Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
na aukci exekučně zabavených movitých věcí jsem zakoupil (vydražil) užitkový automobil. K automobilu byly pouze klíče a ORV část I. (malý TP). ORV část II. (velký TP) chybí - buď se ztratil, nebo ho má bývalý vlastník. Obdržel jsem rozhodnutí o příklepu (tzn., že mi náleží vlastniské právo k této mobité věci). Nyní potřebuji vystavit duplikát ORV část II. (velký TP). Auto je kupované v příslušnosti k úřadu Brno, já přísluším k úřadu ve Žďáře nad Sázavou. Po komunikaci s technikem na Registru vozidel ve Žďáře nad Sázavou mi bylo sděleno, že o duplikát musím žádat na Magistrátu v Brně. Zde by mi podle jeho slov měli vystavit duplikát "velkého TP" přímo s "odhláškou" na moji osobu. S tím pojedu na technickou a evidenční kontrolu, poté na úřad do Žďáru nad Sázavou, kde budu zapsán jako vlastník a budou mi přiděleny RPZ. Mám zde ale pár nejasností.
1) Na magistrát do Brna jsem se elektronicky objednal -> může mi někdo potvrdit, že bude pro tento úkon el. objednání platné?
2) Budou chtít samozřejmě vyplněný tiskopis. Jaký tiskopis a kde (odkaz na net) jej mám k tomuto účelu najíst (je to Žádost o provedení změn? nic jiného mě nenapadá)?
3) Vystaví mi duplikát na počkání, popř. třeba do odpoledne apod., nebo tam pojedu dvakrát (něco tuším, že na to mají 30 dní)?
4) Nepletu se v mnou a uředníkem ppisovaném popisu, bude to opravdu tak? - vozidlo nemá STK a emise!
Díky za případné odpovědi u této "komplikované" otázky.
1.) potvrzení si ověřujte u toho, u koho jste se objednal
2.) žádost o zápis změny , v 5 řádcích ve spodní části napište o co žádáte...1.) vystavení duplikátu velkého TP za ztracený a 2.) změnu provozovatele - uveďte zde své jméno, příjmení, rodné číslo a bydliště...Žádost o zápis změny je na internetových stránkách každého úřadu
3.) vystavení duplikátu je problém v případě chybějících technických údajů ve spisu vozidla...nikdo neví, kde bylo auto registzriovánio předtím než se dopstalo do Brna a co bylo z dřívějšího registračního místa k autu zasláno...většinou tam bývá kopie zadní strany velkého TP, pak máte vyhráno a šlo by to i na počkání...ale to je na úřadu, jak má nastaven systíém odbavování a kolik času má na žadatele...Tyto věci se nejlépe dělají v mimoúředních hodinách, když tam nikdo nevolá a neklepe
4.) STK není podmínkou k vystavení duplikátu TP, ale jezdit bez platné TP bez rizika pokuty nemůžete...k přistavení na technickou prohlídku potřebujete velký TP...administrativní psotupy je nejlepší ověřit si tam, kde budete o úkon žádat tedy v Brně...V 21. už naštěstí máme telefony, vytočte číslo vedoucího oddělení registrace vozidel a ptejte se tam...
Díky Vám oboum za odpovědi. Jinak ještě taková drobnustka k tomu formuláři: Co mám vyplnit do políček vlastník? Moji osobu, jako osobu vlastnící vlastnická práva k movité věci (nový vlastník) nebo osobu, jíž to exekutor zabavil (člověk, který je zapsaný ve "ztraceném TP")? Díky.
zajímavá otázka, žádá vždy provozovatel zapsaný v registru a TP jako provozovatel, a pokud není současně i vlastníkem, tak se souhlasem vlastníka...no a aby jste v tom měl úplně jasno, žádá se tam kde má registrovaný provozovatel trvalá bydliště...
Vzhledem k tomu že spadáte pod žďár, měl by jste žádat o vše tam...ale auto by měl někdo v Brně odhlásit, ze zákona do 10 dnů...I duplikát by šekl vystavit ve žďáru, ale z Brna by někdo musel do žďáru poslat papírový spis, kde jsou veškeré potřebné údaje, pkud tam jsou...ale to by nebylo na počkání...
No a nakonec to nejlepší, podle platné legislativy lze duplikát TP vystavit JEN v případě ztráty, odcizení, poškození-zničení...Skutečnost, že provozovatel nevydal velký TP, není popsán vyhláškou a není tedy zákonný důvod vydávat duplikát, protže původní dokladf nebyl ztracen, ale u někoho pořád je...
Tak si to vyložte po svém...a až budete nadávat na úředníky, že se nemůžou dohodnout, jak něco udělat, uvědomte si že úředník se musí řídit zásadou LEGALITY, tedy zákonnosti, ale někdy je nemožné udělat něco tak, aby nebyl porušen zákon...
Kdby se úřad v Brně striktně řádil zákonem, poslasl by Vás do žďáru protože v Brně nemáte trvalé bydliště a ze zákona tam nemůžete o nic žádat...Pak by s Brnem musel komunikovat úrad ve Žďáru, spis by se posílal poštou a trvalo by to týden-dva...
doplněno 19.09.11 20:15:Registr vozidel jako seznam má dvě části, jedna je papírová, každá auto v ČR má vlastní složku a ta se přeposílá mezi registry, tak jak se mění provozovatelé a jejich trvalé bydkliště, druhá je elektronická, ta umožňuje nahlížet na kterékoliv auto, ale zapisovat změny jen u aut, která jsou registrována ve správním obvodu konkrétního úřadu...Do elektronické části auta registrovaného v Brně nelze zapisovat ve Źdáru , protože to sytém neumožňuje...v Brně se musí auto elektronicky odhlásit, tím se zápis zpřístupní pro úřad ve ŽĎáru k zápisům...ze Žďáru lze "zpřístupnit" auto registroivané v Brně jen v jediném případě, a tím je případ, pokud by jste auto zdědil...elektronický program obsahuje pokyn který se jmenuje DĚDICTVÍ, tímto pokynem záznam zpřístiupníte, zadáte číslo jednaci soudního rozhodnutí o dědictví auty a můžete registrovat na dědice...Bohužel neobsahuje funkce "VYDRAŽIL" ani nic podobného...kdyby obsahoval, řešil by jste vše ve žďáru...Funkce registru kopírují zákony, jednotlivé kroky předepsané zákonem a vyhláškou nelze přreskočit...je na ministerstvu dopravy aby reagovalo na tuto situaci úpravou vyhlášky a na správci registru aby byla vhodná fukce doplněna, pokud k tomu bude vůle...
Protože registr slouží také pro statistické účely, nemělo by se vydražené auto z Brna "přetahovat" do Žďáru přímo ze Žďáru touto jedinou funkcí (dědictví), která to sice technicky umožňuje, ale není v souladu s legisltivou, protže registr musí být veden podle zákona...
Mimochodem, ten slavný archaický software je uživatelsky nepříjemný, kdo to neviděl a nezkusil, nepochopí...ale stačí si představit slavný textový editor T-602 a budete mít jasno...Za ty stamiliony a možná miliardy, které stojí jeho udržování za ta léta co se používá by se dalo pořídit určitě něco lepšího...
Díky za cenou odpověď. Připadá mi, že sakramencky dobře víte, o čem je řeč, tudíž se Vás ptám. Jak byste postupoval vy? Trvat na tom, ať mi to vystaví v ZR, vyrazit do Brna, nebo dát auto (4 roky staré :D ) pod lis? Díky.
Já to řešil tak, že jsem s Usnesením vydaným vyšší soudní úřednicí dokládající nabytí auta v soudní dražbe mojí osobou zajel tam, kde bylo auto posledně registroáno...jako vlastníka jsem napsal sebe, jako provozovatele jsem uvedl člověka zapsaného v TP, kterému soud auto vydražil, přitom jsem si do usnesení nechal napsat na soudu po dražbě větu že velký TP mi nebyl předán, protože byl ztrracen provozovatelem...vše šlo jako po másle, vlastnictví jsem doložil originálem Usnesení, kopii si pořídili u přepážky a založili do spisu, auto bylo odhlášeno na mojí osobu, auto jsem pojistil, jel na evidenční kontrolu, na úřadu kde bydlím jsem se bez problémů přihlásil, spis auta dorazil za 14 dní...je to nejrychlejší způsob...ále předtím tam zavlejte a domluvte se,a pak jednejte s tím s kým jste telefonoval
Takže velký TP Vám nedali hned, ale poslali ho až se spisem? Nebo to zanesli do spisu a vydali Vám jej "u vás".
Kyž je kopie TP ve spisu, není to problém...Proto se musíte předem domluvit, úředníci se podívají do spisu a řeknou Vám co a jak...vzhledem k tomu že jste zdaleka, pžesvědčete je že to potřebujete dle možnosti na počkání...řešil bych to s nějakým vedoucím, vše bych mu v klidu vysvětlil, určitě Vám pomůžou...Úředníci jsou tady pro lidi, nebo ne?
Tak po třech hodinách na dopravce je HOTOVO!
Ještě teď mě z toho mrazí. Po příchodu k úřednici mě bylo oznámeno, že by to neměl být problém, pouze že exekutor mohl napsat do usnesení o příklepu, že TP mi nebyl předán důvodu ztráty (nečinilo to však žádný problém, stačí říct, že jsem TP ztratil já a zaplatil 100 Kč za vystavení duplikátu). Po chvíli mi úřednice všechny podklady vrací a oznamuje, že na autě je neukončená leasingová smlouva. Kontaktoval jsem exekutora, který mi sdělil, že v usnesení o příklepu je jasně uvedeno, že na me přechází VLASTNICKÉ PRÁVO. Inu, šel jsem tedy znovu k dalšímu úředníkovi (ten mi poradě s vedoucím, stejně jako jeho kolegyně před tím) oznámil to samé a požadoval vyjádření o leasingovky. Tak jsem opět kontaktoval exekutora, který byl již na úředníky značně ... Požadoval telefon vedoucího dopravky. Za chvíli mi exekutor volal zpět, že mám jít za úředníkem, který mě vyhodil a říct mu, ať jde za vedoucím. Po asi třiceti minutách čekání se úředník vrátil od vedoucího s vyfaxovaným ukončením leasingu (to si vyřídili na leasingovce sami úředníci ) a konečně mi vystavil duplikát a přepsal auto na mě. Co z toho vyplývá? Ze mě měl každý akorát bžundu, ale když zavolal vedoucím člověk s dvěma tituly a kulatým razítkem pod jménem, dějí se zázraky a úředníci, než aby řekli NE, raději obvolají půl republiky. ALE HLAVNĚ, ŽE JE VYŘÍZENO!
Pro příště: nechat do usnesení o příklepu napsat, že na autě neváznou žádná zástavní práva či leasingy apod. a popř. doplnit větu, že nebyl předán velký TP z důvodu jeho ztráty - bylo by to bez problému a vyřídilo by se to na dopravce do půl hoďky.
Jinak díky všem za pomoc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.