Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hasičák do auta vs vysoké teploty v létě

Od: tamaraau* odpovědí: 18 změna:

Plánuji si do auta dát 2kg práškový hasičák, asi někam pod sedadlo řidiče nebo spolujezdce.

Pomohla bych v nouzi sobě nebo jinému, co by mu vůz vzplál.

Dotaz: Nepředstavuje taková natlakovaná věc v autě, kde je v létě i vysoká teplota, nějaká bezpečnostní riziko?

V EU je prej hasičák povinnej, v ČR zatím ne. Vozíte ho? Dá se použít jen půlka a při dalším požáru dostříkat? Nikdy jsem nestříkala...

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cepagis*
hodnocení

2x

Vozím ten nejmenší za pár stovek. Výbuchu bych se nebál, uvnitř z principu žádná hořlavina není, sám jej mám v autě asi čtvrtým rokem a nikdy žádný problém nebyl. Ale vozím jej spíš jako lékárničku - jsem rád, že ji v autě mám, ale zároveň doufám, že ji nebudu muset nikdy použít... S tím znovupoužitím - některé z principu asi jdou, nicméně, po každém použití by asi měly projít revizí. A ta bude dražší než koupě nového přístroje.

tamaraau*
hodnocení

Díky za odpověď! V OBI mají za 500 ten dvoukilovej. Levněji ho asi neseženu.

erikch*

tak tak-hasičák hmotnostně auto zvládne a nedej bože kdyby byl náhodou zapotřebí-to se "nedá předem docenit"...,a je asi jedno zda 2kg,nebo 1kg-v první chvíli jde o čas a rychlou reakci...

tamaraau*
hodnocení

Tak fajn, beru kilovej teda, za 249 Kč. Líp se mi vejde pod sedadlo pravděpodobně.

cepagis*

Já ho mám tuším z Lidlu za polovinu, nedávno jsem jej videl tuším v Hornbachu za nějakých 350Kč. Ale nevím, jestli je to 2kg, až půjdu do auta, tak se podívám...

tamaraau*
hodnocení

To bude taky kilovej, viz forum.ford-club.cz/...

cepagis*

Ano, je to on... prodávají ho s takovým setem na uchycení, já jej mám přišroubovaný v kufru.

tamaraau*
hodnocení

Ono by nebylo marný mít tam aspoň toto: hasici-pristroje.net/...

By bylo jistější, že bych s tím zvládla bez zmatků zakročit, nevím. Lepší něco malýho než něco velkýho, s čímž si nebudu tak jistá?

Jen se bojím, že 50°C by mohlo v mým autě lehce být:(

cepagis*

Díval jsem se na ten svůj jednokilový. Tak co tam píší: hnacím plynem je dusík (ten je nevýbušný a pokuď vím tak nehořlavý) s 20% helia a funkční rozsah -30° až +60°. Ale hlavně, tyto hasičáky se do aut běžně dávají. A jinak, místo rezervy vozím toroid naplněný skoro 40 litry LPG, taky to v létě nevypouštím...

tamaraau*
hodnocení

A já bych zase řekla, že LPG je nebezpečný, proto se s tím nesmí do mnoha podzem. garáží...

erikch*

velký omyl-zhruba před deseti lety bežel na DSF velký srovnávací test ADACu LPG versus klasický benz.pohon a LPG je 3x bezpečnější než benzín-samozřejmě profesionálně montovaný patřičnou firmou...Jenom plynová nádrž vydrží v přímém ohni asi 3x déle do exploze než benzínová-a to nebyl jediný testovaný parametr...Prostě v povědomí lidí je LPG cosi jako hrozba,ale benzín je potencionálně mnohem větším "bubákem"...

cepagis*

Přesně tak. Někdy mi hysterie kolem LPG připadá jako závist těch, co jezdí na benzín*smich* LPG se dává především kvůli levnějšímu provozu, jako výhoda se zmiňuje větší dojezd auta s dvěmi nádržemi (což ale s dnešní sítí čerpacích stanic a jejich nonstop provozní dobou diskutabilní), někdo udává kultivovanější chod motoru (jiní si stěžují, že jim naopak LPG dělá potíže), s LPG je mírně menší výkon a mírně vyšší spotřeba. No a častý argument je zaplácnutí kufru. Já mám toroid a problém je vyřešen... Poslední nevýhodou je ta nemožnost vjezdu do neodvěrávaných garáží, ale i to se dle nedávné diskuze má zlepšovat... ale o bezpečnosti tohoto pohonu bych nepochyboval...

ot
04.08.11 11:55
OT!
cepagis*

Ale ne, LPG nesmí ne do podzemních, ale od neodvětrávaných garáží. Je to proto, že LPG je těžší než vzduch a v případě úniku by se hromadil v nejnižším místě. V dnešní době je problematika pohonu na LPG zvládnutá, poměrně velké procento aut je tímto alternativním pohonem vybaveno a zdaleka se už nejedná pouze o staré škodovky. A slyšela jste někdy, že nádrž LPG v autě bouchla? Samozřejmě, stát se může všechno, ale že by LPG bouchlo v důsledku přehřátí interiéru je nesmysl...

fhtzzz

50°je na slunci v autě běžně, takže pokud sprej do 50, tak do kufru nebo pod sedačku a něčím přikrýt (dekou). Nechat ho na palubce pod oknem je nejhorší možnost.

Sprej je ale jen na drobnosti než se to rozhoří, větší požár nezvládne (pokud tam není pyrocool - s tím jde uhasit hodně). Ovšem s rozhořeným autem je problém, na to je třeba velký hasičák (nebo spíš několik i s hasičema ;)

Jinak srovnávat odolnost spreje a nádrže na LPG je opravdu mimo (ten pán co se nebojí nechát to stát na slunci)

cepagis*

V čem jsem mimo? Že je LPG hořlavější než dusík? Chcete mi tvrdit že nechat stát auto s LPG pohonem na slunci je nebezpečné?

fjbkkk

Naopak, že LPG na slunci je v pohodě, ale nebezpečný může být ten sprej. Mimo je to srovnávání LPG a hasicích sprejů. Nádrž na LPG vydrží opravdu hodně, problém je spíš při úniku plynu netěsností - naplní auto nebo garáž, pak pošťák zazvoní a bum ;)

hodnocení

0x

Pokud byste si koupila opravdu práškový hasící přístroj, tak se nemusíte bát, že by byl pod tlakem. V tomto přístroji vzniká tlak až tehdy, když jej uvedete v činnost a hasíte tím práškem! Pěnový přístroj je pod stálým tlakem, protože obsahuje kapalný kysličník uhličitý - tomu vadí teplota okolí nad 50 st. C.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]