Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,lak na mojí škodovce už delší dobu sám od sebe opadává(vrchní bezbarvý lak)a tak jsem se rozhodl s tím konečně něco dělat,jinak mám auto ve vzorném stavu,pravidelně všechen servis a nikde ani stopa po korozi,ale ten lak tomu hrozně kazí dojem
Chtěl jsem se zeptat,jestli jsou tady nějací lakýrníci...1.)kolik laku(množství v litrech,přibližně)a kde nechat namíchat
2.)jakou pistoli zvolit a jaký kompresor...
3.)co udělat s původním lakem(obrousit na kov nebo jen na základovku)
Díky moc za odpovědi
Xyo, předem upozorňuji, že dobře nalakovat auto, není až taková hračka jak se na první pohled zdá, když lakýra jakoby mává jen s pistolí. Dost lidí už skončilo při samotném naředění barvy na správnou hustotu.
Pokud to , ale opravdu chceš zkusit, tak je potřeba se rozhodnout jestli to má být pořádně (celolak) a nebo jen tak poprášit povrchu.
Já oobně pokud už toto dělám u takto starých aut, tak jedině celolak. To znamená v podstatě kastle na kolech, u 120 tam motor může zůstat tam je na stříkání místa dost. Jinak všechno ven.
Celé ho obrousit. Pokud je lak origo a je jistota že tam někdo nenablil nějakou syntetiku a podobný sajrajt, tak stačí celé auto zdrsnit a odlupojící částo odstranit papírem cca 100-120. Případné nerovnosti dotmelit "polystérákem" ( ne velké vrsvy) pak znovu přebrousit papírem cca 100-120. Musí být absolutně do roviny. Pak podlě "nerovností" buď stříkací kyt a nebo plnič. Pokd tam jsou větší narovnosti tak plnič. na dokonale vybroušené auto stačí stříkací kyt. Při broušení se nebojte jestli někde projdete až na plech, nic se neděje. Toto broušení se dělá nasucho, včetně "polystéráku". Po nastříkání plničem (kytem) se celé auto brousí pod vodou papír 800-1000 ( u metly 1000-1200) Obroušený povrch musí být hladký a celistvě matný. Vždy brousit na tvrdé podložce, to i za sucha. Po obroušení pod vodou pořádně auto umýt Do vody klidně přidat nějaké odmaštovadlo. Po vyschnutí otřít navlhčeným hadrem v tech. bnzinu. Jen opravdu navlhčeným, né že z něj bude benzin kapat. No a pak už jen to kýžené mávání pistolí a finální lak.
1.Jakou barvu? rozhodně akrylát. cca 4 litry (nenaředěného) Pokud budete stříkat celé auto tak koupit "průmyslový" . Mají určité základní odstíny a pokud se stříká auto celé tak člověk nemusí řešit jestli ten odstín je o pár čísel vedle než origo barva. Cenový rozdíl mezy "průmaslovou" a nebo míchanou barvou je zančný. Na tu 120 vás průmysl vyjde na cca 2000-2500 Kč. Pokud budete barvu míchat násobte x4. Kvalita je skoro srovnatelná.
2.Jako pistoli? rozhodně vzduchovou , nejlépe nízkotlakou, značí se HVLP. Nechají se sehnat na Aukru celkem slušné napodebeniny. Na hobby v pohodě stačí. já s jednou dokonce stříkám plnič (kyt) a v pohodě. Nemá cenu aby jste si kvůli jednomu autu kupoval SATU za 10000 Kč. Na Aukru jsou tyto napodebeniny cca 400Kč a jak jsem psal stříkají velmi slušně.
3.Jaký kompresor. Takový ,aby alespoň dával cca 240 l/min vzduchu. Pozor né sací vykon, ale podávací výkon. Bude to dvoupísťák.
To se ,ale nechá i vypůjčit. Bachy aby neplival olej. Před samotným stříkáním, vypstit vzdušník, vypošťákem na spodku (pokud tam je)
Určitě je jasný že to není nic jednoduchého,já už jsem jednou s pistolí dělal když se stříkaly nápravy,ale tam to není vidět,lak je něco úplně jiného a když už to dělat tak pěkně,ale něco už o tom taky vím,nic moc teda ale nemůžu říct že bych pistol nedržel v ruce...můj plán je oddělat kapoty,dveře,vyndat všechny skla,doplňky karoserie,ze dveří zámky apod...kapoty a dveře udělat někde zvlášť a zbytek normálně nasříkat,zase jako nevidím důvod proč to stříkat třeba pod palubní deskou,nebo podlahu,tam je lak dobrý,zamýšlel jsem to udělat zvenku...právě s lakem by nebyl problém,ale někdo předemnou zvenku nastříkal na to nějaký bezbarvý lak(zřejmě hodně neodborně)a ten se teď olupuje,pod tím je normálně krásný lak.kdyby to nějak šlo rozumně dolu tak by se to ani nemuselo stříkat,ale rozumně dolu to nejde,na některých místech to drží jak přibitý a nejde to obrousit,zkoušel jsem to obrousit zrnitostí 1200 pod vodou,ale to se prostě zedře až na základ
Xyo, měl jsem tady jednou podobný případ, akorát to byl Passat, taky to někdo vzal lakem a loupalo se to. Vypadalo to na nový lak. Celé auto jsem vzal wapkou s rotační tryskou, lak šel dolu jak uvařená brambora, zvětralou barvu jsem vzal restorerem od Simonizu a "pašák" byl jak nový.
Netvrdím, že to bude i tvůj případ, ale za zkoušku to stojí.
Jinak pokud se to bude stříkat jen zvrchu, tak perfektní zamaskování míst, kde se nebude stříkat je zdlouhavější, než sedačky, okna , koberec atd vyndat. Nevím , pro mě je jednoduší to vymontovat , ostříkat a namontovat, když to budeš vše zamaskovávat tak se auto stejně pořádně neumeje, někde zůstane prach a pak se to od těch míst časem loupe.. Navíc budeš auto stříkat tak 1,5 hodiny, ale maskovat budeš celý den.
doplněno 10.08.11 12:05:Tak to jsem rád že to pomohlo a ušetřil se nemalý peníz a spousta práce.
Moc díky za dobrý nápad,nejdřív jsem ten loupající se lak potřel technickým benzinem,nechal to chvíli působit,pak vzal wapku a je to dole,lak pod tím jsem rozleštil a šádinka zase vypadá jak z továrny,to jedno odřené místo jsem vzal spejem a vypadá to jak kdyby to vyjelo právě z fabriky...nevím co to někdo měl za nápad to nastříkat tímhle hnusem když ten lak pod tím byl ještě v daleko lepším stavu než jsem čekal
Nejsem lakýra, ale tuším zbrousit lehce lak, plnidlem srovnat nerovnosti ,popř. poškození laku, pak to stříknout. Ale pokud nemáte místo, kde to lze udělat bezprašně, tak bych to raději přenechal nějakému lakýrovi, co má vybavení a místo...ušetříte čas , peníze, a nervy..
podstatné asi je si uvědomit,že cena lakýrnických prací značně převyšuje hodnotu auta(a to i s "novým lakem")-takže jedině tak sám sobě-a to i s ohledem na kompresor a pistoli(možnost zápůjčky-ačkoli profi lakýra pistoli "nedá z ruky..."),pokud je barva o.k.(pod bezbarvým lakem),tak zbrousit smirkem zrnitosti 1200 a výše,pod vodou,žádné plniče apod.lak je již nejsvrchnější a poslední vrstvou...
xyo, je to o penězích:
cukrar.rajce.idnes.cz/... to je mnoho tisíc
nebo dvě stokoruny (ale před 5 lety) takto:
doplněno 07.08.11 19:53:více na cukrar.rajce.idnes.cz/...
Pokud to nebudeš provozovat jako veterána ,tak do toho radši nic neinvestuj .Nejhorší je potkávat na cestě ty zoufalce v naleštěních 120cítkách ,Favoritech a Felíciích sedících v naleštěních bídách a tvářicích se jako mistři silnic ,takové výkendové socky
Já ale to auto nemám proto že bych neměl peníze na jiné,mám několik aut,i daleko novějších,ale tou stodvácou jezdím asi nejraději,prostě srdcová záležitost,tu stodvacítku mám nejdéle,asi 10 let a jsem s ní maximálně spokojen,za 10 let jenom dvě závady(jednou uvařený rozdělovač a podruhé rozsypané kameny v diferáku)jinak absolutně bezproblémové auto a dojel jsem s ní i daleko do zahraničí vždy bez problému...pečlivě se o ní starám a auto se mi díkybohu pozitivně odplácí,a to má najeto už přes 450 000 a motor šlape jak hodinky...škoda toho laku,tak před rokem se to začalo na dvou místech ta vrchní vrstva odlupovat jak to někdo předemnou neodborně nastříkal a pořád se to rozrůstá,proto s tím chci něco dělat
Jj a je tady takový problém,někdo prostě nemá peníze,třeba dělník si těžko vydělá na auto za půl milionu,a pak jsou staší škodovky(105-136,favorit,felicie)vzhledem k velice laciné údržbě jediná možnost jak jezdit,prostě nemaj na to si živit luxusní zahraniční auto na které jedna návštěva servisu stojí tolik co ta stodvacítka s vygonem náhradních dílů,a jezdit musí aby se třeba vůbec uživili
xyo, vše lze nějak zdůvodnit, ale chválím Vás s přístupem ke škodovce 120. Sám ji rovněž používám o víkendech a nedám na to dopustit. Mezi technickýma (2 roky) jsem řešil jedinou závadu, píchlé kolo. Před technickou tomu věnuji několik hodin a projde...když se staráte. Blahopřeji Vám.
doplněno 08.08.11 20:53:to Vám zavidím, já měl dost lehkých závad...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.