Nejste přihlášen/a.
Zdravím. Dneska jsem přišel ke své Škodovce a vidím prázdné zadní kolo. Hodil jsem tam rezervu, ale zajímalo by mně jestli je možnost kolo rozdělat doma a duši zalepit, nebo se do toho nemám pouštět a radši to hodit do pneuservisu. Taky by mně zajímalo na kolik asi taková oprava prasklé duše přijde, včetně demontáže a montáže pneumatiky na disk?
Jistě že je to možné, sundat, 2 páky a opatrně pneu dostat ven z ráfku, vyndat "duši", zalepit teplou latou (lis) nebo lépe si to nechat zalepit, nebo novou, prohlédnout pneu, zda není poškozené a zpět. Toho jsem se naprováděl ...
doplněno 21.09.11 15:18:jsem si uvědomil, ne celé pneu z ráfku, jen na straně ventilku!
Miki,
pokud máte trošku šikovné ruce, pusťte se do toho. Označíte na plášti kde byl ventilek. (pak vysvětlím proč). Kolo úplně vypustíte, dřevěným klínem srazíte hranu pláště do disku, kolo otočíte a uděláte to z druhé strany. Po celém obvodu! Plášť demontujete montpákou a začnete u ventilku (pak tam skončíte) Samozřejmě musíte v protilehlé straně plášť stisknout, aby šel přetáhl přes ráfek...
Duši vytáhnete, nefouknete, najdeet díru a přiložíte jí na plášť, abyste v plášti hledal kde byl průpich a odstranil předmět, který udělal díru. někde to těžko najdete. Proto ta čára na plášti hned v úvodu. Před vložením nové duše je vhodné nasypat klouzek do pláště, hrany namazat mýdlem a bez montpák nasadit plášť. Vyvažování je zbytečné, ale vhodné.
Zdali to nechat opravit v servisu... někdy ano, někdy ne, já si raději koupil zouvačku a vyvažovačku, abych nemusel do servisu.
ceny:
ceny u mě pro známé 50Kč za kolo
ja si radsi postavil celej servis kdyz jsem videl tu uroven jinde, nevyvazeny kola a podobne, i kdyz ted mam aktualne nevyvazenost okolo 300g na kolo a bez problemu
No jako ze na auto nenecham zadny servis ani sahnout, tak drbani s pneumatikou jim rad prenecham... Je riziko ze tam budou chtit cpat novou dusi za par stovek atd... ale to je vec jednani a hledani pokud je cas.
Samozrejme nejlepsi rada je koupit normalni auto, ale to zalezi na situaci tazatele...
Ne, jako student bez příjmu teď opravdu nemám na nové auto a každá koruna je dobrá. Zítra odpoledne budu mít stejně čas, tak místo nudění to aspoň zkusím. Když se nepovede, půjde do pneuservisu
jestli ti nepujde srazit guma s disku tak na ni vjed aute az bude vyfoukla a mela by odskocit, snad nebude skudka moc lehka
Jde o to kolik do toho chces investovat, zalepit dusi nejde jen tak flastrem na bicykl a sundat to je taky pakarna - to vyvazeni by se asi dalo vynechat kdyz se to sestavi v puvodni konfiguraci a s puvodnim zavazim... Jeste me napada navstivit vrakoviste a koupit nejake kolo za babku - radi se toho asi zbavi protoze za likvidaci gumy musi platit...
doplněno 21.09.11 22:19:Teda asi 2 kola pokud by nebyla shoda typu vzorku ale na S1xx se zas tolik variant nedavalo.
Když jsem poprvé u Š 100 opravoval duši,vše jsem provádél,jak bylo tu psáno.Jen když jsem ji už měl v plášti a natahoval plášť na ráfek,znovu byla v duši dirka.Montpákou jsem ji procvaknul.Praktici mi poradili!Duši před tím,než začneš navlíkat plášť,trošku nafoukni.Pak poškození nehrozí.Co se týče vyvážení,na dojetí není potřeba vyvažovat.Ale nedá se jet víc,jak 80/hod.
JABRAKA
Osobně si myslím, že to není až tak velký problém. A když jej zvládneš, tak zase budeš pro příště šikovnější a zkušenější. Nejvíce práce dá odlepit gumu od ráfku. To jde udělat ve velkém svěráku. Potom to chce mít také monterpáky a trochu šikovnosti.
Byly doby kdy si to dělali lidí sami, dnes je to opravdu pohodlnější v servise. Pokud se ovšem naučíš, tak si klidně poradíš i někde na cestách mimo civilizaci. Nebo i třeba doma, když jsou široko daleko servisy zavřené a potřebuješ mít nutně v cajku.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.