Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jestli značka zákaz vjezdu vypovídá něco o typu komunikace (např účelová) a stím i o přednosti při vyjíždění z ní a také kde bych se to mohl dočíst (zákon, pragraf). Mám normální křižovatku "do kříže" (mezi domy) kde nejsou žádné značky upravující přednost. Jedna ze čtyř komunikací je označena zákazem vjezdu s dodatkovou tabulkou "mimo dopravní obsluhu". Samozřejmně je za touto značkou plno aut, které od tam vyjíždějí (asi tam bydlí). Zajímá mne jestli pokud někdo vyjíždí z této komunikace a přijíždí mi z prava, tak mu musím dávat přednost? Kdo by byl vinen v případě havárky? Občas prostě přednost přijíždějícímu z prava (ze zákazu vjezdu) dám, občas ne, záleží jak se ten vyjíždějící zachová. Je mi jasné, že ne každý si to při vyjíždění uvědomuje, že nemusí být na normální komunikaci, nicméně si také nejsem jistý, jestli se jedná o účelovou komunikaci. Dík.
Žádný zákaz vjezdu nemá vliv na pravidla přednosti v jízdě.
des*
Každý kdo vjíždí na neoznačenou křižovatku,automaticky dává bez výhrad přednost zprava.Je mu totiž pendrek potom co je za značku na vedlejší ulici.
solenza*
Souhlasím. Nikdo nemůže vědět, co je všude za značky v každém městě. Musíte vycházet ze značek, které vidíte když ke křižovatce přijíždíte vy ve Vašem směru.
dle mého byste měl dát přednost z prava, proč ne? To že do ulice nemůžete vjet z jedné strany neznamená, že auta se tam mohla dostat z jiné strany Jiné by to dle mého názoru bylo, kdyby tam místa zákazu vjezdu byla značka parkoviště.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.