Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Volant, výfuk - atest, homologace

Od: denzel odpovědí: 19 změna:

dobrý večer, chtěl bych poprosit o vysvětlení, co znamená atest, homologace ve spojení s volantem a výfukem. Chtěl bych dát na auto sport. výfuk a také koupit sportovní volant, ale nerad bych měl nálsedné problémy s PČR. Díky za vysvětlení.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

nu*
hodnocení

0x

homologace znamená že je něco schváleno jako něco...Například někdo vyrobí konstrukční část, jakou je třeba tažné zařízení k osobnímu autu Škoda 105-120-130, absolvuje zkoušky v typové zkušebně, která posoudím zda je tažné zařízení vyrobeno podle platné legislativy...Poslední je směrnice 94/20 EC...Dostane kladné protokoly a ministerstvo dopravy mu vydá rozhodnutí o schválení typu, pak může dotyčný vyrábet a uvádět na trh tažná zařízení shodná s uvedeným typem...

Ve směrnici je stanoveno, z jakého materálu musí být tažné zařízení, čím a v jaém případě lze předepsaná materiál nahradit, jaké musí mít rozměry, jaký tvar, aby bylo umožněna bezpečná manipulAce s přípojnám vozidlem, jak musí být oiznačeno, upevněno atd...To je HOMOLOGACE...Nehomologované TZ je když to někdo vyrobí v Číně a neabsolvuje zkoušky v typové zkušebně a prodává to na internetu,

buss

Nechce se mi hledat v zákoně, to už si nemohu dnes udělat tažné sám? Dělal jsem si na tři auta...

nu*

udělat doma lze v podstatě i celé auto...takže udělat TZ není problém...akorát nebude schváleo

Udělat si ho sám můžete, ale jen z homologovaných dílů. A musíte si ho nechat schválit. Na to potřebujete například doklad o svářečských zkouškách. To ale bylo odjakživa, jestli se Vám to podařilo obejít, bylo to pravděpodobně z liknavosti úředníků, nebo protekcí (nic ve zlém;)).

blackflamesiczi*
hodnocení

0x

tak hodne stesti, i homologovanou vec jako vyfuk je nadlidsky vykon v CR zapsat do TP, jinak vyfuky remus , supersprint maji evropskou homologaci, jen bacha supersprint maji i edici (nevim jak to napsat jinak) powersprint ktera neni povolena v evrope k provozu jedna se o zavodni vyfuky ale vyrobce je vetsinou uvaden supersprint. A s tim volantem je to krapet slozitejsi jestli mas airbag protoze homologaci naji pouze volanty s bagem a ty jsou hrozny(alespon podle me) ale zase policie nikdy neresila volant jen na StK.

A pokud chces homologovane veci zkus Lexani ale je to s homologovanejma vecma jina cenova kategorie.

denzel
hodnocení

Volant je bez pytle.
Proč je rpoblém se zapisování výfuku to TP? Je nutné změnu vůbec zapisovat?

blackflamesiczi*

volant nikdo resit nebude, jen na stk pokud je v aute pytel a das tam volant bez pytle tak se jim to libit nebude. Ale v nemeckych pairech jsem ho mel normalne zapsanej a prepsaly to do ceskyho ale jinak bych to neresil a ohledne toho vyfuku pokud to bude neco rozumnyho ze to bude pekne udelany a nebude rvat jako **** tak bych to take neresil. Ja mam na aute vyfuk od simonse a zatim zadnej problem sice to trochu rve ale to policii nevadi mysli si ze ameriky to delaj, stejne homologaci pro evropu to nema

doplněno 16.09.11 22:28:

a kdyz to zapises do tp nemas zadnej problem s policii, na typovej list ohledy moc neberou

erikch*

@blackflamesiczi jen tak do diskuze-typový list chroupou u nás i na STK(Krkonoše),jinak kdekoli není s hlídkou problém...,zapsanej ho samozřejmě v TP nemám...

Mám jinou zkušenost (i když trochu starší). Když jsem před léty koupil Š 1203, byl v ní sportovní volant. Nepustili mě přes TK a musel jsem namontovat originál. Jenže pod ten se mi moc nevešly nohy. Takže po TK jsem to zase měnil zpátky. Před každou následující kontrolou jsem pak musel dočasně volant měnit*smich* .

nu*
hodnocení

0x

do TP se takové kraviny nezapisují, pokud se vymění původní schválená světla z Octavie za jiná schválená světla k Octavii, nezapisuje se nic...

buss
hodnocení

0x

Homologace je ověření vlastností určitého výrobku z hlediska přípustnosti jeho použití; úřední souhlas s jeho použitím.
Atest, ověření něčeho. např. měřícího přístoje, tolerance, atest nezávadnosti něčeho, ověření kvality...
Nicméně bych řekl, že atest bude český výraz, ostatně u zákonů, vyhlášek není výraz atest použit, ale homologace. Viz např. zák. 56/2001.
Též se někdy uvádí Atest s homologací ...
A to máme ještě certifikáty, osvědčení ...
Do auta si nelze vrazit cokoliv.

denzel
hodnocení

Takže abych to shrnul.. Volant můžu koupit jakýkoliv a problémy nebudou? A pokud chci tedy výfuk, tak by bylo lepší, aby měl homologaci, kvůli problémům s PČR, možno i STK. Chápu to dobře?
Díky

Problémy budou! Pokud namontujete na auto cokoliv nehomologovaného právě pro ten typ auta, budete mít pravděpodobně problémy při TK. I v případě, kdy se Vám povede nějakým způsobem nechat zapsat takový díl do TP, můžete mít problém s pjišťovnou v případě havárie. (například když namontujete nehomologované reflektory a někdo Vás sestřelí a bude tvrdit, že jste ho oslnil, odnesete to Vy. A nikdo se s Vámi bavit dál nebude).

doplněno 17.09.11 08:43:

Samozřejmě při běžné kontrole na silnici se nikdo zajímat nebude, pokud to nebude přímo do očí bijící.

denzel
hodnocení

Takže i nějaký sport. volant musí mít homologaci? Nebo takhle.. chci si na favorita koupit volant a výfuk. Co musí splňovat, aby nebyly problémy?

buss

Tak to říká zákon... a též výrobce.

nu*

Vše musí být schváleno

denzel
hodnocení

No dobře, takže až přijdu do prodejny a řeknu, že chci volant a výfuk, mám požadovat u výfuku homologaci a u volantu atest?

nu*

výfuk bude zabalen, volant také, a v krabici nebo sáčku bude lísteček od výrobce s označením výrobku a uvedením čísla schválení...nebo uvedeno číwslo ATEST-u...

Musí být schválený výrobcem pro použití právě ve favoritu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]