Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, dle najetých km bych si myslel že to je normální opotřebení provozem. Automatické převodovky nemají takovou životnost jako motory. Je to jen můj názor, jestli ho někdo vyvrátí tak držím palce aby jste u reklamace uspěl.
ono hodně záleží co konkrétně odešlo-může to být "smrt" řídící jednotky převodovky(což je vcelku fakt prolém)počínaje a třeba jen ucpaný některý z filtříků a hdydroměnič nestíhá...A hlavně u jakého auta a motoru ten automat je...? Jinak jak se "závada" projevuje? Fakt to může být prkotina(ale nemusí)-ovšem velký pozor na servis,resp.mechanika-není moc lidí,kteří automaty opravdu zvládají-i zn.servisy takové věci přeposílají(a až násobně přeúčtovávají),stejně jako třeba naft.čerpadla...Ale chce to víc info-pak se nechá najít řešení...Ona jakože skrytá vada je nesmysl-jak jste ostatně již zjistil,takže to nemá cenu rozebírat...
doporučil bych konzultovat problém s p.Říhou-vrakáč a servis BMW Velké Chvalovice u Sadské...Osobně mám u Bafíka manuál,takže tohle se mně přímo nedotýká,ale onen avizovaný pán je e bafíků týče fakt co s zběhlej,a hlavně není "nenažranej"...No uvidíte zítra dle info ze servisu...A jestli bude převodovka opravdu k.o.-doporučoval bych se i porozhlédnout venku po nějaké bouračce s matem-vyšlo by to asi určitě levněji,motor M 57,neboli třílitr nafta,se jede už od roku 99 ,čili šance by mohla být poměrně velká,a za rozumné kačky...
U AT clovek nikdy nevi, nebranil bych se kusu z vrakace, nebo s nejakym doporucenim... Tyhle prevodovky jsou docela drzaky na rozdil od ruznych Jeepu, Frantiku atp., tak by to mohlo byt OK za zlomek ceny. A musi se s tim umet jezdit, dlouhodobe pretezovani jim obecne nedela dobre, hlavne se nesmi prehrat olej.
jen tak pro doplnění-kdysi jsme provozovali vrakáč,sice Peugeot,ale záruky na motor,převodovky a další,byly už tehdy,před deseti lety, standardem(nejen u nás)-a není nic jednoduššího,než si u převodovky opsat její výr.číslo(nebo jakkoli poznačit) a stejně tak spojovací šrouby skříně(aby byl poznat případný zásah dovnitř)-takhle jim to event.zkuste nadhodit,pokud ani pak ne-tak pryč od nich...jak jsem naznačoval již shora-3.o nfta se vyrábí od 99,takže sehnání automatu by neměl být nepřekonatelný problém za vagony kaček...
no jo no-není nad "angličáky",neboli firma ZF...,ale ona je totiž u automatu(ů) velmi důležitá výměna filtrů a oleje,a to v poměrně krátkých intervalech(cca.40 až 60 tkm,jestli si dobře pamatuju)-pak vesměs není prolém a automat je "nesmrtelný"-tohle mám od klučiny,co dělá v Reichu automaty pro koncerny VW a GM-fakt machr a klobouk před ním dolů,akorát,že domů se vrací asi tak na měsíc v roce,v zimě...Ale k věci-zítra nahoďte info co a jak konkrétně-pak se to nechá nějak konstruktivně(za rozumný kačky) řešit...
Ono ty automobilky píšou, že olej je doživotní, ale je to jejich zisk, živí je i servis, nejen prodej vozu a olej u automatu je rozhodně lepší měnit, i když to stojí poměrně dost, někdy ten fitřík je na spodu skříně a musí se to měnit celé, takže výměna může stát klidně 6-10tis, ale vzhledem k cenám oprav převodovek se to vyplatí, takže jak píše erikch nebo ty, max 80tis. Je možné, že automat už byl načatý, tak se toho chtěl někdo zbavit nebo tam bylo málo oleje a mohls to dodělat ty, těžko říct, záleží, jak jsi s tím dlouho jezdil. Ono mezi námi, ojetý automat je velké riziko, pokud by byl z vrakáče za babku a provozuschopný, asi bych bral tam, alespoň na součástky, pokud nebyl moc jetý.
Bohužel repase převodovky nic neřeší.Po 10ti tis km se vysype stejně.Koupě starší převodovky je též rizikem, ale v případě štěstí může fungovat výrazně déle než převodovka repasovaná.Jinak se připravte na souboj reklamací s případným opravcem převodovky, ať autorizovaným setvisem, tak se specializovanou firmou. Koupě ojetiny s automatem není dobrý krok.
Zákon, tedy ObčZ nezná skrytou vadu. V takových případech jde o vadu, která existovala již v době převzetí věci a kterou při zběžné prohlídce nebylo možno odhalit a prodávající na ni neupozornil (tedy zamlčel). A za tu prodávající odpovídá. Takže otázka zní - byta tam ta vada již v době převzetí vozidla? Takže viz ObčZ.
bussi myslíš to dobře, ale v reálu u nás - je lépe investovat do právníka s nejistým výsledkem s nemožností auto tři a více let používat nebo vložit peníze do převodovky a jezdit?
Já nejsem v té situaci, takže těžko radit jak to teď dělat, jak bych se zachoval v konkrétní situaci. Lze jen odkázat na zákon. Nevím jak bylo auto prohlédnuto, jak provedena zkušební jízda. Když kupující si myslí, že to prodávající věděl, proč to nezjistil sám?
Ano, bude to bitva právníků, vzít si znalce, ale i s ním to není jisté, poškozená převodovka je přece subjektivní pojem, jak se to projevuje, zda člověk co ji nikdy neměl to při kratší jízdě zjistí. Kupovat opotřebenou věc je vždy risk, s tím se snad shodeme. Prodává se to většinou proto, že to má něco za sebou a opravy se už moc nevyplatí a vady se tají či se spoléhá, že se to v záruční době neprojeví., kupující na to nepřijde. A dále je to otázka peněz, co jsem ochoten do toho vrazit, co by mě stál soud.. Jinak bych si koupil asi lepší či nové.
Nicméně na poradu za právníkem kupující může,... ale když mu půjde jen o kšeft? Snad jen ať napíše po zvážení okolností dopisek a pak se uvidí. Buď slevu na autě, či podíl na opravě, na koupi jiné převodovky a čekat, co to udělá.
Ano, otázka furt zní - věděl či měl vědět o té převodovce, že je poškozená? Proč klekla až za 4 měsíce?
Pkuste se to řešit přes televizi, třeba černé ovce. Když už nic, tak mu pořádně pošmodrchat reputaci.
wlčáku de facto jsi koupil vrak, aniž bys ho pořádně za tepla projel, nejlépe se zkušeným mechanikem. Při ceně 200tis se už taková malá investice hodí. Navíc od prodejce, který jen rýžuje a slibuje a to co na tobě vydělal, utratil za egypt. Příště už budeš mít ponaučení a vsadíš na nějakého odborníka, který se dovozem zabývá a neprodává vraky. Nicméně jak píše buss, automat - ojetý je velké riziko, vstřiky už je jen taková věc, se kterými se počítá. cca 20-25% s ceny vozu se vždy nechává rezerva na servis po koupi, gumy, oleje, fitlry, rozvody a u tebe navíc převodovka. Navíc těch 110tis km určitě nebude reálných. Nejspíš ti zbývá se s tím smířit, opravit si to a pár let ti bude zase dobře sloužit nebo jak píše jara, dát to do tv, taková reklama tě nebude nic stát, možná se s tebou dohodne, když mu dáš najevo své úmysly, anebo ještě jedna možnost, ta už by tě ale něco stála, pár rusky mluvících občanů.
ten právník a další v tomto duchu určitě,zároveň souběžně vyřešit prolém-co přesně je s tím automatem asi zatím nevíš,že? Nevím odkud jsi-ale asi když jsi dal kárku do ABase na Průběžné,někde z okolí Prahy...?-nicméně je-li problém vstřik(y-snad né i řídící)a možná i další(čímž nechci strašit)-zkus zkontaktovat zdejší Diesel servis v Martinicích(Krkonoše)-jejich velice dobrá pověst(a cena)daleko přesahuje hranice Krkonoš...dokážou řešit i čerpadla za fakt přijatelný cena-na to za jaký rance to je jinde...Kdyby nedej bože byl prolém i s hlavou-opět velmi šikovný(a né nenažraný)je Lounek z Činěvsi u Kopidlna-dělá hlavy( i Bafíkové-do kterým se nikomu moc nechce)s plombou a dvouletou zárukou cca.za dvojku(samozřejmě i nové těsnění -a to jedině Viktor Reinz,a šrouby do hlavy)-tuhle proceduru ti doporučí udělat každý motorář u koupě ojeté nafty od BMW,tahle investice pár tisíc se ti rozhodně preventivně vyplatí můžeš pak v klidu "řádit" ...Vloni jsem si stavěl TéDéSo(2.5 předchůdce třílitru),a to byl motor úplně good(včetně tlaků)-a přesto jsem dal na takovýhle doporučení-a Bafík "trhá asfalt"...Jo a ještě poznatek,doporučení-psal si myslím,že je to první nafta-takže opravdu důsledně dodržuj(Bawor je na to fakt háklivej-hlavně ta hlava,trošku nevýhoda řadové 6)zahřátí motoru na provozku-do té doby bublačka a úplný klídek...,pak až si můžeš užívat naplno svých 180 nebo 200 koníků(nevím co máš za rok a nechce se mi to hledat)...
jo,případně se omlouvám za "tykačku"-snad to není problém...
s tím automatem to bude jednodušší nechat poladit-ovšem otázkou je kdo...? Sehnat někoho šikovného,asi určitě na doporučení...Jinak tlak,na maximální,při maximálním zatížení do kopce,je u 3.Od 1350 barů,při startu cca.250 až 300 baru(první generace common railu,čili 180 koníků)...možností je víc-špatný ventil na čerpadle nebo na railu,čidlo tlaku(to jsou ty levnější)...,ale předpokládám,že tohle asi těžko sám vyřešíš doma v garáži...Ohledně čipu..."přemapování"by mělo být poznat-nejsem teda žádnej "Íťák",ale kdysi jsem byl účasten fundované diskuse na toto téma(poslouchal jsem),a co si tak pamatuju,že tyto zásahy(chipování) jsou poznat,a ne nijak složitě...,ale jak jsem předeslal ,jde to mimo mně...Ovšem pokud padne volba na opravu převodovky(což by asi bylo rozumnější),onen človíček věci znalý by asi zároven zvládl "odhalit"i mapu ŘJ...,musí totiž zvládat řešit řídící jednotku automatu,což je skoro totéž... No a uzžitečné info-hlavně kvůli zkušenostem,doporučením by mělo být na stránkách BMW klubu... e46.bmwklub.cz/... leccos se dá na klubech vyřešit-a za rozumné kačky,což je podstatné...
Myslím, že bmw se toho bojí a nechtějí se do toho montovat, aby pak ještě nemuseli něco platit. Přemapovat to určitě půjde zpět, možná by to chtělo vytvořit zálohu, kdoví z čeho je ten bavor poskládaný, třeba ani řídící jednotka motoru není původní. Průměrný čipař by to měl zvládnout, samozřejmě vše něco stojí. Jen se divím, že to u bmw nepoznají sami.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.