Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pneu záruka vs stáří při prodeji

Od: nexia odpovědí: 13 změna:

Koupil jsem si pneu na osobní auto od ww.nejlevnější pneu v květnu 2011. Po čase jsem zjistil na pneu že jso vyrobeny v roce 89. Mám jako zákazník ještě vubec uplatnit to že jsou pneu tak dlouho na skladě a potom je prodají zákazníkovi. Jak je to z bezpečností u takto namontovaných pneu?

zámek
maverick uzavřel tuto otázku
Vše vysvětleno tady: poradte.cz/...

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cyril*
hodnocení

0x

Jak jste rok výroby zjistil?

frantisekpetru*

Tak to by mne taky zajímalo, jak jste zjistil tento rok výroby. Co to je vůbec za pneu, její přesnější označení.

des*

Je to vytlačeno na boku pneumatiky

doplněno 24.09.11 12:07:

na pneumatice je DOT+4 číslice. První dvě značí týden výroby a druhé rok výroby. Takže např. 1509, je patnáctý týden roku 2009.
Dodavatelé i výrobci považují za nové pneumatiky do do dvou let. Použít však můžete bez problémů pneu stáří až 4 roky. Od této doby zakoupení ji pak budete samozřejmě několik let používat a pneumatika je v záruce 2 roky od jejího zakoupení, tedy od data vystavení na faktuře, ne data výroby pneu.
Pneumatika nově vyrobená je skladována v tmavých skladech, kde nehrozí riziko poškození pneumatiky UV zářením. DOT nemá vliv na homogenost pneumatiky nebo na její rozdílné jízdní vlastnosti. Automobil na pozemních komunikacích nikdy nejezdí po ideálním povrchu (nehomogenní povrch, nerovnosti na silnici, výtluky, propadlé krajnice, nečistoty na vozovce apod.) a podvozek automobilu taktéž není nikdy v rovnovážném stavu. Vliv na opotřebení pneu pak mají další aspekty jako je huštění pneu, styl jízdy řidiče, uvedené UV záření apod. Pokud pneumatika nevykazuje známky poškození, prasklinky a není steřelá neměl by být žádný problém v jejím použití. Toto určitě překontrolujte.

frantisekpetru*

Já vím, jak je značeno datum výroby, já s pneu několik let pracoval. Zajímalo mne, jak to zjistil tazatel, protože ten rok 1989 mi přijde naprosto neuvěřitelný. Spíš si myslím, přečetl nějaký jiný údaj, než DOT.

olaf71*
hodnocení

0x

nemyslím si, že by se dnes prodávaly modely z roku 89. datum výroby je uveden např. DOT 0689? což znamená 6 týden 1989?

frantisekpetru*

Určitě je to nějaký omyl, ona se určitě žádná, v současné době vyráběná a prodávaná pneu, v roce 1989 nevyráběla.

cyril*

Omyl to je zcela nepochybně! Neznám výrobek "v současné době vyráběný", aby byl z roku 1989. Jedině snad v případě, že tento rok je považován z hlediska historického za současnost. ;)

frantisekpetru*

Já měl na mysli v současnosti vyráběné typy a dezény pneumatik, např. Barum Bravuris 2, Dunlop FastResponse, Continental SportContact 3, Pirelli P6 atd. atd. OK? ;)

des*

Osobně si pamatuji,že sem dotyčný tazatel napsal že se spletl,a dokonce napsal tuším - - 11.Jenže to někdo vymazal.Takže se dohadujete o ničem.

frantisekpetru*

Máte na mysli tohle? poradte.cz/...

des*

Jo to jsem myslel,vím že jsem to četl ale že je to zvlášť jsem zapoměl,omluva.

blackflamesiczi*
hodnocení

0x

to je vtip ze? nejlevnejsi pneu mely na sklade v roce89 gumy a vznikly az pote zajimave a chtel bych videt gumu z 89 to bych nafoukl rizl otacku a z gumy by byl prasek

Tazatel napsal v jiné otázce, že se spletl...

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]