Nejste přihlášen/a.
dobrý den,
jsem se chtěl zeptat.. Když kupuju auto z nějakého bazaru(v podstatě to je jedno odkud) tak jsem se setkal s tím že některá auta maji stočené kilometry.. Chtěl bych se tomu vyhnout.., a odtud otázka: dá se to? Když auto má servisní knižku znamená-li to jistotu že tachometr stočen nebyl? Nebo taky jsou na internetu nějaké "VIN" kody nebo tak nějak, jak se kontroluji?
takže servisní knižka velkou roli nehraje.. jinak jak jste říkal, že čísla při stočení jsou obvykle rozhozené, můžete přiložit foto pls pro orientaci jak moc je to vidět?
jinak na kolik by to vyšlo-pořizování nové servisní knižky? a při založení budu muset ihned zajít na kontrolu, nebo to není nutné?
jedine co vam doporucim je jako jsem to udelal ja pri koupi auta vyhlidl sem se napred a pak vzal autoelektrikare s notbukem a kabelem aby mi auto napich da se to zjistit jen kdz se dostave do ridici jednotky a jeste pri dobre pameti vysondujte si cerne ovce mesic nebo dva zpet a ty to delali to same jako ja
doplním Milana-hodně záleží v jaké cenové relaci auto chcete pořídit-u auta do 100- 150 tisíc kaček nemá pro prodávajícího smysl nějak moc "ladit" a nejspíš ani moc "neladí"-ale třeba u kárky za 500 tisíc už se "odborné" zásyhy do historie(a i původu)vyplatí...Jinak garance počtu km-i přes všelijaká reklamní tvrzení i odborných firem(třeba Cebia,Cardetect apod.)je blbost-není to reálné,poněvadž dám-li si tu práci a mám-li vybavení(které sice něco stojí-proto to přirovnání k cenové hladině auta)-tak není vůbec problém od úpravy tacho,přes ŘJ až po původ třeba i s kódy VIN v barve karoserie...Prostě koukejte hlavně na stav(řekněme odborně-někdo kdo se v oblasti pohybuje a ví na co se "koukat")-samotné km nejsou rozhodující-někdo dokáže auto dokaličit na 50 000km,jinému totéž vydrží 200 000 km s běžnou údržbou-je to prostě o lidech,i proto je lepší auta kupovat přímo od majitelů-leccos se dá odhadnout(tohle v bazarech chybí)...
Když je to přes bazar, zkusit kontaktovat původní(ho) majitele. Někteří si zapisují spotřebu. STK též uvádí km. Měla být centrální evidence. Na intu je dosti návodů, jak co kontrolovat, jak je to opotřebené.
I nové gumy na pedálech o něčem svědčíí. Pokud nejezdí v ponožkách... Normální rodinný řidič toho za rok moc nenajezdí, nákupy, chata, chalupa, dovolená.
Dobrý den, můžu se jen připojit k výše uvedeným příspěvkům. Řešil jsem to samé asi před měsícem a zjistil jsem následující:
- něco se dá zjistit z VIN kodu ale zaleží na značce auta. Ne všechny značky mají společnou republikovou natož pak evropskou databázi. Většina značek je schopná dohledat stav kilometrů pouze po dobu kdy je auto servisováno v záruční době. Je to jen taková chabá berlička ale může napovědět. Bohužel jsem se setkal i s tím, že mně autorizovaný servil zalhal. Začli lhát v okamžiku kdy jsem řekl že jde o auro z bazaru. Uvedli asi schválně špatný (vyší stav) tachometru než uváděl prodejce. V jiném autorizovaném servisu stejné značky údaj uvedený z jiného servisu nepotvrdili. Takže si můžete vybrat jestli jim věřit budete nebo ne.
- co potvrdili všichni autorizovaní servisáci, bylo, že pokud někdo stočí kilometry a profi úrovni (včetně řidicí jednotky), tak to jednoduše nedohledají a nepoznají
- nejspolehlivějším vodítkem je stav vozidla po mechanické stránce - vůle v řízení, opotřebení brzdových kotoučů, opotřebení gumy na pedálech, opotřebení sedačky řidiče, opotřebení volantu. Hodně napoví i zvuk motoru, popřípadě stejnoměrné spáry mezi jednotlivými díly karoserie (havarované auto)
Doporučuji vzít s sebou někoho kdo se v autech vyzná. Takový člověk může poradit a případě odradit od auta které z venku vypadá dobře ale mechanicky je před generálkou.
Přeji hodně štěstí (budete ho potřebovat)
ke stáčení tachometrů dochází i v autorizovaných servisech,a to jen a jen proto, že si lidí žádají auta s menším počtem najetých kilometrů bez ohledu na stav...klidně koupí 4 roky starou Octavii dovezenou z Paříže, která má ve francouzském TP jako vlastníka uvedenou firmu provozující taxisužbu, techničák je odřený ošoupaný a rozpadá se na 3 díly na které byl složen aby se vešel taxikářům do náprsní kapsy, ale auto má stav tachometru 68 tisíc km...a to se vyplatí...Kyž pak nový šťastný majitel zjistí, že má auto najeto 340 tisíc km, uvědomí si že prodělal ca 60 tisíc Kč, které má někdo jiný v kapse...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.