Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, stala se mi taková nemilá věc - koupil jsem v březnu nepojízdné vozidlo, které bylo už v polopřevodu, k vozidlu jsem dostal veškeré smlouvy, aby šlo přihlásit,velký TP (OTP bohužel ne), odstavil ho na zahradu, zařídil si povinné ručení a začal pracovat na opravě. To se mi bohužel tři měsíce nedařilo a tak jsem ho už jako částečně pojízdné prodal dál.
Nový majitel si ho opravil a vesele si s ním jezdil, dokud ho nezastavila hlídka a tam se spustila úřednická mašinérie, kde jsem popotahován za to, že jsem vozidlo na ony tři měsíce nepřihlásil.
Doslovně napsáno: ...toto vozidlo na příslušné obci s rozšířenou působností v zákonem stanovené lhůtě nepřihlásil k registraci na svou osobu, čímz porušil ustanovení § 6/1 zákona č. 56/2001 Sb..
Podobné se píše ještě v papíru, kde přímo zastavili onoho hříšníka policisté, tam se zmiňuje navíc na mou osobu a nepřihlášení vozidla toto: ... a tím se dopustil přesupku dle §83/1 a) zákona č. 56/2001 sb.. Toto jednání bude zadokumentováno a předáno k projednání na odbor dopravy MěÚ v příslušné obci s rozšířenou působností.
Docela jsem na to valil bulvy - co to je? Vždyť spousta majitelů vozidel, u kterých nechtéjí platit ekodaň, je mají v polopřevodu, můj bratr - sběratel veteránů ¨- má tři čtvrtě svých strojů v polopřevodu už několik let. Absolutně nechápu co jsem udělal? Vím, že je tam povinnost snad do deseti dnů vozidlo na sebe přihlásit, ale vždy mi bylo řečeno, že za to stejně nehrozí žádná pokuta, jenom mi to pokaždé vyčetli na přepážce u dopravního inspektorátu?
Děkuji za odpovědi.
Je tady o tom spousta diskusi, z kterych vyplyva, ze zadny termin na doregistrovani neni - a kdyz tak snad staci rict ze nebylo mozno udelat EvK pro zavady na vozidle a pak to prihlasit ani nejde. Urednici si asi snazi vykladat zakon tak, jak se jim to hodi k maximalni buzeraci.
přesně jak píše jarda3-jednak i v nedávné historii o tom byly popsány "stohy" ..a hlavně doregistrace není změnou ve smyslu zákona,s lhůtou 10 dní k ohlášení...Změnou se rozumí "odhlášeno na...",ale "doregistrace" již není ona změna-tam se i z logiky již nic nemění-krom vaší finanční situace-právě pokud máte platit jejich "báječnou" jakože ekodaň...Více do podrobna,a fundovaně,třeba Milan C(dává na sebe i on-line kontakty).,potažmo "nu"...
§ 6/1 a také § 83/1 a) zákona č. 56/2001 Sb.. se týká něčeho jiného
doplněno 25.09.11 12:44:OPRAVA - tento odkaz je chybný, omlouvám se - když jsem to zadal do vyhledávače, našlo mně to zákon 361/2000 Sb. a já jsem si toho nevšiml
TEDY TOHOTO PŔÍSPĚVKU SI NEVŠÍMEJTE
No ty paragrafy se uvedené věci opravdu týkají, když jsem si je dohledal:
§ 6
(1) Každý, kdo hodlá provozovat na území České republiky silniční motorové vozidlo a přípojné vozidlo, je povinen tato vozidla přihlásit k registraci na předepsaném tiskopisu u příslušného obecního úřadu obce s rozšířenou působností, s výjimkou osob, jejichž pobyt na území České republiky netrvá déle než 185 dnů v příslušném kalendářním roce, (dále jen žadatel).
Správní delikty
§ 83
Přestupky
(1) Fyzická osoba se dopustí přestupku tím, že
a) v rozporu s § 6 odst.1a 2 nepřihlásí k registraci silniční motorové vozidlo nebo přípojné vozidlo, které hodlá provozovat na území České republiky,
Nějak nevím jak to s nimi řešit - tím spíš, že jsem v zahraničí a nemám možnost se do ČR dostat a musí to tam za mě řešit rodina
Myslim, ze klicove slovo bude to PROVOZOVAT! V tom uz by se melo udelat jasno, protoze kdyz vozidlo dle zakona nelze provozovat v pripade ze nema platnou STK, ma nebezpecnou zavadu atp., tak proste asi neni provozovano i v pripade, ze ma oboje a jeste k tomu je nepojizdne...
carlosi,
domnívám se, že to je trošku jinak.
máte před sebou techničák?
Je tam napsáno, že to vozidlo mělo první registraci? První řádek? Takže určitě je registrované, a to je právě to, co píše §6.. Myšleno je to tak, že to vozidlo se musí zapsat do registru, aby bylo podchyceno ve stavu . OK?
Dále, záleží na koho bylo "polopřevedeno" zřejmě na Vás. Páč jinak by na Vás nepřišli..
Takže vy jste byl asi uveden v techničáku, čímž byla splněna povinost nahlásit změnu majitele provozovatele..
Není nikde daná lhůta, kdy se z "polopřevodu" má dodělat "plný převod"
Sankci bych asi dal poslednímu majiteli, páč ten není uveden v techničáku na žádné pozici...
No to je dobry... Proc neni postizen aktualni majitel, ktery s tim skutecne jezdil a neprihlasil na sebe? Blbejsi system registraci nez u nas se asi nike nenajde... Kdyby to bylo zadarmo nebo za symbolicky poplatek jako kdysi, myslim, ze s tim nebude problem, ale kdyz je to za vypalne jak Italske mafii, tak cemu se urady divi...
Neházej opět špínu na úřady, zákony schvaluje parlament a odborným garantem je ministerstvo dopravy, podívej se na jeho stránky na připravovanou legislativu a projekt "lepší právo", polopřevody brzy skončí, a pokud budou za nepřihlášení auta, uvádění nepravidvých údajl atd přísné sankce, každý si rozmyslí zda bude jezdit s favoritwem za 5 tisíc Kč v poloppřevopdu a riskovat pokutu za kjteriou kouopí felicii včetěn eko-daně, nebo zda bude v čekárně úřadu vyrábět řetězce falešných kupních -prodejních smluv a šklebit se, jaký dělá byznys a jací jsou ti úřednící idioti...a jak všechny ty lži co nahlásí zapisují úředníci do veřejné listiny, za kterou ručí stát a kterou musí uznávat celá Evropa...
No nazdar, zase to odnese slusnej obcan, kteremu bude chybet nejaky nenahraditelny kus papiru a hajzlici si cestu najdou zase...
Přesně tak, dnes lze ukrást bavoráka ve kterém si necháš malý TP a pojistku, na falešnou plnou moc kde nemusí být ověřený podpis nechat vystavit duplikát velkého TP, auto odhlásit na export mimo EU, nafasovat exportní značky a auto se nevždy ztratí...Pokud to bude Tvůj bvorák, budeš možná slušný občan, ale přesto budeš vykřikovat, jaký je na úřadech bordel...Je to normální stav...
Můžeš dovážet týdně 10 ojetcýh aut ze zahraničí, na falešnou plnou moc nechat vystavvoat čistopisy TP , auta dál prodávat a v podstatě nikde nefigurovat...to kvůli placení daní...Proč bys je platitl, když se to dá i bez toho? A jako dovozce auta se stočeným tachometrem - šikovně bouraným bude v úřední listině - v TP zapsán někdo, kdo o tom vůbec neví a v životě žádné auto nedovezl...a to vše za dohledu českého státu...
Je to v pořádku? Kdo zas to může? Neschopní tupí úředníci za přepážkou?
V nasem kocourkove, kde mi klidne ukradnou podobnym papirovym zpusobem na katastru barak nebo 10ha lesa, bych do novych zakonu nevkladal tolik nadeji. Bude to jen k buzeraci aby se daly lip vybirat pokuty za 53km tesne u cedule...
No tyto postupny které umožňuje správní řád mají sloužit těm poctivým obačanům,aby se jim jednání s úřady zjednodušilo...bohužel to zneužívají lumpové
No v technickém průkazu už je právě napsaný v polopřevodu někdo od koho jsem to koupil, na mě přišli, protože ten, komu jsem to prodal dal Policii mou kupní smlouvu - takhle na mě přišli.
Každopádně se to zdá se vyřídilo v pořádku, kdy paní na úřadě stačilo podat písemně vysvětlení, že vozidlo nebylo pojízdné a stálo celou dobu za plotem neschopné provozu.
jak váš bratr řeší povinné ručení na motocykly v polopřevodu, jsem také sběratel, na strojích nejezdím a neplatil jsem povinné ručení, teď dlužím 108000 ČKP. Měl je tedy pojištěné?
lefkomane, pomůžu, zkustesi nalézl předpis, podle kterého musíte mít vozidlo pojištěno.
Napovím 168/1999 §1 ods2.
znáte ješte jiný?
"...ale vyplívá z toho, že pokud nemám vozidlo pojištěné, ale neodevzdal jsem při tom SPZ do depozitu, není toto vozidlo provozované? ČKP tvrdí stále, že pokud mám SPZ, tak je vozidlo provozované"
to tvrdí kdo, že to z tohoto vylývá?
první je to, kdy musí být pojištěno...pak nastupují další postupy. Za jejich nesplnění (to že neodevzdáte značky) můžete být postižen, ale již nikoliv od ČKP, ale od magistrátu. Taky s malou sankcí...
OK?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.