Nejste přihlášen/a.
Zdravim,blizi se zima tak by mne zajimalo jake pouzivate zimni pneumatiky,rozmer a zkusenosti s danou pneumatikou.Dekuji
Pouzivam jedny z nejlevnejsich barumek, rozmer si vymyslet moc nemuzete, ten je predepsat k danemu vozu v technickem prukazu. Kazde auto ma mit rozmer jiny.
Zimni a letni guma, obrovsky rozdil, ale mysilm, ze rozdily mezi jednotlivymi vyrobci zase takove nejsou. Pokud by Vas toto zajimalo vice, na internetu urcite budou srovnavaci zkousky pneumatik.
Ale jak rikam. Hlavne ze je zimni a ze nejezdite v zime jako "cune"a nespolehate pouze na pneumatiky
Jinak mozna jsou lepsi jako zimni uzsi nez sirsi, jelikoz se preumatika do snehu vic "zarizne". Kdyz mate zimni sirokou, tak to mate jako lyzi. Min se bori a vic klouze.. Podivejte se treba na zimni IRC nebo WRC, na jak jezdi uzounkych kolech - az to nekomu muze pripadat divne
doplněno 20.09.11 07:44:Tu se muzete podivat, ze pneumatiky maji jako zimni uplne uzke:
Vic se propada pod snih a drzi
To je i můj názor.
Dost lidí si koupí často ru nejdražší věhlasné značky a domnívá se, že si na ni může dovolit více než na té nejlevnější, což ovšem není pravidlem.
Jisté rozdíly pochopitelně jsou. Já osobně kupuji na zimu ty nejlevnější Matadorky nebo Barumky. Hlavně ale vždy dbám, aby měly ještě dost vzorku a také nebyly nějak extrémně staré. Pneumatiky časem stárnou a mění vlastnosti k horšímu.
Pro toho, kdo je ale fajnšmekr a chce mít opravdu Top gumy, doporučuji si vygooglit nějaké odborné testy a pozorně číst i diskusi pod článkem. Někdy bývají i zkušenosti uživatelů přínosné.
To by mne zajímalo,jak kdo poznal dle odkazu,že jezdí na úzkých pneu?A to že jsou lepší úzké tak už je zcela zcestné.Na širokých se neboří a ani neklouže díky styčné ploše.Proto na teréních autech jsou také široké a dokonce jdou odpustit za jízdy aby byly ještě širší.Bhužel hlásání bludů zde není trestné.A na uježděné silnici se proboří kam?A protože je úzká a nemá styčnou plochu,tak jen hrabe a nejede.Achjo.
Jízda v terenu je snad něco trochu jiného než na silnici. Teréní gumy také mohou mít hrubý vzorek, až drapáky a ten je naopak na silnici nevhodný.
Úzké zimní gumy snáze proříznou sněhovou břečku a lépe v ni vedou. Tedy přesně opak toho co je vhodné v terénu, tam je šířka důležitá, aby pneumatika měla menší měrný tlak a naopak se do měkého terénu nebořila.
Uznávám tedy, že i na zimní silnici nebo zimním provozu může být situace, kdy je výhodnější větši plocha aby se pneumatika nebořila, třeba v závějích. Obecně se ale používají zimní pneumatiky spíše užší. Viz i výše zmíněné zimní rally.
Ale v rallye se na sněhu opravdu používají úzké pneu, viz odkaz - tam kde pneu na asfalt a šotolinu se šířkou začínají, tam pneu na sníh končí.
pneu-sport.cz/...
Ale jinak Vám dávám za pravdu, že v běžném provozu je používání co nejužších zimních pneu opravdu dávno přežitý mýtus.
Tak jinak, ze statistik vyplývá, že asi 40% zimního provozu se odehrává na suchých silnicích, 45% na mokrých silnicích a pouze 15% na sněhu. Pro jízdu na suché nebo mokré silnici je větší šířka pneu a tudíž větší styčná plocha jednoznačným plusem. Navíc, jak už tu někdo zmínil, i ten sníh je zakrátko uklizen nebo uježděn.
Něco jiného je samozřejmě provoz ve specifických podmínkách, jako jsou třeba horské oblasti apod. Tam potom užší pneu samozřejmě mohou mít výhodu.
Výběr pneu by se měl proto vždy řídit podmínkami, ve kterých bude vozidlo provozováno a to jak po stránce značky a dezénu, tak i rozměru (zde je ovšem omezení pouze na rozměry uvedené v TP). Jiné pneumatiky budou vhodné pro "horaly", jiné pro popojíždění po městě a jiné pro "polykače kilometrů" na dálnici.
Pracoval jsem v oboru několik let a tímto stylem jsem se snažil radit vždy a všem zákazníkům.
Sám mám na Octavii obuto v klasickém rozměru 195/65 R15 pneu Dunlop Wintersport 3D
Zdravím vás, zimní pneumatiku kupte značkovou, michelin, pirelli, dunlop... Vyhazovat peníze za levnou gumu se nevyplatí, je z blbé směsi a většinou nedrží stopu a hlavně nebrzdí. Kvalitní zimní pneu sice hodně ubývá, málokdy vydrží více než dvě sezóny, ale podrží vás v kritických situacích, kdy s jinými gumami rozsekáte auto nebo i sebe. Nikdy bych nešetřil na pneumatikách, rady kup si protektor nebo matador většinou pramení z finanční situace.
musim naprosto souhlasit, podobne je to i u gum na offroady lidi si kupuji gumy od vranika za 2000,- a vydrzi stezi 20 tisic mix teren a silnice a vlastnsti nic moc ja ma na aute cooper stt discover zivotnost cca 60-70 tisic a cena 3300,- bez dane takze pocty jsou jednoduche , nejsem tak bohaty abych si kupoval levne veci
Dobrý den. Zimní pneumatiky používám Debica Frigo rozměr 165/70 R13. Jedna stála 699. Kupováno v akci v Tescu.
Proč bych to neměl myslet vážně? Používám je už 2 zimy a zatím jsem všude vyjel, nikde neuváznul. Mají homologaci, vyrábějí se v Polsku, takže evropská kvalita musí být zaručena.
Potvrzuji! Přesně tyhle Debicy jsem měl obuté čtyři roky na menželčině Felicii. Mě stály v akci 500,- a jelikož bydlím v kraji velmi bohatém na sníh a kopce, troufám si říct, že jsme je slušně testovali a obstály výborně. Šel bych do nich znovu.
Na Mondeo jsem si kupoval zimáky, protože jsem tehdy měl větší výdaje, koupil jsem nejlevnější, co byly. Čínské Sunny, s tím, že je holt po jedné zimně pravděpodobně vyhodím. A ony drží už tři zimy, také bez problémů.
Na služební Astře jsem měl Sava Eskimo 3, také velmi slušně drží, také mohu doporučit.
Naopak zásadně nedoporučuji Nokiany a Matador. Obě se chovají velice záludně, měl jsem je na služebáku, velmi rychle jsem je vyměnil za ty Sava. Rozdíl veliký!
V zimě se jezdí pomalu a opatrněji než v létě a tak úplně stačí protektory. Vždyť kolik se toho najede za těch 5 měsíců? Než přezouvat, tak si raději koupím plechové disky a jen přehazuji kola.
na osobakach pouzivam dunlop sp wintersport 3m a 3d mej jsem je na vsech mondeich cougaru a vsichni v mem okoli je maji take (ode mne) a napsorta spokojenost i pri prvni zimni kalamite slapaly na 1 a to jsem takl podval s 2 tunama a braly opravdu exelentne
doplněno 20.09.11 20:14:jinak na dodavkach jsem mel letni micheliny a bez problemu vydrzely 100 tisic a ted jsem koukal na gumy co maji ridici od kelly na autech a maji najeto 10 000km a jsou total na vymenu jo hold cina takze koupily gumy za pulku ale najedou na nic 10% kvalitni gumy , to se tyka dodavek maji tvrdsi smes ale i u osobaku stoji cina za prd a takove blaboly ze v zime moc nenajezdim koupim si gumy v tescu nebo dokonce jedou na letnakach protoze maji prece vzorek jsou krasne znat na snehu v patek kdyz vsichni nekam jedou. Zimni guma neni o vzorku
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.