Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
loni na jaře jsem prodal auto, samozřejmě že jsem naivně svěřil TP novému majiteli a ten si auto nepřehlásil.
Minulý týden jsem byl na magistrátu vysvětlovat jak to je. Bylo mi řečeno že z toho samozřejmě můžou být potíže. Nový majitel je naprostý neandrtálec a přes všechny sliby není schopen odepsat na SMS a já nemám nejmenší zdání kde auto skončilo, kdo ho má a kdo s ním na moje jméno jezdí.
Jediná možnost je jít na magistrát a nahlásit ztrátu TP a nechat to přepsat a hotovo.
Otázka je: Můžou z toho být problémy? Dělám něco nelegálního? A když nahlásím ztrátu TP a poté to přehlásím na základě rok staré smlouvy, půjde to vůbec?
Děkuji za rady či zkušenosti...
KUPUJÍCÍ SI NEPŔIHLÁSIL AUTO?
Ale žádost podává společně původní a nový vlastník, pokud se někdo na vlastní povinnost vyflákne a zmocní cizího člověka, kterého vidí poprvé a naposledy v životě, měl by se nad sebou zamyslet.
Já bych ten nadpis přejmenoval na PRODÁVAJÍCI NEPODAL ŽÁDOST O ZÁPIS ZMĚNY VLASTNÍKA
Vaší povinností je do 10 dnů nahlásit změnu provozovatele, to je legální a zákonné, bez ohledu na to zda je někdo neandrtálec nebo ne...možná jste také neandrtálec, tak teď už víte co dělat...dokud Vy nenahlásíte uvedenou změnu, nemůže další neandrtálec nic přehlašovat ani přihlašovat...Takže je to Vaše vina
pokud máte kupní smlouvu(což snad ano?!),tak jí "poctivě zarámujte" a střežte-může se kdykoli stát,že ať už má auto nyní v držení kdokoli-vy ze zákona(zákon je nadřazen registru-ten má pouze informativní charakter,ale jak ČKP,tak i třeba PČR z něj vychází-čili v případě nějakého průšvihu současného majitele-majetkoprávní vztah mezi dvěma fyz.osobama vymezuje dle zákona(dokonce i Ústavy)kupní smlouva-nikoli registr a záznam v TP,předložíte vaši původní smlouvu mezi vámi a kupujícím,s tím,že od toho a toho dne již nejste majitelem,čili za vozidlo nemůžete nést jakoukoli zodpovědnost...
to je pravda., ale může být celá léta obtěžován policií a úřady , podávat neustále vysvětlením proč někdo autem registrovaným na jeho jméno jezdí na jiném konci republiky jako prase, proč není auto pojištěné a proč parkuje kde nemá atd...
Děkuji za odpověď. Je tedy možné nahlásit ztrátu a duplikát použít na přehlášení na základě kupní smlouvy která je více jak rok stará? Pokud je to možné, je to moje jediná možnost. Otázka je, jestli na mě nebudou koukat že hlásím ztrátu a poté přijdu s rok starou smlouvou...
tady je to trošku dvojsečné-jestliže budete odhlašovat s ročním zpožděním(tak jak radí úředník- nu)můžete si obrazně podřezávat větev,jelkož svým způsobem jakože popřete platnost kupní smlouvy(tak na to ,a "s radostí",pohlíží třeba ČKP...už se to bohužel xkrát v praxi stalo a horko těžko se to ČKP vysvětluje...)-prostě nevlastníte-li něco,těžko s tím můžete jakkoli nakládat...,poněvadž neodhlásil-li jste aktuálně-už po takhle delší době se může stát,že za měsíc vám příjde výzva od oné ČKP-a proč jset třeba od dubna od června neplatil povinné, Vy odvětíte(spolu s kopii kupní smlouvy),že již od 08/2010 auto nevlastníte..,no a reakce ČKP bude,pochopitelně:"proč jste tedy v 08/2011 odhlašoval,když již rok nevlastníte...?! Takže smlouva je tedy nejspíš účelová,nesplnil jste zák.povinnost a platte...! a pak se z toho budete je těžko vymotávat...Jestliže auto od 08/2010 nevlastníte,tak s ním ani již de iure nic dělat nemáte(jakékoli právní kroky)...osobně bych to raději udělal viz.shora-než jakože "úřední postup" od "nespokojeného úředníka"(nu)-prostě auto jste prodal,což můžete kdykoli komukoli doložit kupní smlouvou-a to je alfa omega všech případných budoucích prolémů-vaše zákonné,nezpochybnitelné řešení...
netenziraku
Oba pánové Vám radí správně a dobře. Osobně bych zvolil cestu. Kontaktovat (pokd to jde) kupce doporučeným dopisem s dodejkou. Pokud do třech dnů nenapraví co jsem měl udělat vy, tak:
dojděte ne evidenci, nechte si vystavit duplikát techničáku, na kousku papíru opište nacionále a to dejte zapsat do techničáku. Je nějaký problém?
Dobrý den, děkuji za Vaši odpověď. Přesně tohle se chystám udělat, nicméně jak psal pán nad Vámi, bojím se toho že tím jako by utvrdím to, že jsem auto doposud vlastnil. (04/10-08-11) V tu chvíli je to velká neznámá, auto sice bude přepsáno, ale ponesu zodpovědnost za toto období kdy netuším co s autem bylo? nebo se z toho dá také nějak vyvléci? Co se týče dopisu, k čemu mi přesně bude že jsem ho kontaktoval? ve smlouvě stojí že se zavazuje přehlásit vůz na sebe. děkuji za každou další radu.
Dobrý den, už jste to někdo vyřešil? Jsem taky takový neandrtálec, že jsem s kupující podepsal smlouvu, vzal jsem si peníze a předal mu auto i doklady a on to nejen že na sebe nepřihlásil, ale dokonce to prodal dál. Za autem i kupujícícm se pak zavřela voda. A nějaký neznámý majitel s tím teď jezdí i s mými doklady po všech čertech a odpovědnost za auto mám za sebe pořád já. Přece musí být nějaká cesta, jak se toho auta formálně zbavit! Děkuji za odpovědi.
Henry.a vy jste to auto dal jen tak? Vy jste neuzavřel kupní smlouvu ,ani ústní?Pkd ne tak jste opravdu neustále majitel a jste zodpovědný!Ale pokud jste uzavřel kupní smlouvu (nejlépe písemná ,neboť ústní se těžce dokazuje!) tak okamžikem předání NEJSTE majitel a nemáte jakékoliv právo s daným vozidle jakkoliv nakládat-tedy zažádat o vydání duplikátu TP z důvodu ztráty!
Žádná cesta není,jedině najít současného majitele a toho donutit k přepisu!
doplněno 29.01.15 19:13:Henry,p.Milan Vám písnul jasně.Vy nejste ani majitel ani provozovatel!Vy díky kupní smlouvě NEJSTE ZODPOVĚDNÝ za Vámi prodané auto!
V případě,že se po Vás bude kdokoliv požadovat příspěvek do státní či městské kasy ,rychlost,stání v zákazu...nebo dokonce Policie vysvětlení o spáchání DN... atd Vy prokážete KS,že nejste majitel,nic víc,nic míň.
Pkd se chcete tohoto zbavit,musíte sehnat kupce od Vás a další osobu,která má auto dnes.
Kupní smlouvu mám s kupujícím podepsanou. Jen jsem to z vlastní blbosti neodhlásil na kupujícího a ty doklady mu dal stále napsané na sebe. Smlouvu pořád mám. Problém je v tom, že vlastník auta (kupující) si může se svým majetkem nakládat jak chce a já jako provozovatel mám za něj odpovědnost kdykoliv ho např. změří na radaru nebo dostane lísteček za špatné parkování. Ani kdybych ho chytil, jak stojí u auta, tak teď nemám žádné páky k tomu, aby si auto napsal na sebe. Z registru vozidel mě poslali na policii, z policie mě poslali zpátky na registr vozidel. Ani kdybych si duplikáty nechal vystavit, tak ho tam nemůžu napsat, pokud mi aspoň nedá ověřenou plnou moc, že ho mám napsat jako nového majitele. A to on mi nedá, samozřejmě.
Henry.
Asi máte špatné informace,
...že vlastník auta (kupující) si může se svým majetkem nakládat jak chce a já jako provozovatel mám za něj odpovědnost ...
Jak to, že vy jste provozovatel?
Pokud dobře chápu, on auto koupil dřívě (nikoliv letos?) a on je plně zodpovědný za provoz vozidla.
Pokud se na Vás, jako osoby zapsané v registru, někdo obrátí, že vozidlo překročilo rychlost někde, tak jim okopírujete kupní smlouvu a sdělíte jim, že od DD.MM.RRRR nejste majitel, nýbrž pan XY.
Kolečko, registr, policie registr, to byla zbytečná námaha, nic neřešící.
Víte jeho adresu, kde bydlí, popřípadě telefon? Byl jste za ním? Hledal jste ho? Co on sdělil?
Vždy se najde řešní.
Milane, děkuji za rady, ono je to ale poněkud složitější a pomalu se odhodlávám jít s tím za právníkem, abych ještě neudělal nějakou horší blbost. Taky si myslím, že se nějaké řešení najde. Zatím mne uklidňuje aspoň fakt, že auto nestojí na odtahovém parkovišti a je za něj dodnes placené povinné ručení.
Celou věc radši ještě upřesním.
1. Auto jsem prodal na základě kupní smlouvy jistému panu D. a ve své naivitě jsem mu k tomu dal doklady s tím, že až si auto opraví (bylo bourané), tak si na něm dodělá STK a přepíše ho na svého syna. Na pana D. mám jeho současnou adresu i telefon, který mi dokonce zvedne a je ochoten přiznat, že auto ode mne koupil. Jako provozovatel se do TP nechce nechat zapsat, protože ...
2. Pan D. prodal auto na základě další kupní smlouvy jistému panu S. Na pana S. mám tel. číslo a ten se chová velice vstřícně a pomáhá mi vymyslet řešení. Jako provozovatel se do TP nechce nechat zapsat, protože...
3. Pan S. prodal i s mými doklady na základě další kupní smlouvy nějakému panu K., na kterého mi dokonce sdělil telefon, adresu a datum narození. Údaje si opsal z občanky. Tady ale stopa končí, protože adresa je na Brněnském magistrátu a dotyčný bydlí někde na Smíchově. Je to nějaký Rom a vstřícný není vůbec. Po telefonu mi sdělil, že auto prodal "nějakýmu pánovi za 3 tisíce." Když jsem se ho zeptal, komu to prodal, tak jsem zaslech nějaké nesrozumitelné řvaní následované ukončením hovoru.
Takže teď si někdo úplně cizí jezdí s se svým vlastním autem, u kterého jsem jako jeho provozovatel napsaný já. Podle definice vlastníka/provozovatele vozidla já mám vlastně svolení vlastníka k provozu vozidla a zároveň mám za provoz vozidla odpovědnost. Provozu vozidla se můžu vzdát ve "prospěch" vlastníka a tím se zbavit odpovědnosti, jenže já vůbec nevím, kdo ten vlastník je. U ČSOB, kde si někdo platí pov. ručení, se jeho totožnost zřejmě také nedovím, protože ochrana os. údajů a ještě k tomu pojistník nemusí být vlastník. Pokud mi přijde dopis s pokutou a já označím za viníka pana D., tak ten to možná zkusí hodit na pana S. a ten na pana K., ale ten se k ničemu nepřizná, já proti němu taky nebudu mít důkaz, že to řídil on a kromě samotné pokuty budu mít na krku ještě vinu za to, že jako provozovatel nevím, kdo řídí moje vozidlo.
Možnou cestu k řešení vidím v tom, že s panem D. jsme se dohodli jasně, že si auto přepíše a dali jsme to i do smlouvy. Že si to nepřepsal, je i moje blbost, jenže tím že odjel i s doklady a přepis pořád odkládal, mi odepsání dokladů na něj sám znemožnil. Kdybych si udělal před koncem loňského roku duplikáty dokladů, tak jsem je ještě mohl do polopřevodu dát s tím, že bych asi zaplatil pokutu za pozdní přepsání, ale ještě by se to vyřešilo. Letos už tato možnost není. Jedině, že by šlo dát auto do polopřevodu zpětně k nějakému loňskému datu, ale o tom pochybuji. Spíše to vypadá - ale to si radši ověřím u právníka - že pan D. porušil smluvní podmínky a já bych tedy měl mít právo od smlouvy odstoupit, vyplatit mu peníze (nebo zůstatkovou hodnotu vozu) zpět a on ať mi vrátí auto. Auto už nemá, takže by měl dodatečně splnit smluvní podmínky a nechat se zapsat jako vlastník a provozovatel a dále vše řešit už bez mojí účasti s panem S.
Další mojí nadějí je, že z auta se zřejmě stává pomalu vrak a zřejmě časem někde skončí. Aby mohl pojistník zrušit pov. ručení, tak by měl dokázat, že auto zlikvidoval a odepsal doklady a tím pádem to zhasne i pro mne.
No já Vám nevím. Klube se z toho spíše občanskoprávní spor a kdovíjaké náklady... Zatím průšvih nenastal, ale chtěl bych být připraven.
Henry Vy jste fakt nic nepochopi,nebo jste trochu za míň!
Vy jste jednou na základě kupní smlouvy prodal panu D auto.Ode dne kdy jste prodal (sepsání KS a zaplacení kupní ceny+předání dokladů) NEJSTE za cokoliv co se děje s vozidlem ZODPOVĚDNÝ! Naopak pokud byste cokoliv chtěl udělat s vozidlem /nahlásit ztrátu dokladů,vystavit nové a přepsat na pana D,což nejde musela by být dnes ověřená plná moc/ mohl by na Vás nynější majite podat TO za poškození jeho práv!
Nic se z toho neklube,jen mějte uloženou KS a když se na Vás kdokoliv obrátí ohledně toho auta-ukažte nejraději jen kopii KS s tím že už x roků nejste majitel! Nic víc nic míň.
Henry, musím souhlasit s kolegou Dieslem, opravdu nic nechápete.
Klidně se obraťe na právníky, klidně jim zaplaťte, ale já se Vás zeptám naposledy,
Kdo je podle Vás vlastníkem vozidla a tím zodpovědný za jeho provoz?
Klidně mi zavolejte, pokud není něco jasné...
jak jste dopadl? Já řeším podobnou situaci. Dokonce mi už přišla pokuta na 500 za špatné parkování a musím to platit já. To jsem na mateřské a auto jsem prodala za pár korun. Už jsem zoufalá, protože na úřadě jsem to řešila asi 3hodiny a nikdo mi nebyl schopny poradit co mám dělat, pak policie a tam se nikdo ani neobtěžoval.
Mě se stalo to, že auto jsem prodala, byla s chlapem na úřadě, bohužel nebyla evidenčka, tak jsem mu dala ověřenou moc, měla jsem 2měsíční miminko a čekala jsem tam přes dvě hodiny. Poradila nám to přímo úřednice a měl to dokončit teda sám. Samozřejmě se furt vymlouval, dokonce jsem mu volala do práce jestli auto přepsal a slíbil, že to dá dopořádku. Měl přijít ukázat techničách se změnou vlastníka a místo toho mi donesl ukázat novou kupní smlouvu, že auto nebude opravovat a že ho prodal do bazaru. Jela jsem na adresu bazaru a bazar tam nebyl a toho chlapa na kupní smlouvě hledá policie. Tím jsem skončila, protože tomu co jsem to prodala já, ten se už se mnou nehodlá bavit, protože prý mám s ním kupní smlouvu, je arogantní a vždy má nové tel. číslo. Dokonce mi už i vyhrožoval, ať se do auta neseru, nebo na nás někoho pošle.
Na úřadě mě postrašil úředník, že když auto nebude mít technickou (což mi končila koncem února) a něco se stane, tak pokuta v řádu několika desítek tisíc půjde vždy za mnou.
Já už nevím, kde zajít a kdo by mohl pomoc... protože zatím všichni jen mlčí a nikdo nic neví a neporadí...
někdo si vymyslí tyto zákony a bežně pracující člověk na to doplatí... už jsem poučena, nikomu nikdy nevěřit. Jen se modlím ať ze mě nikdo neudělá bezdomovce. ...
n, je to smutné, ale bohužel Vaše chyba. Vy jste měla zařídit, aby se převod uskutečnil.
Nevím ale proč platíte pokutu, když nejste vlastníkem vozidla. Zápis na úřadě je jen informační, nikoliv právní vlastnictví.