Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Zakoupil jsem vůz citroen Xantia 19 TD a hledám mezi vámi radu jak a kdy používat stupně D1 a D2.Standartně jezdím na D.Dále kdy se používá S.Po kolika km se mění olej v převodovce a jaký pro tento model (1998)Jestliže převodovka správně funguje,při kolika otáčkách má přeřadit?Stává se mi,že pokaždé přeřadí jindy.Někdy při 2 500 a jindy až po 3000.Třeba je na Netu stránka,která se těmto problémům věnuje a tak prosím o odkaz.Děkuji všem za pomoc a radu
Juj, tak to můžu poradit, poněvadž Xantii jsme měli taky... sice byla trošku starší a benzín, ale bude to stejné.
D1 a D2 by měly substituovat "jedničku" a "dvojku" u manuálu. Většinou se používají, když třeba pojedete do prudkého kopce a potáhnete vozík nebo když pojedete takto z kopce. Nebo když se do kopce budete rozjíždět. No a S je sportovní mód a ten je pro lepší akceleraci. Takže třeba na závodech do vrchu nebo když budete chít ujet policejní hlídce.
A olej? U naší Xantie se měl měnit každých 50 tisíc mílí, což je cca 80 tisíc km. U vaší to bude asi podobné.
No i to se musi umet, ja mam automaty rad ale Francouzskych bych se docela bal (pokud v tom neni teda nejaka klasika od GM...)
Pokud to ma merku a olej vypada dobre, (nezakaleny, nespaleny) tak bych to spis nechal, stejne se bez kompletni demontaze vymeni jen tak 40-60% oleje. Ve vane byva magnet co chyta zelezne odery a filtr se az tak nezanasi.
Znami meli Audi, v tom tusim tiptronic a servisy se baly na to podivat, natoz vymenit olej - pry se to pak zarucene za par mesicu pos.re, nevim proc ale slysel jsem to z vice zdroju... Tak 3 roky jezdili a pak to prodali.
Zdravím, tak do automatu v Xantii vejde 2.4 l hydrooleje a má se měnit každých 30 000 km a kontrola každých 10 000 km.
Naše Xantia, zvaná Bernard - což je dle původu celkem jasné, byla naprosto v pohodě. Byla ročník 93, suprově vybyvená, žádný problém s ní nebyl. Jen jeden a na ten, holka, měla nárok... Ale to upozorňuji, že nám to řekl pán v servisu. Ruční brzda vedená na přední kola; obal jako u bovdenu. Bohužel, auto bylo ročník 93 a za ta léta obal zpuchřel, což nikdo nevěděl. V zimě se tam dostala voda a ta zamrzla. Tím, že se pak v zimě zatahovala ruční brzda, což je prý u automatu (který má parkovací polohu) naprosto zbytečné, se pak paradoxně stalo, že i když bylo auto odbržděné, nebylo zcela. A nám bylo divné, proč jsme najednou měli tak vysokou spotřebu benzínu?! Protože jsme ale ve stejné době měnili brzdové destičky, tak na to v servisu přišli. Díky tomu jsme na benzínu tolik netratili.
Aha.Dám si na to pozor a dnes to prověřím,jak na tom lanko je.No je to starší vůz,ale vzhledem k recenzím,které jsem na tento vůz četl,si myslím,že ostudu mi neudělá.Většina lidí si to chválí.Uvidím,jak bude chodit ten automat po výměně oleje a filtru.Snad to bude dobré.Zatím s tím jezdím kolem komína,co kdyby...
Moc díky,že jste se mi věnovala.Hezký den Karel
Není vůbec zač. Bohužel, Bernard je už v důchodu, takže jsme pořídili Mondeo v kombíku (2000). A jmenuje se Bernardo.
Jinak přítel mi tu ještě říkal, že francouzské motory mají jendu menší nevýhodu. Motor sám o sobě pracuje rychleji než u jiných aut (třeba japonských, atd.) Má sice lepší výkonnost, ale zase se rychleji opotřebuje. Ale stejně bych se toho nebála. Vaše Xantia je mladší a náš Bernard je sice v důchodu... ale u hodných lidí.
My jsme potřebovali kombíka kvůli pejskovi, jinak by Bernard z domu nešel.
No to bude ale spis tim, ze neradi vyssi rychlostni stupne - klasicky automat zadnou spojku nema.
Bezne GM automaty maji treba 1-2-3-D-N-R-P, coz je asi nazornejsi, proste to radi automaticky jen do zvoleneho stupne a netrapi to v tezke zatezi nizkymi otackami. A vetsinou navic rezim S jako sport, kdy to zene motor do vyssich otacek.
Všem dík za odpovědi.Dnes jsem vzal vůz na projížďku, a zdá se,že jsem to řazení pochopil.Je to jiné než manuál,ale snad si zvyknu.Občas hledám pedál spojky,ale to se podá až si natluču o čelní sklo.Ještě jednou všem dík za pomoc.Karel
Karle což o to, čelní sklo možná vydrží déle než prdel auta, tak bacha na toho za tebou. Olej si nech vyměnit co nejdříve, ať ti slouží co nejdéle. Sám bych automat bral, ale do staršího zatím nemám odvahu.
oprava automatu je levna dily sezenete treba u zacka v ostrave pa par korun , nedavno jsem mel automat na komplet repasi , celej pajsl na kasi, trochu jsem blbnul a cena 15 000, za coz neudelate spojku na 4 golfu
15tisíc je pro někoho pár korun, jiný to nevydělá za měsíc a u dalšího to může přesahovat hodnotu auta. Za ty peníze mám nějakých 700-800litrů nafty.
ja mam spis opacny problem kdyz sednu do automatu tak problem nemam (nohu pod nohu to pomaha) ale kdyz presednu do manualu odcas zapomenu zmacknout spojku kdyz zastavuji
jen k tej vymene oleje v automatu , nevim jak je na tom citron s pasovkama ale u nekterej aut se serizuji pasove brzdy pri vymene oleje a opravdu tim tomu automatu pomuzes, malokdo to dela
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.