Nejste přihlášen/a.
ahoj, koupil jsem motorku a chtěl bych ji přepsat na mě ale jsem nezletilí mohu i přsto motocykl napsat na mě? a když sem jako nezletili podepsal kupni smlouvu je platná? děkuji...
vlastníkem může být i nenarozený plod, pokud se narodí živý...s vystavením rodného listu jej lze zapsat jako vlastníka do registru vozidel, přitom tento zápis nic neznamená, a v praxi do doby než plod bude plnoletrý akorát vznikají akorát komplikace při jednání na registru vozidel, kdy neplnoletý vlastník musí být zastupován zákonným zástucem nebo opatrovníkem...Jako provozovatel motorky smí být zapsán člověk který splní zákonné podmínky, v případě motorky 125 ccm s ohledem na její výkon musí dosáhnout minimáně věku který předepisuje zákon č-361 k získání příslušného řidičského oprávnění...
Zdravim K Vašemu dotazu: 1) Majitelem motorky (auta, jachty, domu...) může být i 3 měsíční batole, tak proč ne Vy? :D Ale je jasné, že na ni nemůže jezdit
2) Kupní smlouva je platná, protože nezáleží na věku, ale na rozumové a mravní vypělosti. Případný spor by řešil soud, a muselo by se Vám dokázat, že jste při podpisu nebyl natolik "dospělý", abyste pochopil co se právě stalo. Což u Vás hádám nehrozí...
k že to není omezené věkem? myslím tím tu smlouvu... ano je to napadnutelné ale taky ano je platná že?
Kupec by mněl být zletilý, a tento občan to napíše na nezletilého.
doplněno 18.09.11 15:53:Postačí když si na přepis vezmeš starší osou.
tak že když na přepis pujdu s tatkou a napišu to na mě tak je to ok? stím že ja už ji koupil ale v tydnu ji připisuju zavadim pojistku a musim na evidenčku jinak už sem podepsal smlouvu zaplatil dostal malej techničak a v pondeli ji prodejce odhlasi ja si zařidim papiry a ve středu ji přihlasim stím že je všude moje jmeno a ne tatkovo to je špatně? nebo se to tak da ale neni to uplně bezbečné?
Ano, smlouva je platná. Z právního hlediska není rozdíl mezi tím, jestli si koupíte rohlíky nebo motorku. A napadnutelná je každá smlouva:D Psal sem to pro případ, že by některá ze stran argumentovala "nedostatkem vyspělosti". Ten ale určitě nehrozí.
roger ,omyl-podmínkou oprávnění konat a činit právní úkony(což třeba uzavření kupní smlouvy je) je jednak svéprávnost a dále zletilost.(dokonce tuším i Ústavně zakotveno)..Bohužel druhá podmínka není splněna a v tom případě je i úkon ze zákona neplatný...
doplněno 18.09.11 21:29:buss-právo na život,zdravotní péči apod.máme už od narození,nicméně uzavírat kupní smlouvu můžeme až s plnoletostí...,a ta je u nás stále 18 let..
Zdravim Máte v tom trochu guláš
Takže svéprávnost není právní pojem měl jste na mysli způsobilost k právním úkonům. Máte pravdu v tom, že právní úkon je třeba uzavření smlouvy. A občanský zákoník tvrdí, že:
Nezletilí mají způsobilost jen k takovým právním úkonům, které jsou svou povahou přiměřené rozumové a volní vyspělosti odpovídající jejich věku.
Důležitý je obrat "v plném rozsahu". Může si prvňák koupit svačinu? Ano. Je to uzavření kupní smlouvy? Ano. Je platná? Ano. Proč? Protože je natolik vyspělý, aby si uvědomoval, že si koupil svačinu. V tomto případě není pochyb o tom, že tazatel dosáhl přiměřené rozumové a volní vyspělosti.
A žádná podmínka k činění právních úkonů NENÍ. Ani v Ústavě. Proč? Protože jdou přeci dělat i neplatné právní úkony:D
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.