Nejste přihlášen/a.
Ahoj.Stal se mi jeden přestupek.Jel jsem ke křižovatce a na posledni chvíli jsem uviděl červenou,a tak jsem křižovatkou projel.Byl jsem na křižovatce sam.Ale nikdo nic neviděl nikdo mě nezastavit.Tak se chci zeptat zda to někdo muže zjistit.Diky
wolfi, ujišťuji Vás, že pokud nebudete panikařit, nikdo Vás nepotřestá. Musí se zjistit přesně viník, a to je téměř nemožné, pokud se nenahlásíte dobrovolně.
Zdravím asi tak, tady u nás pořád nastavují intervaly pro semofory a tak o adrenalinového chvíle není nouze. Dokonce na mě vyjel předčasně kamion a to nebyla sranda.
Zapomněl jsem dodat, že jsem trefil mezičas, který se v zákoně ošetřen tak, že pokud blikne žluté světlo a vy už jste tak blízko, že nestihnete zastavit můžete pokračovat v jízdě, ale zrovna v té chvíli už jaksi bylo volno z jiného směru. Teď už si dávám sakra pozor, abych netrefil ani ten mezičas.
tr, nechci komentovat Vaše určitě správné rozhodnutí, ale obecně jen navázat.
Jel jsem s kámošem a blikla žlutá, klidně jel... prý to stihne.. ale i to je přestupek. Pak jsem ho vzal k semaforu, aby kontroloval ostaní řidiče, zdali po žluté začali brdit, či přidali aby to stihli...
Kterých bylo více? Zkuste si to někdo někdy, koukat na ostatní...Přeji jízdy bez pokut.
V mém případě blikla žlutá tak, že když jsem čumákem minul semafor tak byla zelená a pouze z boku jsem zahlídl že už je žlutá. Těžko se to popisuje, prostě tak, že již na poslední chvíli vidíte světla a právě v tom okamžiku nastala změna. Co jsem slyšel, tak byla snaha u semaforů závést podobné vylepšení jako v cizích zemích, kdy právě tyto okamžiku jsou odstraněny blikající zelenou.
Jinak k tomu koukání, tak mimimálně každého 3-4 bych musel jít vytáhnout z auta, protože co se dnešní době děje je hrůza. Byl jsem svědkem toho, že lidé při čekání na křižovatce se klidně naskládají tak, že když začne fungovat výstraha vlak, tak stojí na přejezdu. Nebo když jede vlak, tak křižovatku úplně zasekají, nebo ji naopak myslí, že zelená znamená vždy jeď a nekoukej na okolnosti v křížovatce a pak zůstanou stát za světly a neví která bije.
Asi bych mohl dělat dopravního experta, ale nemám zájem, protože bych se asi zbláznil z některých řidičů.
Na tohle opravdu pozor. Spousta řidičů je zvyklá, že když z jednoho směru naskočí červená, druhý směr má taky ještě pár sekund červenou, takže křižovatkou lze v klidu a bezpečně projet. Jenže tohle "pravidlo" přestává platit. Na frekventovaných křižovatkách (v Praze jich znám spoustu) se v kvůli maximální propustnosti často nastavují semafory tak, že v okamžiku, kdy jednomu směru naskočí červená, druhému směru už skáče zelená (po předchozí žluté). Takže ten, kdo vjede třeba dvě sekundy po naskočení červené, se už může střetnout s křižujícím autem, které rychle vystartovalo na zelenou.
Dokonce znám jednu křižovatku tvaru "T" (vedlejší se napojuje na hlavní), kde je hranice křižovatky pro auta z vedlejší ve větší vzdálenosti od hlavní (pak je ještě široký tramvajový pás). V okamžiku, kdy autům z vedlejší naskočí zelená, dokonce ještě malý okamžik svítí zelená autům jedoucím po hlavní (takže zelená v jedné chvíli svítí ze všech směrů!), teprve pak na hlavní skočí žlutá a nakonec červená. V tomto okamžiku první auto z vedlejší právě přejíždí tramvajový pás a začíná vjíždět na hlavní. Řeknu vám, je to divný pocit - vyjíždět od semaforu a vidět, že auta z druhého směru mají pořád zelenou. Na téhle křižovatce jsem se rychle naučil reagovat i na zdánlivě "nezávaznou" žlutou. A když vyjíždím z té vedlejší, dávám si bedlivý pozor na neznalé zpozdilce (je to mezinárodní tah, takže jich bývá dost), kteří si to sviští po hlavní a právě naskočivší červená je nepřiměje brzdit.
První případ: například v Praze 5 "K Barrandovu x Lamačova", semafor u "myší díry" pod Barrandovským mostem (dva směry na Barrandov), nájezd z Modřanské na Barrandovský most ap. U nově instalovaných semaforů to v Praze pozoruji čím dál častěji.
Druhý případ (křižovatka "T", kde v jednom okamžiku z obou směrů svítí zelená"): nájezd ze Slivenecké do výpadovky "K Barrandovu". (Abych byl přesnější, zelená chviličku - cca 1 s - svítí současně pro auta ze Slivenecké a pro auta na hlavní ve směru dolů na most. Pro auta v bližším směru z mostu na Slivenec už tou dobou skáče červená.)
Ani jeden z uvedených případů osobně nepovažuji za problém a rozhodně tam není nutná žádná "náprava". Na těch křižovatkách se zkrátka počítá s tím, že start auta na zelenou nějakou dobu trvá a tato doba bohatě stačí na opuštění křižovatky těm, kteří tam vjeli z druhého směru těsně před naskočením červené. Neponechává však žádný zbytečný "polštář pro jistotu" pro případy, kdy tam někdo už vjede na červenou. Cílem nastavení zkrátka je, aby zelená svítila co nejdéle a křižovatkou projelo co nejvíce aut. To mně přijde správné a logické. Kéž by i jinde byla dopravní opatření nastavena pro "normální" řidiče dodržující předpisy. Mám tím na mysli třeba mnohé zbytečné "třicítky" ve městech, kde se předem počítá s tím, že tam řidiči normálně jezdí třeba 80 km/h a ona "třicítka" je má zpomalit na trochu "rozumnějších" 50 km/h.
To se mi stává každou chvíli, že projedu někde křižovatku na červenou, Ono se to v podstatě ani jinak nedá, když nejste s předstihem upozorněn, že se chystá změna signálu. Kdyby už tady konečně fungovaly semafory jako v Rumunsku, kde před červenou začne problikovat zelená, pak oranžová a pak teprve červená. Nejvíce lituju kamiony, ty na našich českých semaforech vpodstatě na červenou jezdit musí. Snad už se chystá ta změna.
Zdravím to je pravda, než se protáhne kamion který má třeba 30 metrů, tak je to už dávno jinak. To by musel zastavit a počkat až se znova rozsvítí zelená. Je to na prd takto, když už by blikala zelená, tak už by na to mohl kašlat. Taky jsem byl svědkem toho, že kamioňák vyjel, ale osobáky ho jaksi úplně odstřičily a nepustily ho, i když to v té chvíli byla spíše slušnost, než povinnost. Chudák to nestihl a pak jediné co ho mohlo zachránit bylo odcouvat zpátky ke světlům, i když se to nesmí.
To je ovšem extrémní případ: Namrzlá vozovka a za zadkem v těsném závěsu další auto, které by do prvního auta v případě jeho zabrždění na červenou narazilo. Ano, v takovém případě (a po dlouhém a složitém dokazování) nemusí jít o přestupek. Stejně tak přestupkem nemusí být projetí na červenou, když řidič uvolňuje místo blikající sanitce.
Chlapci, je to o dokazování viny, argumentech a
Namrzlá vozovka a on jede tak rychle? Je to kruhák, přes který projíždím mnohokrát. Nezastávám se nikoho, ani jedné strany, ale argumentace "bych to ubrzil tak na hraně, kde bych ohrozil mojí posádku i auto a za mnou"
takže by to ubrzdil jak sám přiznává , jak ohrozí posádku, brzděním? auto za ním mělo dost času...zkuste si to pustit po vteřinách s výpočte ujeté vzdálenosti?
Opět nezastávám se nikoho jen rozebírám obhajobu přestupku...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.