Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

8 dnů bez povinného ručení

Od: daviddd odpovědí: 10 změna:

Zdravím,

Obracím se na zdejší osazenstvo s následujícím problémem:
v červnu letošního roku jsem koupil vozidlo škoda felicie, ještě v den koupě jsem i s původním vlastníkem vyrazil na evidennčku a dopravní inspektorát k přepsání vozidla, bohužel vzhledem k tomu že mi nebylo 18 let tak nebylo možné abych byl provozovatel vozidla, sepsali jsme tedy plnou moc a já druhý den šel se svým zákonným zástupcem jakožto budoucím prozatimním provozovatelem auto přepsat, bohužel jsme se díky dlouhé frontě nedostali na řadu a znovu tam mohli jít až za cca 5 dní, mezi tím skončilo povinné ručení původního vlastníka a protože evidenčka z dne koupě byla na jméno vlastíka a musí být na jméno provozovatele a já si uvědomil že pokud nejsou značky v depozitu musím platit povinné tak jsem opět se svým zákoným zástupcem vyrazil sjednat povinné ručení na měsíc pro dořešení papírů, dojetí na evidenčku a uložení značek do depozitu.

Tedy auto bylo do 29.6.pojištěno původním vlastníkem
od 30.6. do 7.7. nepojištěno
od 7.7. pojištěno - ve smlouvě o povinném už je ale jako vlastník i provozovatel uveden můj zák. zástupce i když v době uzavření smlouvy bylo na dop. inspektorátu zapsáno na původního vlastníka (stejný jako provozovatel)
a 12.7. bylo přepsáno - vlastník já, provozovatel můj zák. zástupce a značky uloženy do depozitu.

Doufám že je to srozumitelné co a jak a já se chci zeptat co mi hrozí za těch 8 dní bez pojistky, přízpěvek ČKP tedy cca 8x50kč? nebo ještě něco navíc? Jednou za jak dlouho se porovnává databáze pojišťoven a dop. inspektorátu?

Předem díky za odpovědi, David.

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

blackflamesiczi*
hodnocení

0x

jen toto 8*50 a tej datadazy neuteces prijde ti to trba za rok ci dva zpatky

nu*
hodnocení

0x

hrozí, za každý den nepojištní vozidla sankce dle zákona, a na dopravním isnpektorátu se auta neregistrují

jarda3*
hodnocení

0x

A kdyz neni provozovane? Zrovna takovy problem resim, jestli pojistit... Dnes jsem koupil auto, je nepojizdne, musim cekat az mi prodavajici posle papiry s odhlaskou abych ho mohl dat do depozitu... Proc to pojistovat?

erikch*

tak by to mělo správně fungovat-jestliže mne někdo z něčeho obviní(ČKP,že "provozuju" něco bez pojištění),měl by mi to i dokázat-jenže v čechách člověk musí prokazovat svou nevinu,a co je hodně smutné,často i před soudy...,akorát,že se něco nestalo se fakt špatně prokazuje...Nicméně není-li v onu dobu vozidlo kontrolováno a lustrováno hlídkou PČR,účastno jakékoli nehody apod.,těžko mi celá ČKP prokáže,že se pohybovalo po komunikacích-prostě stálo na nepřístupném soukr.pozemku a jelikož nemám k dispozici RZ,kvůli odhlášce-není ani co uložit do depozitu...A stejně tak v polopřevodu nelze uložit RZ do depozitu,resp. je kupujícím nelze následně "vyzvednout",jelikož dle registru není oprávněnou osobou(ačkoli je právním majitelem)...

blackflamesiczi*

tak bohuzel oni nic dokazovat nemusi, proste auto musi bejt pojistene. Ja platim povinne na terrano ktere ceka uz pul roku na komplet prestavbu je bez cerpadla ale do depozitu nejde protoze nema technickou a bez stk to neprevedu a nemohu to dat do depozitu.

To same je můj explorer ten je uz 7 mesiců rozebran a doba upravy na offroad je dlouha kvuly tomu ze dily se objednavaji z ameriky a taky platim i kdyz je motor venku karoserie dole a napravy rozebrany .

To je proste jen kvuly tomu ze si nejaky politik vzal od pojistoven do kapsy a schvalil takovyhle paskvil kdy ja i kdyz nejezdim po silnici s nepojistenym autem tak musim platit, a CKP se na svych strankach ohani tim ze z toho fondu plati skody z nepojistenej aut ale zapomina dodat ze si ty prachy od cloveka co zpusobil nehodu s nepojistenym autem vytahne pres exekuce

jarda3*

Nevim, neni ale v zakone, ze se musi pojistit jen vozidlo provozovane? Ze se neprovozovane musi dat do depozitu je druha vec a za to asi pokuta hrozi, pokud se neda...

Taky jsem teda vymek a uzavrel pojistku (mam dojem, ze auto uz od unora stejne pojistene nebylo) stejne to musim nejak dostat na EvK, at uz to opravim nebo na spagatu az dostanu papiry a pak to dam do depozitu.

kecal
hodnocení

0x

jestli to jen týden tak se to nezblázní.Měl jsem asi také týden nepojištěno a nic mi nkdy nepřišlo.Jdou jen po expertech,co na to opravdu kašlou.

blackflamesiczi*

kolegovy to prislo za 2 dny po 2 letech

jarda3*

Tak to ale nebude problem proste oznamit, ze auto nebylo provozovano, nakonec zmena se ma hlasit do 10. p. dnu... Stejne kdyz koupim auto, tak nemam ORV dokud to prodavajici neodhlasi a neposle, stejne provozovat nemohu. CKP je ale banda lumpu :(

xmatyx*
hodnocení

0x

Dobrý večer,
na stránkách ČKP jsem našel toto a přesněji druhý odstavec, kde se píše o 14 denní lhůtě. Takže se domnívám že by Vám za 8 nepojištěných dnů neměl účtován žádný poplatek. Pokud je to jinak, tak mne vyveďte z omylu.

citace ze stránek ČKP:

Jaké hrozí postihy za provozování vozidla bez povinného ručení?

*** Nepředložení dokladu o pojištění při silniční kontrole.
Mít u sebe platnou zelenou kartu, kterou se prokazuje pojištění, musí mít každý řidič vozidla. Pokud při silniční kontrole zelenou kartu nepředložíte nebo není platná (např. nepodepsaná, uvedena nesprávná či neaktuální registrační značka vozidla, skončila platnost), jde o přestupek, který s vámi příslušník policie může vyřešit na místě. V tomto případě lze uložit blokovou pokutu ve výši až 1 500 Kč. Pokud není přestupek řešen na místě, ale postoupen do správního řízení, může v něm být uložena pokuta od 1 500 do 3 000 Kč. Ale i v případě vyřešení tohoto přestupku oznamuje policie správnímu orgánu podezření ze spáchání přestupku provozování nepojištěného vozidla a správní orgán pak zahajuje příslušné šetření. I to je důvod, proč byste ve vlastním zájmu měli mít povinné ručení a i zelenou kartu vždy v pořádku.
*** Neuzavření pojištění ve 14denní lhůtě po zániku pojištění předchozího.
Pokud z jakéhokoli důvodu zanikne pojištění, pak má vlastník vozidla povinnost do 14 dnů buď vozidlo řádně pojistit, nebo odevzdat registrační značky a osvědčení o registraci místně příslušnému registru vozidel. Nesplnění této povinnosti je přestupkem, a to poměrně častým. Málokdo si uvědomuje, že vlastník a provozovatel vozidla ručí i za situace, kdy je např. vozidlo v komisním prodeji v bazaru (pak postačí neopatrnost osoby při předváděcí jízdě, anebo špatné zabrzdění vozidla u prodejce) a způsobená škoda může být nemalá. Za vzniklou škodu pak odpovídá jak vlastník vozidla, tak jeho provozovatel (pokud se jedná o odlišnou osobu). Bohužel mnoho motoristů hřeší na to, že na těch pár týdnů se to nějak vyřeší. Porovnáním dat pojistitelů o pojistných smlouvách s daty Centrálního registru vozidel identifikuje ČKP tyto situace a oznamuje je správním orgánům, které pak s přestupci zahajují správní řízení. V jeho rámci musí vlastník prokázat platné pojištění a neučiní-li tak, může mu být uložena pokuta od 2 500 do 20 000 Kč.
*** Provozování vozidla bez pojištění odpovědnosti.
Pokud bude vozidlo provozováno bez povinného ručení, pak jde o přestupek, za který je ukládána pokuta od 5 000 do 40 000 Kč.

zdroj: sa-apl2.ckp.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]