Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Chtěl by jsem se vás zeptat, jestli se dá zvládnout udělat sám podle nějakýho návodu výměnu brzdových bubnů a čelistí u Felicie. Podle mého názoru bych radši měl zajet do servisu a tam to udělat - přece jenom brzda neni žárovka, tam jde o život u brzd. A na kolik tipujete u servisu tu výměnu - na jak dlouho? Děkuju za odpověď
Brzdový buben drží na dvou šroubech na plochý šroubovák přístupných po sundání kola. Pak buben se buben poklepe a stáhne s náboje. Výměna destiček je složitější. Je dobré koupit sadu na opravu, kde je tuk,vodící čepy a šrouby. Zezadu třmenu se povolí šrouby čepů (je potřeba pod okem třmenu chytit čep za šestihran klíčem a pak povolit šroub čepu aby se čep neotáčel). Celý třmen se vysune z držáku třmenu a z destiček. Pomnocí drátu nebo provázku se přiváže k pružině tlumiče, aby nevysel za hadici.
Při výměně kotoučů se teď povolí další šrouby držáku třmenu a ty budou hodně zarezlé, ale jde to. Pak se na kotouči odšroubuje jeden šroub jako u bubnů a celý kotouč se vyjme a nahradí novým.
S držáku třmenu se vytáhnou čepy i s prachovkami a odstraní se špejlí starý tuk. Třmeny je dobré okartáčovat mosazným kartáčem a odmastit technickým benzínem (pokud při povolování šroubů bylo použito WD, konkor,...). Do děr pro čepy natlačíte tuk a vložíte nový čep s prachovkou (čep musí pružit o tuk a tuku nesmí být moc ani málo. Když bude moc, tak se prachovka nafukuje a chce spadnout. Chce si s tím pohrát.). Ještě jsem zapomněl, že když jsou čepy moc volné, tak se vkládají abnormální čepy (trochu tlustší). Pak je zapotřebí větší úprava držáku třmenu jako je přebroušení vnitřní díry pro ABN čep. Já jsem je naštěstí nepoužil. A věřte, že v servisu se stím moc nese..ou. Proto jsem výměnu dělal sám. Na závity šroubů do třmenu a šroubů držáků třmenu se musí kápnout závitové jistící lepidlo. Pak je potřeba pístek do třmenu zatlačit a zkontrolovat prachovky pístku. Pokud budou prasklé, tak soudím, že vy je nevyměníte (když by jste raději jel do servisu). Jinak se pístek vyšlape brzdou až celý vyklouzne a vymění se těsnění pístku,prachovka a případně i pístek, jinak to netěsní. Namaže se SILIKONOVOU a žádnou jinou vazelínou (lehce) a zatlačí se zpátky. Já jsem si vyrobil takový přípravek, že jsem do pístku vložil 1/2 fitinku z vodovodní spojky a takovým T příložkou se šroubem jsem utahoval a tlačil přes fitinku na pístek až zajel. Pak jde nasunout na nové destičky a zašroubují se konečně ty šrouby s lepidlem do třmenů. Pokud byly pístky venku a měnila se prachovka, je nutné odvzdušnit a vyměnit brzdovou kapalinu DOT4 a jít to opatrně zajet. Zkusit šáhnutím na plech disku kola, jestli se kolo nehřeje více,než to druhé (závadou je nevracející se pístek).
Já už takhle měnil i brzdový válec. Je to můj koníček a vše jsem dělal poprvé a pročítal weby. Zvládnout se to dá, ale dělal jsem to dva dny. Nemohl jsem povolit šrouby držáku třmenů. U servisu si připlatíte, ale je tu šance, že to rutině odfláknou. Moje zkušenost.
Hodně zdaru, ať vám to brzdí
Všechno se dá zvládnout i výměna brzdových čelistí nebo kotoučů.Návod Ti moc nepomůže,pokud nejsi alespoň trochu technický typ.K takové výměně je zapotřebí i nějaké technické vybavení,protože pomocí nářadí z auta to neuděláš.A vzhledem k cenám servisů bych Ti poradil nějakého šikovného kutila,který už má nějaké ty zkušenosti,vyjde Tě to levněji.Já sám jsem si měnil na Nexii jak přední,tak zadní brzdy.Po dodání dílů jsem měl předek hotový za 3hodinky,zadek trval kvůli komplikacím s povolením brzdových hadiček(měnil jsem i prasátka) o něco déle.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.