Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Právní nazor - povinné ručení vs stáni

Od: jenulka odpovědí: 5 změna:

Pane doktore,dostal jsem obsílku na zaplacení příspěvku do garančního fondu české kanceláře pojistitelů.Neměl jsem zaplacené pojištění 33 dní v prosinci 2009. Auto stálo na mém pozemku a neprovozoval jsem ho.Četl jsem pozorně zakon 168/1999 kde se mimo jiné říká ,že je ze zákona nutné mít povinné ručení za automobil i když stojí na komunikaci.Mám tomu rozumět tak ,že když na komunikaci nestojí a má registrační značky nemusí bíti pojištěno ze zákona?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Musí být pojištěno ať stojí kdekoliv, v opačném případě musí být SPZ v depozitu.

toto výše není pravda, ale obecně obecně uznávaný výklad zákona, který toto však přímo nehovoří. Pokud je auto neprovozované a je umístěné v garáži nebo na pozemku/komunikaci veřejně nepřístupném příkladem soukr. pozemek povinné ručení není majitel povinen platit. Je však možná nutné prokázat, že vozidlo není/nebylo provozováno v daném období. To je vždy těžké úředníkovi dokázat a vysvětlit, že jeho výklad zákona je špatný. já mám též vozidlo s SPZv depozitu, byť je dlouhodobě odstaveno v garáži a neprovozováno.Holt úředníci to tak chtějí.

doplněno 09.08.11 17:49:

pojišťovat stojící vozidlo je přece nesmysl, ne... Může stát třeba na špalcích ;)

erikch*
hodnocení

1x

stačí profrčet historii zde,i nedávnou-je to poměrně časté téma,prostě ČKP to zkouší jak se dá...Není pravdou,že značky na autě-znamená povinné...osobně ale zastávám jednoduché a účinné řešení(než dohady kde stálo,jak stálo,proč stálo-a jaktože nebyly značky v depozitu atd.)-stačí trošku probrouzdat živnostenský,obchodní rejstřík,najít nějakého (třeba)Nguena Trac Minha-který je v likvidaci,event.již "zlikvidován" (je velká pravděpodonost,že již na našem území dávno není,případně pod jinou identitou...)a sepsat si antidatově jakože kupní smlouvu z datem třeba 3 dny před vypršením pojistky...To že máte auto dál-prostě jste se po více jak měsíci dohodli-před odjezdem pana Nguena...zpět do Vietnamu na znovuodkoupení auta a uzavřel jste si pojistka a jezdil dál...Pošlete na ČKP kopii této "smlouvy"-oni když uvidí nacionále třeba pana Minha,garantuji vám,že tím celá věc končí(ještě dříve než vůbec začala),poněvadž vynakládat práci a jakkoli se snažit o kontakt pana Minha na našem území je prostě zcela zbytečné,a pokoušet se o kontakt ve Vietnamu už je scifi-a i z praxe to tak funguje...

michael1

Dobrý den, mám stejný problém. Do vvsvětlení pro čkp jsem naspal vozidlo nebylo vozidlem nemělo motor atd. tudíš jsem jej neprovozoval ani jinak užívat nemohl. Dnes mi přišla odpověd:v reakci na Vámi zaslané tvrzení že nejste osobou povinnou hradit zákonný příspěvek del §24c zákona č.168/1999 Sb...Bohužel Vámi tvrzené skutečnosti nebyly potvrzeny ani akceptovány...příspěvek jste povinnen v souladu s §24czákona č.168/1999 Sb., nebod jste dle §15 zákona že jste byl provozovatelem nebo vlastníkem vozu...částka bude dále narustat o další...dle nařízení vlády č.142/1994 Sb...

Ted nevím co jim odepsat dál? Michael

erikch*

michal-tohle je trošku na obšírnější "rozklad"-co přesně jsi napsal prvně,za jaké obdoí-a co přesně napsali oni...? Obecně se stále dá použít osvědčený způso reakce výše-to že někde auto stojí bez motoru apod. se s koupí a prodejem nevylučuje,ale musí to mít hlavu a patu...Takže si mázni konkrétní nacionále a šup Ctrl+c a sypej to sem,pokud tedy chceš,nebo nahod svůj mail...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]