Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
oteviram zde novou diskuzi, kde se ptam "na co si davat pri koupe ojeteho auta pozor". Nemam zkusenosti v kupovani ojetych aut, proto nevim na co si davat pri koupe pozor. Je vyhodne si vzit s sebou automechanika, ktery by vse zkouknul a zjistil zda-li ano, ci ne?
jak postupovat pri takovych manevrech a kdyz uz si auto koupite, muzete ho v nejake lhute vratit, kdyz zjistite zavadu? Jak to vlastne cele funguje a na co si davat zasadni pozor?
Dekuji za prospevky!
Velice obsahle info jsou zde - sdruzeni-sova.cz/...
Plus je tam ke stažení příručka, která odpoví na většinu vašich dotazů
Najete kilometry (pozor, kolik ma auto opravdu najeto poznate treba na pedalech - zda nemaji moc velke vule, dale treba na rizeni a na radici pace. Dale tedy na osmatralem volantu a radici pace.
Cim min kilometru, tim to byva lepsi pro motor.
Jinak zasada c.1 - pokud mozno vubec rezave, ani bublinky pod lakem. Prohlidnout zvenku, ze spodu, vyfuky, kapotu, dvere, prahy, lemy, naprava. Pokud auto je rezave, tak rikam, neni na cem stavet - budouci opravy. rezave auto se opravuje hoodne spatne, opravy vetsinou uz tolik nevydrzi. Lepsi je investovat na misto do karoseri, treba do brzd. Takze pozor na karoserii.
zasada c.2 - pozor na vule v rizeni. Za jizdy pres diry nesmi nic tukat a auto by melo jet rovne.
Dale si prohlidnout motor, zda neni od oleje, zda je v motoru dostatek oleje (vlastni zkusenost, poznate tak, ze auto zere olej), mrknout, kolik je v nadobce chladice dostatek vody. Dal je dobre si motor poslechnout, jaky ma zvuk... Na motor ma velky vliv pocet najetych kilometru.
Dale zkontrolovat tloustku brzdovych kotoucu, mrknout na brzdove desky, pokud budou videt, zjistit, kdy se naposledy menili rozvody. A take si poznamenejte, jaky olej se do moturu se lil, aby jste v nem mohl pokracovat. Rikam ale, nejdulejsi je karoserie, jinak neni "na cem stavet".
Mnoho zdaru
Koukam, ze vy mate uz zkusenosti, samozrejme. Ale ferove jednani v bazaru by melo by takove, ze auto muzete v pripade zjisteni problemu vratit. Ale sam tomu take neverim, kupovat si auto ve trech ackach, to je vsazka do loterie.Mate pravdu, nejlepsi koupe je pres zname ...
uvazuji o koupe VW polo, dejme tomu neco takoveho: poradte.cz/... ...
Vzdycky jsem kupoval auta na inzeraty, a rekl bych, ze nekdy v tech bazarech sou serioznejsi (ted nemyslim ty velike bazary). Nektery ty bazary vozi auta ze zahranici, coz je taky dobre. Kdyz mate auto treba ze svicarska tak mate zaruku, ze nebude rezave (v zime se nesoli), dobra naprava - nerozbite silnice jako u nas. Takze pres zname to byt nemusi. Jen nekoupit prvni auto, a investovat nejake penize na to, se na auta jezdit divat a dale si vybrat to nejlepsi.
a trošku z praxe samotné-vzít si s sebou mechanika(človíčka,který se auty zabývá a pohybuje se v oboru)není vůbec naškodu-naopak...On jistě bude vědět na co kouknout jak v interieru,tak v exterieru,tech.stav a diagnostika...-potažmo jakože historie a původ...S tím vrácením-sice jakože ze zákona ochr.lhůta a "záruka",ale vzhledem k faktu,že jsme v čechách a v českém právním systému-tak bych s touto alternativou ani nepočítal...Čili jak se říká-dvakrát měř a jednou řež...,raději přebírat než šlápnout vedle,a ještě doporučení-než v bazaru-který se tím živí a ví podstatně lépe než vy co a jak upravit kvůli vyššímu zisku(to nemyslím ve zlém),raději volte soukromý přímý prodej-už osobní kontakt s majitelem nechá leccos odhadnout(chování,zodpovědnost atd.)-tohle v bazaru nemáte a podle mne to dělá hodně moc-krom faktu samotného,kdo prodá auto do bazaru(se zákonitou ztrátou oproti přímému prodeji)? člověk ,který ví o problému(ech),třeba i ne košer původ atd.
jeďte si pro auto do SRN, vyberte si auto od fyzické osoby, po 1. majiteli, po sevisu, dostanete k němu zpravidla letní i zimné pneu, pečlivě vyplněnou servisní knížku a všechny doklady o provedených opravách a servisních úkonech...s autem budete do další výměny oleje jen jezdit a nebudete do něj sypat prachy jako do pochybného auta koupeného v bazaru...
Auto které jsem popsal se dá bez problémů najít na internetu, pak už jen zavolat,domluvit se a vyrazit
Než si dovézt ojeté auto z Německa, tak to už se ho vyplatí sehnat v AAA nebo v jiným velkým bazaru, který alespoń garantuje že to auto nebylo kradené, zatopené a že si ho můžeš do týdne vyměnit za jiné, když by ti náhodou nevyhovovalo.
To ale u aut z Německa nedostaneš ani náhodou a když ti ho pak zabaví německý policajti při kontrole, tak se budeš soudit s německým Turkem a jen na advokátních poplatcích dáš víc než je cena uata. Do Německa jezdím pravidleně a můžu potvrdit, že se tam kvalita ojetých aut se strašně zhoršila, a jako soukromníkovi z Čech se ti pokusí vnutit ty nejhorší auta, protože ví, že se s nimi nemůžeš soudit
ludva-jestlipak ty nejsi "brácha" přijímacího technika AAA...?! Ono slepě důvěřovat reklamě AAA se zrovna nevyplácí-o čemž by mohli vyprávět stovky "důvěřivců"...Jinak jejich marketing je jedním z nejpropracovanějších na trhu,spousta lidí "slyší" na ony jakože mega garance stavu a původu,dárečky apod.-jenže realita je bohužel trošku jinde...Pomineme-li fakt,kdo že a z jakých důvodů prodává auto s větší ztrátou(než by získal přímým prodejem přes inzerci) na "výkup",tak hlavně zaručit počet kilometrů prostě dost dobře nejde-i přes tvrzení(krom samotných AAA) všelijakých firem jako Cebia,Car detect apod.,jelikož mám-li auto za x set tisíc,vyplatí se mi i zásah do ŘJ,poupravit jeho původ a servisní historii-tachometr je samozřejmostí-a neexistuje způsob(pokud je zásah do ŘJ na profi úrovni)jak to odhalit...Mám s tím trošku zkušenosti,takže vím o čem mluvím-včetně "profi" garance Cebia...,poznali velký prd-a to byla komplet lustrace asi za šestku...No a ohledně Německa-kupovat v turkish KFZ je blbost-to je ale snad jasný...Jinak je náš trh a jejich-nejen s ojetinami,zcela nesrovnatelný-stejně jako kvalita jejich a našich silnic,paliv atd...
Koupili jsme SUZUKI Swifta z roku 1999 a v sobotu mě s ním vyhodili od STK - děravý výfuk. Ta díra tam už musela být, když nám ho v bazaru AAA prodávali, protože to výfukové koleno je úplně shnilé. Musí se koupit celý výfukový montážní díl i s katalyzátorem a stojí to 5000,- Kč + montáž. Stále jsem nevěděl, proč ten majitel to auto prodal - nyní už to vím)
škoda...v pátek jsem jednoho Swiště II(bouraného z boku) sešrotovával-a výfuk,co jsem tak zběžně kouknul,vcelku zdravej(nechal bych ho za pár stovek-za demontáž)...Ale proč hlavně reauguji-to nebylo slyšet?!? Kor takhle díra hned za svodama-to i u nejslabšího motoru(1.0i) muselo být znát...
o to ani tak nejde(každopádně výfuk zbytečně skončil v propadlišti dějin-kovů),ale to fakt nebylo slyšet už při koupi...?, Vrtá mi to hlavou-poněvadž díra prostě nejde přeslechnout...a když si nejsme jist,provedu jednoduchý(ale spolehlivý)testík s "ucpáním" výfuku otvřenou dlaní...
bezna praxe je v bazarech zapatlat to cementem na vyfuky , ono to znat neni a za chvily to upadne
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.