Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se Vás zeptat na jednu pro mne podstatnou otázku. Vlastním řidičský průkaz skupiny B,C,E a neustále se dohaduji s lidmi kolem mne co vlastně mohu řídit. Zda-li mi na traktor jako vozidlo přesahující 3,5t skupina C a na vlečky nad 750kg skupina E. Jestli nemusím mít samostatnou skupinu T, nebo jak to vlastně je... Děkuji za odpovědi!
S pozdravem Ivan
Výklady či chápání zákonů se různí. Moje verze je, že s uvedeným oprávněním lze řídit vozidla spadající do kategorie "T" pouze do jejich celkové hmotnosti 3.500 kg, nad tuto hranici je třeba vlastnit oprávnění sk. "T". Hmotnost přípojného vozidla není rozhodující a je podmíněna pouze konstrukčními vlastnostmi tažného vozidla(traktoru).
(6) Řidičské oprávnění skupiny C opravňuje k řízení motorových vozidel, s výjimkou
vozidel uvedených v odstavcích 8 a 9, jejichž maximální přípustná hmotnost převyšuje
3 500 kg; k tomuto motorovému vozidlu smí být připojeno přípojné vozidlo, jehož
maximální přípustná hmotnost nepřevyšuje 750 kg.
je to jednoduche, jelikoz traktor nad 3500 kg je take "jen" motorove vozidlo , staci k nemu skupina C, avsak pouze se skupinou C nemohu za traktor pripojit prives vetsi nez 750 kg. na traktor s privesem pak skupina CE staci.
skupina T je nizsi skupinou v tom smyslu, ze neplati pro nakladni automobily a lze ji ziskat v 17ti letech
se skupinou "B" lze také řídit traktor do 3.5 tuny, a připojit k němu lze také vlek, za dodržení podmínek paragrafu 81 výše citovaného zákona , tedy když hmotnost soupravy nepřesáhne 3,5 tuny atd...
se skupinou "T" lze řídit jakýkoliv traktor kategorie T s jakýmkoliv vlekem, tedy kategorie OT1, OT2, OT3, OT4...
C+E bylo vysvětleno
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.