Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
vím že bych to asi mohl vyhledat na netu, ale zajímají mě vaše názory. Poslední dobou se setkávám s řidiči, kteří mají na autě ledky na denní svícení. Když se ale zatáhne a začne pršet, dle mého mínění by měli zapnout standardní potkávací světla, což se u mnohých ale neděje. Nebo se pletu? Jaký na to máte názor?
podle vyhlášky o provozu na PK se světla na denní svícení smí strikteně užít jen za nesnížené viditelnosti, tj. příkladem nesmí se snimi svítit za mlhy, hustého deště, sněžení apod.
doplněno 05.08.11 20:31:nic si z toho nedělejte, moje milá dělá autoškolu a lektor jí nadává, když zapíná potkávací světla. Oni totiž ani neví, že je povinností v ČR celodenní svícení, fakt opruz...nedělám si opravdu prdel.
Tak jsem si to myslel dobře... Mě to rozčiluje a když je probliknu, tak na mě koukají jak na debila, že oni přece svítí. Ale už jim nedochází, že třeba zadní světla jim nesvítí vůbec. Přiznám se, že to sem píšu i tak trochu proto, aby si to nějací výše zmínění umělci přečetli a třeba se chytli za nos. Míro díky za odpověď...
Při snížené viditelnosti,tedy i za deště je povinností řidiče mít vozidlo osvětlené klasickým způsobem,tedy i vzadu.To běžná světla pro denní svícení neumožňují.Je sice pravdou,že osvětlené vozidlo je v jistých situacích lépe vidět,ale za přímého slunečního svitu toto nařízení tak trochu ztrácí smysl. V celé EU je povinnost za dne svítit snad jen v ČR.To je jeden ze způsobů,jak podle našich dopravních "expertů" snížit nehodovost na našich silnicích.Ale to už je jiné téma.
Tak tak, ty LED jsou jen pro DENNÍ svícení, pro jakýkovli jiný stav na silnici platí, že jsou povinní rozsvítit potkávací světa. Opravdu zadní světla při Denním svícení nesvítí a ti blbouni si neuvědomují, že je to za snížené viditelnosti problém. Nechápu, proč můžu mít já na kole blikačku se senzorem světla a pokud je ho víc , tak se blikačka vypne, pokud mín tak sama zapne...proč to nemají auta s denním svícením povinně .. takovej senzor, co by automaticky rozsvítil potkávačky.
Ono ty senzory auta samozřejmě mají, ale těžko ho najdete na starém autě. Dnes už jsou diody u některých vozů zapojeny i se zadními obrysovkami a jakmile se setmí nebo vjedete do tunelu, automatika rozsvítí obrysovky. Ovšem pojem snížená viditelnost je jen obecný a těžko prokazatelný. Takže těžko někomu můžete dokázat, že vy vidíte špatně a on dobře, navíc většina šoférů nevidí dobře ani přes den, takže ani já se nedivím, že některé individua jezdí buď jen s diodama i večer anebo na druhou stranu svítí neschválenými různými modráky apod.
doplněno 05.08.11 21:08:obrysovky+potkávačky
Nepletete, máte též řidičský průkaz, takže ta povinnost platí jak pro vás, tak pro ně. Takže hledání na netu je naprosto zbytečné. To že se to nedodržuje je jiná věc, pášou se přestupky, trestné činy, vraždí se... Těmto lidem jsou názory jiných šumafuk.
Máte všichni pravdu, je to hrozné, co se děje Ono leckdy ani ty diody nejsou vidět. Já jedu, chci pomoci tím, že bliknu aby si dotyčný rozsvítil a když je ten dotyčný kousek ode mě, tak si teprve všimnu, že má denní "svícení" No jak říkám, snad si to někdo z těch umělců všimne. A reakce na to, co jsou zhoršené podmínky
Když prší, je zataženo tak to už jsou dle mého zhoršené podmínky. Když je pod mrakem, tak je to asi jedno ale když k tomu i prší tak to už je fakt vopruz jet na denní. Já to nemám ani na svým a ani na služebním a jsem spokojenej. Ono to moc energie neušetří vzhledem k spotřebě paliva a vůbec. Dokonce jsem potkal i umělce, kterým svítili denní i potkávací naráz. No děs. A to je jenom bordel na silnicích
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.