Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Převod starého vozidla s poplatkem 10tis

Od: lkoubek odpovědí: 19 změna:

Dobrý den.

Chtěl bych se zeptat, co je pravdy na tom, že vozidla starší 10 let budou od určité doby zatížena při převodu na nového majitele poplatkem 10 000.-Kč? Pokud je to pravda, potom od kdy? Děkuji za odpověď.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jarmik*
hodnocení

1x

Pravdu má al bunda, zákon byl schválen, účinnost od 1.1.2009.

zákon 383/2008

§ 37e

Poplatky na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autovraků

(1) Žadatel o registraci použitého vybraného vozidla do registru silničních vozidel podle zvláštního právního předpisu 31f) je povinen zaplatit poplatek na podporu sběru, zpracování, využití a odstranění vybraných autovraků. Poplatek se platí při první registraci použitého vybraného vozidla v České republice. Pokud je již vozidlo v České republice registrováno, platí se poplatek při první přeregistraci vozidla.
(2) Poplatek podle odstavce 1 je stanoven podle plnění mezních hodnot emisí ve výfukových plynech v souladu s právními předpisy Evropských společenství 31g) ve výši
a) 3 000 Kč v případě splnění mezních hodnot emisí EURO 2,
b) 5 000 Kč v případě splnění mezních hodnot emisí EURO 1,
c) 10 000 Kč v případě nesplnění mezních hodnot emisí podle písmene a) nebo b).
Poplatek se neplatí u vozidel, která splňují minimálně mezní hodnoty emisí EURO 3.
(3) Stupeň plnění příslušné emisní úrovně se pro účely stanovení poplatku podle odstavce 2 prokazuje zápisem v osvědčení o registraci vozidla.
(4) Poplatek podle odstavce 2 platí žadatel o registraci použitého vybraného vozidla do registru silničních motorových vozidel na příslušném obecním úřadu obce s rozšířenou působností. Obecní úřad obce s rozšířenou působností provádějící registraci vystaví po zaplacení žadateli doklad osvědčující, že poplatek byl zaplacen. Na dokladu musí být uvedeno identifikační číslo vozidla (VIN) nebo číslo karosérie, případně podvozku.
(5) Poplatky jsou příjmem Státního fondu životního prostředí. Vybrané poplatky převádí příslušný obecní úřad obce s rozšířenou působností vždy k poslednímu dni následujícího kalendářního měsíce ode dne jejich vybrání Státnímu fondu životního prostředí České republiky.

hodnocení

0x

Ve zkratce je to zde:

blesk.cz/...

hodnocení

0x

bud v klidu,tohle neprojde.

al bunda*

Mám dojem, že už to prošlo. Je to v zákoně o odpadech a aktuální to bude od 1. 1. 2009. No a jsou lidi, co tomu nadšeně tleskají.
Hezký den.

al bundo, jste si svým tvrzením jist? Páč já se domnívám, že to tak není. Pokud můžet poučte mne. Díky

al bunda*

Nemůžu, informací je mnoho a hledat každou pitchovinu, kterou schválí poslanci, nemám ani čas, ani chuť - zkuste web posranecké sněmovny. Je to stejný zákon, který od ledna zakazuje sběrnám výkup šrotu od občanů.

al*
Pane al bundo,cituji:"... že už to prošlo. Je to v zákoně o odpadech a aktuální to bude od 1. 1. 2009"Není to tam a není vůbec jisté, že to tam bude.

pavlinos*
hodnocení

0x

doufám,že to neprojde,protože nevím,co bych si počal,kdybych nemohl mít škodovku...

navi*
hodnocení

0x

Je lumpárna. Mladí lidé, kteří oparvdu živoří, žijí (třeba) na vesnici a starou škodovku (např. 120ku) pupoužívaj¨í opravdu ke své dopravě (nákup atd.)

navi, nesouhlasím, vidím na vesnici jak živoří a (NE)používají starou škodovku. Většinou to jsou zahraniční mladá auta.

Máte právo na Váš názor a já jej respektuji.

krtek*
hodnocení

0x

platí to od nového roku ale jde to obejít a to tím že sepíšeš smlouvu o zapůjčení vozidla třeba za 1 kč ročně .to znamená že se nezmění majitel pouze uživatel , který je uveden v malém tp.

Podle čeho usuzujete, že je to tak jednoduché?

Kam budou chodit předvolánky?(pokuty)

macach*
hodnocení

0x

Je to strašná sviňárna!Když má někdo staré auto, tak asi proč...protože si nemůže koupit nové...a to si ty ...píp...na hoře myslí, že může jít a jen tak zaplatit desítku...hm...jim se to kecá,když si vozí prdele v autech za pár mega :)

...je to strašná sviňárna!Když má někdo staré auto, tak asi proč...protože si nemůže koupit nové
macach: máte právo na názor, ale když mám staré a nemohu si koupit nové, tak nemusim platit poplatek.
Politiku bych sem netahal, páč zde není kolbiště pro politické názory.
Já souhlasím s poplatkem! Ve jménu našich dětí a vnuků! Zvykneme si.
Schválně budeme sledovat, jak jak se to projeví za rok.
8976 , prosím o poučení, jaké tam jsou nejasnosti, proč by měl být prováděcí předpis?

kubrt*

Já nesouhlasím s vaším názorem - tento zákon bude mít poměrně špatný dopad např. na majitele veteránů, neb pokud má majtel veterána registrovaného na normálních SPZ - pak je také povinen tyto poplatky v případě prodeje. Aby tohoto byl zproštěn - musí mít vozidlo SPZ veteránaké, případně mít testaci historického vozidla - opět zbytečné výdaje. Já se věnuji se svým dědou veteránům několik let - toto rozhodnutí je dle nás dalším hřebíčkem, který zabíjí veteránské hnutí u nás - ne každý majitel veterána chce být někde registrován a něco za to platit... máme také stroje, ketré máme určeny k restaurování a následnému prodeji, abychom si přividělali na restaurování strojů finančně náročnějších...

kubrte, jsem přesvedčen, lépe řečeno, doufám, že pro veterány se najde řešení.

8976*
hodnocení

0x

lumpárna to sice je ale počkejme si na prováděcí předpis k tomuto zákonu, je tam několik nejasností a není vyloučeno že naši zákonodárci udělali zase botu.

A jen tak na okraj víte že přijetí lisabonské smlouvy nám přinese v souvislosti se enviromentální energií, zdražení energií podle odhadů o 25 - 30%

macach*

no vidím to tak...že za nás ze všech asi budou brzo bezďáci :(

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]