Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přednost z prava

Od: xx* odpovědí: 12 změna:
Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat jestli značka zákaz vjezdu vypovídá něco o typu komunikace (např účelová) a stím i o přednosti při vyjíždění z ní a také kde bych se to mohl dočíst (zákon, pragraf).
Mám normální křižovatku "do kříže" (mezi domy) kde nejsou žádné značky upravující přednost. Jedna ze čtyř komunikací je označena zákazem vjezdu s dodatkovou tabulkou "mimo dopravní obsluhu". Samozřejmně je za touto značkou plno aut, které od tam vyjíždějí (asi tam bydlí). Zajímá mne jestli pokud někdo vyjíždí z této komunikace a přijíždí mi z prava, tak mu musím dávat přednost? Kdo by byl vinen v případě havárky?
Občas prostě přednost přijíždějícímu z prava (ze zákazu vjezdu) dám, občas ne, záleží jak se ten vyjíždějící zachová. Je mi jasné, že ne každý si to při vyjíždění uvědomuje, že nemusí být na normální komunikaci, nicméně si také nejsem jistý, jestli se jedná o účelovou komunikaci.
Dík.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

2x

Žádný zákaz vjezdu nemá vliv na pravidla přednosti v jízdě.

des*

Každý kdo vjíždí na neoznačenou křižovatku,automaticky dává bez výhrad přednost zprava.Je mu totiž pendrek potom co je za značku na vedlejší ulici.

solenza*

Souhlasím. Nikdo nemůže vědět, co je všude za značky v každém městě. Musíte vycházet ze značek, které vidíte když ke křižovatce přijíždíte vy ve Vašem směru.

hodnocení

1x

xx. tento dotaz byl již na jiné poradně.

Přednost v jízdě řeší předpis, pak místní úprava. Předpis hovoří o "pravidlu pravé ruky, místní úprava podle značek. To jsou dej přednost...

ale to přeci víte, takže žádná zákazová značka nemá vliv na změnu přednosti v jízdě.

Pokud tam opravdu nejsou značky upravující přednost, musíte dát vždy přednost zprava.

ladinpraha*

I kdyby tam byla jednosměrka a někdo z ní vyjížděl v protisměru, jsem povinen mu dát přednost a nic jiného mi nepřísluší řešit.

Ládine,

Jistě, páč nemůžete tušit nebo 100% vědět, zdali není dočasnou úpravou upraven stav značek.

Nepřísluší Vám zkoumat proč to vozidlo jede v "protisměru. Jede z prava a hotovo.

hodnocení

1x

Srandičky? Z toho vyrosteš;).

27.09.11 17:52

kdo?

"autor" otázky.

palenka*
hodnocení

0x

Dobrý den,

dle mého byste měl dát přednost z prava, proč ne? To že do ulice nemůžete vjet z jedné strany neznamená, že auta se tam mohla dostat z jiné strany :) Jiné by to dle mého názoru bylo, kdyby tam místa zákazu vjezdu byla značka parkoviště.

doplněno 27.09.11 12:35:

oprava :", že auta se tam NEmohla dostat"

buss
hodnocení

0x

Ale zákon o něčem takovém v dávání o přednosti nehovoří, tedy z prava. jak by cizí řidič věděl, co tam je?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]