Nejste přihlášen/a.
dobrý večer, chtěl bych poprosit o vysvětlení, co znamená atest, homologace ve spojení s volantem a výfukem. Chtěl bych dát na auto sport. výfuk a také koupit sportovní volant, ale nerad bych měl nálsedné problémy s PČR. Díky za vysvětlení.
homologace znamená že je něco schváleno jako něco...Například někdo vyrobí konstrukční část, jakou je třeba tažné zařízení k osobnímu autu Škoda 105-120-130, absolvuje zkoušky v typové zkušebně, která posoudím zda je tažné zařízení vyrobeno podle platné legislativy...Poslední je směrnice 94/20 EC...Dostane kladné protokoly a ministerstvo dopravy mu vydá rozhodnutí o schválení typu, pak může dotyčný vyrábet a uvádět na trh tažná zařízení shodná s uvedeným typem...
Ve směrnici je stanoveno, z jakého materálu musí být tažné zařízení, čím a v jaém případě lze předepsaná materiál nahradit, jaké musí mít rozměry, jaký tvar, aby bylo umožněna bezpečná manipulAce s přípojnám vozidlem, jak musí být oiznačeno, upevněno atd...To je HOMOLOGACE...Nehomologované TZ je když to někdo vyrobí v Číně a neabsolvuje zkoušky v typové zkušebně a prodává to na internetu,
Nechce se mi hledat v zákoně, to už si nemohu dnes udělat tažné sám? Dělal jsem si na tři auta...
tak hodne stesti, i homologovanou vec jako vyfuk je nadlidsky vykon v CR zapsat do TP, jinak vyfuky remus , supersprint maji evropskou homologaci, jen bacha supersprint maji i edici (nevim jak to napsat jinak) powersprint ktera neni povolena v evrope k provozu jedna se o zavodni vyfuky ale vyrobce je vetsinou uvaden supersprint. A s tim volantem je to krapet slozitejsi jestli mas airbag protoze homologaci naji pouze volanty s bagem a ty jsou hrozny(alespon podle me) ale zase policie nikdy neresila volant jen na StK.
A pokud chces homologovane veci zkus Lexani ale je to s homologovanejma vecma jina cenova kategorie.
Volant je bez pytle.
Proč je rpoblém se zapisování výfuku to TP? Je nutné změnu vůbec zapisovat?
volant nikdo resit nebude, jen na stk pokud je v aute pytel a das tam volant bez pytle tak se jim to libit nebude. Ale v nemeckych pairech jsem ho mel normalne zapsanej a prepsaly to do ceskyho ale jinak bych to neresil a ohledne toho vyfuku pokud to bude neco rozumnyho ze to bude pekne udelany a nebude rvat jako **** tak bych to take neresil. Ja mam na aute vyfuk od simonse a zatim zadnej problem sice to trochu rve ale to policii nevadi mysli si ze ameriky to delaj, stejne homologaci pro evropu to nema
doplněno 16.09.11 22:28:a kdyz to zapises do tp nemas zadnej problem s policii, na typovej list ohledy moc neberou
@blackflamesiczi jen tak do diskuze-typový list chroupou u nás i na STK(Krkonoše),jinak kdekoli není s hlídkou problém...,zapsanej ho samozřejmě v TP nemám...
Mám jinou zkušenost (i když trochu starší). Když jsem před léty koupil Š 1203, byl v ní sportovní volant. Nepustili mě přes TK a musel jsem namontovat originál. Jenže pod ten se mi moc nevešly nohy. Takže po TK jsem to zase měnil zpátky. Před každou následující kontrolou jsem pak musel dočasně volant měnit .
Homologace je ověření vlastností určitého výrobku z hlediska přípustnosti jeho použití; úřední souhlas s jeho použitím.
Atest, ověření něčeho. např. měřícího přístoje, tolerance, atest nezávadnosti něčeho, ověření kvality...
Nicméně bych řekl, že atest bude český výraz, ostatně u zákonů, vyhlášek není výraz atest použit, ale homologace. Viz např. zák. 56/2001.
Též se někdy uvádí Atest s homologací ...
A to máme ještě certifikáty, osvědčení ...
Do auta si nelze vrazit cokoliv.
Takže abych to shrnul.. Volant můžu koupit jakýkoliv a problémy nebudou? A pokud chci tedy výfuk, tak by bylo lepší, aby měl homologaci, kvůli problémům s PČR, možno i STK. Chápu to dobře?
Díky
Problémy budou! Pokud namontujete na auto cokoliv nehomologovaného právě pro ten typ auta, budete mít pravděpodobně problémy při TK. I v případě, kdy se Vám povede nějakým způsobem nechat zapsat takový díl do TP, můžete mít problém s pjišťovnou v případě havárie. (například když namontujete nehomologované reflektory a někdo Vás sestřelí a bude tvrdit, že jste ho oslnil, odnesete to Vy. A nikdo se s Vámi bavit dál nebude).
doplněno 17.09.11 08:43:Samozřejmě při běžné kontrole na silnici se nikdo zajímat nebude, pokud to nebude přímo do očí bijící.
Takže i nějaký sport. volant musí mít homologaci? Nebo takhle.. chci si na favorita koupit volant a výfuk. Co musí splňovat, aby nebyly problémy?
No dobře, takže až přijdu do prodejny a řeknu, že chci volant a výfuk, mám požadovat u výfuku homologaci a u volantu atest?
výfuk bude zabalen, volant také, a v krabici nebo sáčku bude lísteček od výrobce s označením výrobku a uvedením čísla schválení...nebo uvedeno číwslo ATEST-u...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.