. A proč je to problém? Protože např. při předjíždění musíte de facto vyjet s celým autem do protisměru, abyste zjistil, zda něco nejede proti vám. U levostranného řízení řidič pouze "jukne" a může se ev. opět zařadit zpět. Takže pravděpodonost dopravní nehody se zvyšuje o kolik %? O hodně!
takže ještě třeba jinak-při kontrole jsem tak nějak řekněme mezinárodně povinen předložit doklady k vozidlu-ovšem co je povinné v UK není povinné v ČR(nejen)a obráceně...,prostě předložím techničák a není co řešit...Mám to prostě zapůjčené,tady mám techničák a pojistku(je jedno zda z UK nebo naší)a tím je to vyřízený...Ohledně jízdy s pravostranným řízením-jako téměř vše jde o zvyk-někomu to trvá pár hodin,jiný potřebuje třeba měsíc...A předjíždění-prostě nepředjíždím kam nevidím-není to až zas takový rozdíl,přes osobáky je normálně vidět a větší stroje-tak si prostě vytvořím trošku mezeru(odstup),tím zmenším úhel ,abych líp viděl,no a až bude dostatečné a přehledné místo,tak frčím...
Nejde o to, zda je řízení vpravo nebo vlevo zvyk. Jde o to, zda je to bezpečné hlavně i vůči ostatním. Viz níže si můžete přečíst, za jakých podmínek je možné udělit výjimku automobilu s řízením vpravo, pokud by ho daný student chtěl přihlásit do českého registru. To, jak kdo bude jezdit, s jakým automobilem a v jakém stavu, je každého věc. Já osobně bych to nedělala, není to správné a nejsem zastáncem takového jednání. Jestli si to dotyčný student chce "lajznout", tak je to pouze jeho zodpovědnost. Jsem zvědavá, na koho se bude vymlouvat, až udělá malér. A to, prosím, nechci malovat čerta na zeď.
osobně jsem spíš pro reálný stav-njejen auta-co je mi platná STK třeba u dálkového busu,když má v haj...lu brzdy...Bohužel podoných případů je hafo...To,že někdo "zalepí" technickou a má tudíž sice platnou TK(potažmo ostatní doklady)je sice fajn-jenže třeba se stavem zpuchřelých brzdových hadiček to nemá co dělat...Takže je-li Rover v cajku-nutkno podotknout,že Rover není Felda,která "hnila už v salonech",tak bych to až zas tak nehrotil...Ale je to samozřejmě na každém,jeho přístupu atd...
Děkuji vám všem za rychlé odpovědi, jsem mile překvapen vaším zájmem!
Abych situaci upřesnil - auto zde již používám přes rok (a pravidelně řídím už 5 let), ale teprve nedávno vypršela STK (MOT). Daň za používání britských silnic už dřív (road tax), ale to jsem nepovažoval za závažné. Co se týče bezpečnosti - ano souhlasím, ve většině případu se nesmí předjíždět. Jednou jsem chtěl předjet autobus, ale uvědomil jsem si, že jsem musel s pulkou auta vybočit do levého pruhu, abych viděl, takže jsem to udělal taky naposled. Jinak někde lze předjíždět překvapivě bezpečneji - v levotočivé zatáčce - zkušenost. Na autu jsem měnil brzdové destičky, spojku a všechny kvapaliny - auto jede fakt perfektně a nemám pocit, že bych někdy svou vesměs opatrnou jízdou někoho ohrozil. Ale samozřejmě doklady jsou duležité a já tady nebudu obhajovat jízdu načerno. Spíš mě zajímá, co mi právně hrozí, kdyby mě zastavila kontrola. Jinak v Anglii se nepojisťuje auto, ale jednotlivý řidič a navíc pojistka je dost drahá. No nejspíš se smířím s tím, že to auto prostě už dosloužilo - i když je to velká škoda, čistě kvuli papírum.
PS: osobně si myslím, že nejvíc ohrozují agresivní řidiči a ne pravostranné auto, protože člověk je víc ostražitý a ví, co si muže dovolit a co už ne.
Už vás někde stavěli? Pokud ne, připravte se na to, že po vás možná budou chtít anglický pas. Známí jsou Češi, ale migranti. Mají německé občanství. Po revoluci se přestěhovali zpět a vzali si s sebou svoje auto - s německými spz-tkami. Samozřejmě, že unkazují německé doklady. Radši si to zjistěte.
hankauk-řídit auto mohu jakékoli(na které mám patřičné oprávnění ŘP)-bez ohledu na zemi registrace...Tyto otázky ošetřují mezinárodní úmluvy,jež ČR ratifikovala...Takže klidně můžu u nás drandit s autem na mongolských značkách(bude-li pojištěné)-a každýmu to může být u pr...le...,nic tím neporušuju
Jen pro info... dle sdělení Policejního prezidia ČR (Preventivně informační odbor KPP) lze vlastnit a jezdit vozem se zahraničními registračními značkami na území ČR za přepokladu, že takové vozidlo má platné pojištění/povinné ručení a platný STK.
Studente víš kolika lidem se změnil život v jednom okamžiku a staly se z nich socky po dobu svého celého života? Stačí drcnout chodce v malé rychlosti nebo někoho na kole s trvalými následky a máš "vyděláno" "ušetřeno" klidně destíky milionů a to nezaplatíš ani za tři životy. Není lepší pojištěný trabant?...když na to NEMÁŠ?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.